Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Connor ja Roslovic tuulettavat, Josh Morrissey varmistaa taustalla.

Getty Images

Kolme ketjua kiekollista huipputaitoa - amerikkalaisduo Jetsin ratkaisijakaartia laajentamassa

Winnipeg Jets on saamassa pudotuspeleihin kolme tasapainoista ratkaisuihin pystyvää hyökkäysketjua, kiitos seurajohdon kaupanteon ja nuorten pelaajien myönteisen kehityksen.

Winnipeg Jets on noussut kuluvalla kaudella NHL:n kärkijoukkueiden kastiin.

Manitobalaisten hyökkäyspeli on monipuolistunut, eikä ratkaisuja odoteta enää vain parilta avainhyökkääjältä. Tällä hetkellä joukkueella on kolme tasaisesti ratkaisuihin pystyvää hyökkäyskolmikkoa.

Ratkaisijoiden rinki on siis leventynyt. Osaltaan taustalla on pelaajasiirtojen takarajalla tehty pelaajakauppa, joka toi kokeneen, kiekollisen sentterin Paul Stastnyn Winnipegiin.

Eräs merkittävä muutos rungon levenemisessä on ollut kuitenkin nähtävissä jo ennen Stastnyn-aikaa.

muutos rungon levenemisessä on ollut kuitenkin nähtävissä jo ennen Stastnyn-aikaa

AHL:n marinoimana NHL-runkopelaajaksi

Omien varausten nousu NHL-pelaajiksi on ollut merkittävä osa Jetsin NHL-identiteettiä. Tällä kaudella paikkansa NHL-auringossa ovat vakiinnuttaneet Kyle Connor ja Jack Roslovic.

Nuorten amerikkalaishyökkääjien Jets-yhteys syntyi samana päivänä, kun winnipegiläisorganisaatio varasi hyökkääjät kesän 2015 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. Myös ensimmäiset luistimenjäljet ammattilaisjäillä kaksikko teki yhtä aikaa, syksyllä 2016.

Tulokaskausi sujui pitkälti ammattilaisuuteen totutellessa, sillä valtaosan avauskaudestaan kaksikko pelasi AHL-farmi Manitoba Moosen riveissä.

Vastuuta annettiin runsaasti, ja tehojakin syntyi: Connor takoi maalin keskimäärin joka toisessa AHL-ottelussaan, ja Roslovic järjesteli valtaosan tutkaparinsa osumista.

Puoli kautta AHL:ssa isolla vastuulla näyttää kiihdyttäneen kummankin pelaajan kehityskäyrää jyrkästi ylöspäin.

Connor on alkukauden lyhyen farmivisiitin jälkeen jättänyt AHL:n taakseen. Hän on pelannut pitkälti Jetsin ykkösketjussa yhdessä Mark Scheifelen ja kapteeni Blake Wheelerin rinnalla.

Eikä mies ole jäänyt ykkösnyrkissä statistin rooliin, vaan edelliskauden farmiliigan tehot ovat siirtyneet mainiosti myös NHL-jäälle. Connor on 22 maalillaan joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä Patrik Laineen ja Nikolaj Ehlersin jälkeen.

Kyle Connor on ollut tällä kaudella Jetsin parhaita maalintekijöitä.

Getty Images

Roslovic sen sijaan haki paikkaansa auringossa hieman maanmiestään pidempään, mutta on viime aikoina osoittanut ansaitsevansa paikkansa Kanadan ykkös-NHL-joukkueen vakiokokoonpanossa.

Hän seilasi alkukauden NHL-joukkueen ja farmijoukkueen väliä, kunnes alkuvuoden loukkaantumiset takasivat 21-vuotiaalle keskushyökkääjälle pidemmän näyttöpaikan ylhäällä.

Vähitellen pelipaikkakin vakiintui. Roslovic on esiintynyt viime otteluissa edukseen Bryan Littlen johtaman ketjun laitahyökkääjänä.

Kiekollista taitoa vai väsymätöntä karvaamista?

Jets saa lähiaikoina sairastuvalta takaisin vahvuuteensa Adam Lowryn ja Brandon Tanevin. Hyökkääjien paluut johtavat Jets-valmennuksen positiivisen ongelman äärelle: Ketkä pelaavat, kun joukkueessa alkaa olla jo ylitarjontaa hyökkäyksen pelipaikoille?

Pelkistettynä kyse on painotuksista

Lähinnä kamppailu pelipaikasta käytäneen Roslovicin ja Tanevin välillä, sillä Lowry on itsestäänselvä valinta puolustavan sentterin rooliin.

On mielenkiintoista nähdä, miten Jets-valmennus aikoo jatkossa Roslovic−Tanev-kaksikkoa roolittaa, sillä pelaajatyyppeinä miehet ovat varsin erilaisia.

Tanev on klassinen energialaituri, joka liikkuu täydellä vauhdilla ympäri kaukaloa ajokoiramaisen väsymättömästi, ja jolle on käyttöä myös alivoimatilanteissa. Roslovic puolestaan tuo kaukaloon monipuolisempaa kiekollisen pelin osaamista.

Pelkistettynä kyse on siis painotuksista, sillä kumpikin pelaaja on jo osoittanut pystyvänsä hoitamaan omaa rooliaan myös NHL-tasolla.

Jets on siirtotakarajan kaupankäynnin jälkeen onnistunut luomaan kolme vahvaa, tasapainoista ja ennen kaikkea kiekollista ketjua. Roslovicin korvaaminen Tanevilla rikkoisi tuota harmoniaa ja lataisi lisää ratkaisutaakkaa Scheifelen ja Stastnyn ketjujen niskaan.

Lue myös

Steve Masonin ilo jäi lyhytaikaiseksi − Jets-maalivahti jälleen sairastuvalle

NHL | 13.3.2018 0:12
Winnipeg Jetsin Steve Mason on polvivamman vuoksi sivussa seuraavat 2−3 viikkoa. Myös Mark Scheifele on sivussa kokoonpanosta. lue lisää

Kertaus: näin Patrik Laineen kausi on sujunut - uusi vieruskaveri lietsoi hänet uudelle tasolle

NHL | 12.3.2018 17:00
Patrik Laineen toinen NHL-kausi alkoi isoihin odotuksiin nähden nihkeästi, mutta on sittemmin kääntynyt riemumarssiksi kohti liigan maalikuninkuutta. lue lisää

Steve Mason palaa pitkältä sairauslomalta

NHL | 6.3.2018 13:19
Winnipeg Jets saa maalivahti Steve Masonin takaisin kokoonpanoonsa pitkän poissaolon jälkeen. lue lisää

Laine ja Barkov NHL-viikon tähdistöön

NHL | 5.3.2018 20:39
NHL:n viikon tähdistöön nousi kaksi suomalaispelaajaa. Patrik Laine oli viikon toiseksi paras pelaaja, ja Aleksander Barkov oli kolmannella sijalla. Suomalaisiakin paremmaksi nousi Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon. lue lisää

Keskikaista jo mestaruuskunnossa − Paul Stastny vahvistaa Jets-hyökkäystä merkittävästi

NHL | 28.2.2018 17:00
Winnipeg Jets sai haluamansa, kun Paul Stastny liittyi manitobalaisten vahvuuteen. Amerikkalaissentteri tuo Jets-ryhmään rutkasti kokemusta, mutta ennen kaikkea lisää kiekollista osaamista ja leveyttä hyökkäyksen keskikaistalle. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Kyle Connor

Winnipeg L h
s. 1996 Shelby Township, MI, USA
185CM / 80KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2015 Winnipeg Jets 1. kierros #17