Kiekkolähettiläät Kiinassa: Finnish mafia tutustuu aasialaiseen kiekkokulttuuriin

Muut Sarjat / Artikkeli
Kuva © Austin Bartolomei-Hill
Kiekkolähettiläät Kiinassa seuraa Suomen maajoukkuenaisten Noora Rädyn ja Annina Rajahuhdan taivalta kiinalaisen Kunlun Red Starin matkassa. Ensimmäinen osa keskittyy loppusyksyn kuulumisiin ja kaksikon huomioihin kiinalaispelaajien eroista suomalaisiin.

Haave ammattilaisuudesta konkretisoitui viimein viime kesänä, kun Noora Räty allekirjoitti sopimuksen kiinalaisen Kunlun Red Starin kanssa. Loppukesästä Kiinaan tavaroineen matkustanut Räty vietti tovin ainoana eurooppalaispelaajana, kunnes hänen pitkäaikainen ystävänsä, myöskin Suomen naisten maajoukkueen rinkiin kuuluva Annina Rajahuhta teki myös sopimuksen kiinalaisseuran kanssa.

Syksyllä myös entinen maajoukkuepelaaja Saara Niemi siirtyi seuraan, tosin apuvalmentajan paikalle.

Kiinassa Räty ja Rajahuhta eivät ole virallisesti joukkueen pelaajia, vaikka otteluissa pelaaminen toki on iso osa heidän työnkuvaansa.

− Tosiaan, meidät on palkattu Kiinaan lähettiläiksi kehittämään kiinalaista jääkiekkoa. Pelaaminen on meille sopimuksessa kiva "sivutyö". Pidän Kiinan maajoukkueen maalivahdeille ylimääräisiä maalivahtijäitä ja Annina muun muassa auttaa pelaajia tekniikkapuolen asioissa, Räty taustoittaa.

− Pelien ulkopuolella tämä näkyy siten, että käymme vaikkapa erilaisissa tapahtumissa kertomassa lajista. Olimme esimerkiksi marraskuussa paikallisessa juoksutapahtumassa jakamassa joukkueen kausijulkaisuja, ja nehän menivät kuin kuumille kiville, kun kaksi blondia huuteli "ni hao" ja "shie shie".

- Kaksi blondia huuteli siellä "ni hao" ja "shie shie"

Räty toteaa, että suomalaiset urheilijat ovat hyvin omatoimisia ja tekevät asioita ilman, että käsketään. Oheisharjoittelu sekä alku- ja loppuverryttelyt hoituvat ilman, että valmentajat kertovat, mitä pitää tehdä. Kiinalaiseen kulttuuriin taas kuuluu vahvasti käskyttäminen.

− Kun pelaajat ovat arvomaailman häntäpäässä, niin heiltä usein puuttuu omatoimisuus. On kuitenkin ollut ilo huomata, että tämä puoli alkoi syksyn mittaan löytymään ja he tekevät asioita ilman, että käsketään.

Toinen iso kulttuuriero on voimaharjoittelun puolella.

− Me suomalaiset olemme tottuneet vetämään kolmesta viiteen punttiharjoitusta viikossa. Ennen tätä kautta kiinalaiset eivät olleet juurikaan koskeneet painoihin, vaan oheisharjoittelu koostui pitkälti juoksemisesta ja kuntopiireistä. Syksy oli siis heille punttiharjoittelun opettelua, sillä jokaisen pelaajan voimatasojen pitää nousta, mikäli he haluavat pärjätä kansainvälisellä tasolla, Räty toteaa.

Suomen ja Kiinan välillä on useitakin kulttuurieroja, se on selvä. Mutta mitään liian suurta muuria ei ole päivittäisissä asioissa päässyt syntymään.

− Organisaatio on ammattimainen. Kaikki on sujunut hyvin tähän asti ja mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole ollut. Kiinalaiseen tyyliin joissain asioissa kestää kauemmin kuin mihin on suomalaisena tottunut, mutta maassa maan tavalla. Kaikki asiat ovat kuitenkin tulleet kuntoon enemmin tai myöhemmin. Tämä on niin ainutkertainen mahdollisuus, että pitää olla kiitollinen ja nauttia kaikista uusista kokemuksista. Hyvistä ja huonoista, Räty kuittaa.

Kiinassa pelaaminen on Annina Rajahuhdalle mahdollisuus kokea ammattilaisen arkea.
Kuva © Visual China

Pääosin koko uransa Suomessa pelannut Rajahuhta siirtyi kiinalaisseuran palvelukseen lokakuussa. Kaksikko oli kämppiksiä aikanaan kaudella 2014−2015, joten ihan uusi kokemus toisen kanssa asuminen ei ole ollut.

Rajahuhta oli erittäin kiitollinen mahdollisuudesta päästä kokemaan ammattilaisen arkea.

− Olen aina matkustellut paljon ja pitänyt eri maiden kulttuureita erittäin mielenkiintoisina, joten ulkomaille pelaamaan lähteminen oli hauskaa. Olin syksyllä parhaillaan etsimässä uutta työpaikkaa, joten tarjous tuli juuri täydelliseen aikaan. Olen aina haaveillut siitä, että saisin joskus pelata ammatikseni rakastamaani lajia. Kun on pelannut ja treenannut monta vuotta Suomessa, maksanut pelaamisesta kausimaksuja, tehnyt samalla välillä kahta työtä ja opiskellut siihen päälle, niin elämä ammattilaisena tuntuu välillä jopa "helpolta".

− Meidät on palkattu Kiinaan lähettiläiksi kehittämään kiinalaista jääkiekkoa

− Oli kiva saada toinen blondi joukkueeseen, niin en ole enää ainoa, jota tuijotetaan Kiinan kaduilla ja ostoskeskuksissa, Räty kuittaa.

Kunlun Red Starin päämaja sijaitsee Kiinan Shenzenissä, mutta joukkueen arkeen kuuluu jatkuva matkustelu, sillä seura pelaa Kanadan kovatasoista naisten sarjaa CWHL:ää.

− Totta kai, kun pelaamme kahdella eri mantereella, niin pelireissujen pituudet kasvavat ja aikaeroväsymys kuormittaa kroppaa jonkun verran. Joukkueen taustalla asioita hoidetaan todella hyvin ja ammattimaisesti, ja se mahdollistaa, että pelaajat voivat keskittyä pelkästään harjoitteluun ja pelaamiseen, Rajahuhta sanoo.

− Täytyy toki muistaa, että emme ole täällä pelkästään pelaamassa, vaan vastuullamme on samalla kehittää kiinalaisia pelaajia. Tärkein oppi, jonka voin heille jättää on se, että pelaajat oivaltaisivat olevansa itse vastuussa omasta kehittymisestään.

Rajahuhta keskusteli Rädyn kanssa paljon ennen kuin hän lähti matkaan, joten hän tiesi joukkueesta ja toimintatavoista jotain etukäteen.

− Opimme koko ajan toisistamme ja maan tavoista lisää. Lähinnä olemme ihmetelleet Nooran kanssa jääkiekon ulkopuolisia asioita, kuten Kiinan villiä liikennekulttuuria, iltaisin katujen varsilla tapahtuvia yleisiä zumbatunteja tai sitä, ettei Kiinassa myydä ollenkaan dödöä talvella. Toki reissussa tulee ikävöityä perhettä ja ystäviä, mutta onneksi nykyään yhteydenpito toiselle puolelle maailmaakin onnistuu näppärästi.

− Ja onhan meillä täällä oma pieni neljän hengen Suomi-kommuuni tai "Finnish mafia", kuten päävalmentajamme meitä kutsuu, Rajahuhta toteaa ja viittaa hänen ja Rädyn lisäksi apuvalmentaja Niemeen sekä maalivahtivalmentajana toimivaan Santeri Matikaiseen.

Kiekkolähettiläät Kiinassa -juttusarjan toisessa osassa tutustutaan lisää kiinalaiskulttuuriin sekä kanadalaiseen CWHL-sarjaan, jossa Kunlun Red Star pelaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lisää aiheesta