Laineen kuuluisasta lyöntilaukauksesta voi lukea nyt myös kirjamuodossa.

Getty Images

Kirja Patrik Laineesta iskee nuorisoon – NHL:ää seuraaville ei juurikaan uutta tietoa

Patrik Laineen matka NHL:n huipulle on tallennettu kovien kansien väliin jo tässä vaiheessa nuoren pelaajan uraa. Teos sopii nuoriin käsiin, mutta paatuneimmat lajiniilot saattavat pettyä.

Pikavauhtia maailman huipulle kivunneen Patrik Laineen tähän astinen ura on paketoitu kovien kansien väliin. Teoksen on kirjoittanut Jatkoajan edellinen päätoimittaja Antti Wennström.

Uutuusteoksesta Patrik Laine - NHL:n uusi suomalaistähti on julkaistu kirjan lisäksi myös typistetty versio niin kutsutussa bookazine-muodossa. Kirjaversion pituus on 160 sivua, kun taas lehtiversion pituus on 80 sivua.

Teos käy läpi Laineen uran nuorisokiekkoilusta aina ensimmäisen NHL-kauden päätökseen asti. Tämän lisäksi se katsoo myös Laineen ja Jets-organisaation tulevaisuuteen. Teosta varten on haastateltu lukuisia eri toimijoita, jotka ovat olleet tavalla tai toisella Laineen lähellä hänen matkallaan kohti supertähteyttä.

Tämän teoksen vertaamisessa muihin jääkiekkoilijoista kirjoitettuihin kirjoihin on otettava huomioon, että Laineen ura on vasta alkuvaiheessa. Tämän myötä teos ei sisällä karmeita siviilielämän paljastuksia tai muita törttöilyjä, joihin jääkiekkoelämäkertojen lukijat ovat saattaneet joiltain osin tottua.

Pahin julkisuuteen tullut töppäys Laineen uralla on vielä tänäkin päivänä pikkuleijonissa tapahtunut keskisormiepisodi, joka käsitellään lyhyesti myös tässä teoksessa.

NHL:ääkin kiintoisampi aika Mestiksessä

Vaikka teos on epävirallinen elämäkerta, eli Laine ei ole itse osallistunut sen tekemiseen, välttää se kuitenkin tekemästä sensaatiohakuisia väitöksiä pelaajasta tai hänen lähipiiristään.

Pelaajan arviointi alaikäisiltä pelivuosilta tehdään asianmukaisen hienovaraisesti, eikä Laineesta maalata epäreilulla tavalla mitään tietynlaista kuvaa normaalin varhaisteini-iän käytöksen perusteella.

Yksi mielenkiintoisimmista osioista teoksessa on Laineen aika Mestiksessä LeKin riveissä, jolloin Laine pelasi ensimmäisen täyden kauden aikuisten sarjassa. Laineen otteet Mestis-kautta seuranneella Liiga-kaudella ovat hyvin ihmisten tiedossa, olihan hän yhdessä Jesse Puljujärven kanssa Liigan seuratuimpia pelaajia kyseisellä kaudella.

Kirjaversion kansi.

Laineen aika Mestiksessä on hänen uransa kannalta erittäin tärkeä ajanjakso. Teos kertoo haastattelujen kautta, kuinka kauden alussa Mestikseenkin vain puolivalmiista Laineesta koulittiin LeKissä kokonaisvaltaisempi pelaaja Liigaan ja sitä kautta myös miesten maajoukkueeseen sekä NHL:ään.

Mestis-ajan osalta teoksessa pääsee ääneen LeKin tuolloinen päävalmentaja Juha Juujärvi, joka avaa Laineen vahvuuksia ja heikkouksia hänen ensimmäisellä kaudellaan miesten sarjassa. Etenkin henkisten ongelmien käsittely ja niistä eroonpääseminen on mielenkiintoista luettavaa.

Osa teoksen kappaleista käsittelee Lainetta epäsuorasti.

Tällaisia ovat esimerkiksi Laineen NHL-joukkue Winnipeg Jetsin avainpelaajia käsittelevät kappaleet Blake Wheeleristä ja Mark Scheifelesta, mutta niissäkin tulokulma on Laineessa Jetsin pelaajana. Myös Laineen nykyinen seuratoveri Joel Armia on huomioitu omalla kappaleella, jossa hän kertoo Laineesta pelaajana ja ystävänä. Seuratovereiden kommentit Laineesta ovatkin ehdottomasti teoksen NHL-osion parasta antia.

Jetsin organisaatiota ja pelaajistoa käsittelevät kappaleet ovat Laineen nykytilanteen kannalta oleellisia, mutta toisaalta ne eivät tarjoa juuri uutta asiaa NHL:ää aktiivisesti seuraaville lukijoille. Konkareiden kannalta tämä on ongelmallista, sillä yli puolet teoksesta käsittelee NHL:n varaustilaisuuden jälkeistä aikaa.

Teos sopii nuorisolle, ei lajiniiloille

Teos on helppolukuinen ja runsaasti kuvitettu, joten luontevimmillaan se on Laineesta ja jääkiekosta kiinnostuneen, mutta syystä tai toisesta kirjoja kaihtavan nuoren lukijan käsissä.

Pitkän linjan laji-ihmisille ja katkeransuolaisiin jääkiekkoelämäkertoihin tottuneille Laineen NHL-aikaa käsittelevä osuus voi tuntua liiankin tutulta, mutta parhaimmillaan se saattaa saada nuoren lukijan innostumaan sekä jääkiekosta että lukemisesta.

Jos NHL ja sen lainalaisuudet pelaajahankintoihin liittyen ovat lukijalle vieraita, tarjoaa teos helpon tavan tutustua sarjaan ja oppia ymmärtämään Liigaan verrattuna hyvinkin erityyppistä ympäristöä.

Teoksen julkaisuhetkellä Laine on pelannut vasta kolme täyttä kautta aikuisten sarjoissa, mutta silti uran alkuvaihetta käsittelevän teoksen julkaiseminen tuntuu perustellulta. Kun jääkiekkoelämäkertoja kirjoitetaan uran päätteeksi, jää ensimmäisten kausien käsittelyt yleensä varsin vähäisiksi.

Laineen varhainen tie supertähteyteen inspiroi nuoria, joten sen taltiointi on monessakin mielessä ymmärrettävää.

Bookazine-versio

Aikakauslehtimäisessä bookazine-muodossa julkaistu versio kirjasta on sikäli mielenkiintoinen, että teksti on samaa kuin kirjassa − sitä on vain vähemmän. Kirjan teksti on helppolukuista, joten myös bookazine-julkaisu on helposti lähestyttävä niillekin lukijoille, jotka lukevat vähemmän kirjoja.

Lehtiversion kansi.

Lehtiversion eri alaotsikosta huolimatta kaikki lehdestä löytyvä teksti löytyy myös kirjaversiosta.

Teos toimii hyvin lehtimuodossa, mutta kirjassa olevaa asiaa on jouduttu pudottamaan pois. Tiivistelmämäinen lehtiversio jättää lukijan kirjaan verrattuna hieman kylmäksi, mutta toisaalta se tarjoaa helpon tavan perehtyä Laineen tähänastiseen uraan.

Kirjaversio: Antti Wennström (2017): Patrik Laine – NHL:n uusi suomalaistähti. Minerva Kustannus Oy. 160 s.

Lehtiversio: Antti Wennström (2017): Patrik Laine - Tapparan kultapoika maailmalla. Minerva Kustannus Oy. 80 s.

Lue myös

Patrik Laineen tarina painetaan kirjaksi – julkaistaan syksyllä

NHL | 11.6.2017 13:10
Patrik Laineesta on valmisteilla kirja, joka on määrä julkaista syyskuussa. Kirjan kirjoittaa Jatkoajan entinen päätoimittaja Antti Wennström. lue lisää

Patrik Laine, pidä pää kylmänä!

NHL | 2.11.2017 20:00
Winnipeg Jetsin Patrik Laine on kohdannut urallaan jo monenlaista. Heikommin alkanut toinen kausi NHL:ssä sekä viimeaikaiset kuumentumiset ovat luoneet räjähdysvaaran. Toinenkin kausi voi vielä kääntyä osaksi jatkunutta menestystarinaa, mutta vaarana on myös nuoruuden ongelmien kohtaaminen ja notkahdus. lue lisää

Kankeasti kauden aloittanut Laine myöntää: "Olenhan minä sen maalinteon kanssa tuskaillut"

NHL | 27.10.2017 6:31
Patrik Laineen toinen NHL-kausi on alkanut tahmeahkosti, vaikka tehoja onkin kertynyt piste per peli -tahdilla. Peliesityksissä ei kuitenkaan ole näkynyt samaa rentoutta kuin aiemmin, eivätkä Winnipeg Jetsin surkeat otteet helpota Laineen tilannetta. lue lisää

Maalitykit Laine ja Matthews ottavat mittaa toisistaan NHL:n avauskierroksella

NHL | 4.10.2017 15:02
Winnipeg Jets ja Toronto Maple Leafs avaavat pitkään ja hartaasti odotetun NHL-kauden 2017-18 tasaisista lähtökohdista. Maple Leafsin hyökkäysmateriaali on luokkaa laadukkaampi kuin isännillä, mutta äänekäs winnipegiläisyleisö tasoittaa voimasuhteita. lue lisää

Älä tuijota vain Patrik Laineen maalimäärää

NHL | 2.10.2017 16:09
Patrik Laineen kausi 2017-18 saa valtavan huomion Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinnostavinta on seurata sitä, minne Laineen ja Jetsin kokonaisvaltainen peli kaudella asettuvat. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

KalPaIlves
"KalPan pisteputki jatkuu"
Ilveksen kausi on ollut vaikea. Kausi alkoi viiden ottelun tappioputkella, nyt peräkkäisiä tappioita on neljä. Sarjataulukossa Ilves on valahtanut viimeistä edelliseksi. Vieraspeleistä pisteitä on kertynyt vähiten. Myös KalPan kausi on kokonaisuutena ollut mollivoittoinen, mutta tunnelin päässä on näkynyt valoa viime kierroksilla, nykyinen pisteputki on viiden ottelun mittainen. Suurimaalista voittoa tuskin on luvassa, mutta kuopiolaiset ovat ennakkosuosikkeja.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
JYPSport
"Isännät määräävät tahdin"
Sport on voittanut viimeisestä kahdestatoista ottelustaan vain kaksi, niistäkin toinen vasta jatkoajalla. Vieraspeleissä vaikeudet ovat olleet vielä suurempia, sillä edellinen vierasvoitto on syyskuun lopulta, sekin tuolloin vaikeuksia vastaan taistellutta KalPaa vastaan. JYP on puolestaan selättänyt suurimmat vaikeutensa ja palannut voittojen tielle. Jyväskyläläisten kiekonhallinta yhdistettynä Sportin ailahtelevaan puolustuspelaamiseen saattaa aiheuttaa suuremmankin eron.
 • 5
 • 6
 • 1
 • 2
HIFKSaiPa
"HIFK jyrää kotonaan"
Sarjataulukossa SaiPa on edellä ja kolmen ottelun voittoputki katkesi perjantaina. HIFK on kuitenkin kotikentällään vaikea pala purtavaksi. Helsinkiläiset ovat hävinneet kotonaan varsinaisella peliajalla vain yhden kotiottelun ja viimeisestä seitsemästä kotiottelusata se on napsinut täydet pisteet. SaiPan noste ei riitä lauantaina HIFK:n kaatamiseen.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2
JukuritÄssät
"Ässien tappioputki poikki"
Jukurit katkaisi viiden ottelun tappioputkensa edellisessä ottelussaan Sportia vastaan. Ässät on puolestaan hävinnyt neljä edellistä ottelua. Suuressa kuvassa mikään ei silti muuttunut, Jukurit on edelleen sarjajumbona ja pelaajamateriaali on huomattavasti suuria satsauksia tehnyttä Ässiä heikompi. Porilaisilla on ollut suuria vaikeuksia viimeistelyssä, mutta parhaimmillaan ketsuppipullo on yhden osuman päässä aukeamisesta.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
KooKooPelicans
"KooKoolla vaikeuksia kotihallissa"
KooKoo on pelannut lukuisia pienten marginaalien otteluita, joista lopputuloksena on ollut niukkoja tappioita. Varsinkin kotikentällä on ollut yllättäviä vaikeuksia. Kouvolalaiset voittivat kolme ensimmäistä kotiotteluaan, mutta sen jälkeen täydet pistepotit ovat karttaneet joukkuetta. Pelicans hallitsee kaksikosta enemmän kiekkoa ja on ajoittain pystynyt iskemään suuria maalimääriä. Toisaalta Pelicans on myös ailahdellut, mutta lauantaina rutiini riittää vähintään pisteeseen, mutta mahddollisesti jopa täyteen pistepottiin.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
LukkoTPS
"Hyvä isäntä, vahva vieras"
Kauden alussa TPS tyylitteli suurinumeroisia voittoja, mutta viime kierroksilla on ollut vaikeampaa. Viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on voittanut vain yhden. Vastaavasti Lukon alkukausi oli ongelmien sävyttämä, mutta viimeisestä kymmenestä ottelusta raumalaiset ovat jääneet pisteittä kahdesti. TPS on kuitenkin saanut sairastuvalta Ilari Filppulan takaisin riveihinsä ja hyökkäysvoimaa joukkueesta löytyi jo ennestään. Kotietu ja vire kääntää kelkaa raumalaisille, astetta vahvempi materiaali TPS:lle. Tasainen ottelu, jossa voittajaa saatetaan hyvinkin hakea pitkän kaavan mukaan.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
TapparaHPK
"Tapparan pisteputki jatkuu"
Tappara on jäänyt viimeksi ilman pisteitä syyskuun lopulla, sen jälkeiset kolmetoista ottelua ovat tuottaneet 32 pistettä. Samalla kirvesrinnat ovat kivunneet sarjataulukossa toiseksi. Myös HPK on ollut vahvassa vireessä viime ottelut, joista neljä edellistä on päättynyt voittoon. Vieraissa hämeenlinnalaisilla on ollut takkuisempaa. Kymmenestä pelistä vain kahdesta palkintona on ollut täysi pistepotti, eikä sellaista ole luvassa lauantainakaan.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Patrik Laine

Winnipeg #29 R lh
s. 1998 Tampere, FIN
194CM / 91KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2016 Winnipeg Jets 1. kierros #2