Kolme syytä, miksi JYP-Akatemian kausi päättyi putoamiseen

MESTIS / Artikkeli
Akatemian pelaajilla oli kauden aikana paljon puhuttavaa.
Kuva © Timo Savela
JYP-Akatemia lähti kauteen tavoitteena päästä kuuden joukkoon ja pudotuspeleihin. Liika ailahtelu lopulta vesitti kauden ja joukkue joutui karsintasarjaan. Lopulta kohtalona oli putoaminen Mestiksestä.

Kaudesta 2016-2017 muodostui lopulta pahin mahdollinen JYP-Akatemialle. Alkukausi meni joukkueella vielä ihan mukiinmenevästi, mutta sen jälkeen alkoi vaikeudet. Akatemia taisteli pudotuspelipaikasta melkein runkosarjan loppuun, mutta tie vei karsintasarjaan.

Karsintasarjassa jyväskyläläisjoukkue otti kahdeksasta ottelusta kolme voittoa, eikä tämä riittänyt sarjapaikan säilymiseen. Kohtalona oli lopulta Mestiksestä putoaminen.

1. Ratkaisupelaajien puute

Ennen kautta Akatemian ratkaisupelaajiksi mielletyt pelaajat, kuten Riku Pitkänen, Aleksi LuhtalampiWaltteri Lehtonen ja Taavi Tiala pettivät pisteiden valossa. Runkosarjan osalta nämä herrat vielä kannattelivat joukkuetta ajoittain, mutta se ei riittänyt pudotuspelipaikkaan.

Karsintasarjassa nämä pelaajat eivät pystyneet enää kannattelemaan joukkuetta. Pitkänen saalisti neljä, Luhtalampi kolme, Lehtonen kaksi ja Tiala yhden pisteen kahdeksaan otteluun. Tiala pois lukien, nämä pelaajat olivat myös tehotilastossa pakkasen puolella.

Akatemian murheenkryyni läpi kauden oli maalinteko. Maalipaikkoja Akatemia loi tarvittavan määrän joka ottelussa, mutta joukkueesta ei löytynyt maalintekijöitä. Riku Tiainen tosin teki karsintasarjassa seitsemän maalia, mutta tämä ei riittänyt, kun seuraavana eniten maaleja tehnyt oli Luhtalampi kolmella maalilla.

2. Puolustuspelaaminen

Akatemia päästi runkosarjassa kolmanneksi eniten maaleja, ja karsintasarjassakin jyväskyläläisjoukkueen maaliero oli miinuksen puolella. Hurrikaaniryhmän maalivahteja ei tästä oikein voi syyttää.

Nimittäin Akatemian puolustuspelaaminen oli läpi kauden ailahtelevaa eikä riittävän laadukasta. Alkukaudesta joukkueen hyökkääjät olivat karvauspelaamisessaan liian innokkaita, mikä heijastui puolustusvalmiuteen. Loppukaudesta tämä oli paremmalla mallilla, mutta hurrikaaniryhmän oman puolustusalueen puolustaminen oli sekavaa.

Nuori joukkue hukkasi merkkauspelaamisessaan vastustajan hyökkääjiä ja oman maalinsa edessä voima ja asenne ei riittänyt voittamaan tärkeitä kaksinkamppailuita. 

3. Ailahtelu ja negatiivinen kierre

Akatemia pelasi ihan hyvän alkukauden ja joulutauolle mentäessä näyttikin siltä, että jyväskyläläisjoukkue on pudotuspelitaistelussa hyvissä asemissa. Uuden vuoden jälkeen kuitenkin lähti käyntiin negatiivinen kierre, jota Akatemia ei saanut missään vaiheessa katkaistua.

Tappioputket kasvoivat liian suuriksi, kun muun muassa tammikuusta helmikuun alkuun tappioputki venähti seitsemän ottelun mittaiseksi. Välillä hurrikaaniryhmä otti voiton sieltä ja toisen täältä. Mutta silloin, kun olisi pitänyt ottaa tärkeitä voittoja, niin siihen nuori ja kokematon ryhmä ei pystynyt.

Akatemia saattoi johtaa otteluita, mutta ailahtelu otteluiden sisällä vaivasi. Ailahtelu näkyi myös otteluiden välillä. Hyvää ottelua saattoi seurata heti huono peli. Tämä lopulta maksoi pudotuspelipaikan ja sarjapaikan.

» Lähetä palautetta toimitukselle