Kings - Sharks: Kalifornian kovakuntoisimmat

NHL / Artikkeli
Onko Wingelsistä tuplamestaruuden estäjäksi?
Kuva © Getty Images
Sekä puolustava mestari Kings että Vancouverin yli ensimmäisellä kierroksella pyyhkäissyt Sharks on tulikuumassa vireessä. Molemmat joukkueet ovat voittaneet neljä viimeisintä pudotuspeliotteluaan. Kumpi joukkue osaa hyödyntää toisen minimaaliset virheet?

Vain kertaalleen aiemmin pudotuspeleissä kohdanneet Los Angeles Kings ja San Jose Sharks tasasivat voitot runkosarjassa 2-2. Molemmat selvittivät pudotuspelien ensimmäisen kierroksen nousujohteisesti. Hailauma kukisti Vancouver Canucksin suoraan neljässä ottelussa, joista kaksi ratkesi jatkoajalla. Kuninkaat hävisivät kaksi ensimmäistä peliään St. Louis Bluesille, mutta kolmannesta pelistä lähtien he olivat pysäyttämättömiä. Kaikki koitokset ratkesivat yhden maalin marginaalilla, kaksi vasta jatkoajalla. Nyt yhteen iskevät tasaisen hyvät ryhmitykset.

Jos joukkueet painivat tiukkojen pelien kanssa ensimmäisellä kierroksella, sitä he ovat tehneet myös keskenään. Kymmenesta edellisestä kohtaamisesta tulostaululla on ollut vain yhden pykälän erotus, ja peräti neljä kertaa paremmuus on jouduttu selvittämään varsinaisen peliajan jälkeen.

Kingsin loistavat otteet ensimmäisellä kierroksella kulminoituvat kolmeen asiaan. Yksittäiset pelaajat ovat nostaneet tasoaan. Maalivahti Jonathan Quick palasi viime kaudelta tuttuun muotoonsa. Lähes muurina maalilla liukuva jenkki on jälleen isoja pelejä voittava maalivahti. Puolustajista Drew Doughty sekä hyökkääjistä Justin Williams ovat heränneet pudotuspelikevääseen. Lähes puoli tuntia ottelua kohden uurastanut Doughty on kokonaisvaltainen puolustaja, jonka kanssa täytyy olla hereillä jatkuvasti. Hän on pelote sekä kiekollisena että kiekottomana.

Doughty johtaa Kingsin alakertaa.
Doughty johtaa Kingsin alakertaa.
Kuva © Getty Images

Usein nimekkäämpien hyökkääjien varjoon jäävä Williams on kohottanut profiiliaan oikea-aikaisesti. Laituri on laukonut ahnaasti, sillä kuuteen peliin on merkitty tilastoihin 24 laukausta.

Toinen asia Kingsin menestyksen takana on alivoima. Koko St. Louis-sarjassa kaksi alivoimamaalia päästänyt ryhmä oli miesvajaalla 17 kertaa. Viimeisessä viidessä pelissä maaliin lipsahti vain yksi kiekko. Sarjassa ei pelattu paljoa ylivoimaa, joten erikoistilanteiden hyödyntämisen sekä yli- että alivoimaisena nousi suureen rooliin. Tässä Kings onnistui hyvän mailapuolustamisen ja Quickin ansiosta.

Mestaruuden uusimisen paine hellitti avauskierroksella. Henkisesti erittäin tärkeä voitto kolmannessa pelissä sai ryhmän niin kovaan liitoon, ettei tiukoista peleistä huolimatta Bluesista ollut pysäyttäjäksi. Yli neljä kertaa viidestä 2-0-sarjajohdossa ollut joukkue voittaa koko sarjan. Eli tappiolla ollut joukkue kääntää sarjan edukseen tilastollisesti vähemmän kuin kerran viidestä. Kings onnistui tempussa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2001.

Mitä Sharks teki oikein?

San Jose keskittyi sarjassa Vancouveria vastaan oikeisiin asioihin. Vancouver teki itsestään helpon saaliin keskittymällä epäolennaiseen. Kahden vierasvoiton jälkeen hailaumalla oli todella hyvä olo puserossa, ja tällä kertaa se välittyi positiivisesti kenttätapahtumiin.

Vancouver otti aivan liikaa jäähyjä San Josen kaltaista ylivoimaa vastaan. Lähes puolet sarjan maaleista ylivoimalla iskenyt ryhmä laittoi laatan pussiin lähes 30 prosentin tehokkuudella. 24 kertaa ylivoimaa ja seitsemän maalia. Tämä on varmasti tiedostettu Kings-leirissä.

Joukkueen yksilöt nostivat tasoaan laajalla rintamalla. Etenkin maalivahti Antti Niemi ja nuoret hyökkääjät Joe Pavelski sekä Logan Couture olivat tulikuumia. Sharksin terävä kärki on Kingsin vastaavaa lämpimämpi, jopa tolppien välissä. Molemmat maalivahdit ovat urallaan pelanneet pudotuspelit päätyyn asti, joten siitä ei synny etua kummallekaan. Kahdeksan päästettyä maalia neljässä ottelussa on kuitenkin sellainen suoritus suomalaisvahdilta, että Niemi saa lievän edun tuotua Sharksille.

Thorntonilla ja Niemellä on sama tavoite: päihitä Quick.
Thorntonilla ja Niemellä on sama tavoite: päihitä Quick.
Kuva © Getty Images

San Josen kompastuspaikat ovat siinä, että he tuudittautuvat liikaa 4-0-pyyhkäisyyn. Oliko Vancouver todellakaan hyvä mittari? Vancouverin heikko hyökkäyspeli ei laittanut hailaumaa testiin, Kingsin tulitus voi hämmästyttää alussa. Lisäksi Sharks oli ensimmäisellä kierroksella jokaisella erätauolla johdossa tai vähintään tasoissa, joten takaa puskeminen ei tullut tutuksi.

Muutamaa päivää pitempi tauko peleistä saattaa tuottaa etua tai haittaa. Aloituskiekon jälkeen nähdään, onko Sharks muistanut levätä kovan rumban keskellä.

Kotiedun minimaalinen merkitys

Tässä sarjassa kotiedulla on normaalia pienempi merkitys. Välimatkat eivät ole pitkiä ja seudut ovat muutenkin tuttuja. San Jose ei välittänyt kotieduista ensimmäiselläkään kierroksella, joten Kingsin pitää olla hereillä pelitavan kanssa heti alusta alkaen.

Valmennuksessa etu menee viime keväänä joukkueensa pokaaliin asti valmentaneelle Darryl Sutterille. San Jose on Todd McLellanin johdolla tottunut tippumaan pudotuspeleistä näihin aikoihin. Askel seuraavalle tasolle on kaivattu, pystyykö McLellan vastaamaan huutoon?

Sutter joutui tekemään muutoksia ensimmäisen kierroksen aikana, mutta McLellan sai jauhaa purkkaa hymy korvissa. Pelaajat nostivat tasoaan, maalilla oli kuuma vahti, erikoistilannepelaaminen sujui ja Vancouverista haettiin kaksi vierasvoittoa. Tämä kaikki pitää nyt siirtää syrjään ja asennoitua aivan uuteen vastustajaan.

Sarjasta tulee erittäin tiukka, jolloin pienetkin asiat ratkaisevat. Mielenkiinto kannattaa siirtää aloitusympyrään, sillä kaudesta 2008-2009 lähtien Sharks on ollut kahden kärjessä aloitusvoitoissa. Esimerkiksi Couture kaapi kiekon joukkueelleen ensimmäisellä kierroksella käsittämättömällä 68,2 prosentin varmuudella. Tämä luo vahvan pohjan erikoistilannepelaamiselle sekä omassa että vastustajan päässä.

Arvio: San Jose on hyödyntänyt pienen taukonsa, eikä ole kadottanut otettaan. Vahvalla sykkeellä sarjaan tuleva Kings sortuu ylipelaamiseen. San Jose jatkaa konferenssifinaaleihin voitoin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle