20
Blake
4
Buumi

On yleinen uskomus, että jääkiekko ei kiinnosta ketään Kaliforniassa. Silti Los Angelesin Staples Centerille virtaa Kingsin väreihin pukeutuneita ihmisiä hyvissä ajoin ennen ovien aukeamista. Ihmisten määrä on edellisillan Los Angeles Lakersin peliin verrattuna aivan erilainen. Toki joukkueetkin ovat aivan eri tilanteissa. Siinä missä Kings on voittanut kaksi mestaruutta kolmen vuoden sisällä, Lakersin kausi on mennyt penkin alle.

Legendat & fanit

Staples Centerin pääsisäänkäynnin edessä on patsaita legendaarisista losangelesilaisurheilun hahmoista. Jääkiekkoa edustavat Wayne Gretzkyn ja Luc Robitaillen patsaat. Maaliskuun 7. päivä julkaistua Robitaillen patsasta ihailee losangelesilainen Liz. Lizin jalkaan on tatuoitu Stanley Cup ja sen alle vuosiluvut 2012 ja 2014. Toisessa jalassa on iso Kingsin logo.

Amerikkalaiset todella tunnustavat väriä. Fanitavaraa on melkein jokaisella vastaantulijalla. Myös vierasjoukkue Oilersin kannattajia on saapunut areenalle. Fanitavarakauppa pursuilee ihmisiä ovien avauduttua.

Parhailla paikoilla

Vaikka naapurikunnassa Anaheimissa pelataan samana päivänä baseball-liiga MLB:n harjoitusottelu Anaheim Angelsin ja Los Angeles Dodgersin kesken, on areena silti lähes täysi.

Fanit tulevat kaukalon laidalle katsomaan idoliensa lämmittelyä. Kannustuskyltit ja selfiet pleksin läpi ovat täysin normaalia.

Verkot tötterölle

Ottelu alkaa kotijoukkueen kannalta mieluisasti. Dustin Brown tekee ottelun avausmaalin ensimmäisen erän toisella minuutilla ja lopulta Kings vie erän lukemin 3-0. Kingsin maalatessa videotaululla esitetään erilaisia internetmeemivideoita. Yleisössä heitetään ylävitosia.

Mustavalkoista juhlaa

Toisessa erässä Oilers kaventaa tilanteeksi 3-1, mutta se on kanadalaisille laiha lohtu. Kings lisää johtonsa 5-2:een.

Jano iskee

Kolmanteen erään Oilers vaihtaa maalille nuoren Tyler Bunzin. Ottelu on Bunzille ensimmäinen NHL-jäillä. NHL-ura ei aukea unelmatavalla, sillä Bunzin selän taakse menee kolme kiekkoa. Osa helpon näköisesti.

Matkamuisto

Yleisön huomioiminen "the showssa" on myös pelin aikana aivan eri luokkaa. Tuomari ojentaa pelikatolla kuvausaukon läpi nuorelle fanille kiekon.

Hauskaa kaikesta huolimatta

Viimeinen erä on vain kosmetiikkaa ja ottelu päättyy lopulta lukemin 8-2. Oilers-fanit ottavat silti kaiken ilon irti joukkueensa toisesta maalista.

Tentissä

Illan ykköstähti, tehoilla 2+1 pelannut Marian Gaborik jää vielä haastateltavaksi penkille. Areenan tyhjentyessä fanit hurraavat joukolla Los Angelesin kaduilla.

Ankkalammelle

Anaheim sijaitsee noin 30 mailin eli hieman vajaan 50 kilometrin päässä Los Angelesista. Vuokra-auton navigaattori näyttää ajoajaksi 40 minuuttia. Matkaan kuluu lopulta kaksi tuntia. Viisikaistainen moottoritie on koko matkalta ruuhkainen.

Anaheim Ducksin kotiareenalla vuoden 2007 mestaruudesta muistuttaa Stanley Cupin mukaan nimetty katu. Areena on sen verran sivummalla, että ihmiset saapuvat paikalle autoilla. Teemu Selänteen fanipaitoja näkyy areenalla runsaasti, eikä legendaa ole fanitavarakaupassakaan unohdettu.

Lämmittely

Voisi kuvitella että NHL:ssä kaikki on isompaa ja vierailevan joukkueen lämmittelytilatkin kunnossa. Avalanchen pelaajat lämmittelevät Honda Centerin alakäytävillä kuten Liiga-joukkueet kotoisessa Hakametsässä.

Intohimona Avalanche

Avalanche-faneja on Anaheimissa enemmän kuin Oilers-faneja eilen Los Angelesissa. Sama kaava toistuu Anaheimissa, omia suosikkeja kannustetaan lämmittelyissä ja selfieitä otetaan. Matt Duchene heittää kiekon pleksin yli hänen fanipaitaa kantavalle tytölle.

Juttelen lämmittelyjen aikana paikallisen katsojan kanssa. Hän kertoo tulleensa peliin poikansa kanssa. He asuvat Anaheimissa ja poika pelaa Anaheimin junioriorganisaatiossa, mutta fanittaa silti Avalanchea. Hän kertoo heidän käyvän peleissä noin kerran viikossa. Isä istuu laidan vieressä vain lämmittelyjen aikana, samalla kun poika on ihastelemassa Coloradon pelaajia. Heidän paikkansa ovat kuulemma ylemmällä tasolla. Laidan vierelle pääsee noin 500 dollarilla.

Pelin alkaessa laidan ääreen viereeni istuu jälleen isä ja poika. Hekin ovat paikallisia, käyvät peleissä kuulemma kerran vuodessa.

Seremonia

NHL-pelille tyypillisesti ottelua edeltää kansallislaulu. Tällä kertaa vain Yhdysvaltojen, sillä molemmat joukkueet ovat yhdysvaltalaisia.

Intensiteetti

Ottelu alkaa tasaisemmissa merkeissä kuin eilinen Oilersin ja Kingsin välinen kamppailu. Erätauolle siirrytään lievästi ottelua hallinneen Ducksin 2-1-johdossa. Avalanche tulee toisessa erässä tasoihin ja saa pelistä hiukan enemmän otetta.

Vatanen

Juttelen pelin ohessa vieressä istuvan isän ja pojan kanssa. He, kuten lämmittelyssä tapaamani toinen isä alkavat välittömästi puhua Selänteestä kuullessaan minun olevan suomalainen. Ducksin ainoa suomalainen tällä kaudella on puolustaja Sami Vatanen.

Toisessa erässä Corey Perry heittää hanskat jäähän ja haastaa Avalanchen Cody McLeodin. Yleisö innostuu ja nousee seisomaan. "Now that's hockey!" huudahtaa vieressäni istuva isä. Saman reaktion sai eilisessä Kingsin pelissä aikaan kova taklaus.

Loppuanalyysi

Kolmannessa erässä Avalanche siirtyy 3-2-johtoon. Ducks yrittää kiriä, mutta ei saa maalia aikaan. Avalanche tekee 4-2-maalin tyhjiin ja suurin osa areenasta tyhjenee. Loppusummerin soitua ei areenalla nähdä seremonioita tai haastatteluita. Ihmiset valuvat ulos ja jäävät katselemaan vielä Fox Sportsin studiota areenan pihalla. Loput fanit siirtyvät Anaheimin yöhön.

Samaan aikaan vastakkaiselta stadionilta purkautuu MLB-liigan Anaheim Angels - Los Angeles Dodgers -ottelun katsojia. Heidän tunnelmansa ovat korkeammalla, sillä Angels voitti ottelun reilusti.