Kolme syytä: Kärpät ei yhdellä sylinterillä juhlinut

LIIGA / Artikkeli
Mika Pyörälän pudotuspelit eivät sujuneet onnellisten tähtien alla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
HIFK tiputti hieman yllättäenkin Kärpät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella otteluvoitoin 2−0. HIFK:n paketti oli kautta linjan laadukkaampi.

Pudotuspelien ensimmäinen yllätys nähtiin torstaina, kun HIFK lähetti Kärpät kesälomille. Erityisesti ottelusarjan 2−0-loppulukemat olivat yllättävät.

Jatkoaika listasi syitä, mistä Kärppien aikainen kesäloma johtui.

Kärppien pelillinen jänne heikoissa kantimissa

Kärpät hallitsi avausottelun ensimmäistä 40-minuuttista lähes mielinmäärin. Osittain HIFK:n avustuksella joukkue pääsi pelaamaan vahvuuksillaan, eli viljelemään viivelähtöjä ja pitämään kiekkoa itsellään.

Kärppien pelillinen jänne ei kuitenkaan kantanut koko 60-minuuttista. Viime vuosien mestarillinen luottamus omaan sapluunaan katosi Oulun keskiviikkoillan päätöserässä, kun joukkue passivoitui täysin.

Kun Kärpät passivoitui, HIFK:n voitto ei tullut enää yllätyksenä. Eritoten HIFK:n 3−3-osuma oli erinomainen osoitus Kärppien sekavasta puolustuspelaamisesta. Kärpillä oli neljä pelaajaa pelin alla, mutta Juhamatti Aaltosen pelko hajotti kärppäpakan.

Helsingissä joukkueella ei ollut enää vahvaa pelillistä selkänojaa, jonka varaan rakentaa. Kärppien kiekollinen peli oli hermostunutta ja puolustaminen seisovaa. Tämä päästi punanutut kiinni suurimpiin vahvuuksiin, jotka toivat tarvittavat maalit ottelusarjan voittoon.

Odottamaton sulaminen

Mika Pyörälä kuului sarjan parhaisiin pelaajiin runkosarjassa. Kauden loppupuolella Pyörälä pelasi jälleen sentterinä, laidoillaan kuumavireiset John Albert ja Broc Trotter.

Ketjun piti olla ehdoton lippulaiva, joka kantaa pääosan tulosvastuuta, vaikka takaa löytyikin myös lähtökohtaisesti laadukkaita ketjuja. Erityisesti Pyörälä on sementoinut paikkansa liigan yhtenä luotettavimpana pudotuspelaajana, mutta tämä fakta kallistui sarjassa väitteen puolelle. Kuorma Pyörälällä oli yksinkertaisesti valtava.

Kolmikon uurastus tuplaottelussa oli surullista katsottavaa. Ketjun teholukemaksi muodostu -4, joka on joukkueen kärjelle kestämätön lukema. Tehojakaan ei syntynyt kuin yhden maalin verran.

Yhdellä sylinterillä ei pitkälle pötkitty

Jos ykkösketjun panos oli vaisu, samaa voi sanoa myös petopaitojen kakkos- ja kolmosketjuista. Vain Miska Humalojan johtama nelosketju pelasi pudotuspelien vaatimalla tasolla. Eritoten juuri Humaloja oli valokeilassa sarjan tehoilla 3+1.

Kai Suikkanen olikin pakoitettu sekoittamaan ketjuja Helsingin-ottelun päätöserään. Tämän tuloksena löytyi toinenkin luotettava ketju, mutta Kärppien ketjumäärä tippui kolmeen.

HIFK vastasi tähän neljällä ketjulla, jotka pystyivät pelaamaan vahvaa peliä. Erityisesti Corey Elkinsin johtama nelosketju nosti tasoaan juuri silloin, kun sitä odotettiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle