Tunnelmat olivat apeat kauden viimeisen ottelun jälkeen.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Kolme syytä, miksi KalPan kausi oli viittä vaille täydellinen

KalPan kausi päättyi karvaaseen finaalitappioon, mutta kokonaisuuteen voidaan Kuopiossa olla tyytyväisiä.

Liigakausi 2016-17 oli KalPalle ennakkoasetelmiin suhteutettuna jättimenestys, vaikka juuri tällä hetkellä Kallaveden rantamilla närästääkin jättipotin jäätyä lopulta kahden voiton päähän.

Tappara nosteli Kanada-maljaa kuopiolaisten kiekkopyhätössä, mutta savolaisryhmän esitykset eivät jättäneet koko kauden perspektiivissä juuri jossiteltavaa.

KalPa pystyi puristamaan rajallisin resurssein käytännössä kaiken irti koneestaan. Kiitelty pelitapa ja yksilöiden onnistumiset laajalla rintamalla nostivat KalPan koko kiekko-Suomen kärkipuheenaiheeksi. Jatkoaika kokosi yhteen kolme syytä menestyksekkään kauden taustalta.

1) Monipuolisempi pelitapa tuloksenteon taustalla

Väistyvän päävalmentajan Pekka Virran ja vallan kahvaan tarttuvan Sami Kapasen kehittämä pelitapa hioutui kauden edetessä kohti täydellisyyttä.

Vahvaan kiekkokontrolliin pohjautunut ideologia alkoi jo viime keväänä hakea särmää suoraviivaisemmista hyökkäyksiin lähdöistä ja etenkin keskialueen ylityksistä.

Pelivälineen hallinta, kiekollisena puolustaminen ja hitaat hyökkäykset kuuluivat edelleen kuopiolaiseen kiekkoideologiaan, mutta pelitapaa täydennettiin erinomaisesti aggressiivisella karvauspelaamisella, mikä jätti Pelicansin ja JYPin pudotuspeleissä lähes aseettomiksi ja asetti mestari-Tapparankin vuoden kovimman haasteen eteen.

Koppi tarttui läpi kauden.

Jarno Hietanen

Pelitavan kurinalainen toteuttaminen oli toki koko mahtavan savolaismenestyksen kulmakiviä. Virta onnistuikin esikuntineen kolmivuotisen projektinsa aikana hankkimaan joukkueeseensa sopivan yhdistelmän pelitavan vaativia fyysisiä ominaisuuksia, mutta myös rakentamaan ryhmästään yhtenäisen ja yhteisen päämäärän eteen saumattomasti työskentelevän kollektiivin.

2) Avainpelaajat loistivat

Jos pelitapa oli maan eliittiä, niin mainiosti onnistuivat myös sen toteuttamisen kulmapalaset, vaikka väsymys alkoikin painaa aivan Liiga-kauden kalkkiviivoilla ja historiallinen mestaruus jäi vielä saavuttamatta.

Aivan Liigan ehdottomaan maalivahtikärkeen jälleen lukeutunut Eero Kilpeläinen ei sulanutkaan kevään tosipelien aikana, vaan kannatteli joukkuettaan lukemattomia kertoja tilanteen näin vaadittua.

Kilpeläinen oli keväällä riittävän virkeä saatuaan tarvittavia lepohetkiä runkosarjan aikana. Jos edellisellä kaudella kakkosvahtina toiminut Samu Perhonen ainoastaan käväisi tositoimissa KalPa-maalin suulla ja haki pelituntumaa muualta, saattoi valmennus tällä kertaa jakaa vastuuta myös päättyneen kauden adjutantille Denis Godlalle.

KalPan hyökkäyspelin aivot.

Timo Savela

Ykkössentteri Jaakko Rissanen nousi lopullisesti sille tasolle, jota Kuopiossa on osattu jo tovin odotella. Samalla tasonnousu johtaa miehen tien väistämättä isompiin ympyröihin. Rissanen oli läpi kauden KalPan hyökkäyspelin kapellimestari, mutta myös Virran ehdottomia luottomiehiä alivoimille, kriittisiin aloituksiin sekä takaa-ajoon ja johdon puolustamiseen otteluiden loppuhetkillä.

Rissasen tutkapari Janne Keränen jatkoi siitä, mihin viime kauden päätteeksi jäi. Yhden kauden maaliennätys näki päivänvalonsa.

Myös joukkueen takalinjojen avainpelaajien kehitys otti isoja harppauksia eteenpäin. Niko Mikkola nousi jo A-maajoukkueeseen ja on lähellä NHL-sopimusta. Juuso Riikola oli kokonaisvaltaisesti joukkueen johtava puolustava ja aivan liigan puolustajaeliittiä. Joonas Lyytinen puolestaan petrasi huomattavasti viime kaudesta ja lunasti jo sitä potentiaalia, johon toissa talven lupaavat otteet antoivat osviittaa.

3) Onnistuneet täsmähankinnat

Matias Myttysestä kasvoi liigakauden eräs suurimmista sensaatioista. Vielä loppukesällä vailla seuraa harjoitellut tamperelaislähtöinen keskushyökkääjä solmi pikatahdilla KalPan kanssa sopimuksen savolaisjoukkueen ajauduttua akuuttiin kriisiin loukkaantumissuman vuoksi.

Myttysen mahtikausi oli suurimpia syitä KalPan menestyskevään takana.

Loppu olikin kuin satukirjasta. Myttynen sopeutui nopeasti oudon murteen, kalakukkojen ja paistettujen muikkujen keskelle ja takoi tulosta kauden päätökseen saakka. Uran paras pistesaldo tuplaantui, ja mies tarjosi kuopiolaisten kannalta elintärkeää leveyttä joukkueen tulosyksikköön. Voidaankin sanoa Myttysen mahtikauden olleen suurimpia syitä KalPan menestyskevään takana.

KalPa onnistui muutoinkin pelaajahankinnoissa, vaikka Ville-Vesa Vainiolan ja Eetu Sopasen kaudet päättyivätkin jo varhain loukkaantumisiin.

Jokinen palasi kasvattiseuraansa neljän kauden Etelä-Karjalan-turneeltaan, ja oli Myttysen tavoin tärkeä lenkki keventämässä tuloksentekotaakkaa ykkösketjun hartioilta. Alkukaudesta mies muodosti toimivan tutkaparin Miikka Pitkäsen kanssa ja loppukaudesta teki tuhojaan Myttysen aisaparina.

Samaan kastiin voidaan nostaa myös kesken kauden Kuopioon siirtynyt Arttu Ilomäki. Viime keväänä Tapparan riveissä mestaruutta juhlinut Ilomäki ajautui kesken kauden Tampereella sivuraiteille, vaihtoi Kuopioon tarjosi KalPan keskushyökkääjäosastolle kaivattua leveyttä ja erikoistilanneosaamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KooKoossa on ideaa nolla-Jukureita vastaan

LIIGA | 19.9.2017 7:00
Pitkävedon kertoimista löytyy jälleen maistuvia kohteita tiistain liigakierroksella. Esiin pomppaavat erityisesti KooKoo ja Kärpät, joiden voitoille saa maistuvan kertoimen. lue lisää

Riku Helenius paikkaamaan KalPan maalivahtiosastoa

LIIGA | 11.9.2017 16:43
KalPan maalivahti Niko Hovinen joutuu loukkaantumisen vuoksi sivuun tosipeleistä. lue lisää

Vihellyksen jälkeen: Lukko ja Pelicans joutuvat maalivahtikaupoille - Tampereella uusi alku

LIIGA | 7.9.2017 12:30
Vihellyksen jälkeen -podcastien toisessa Liiga-kautta ennakoivassa jaksossa pureudutaan niihin joukkueisiin, jotka taistelevat pääsystä sijoille 6-10. lue lisää

Millä lääkkeillä kestomenestyjäksi KalPa?

LIIGA | 4.9.2017 13:09
Hopeaan viime kauden päättänyt KalPa koki kauden jälkeen rajuja uudistuksia. Pelaajisto vaihtui radikaalisti ja uusi valmennusjohto Sami Kapasen johdolla ottaa vastuun Pekka Virran pestin jälkeen. lue lisää

Analyysi: KalPa kaipaa uusia tuhkimotarinoita, joukkueesta katosi leveyttä ja kärkipelaajien taitoa

LIIGA | 4.9.2017 13:00
Keväällä sensaatiomaisesti hopean napannut KalPa sai kokea menestyksen varjopuolen, kun joukkueessa avainrooleihin nousseet pelaajat vaihtoivat yksi toisensa jälkeen astetta isompiin ympyröihin. Kuopiossa ollaankin uuden projektin lähtökuopissa. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

JukuritKooKoo
"Jukurien pistetili auki"
KooKoo on sarjataulukossa kaksikosta selvästi paremmin sijoittunut. Jukureilla on pistetili vielä avaamatta, kun kouvolalaiset ovat sarjataulukossa viidentenä kymmenellä pisteellään. Jukureilla suurimmat ongelmat ovat olleet otteluiden alussa, joten starttiin kiinnitetään varmasti Mikkelissä huomiota. Vaikka tuloksissa ja varsinkin tehdyissä maaleissa joukkueiden välillä on suuri ero, kiekonhallinnassa joukkueet pitävät perää.
 • 2
 • 1
 • 2
JYPLukko
"Kärkikamppailu kierroksen tasaisin"
JYP on ollut kauden alussa odotetun vahva hyökkäyssuuntaan. Jyväskyläläisillä ratkaisuleveyttä löytyy vielä neljännestäkin kentästä. Lukon materiaali ei ole yhtä leveä, mutta se on onnistunut iskemään kiitettävän määrän maaleja, viimeisimpänä tulivoiman sai kokea paikallisvastustaja Ässät, joka joutui nöyrtymään seitsemän kertaa. Puolustussuuntaan Lukko on ollut yllättävänkin hyvä, sillä joukkue on päästänyt vähiten maaleja. Tasaisten joukkueiden taistosta on lupa odottaa tiukkaa, jopa jatkoajalle venyvää ottelua.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
KalPaKärpät
"Kärpät jatkaa voittojen tiellä"
Viime kaudella pettänyt Kärpät on raivaamassa tietään takaisin sarjan kärkikastiin, viime kaudella finaaleihin asti yltänyt KalPa puolestaan on hakenut peliään. Erityisesti kiekonhallinta ja murtautuminen parhaalle maalintekosektorille on ollut vaikeaa. Kärpät on vastaavasti löytänyt jyvän, sillä oululaiset ovat iskeneet eniten maaleja. Pistepörssin kymmenen kärjestä löytyy peräti viisi Kärppien pelaajaa. Oululaisten rutiini riittää KalPan kaatamiseen.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
SaiPaHPK
"Tuskailu tehottomuuden kanssa jatkuu"
Viimeistelyn osalta sekä SaiPa että HPK kuuluvat alkukauden epäonnistujiin. Kumpikin joukkueista on kiekonhallintatilastoissa kärkipäätä, mutta pelillisiä otteita tarkastellessa kummallakin joukkueella on suuria ongelmia laadukkaille maalintekopaikoille pääsemisessä ja valtaosa laukauksista tulee pienistä kulmista tai viivalta. Ensimmäisillä kierroksilla SaiPalla oli vaikeuksia myös oman pään pitämisessä, mutta kehitysaskeleesta kertoo nolla päästettyä maalia TPS:ää vastaan. HPK:lla on kuitenkin materiaalissa niukka etu, joten tasainen ottelu kääntyy vierailijoille.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
TPSPelicans
"Turussa kierroksen suurimaalisin ottelu"
TPS on aloittanut kauden ailahtelevasti. Kun viisi ottelua on takana, joukkue on jäänyt kahdesti nollille ja lopuissa kolmessa ottelussa iskenyt yhteensä 17 maalia. Tasaisemmin hyökänneellä Pelicansilla ailahtelu on tapahtunut puolustussuuntaan. Kokonaisuutena TPS on kuitenkin kokeneen osastonsa ansiosta ennakkosuosikki. Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilari Filppula ovat pitäneet tasonsa Liigan kärkipelaajina. Pelicans on puolestaan ollut enemmän Iikka Kangasniemen sekä yksittäisten oivallusten varassa.
 • 4
 • 5
 • 2
 • 3
ÄssätTappara
"Tapparalle helpotusta viimeistelyn tuskaan"
Tapparalla on ollut vaikeuksia viimeistelynsä kanssa. Neljässä ottelussa hallitseva mestari on iskenyt vain kahdeksan maalia ja nimekkäistä pelaajista Tomas Zaborsky, Kristian Kuusela, Niko Ojamäki ja Tyler Redenbach eivät ole avanneet edes pistetiliään. Kiekon hallinnassa ja lauakusmäärissä tamperelaiset kyllä kestävät vertailun. Ässät oli kauden alussa nosteessa, mutta lauantain kierroksella sattui paikallisvastustajaa vastaan ulospuhallus ja Lukko voitti kamppailun peräti 7-2. Suuremmasta kriisistä ei Porissa ole kysymys, mutta silti Tappara on ottelussa ennakkosuosikki.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Eetu Sopanen

KalPa #9 R p
s. 1996 Kouvola
196CM / 102KG
SOPIMUS: 2018