Kiekko-Vantaan kausi fiasko

MESTIS / Artikkeli
Aleksi Järvinen tottui ottamaan onnitteluja vastaan.
Kuva © Timo Savela
Vantaalaiset eivät yltäneet tällä kaudella Mestiksen pudotuspeleihin. Loppukauden mahdollisuudesta muodostui painajaismainen: joukkueen kesäloma alkoi ennen aikojaan.

Kiekko-Vantaan Mestis-kausi 2014-15 oli kaikkea muuta kuin ihanteellinen tai huimaava menestys. Joukkue pelasi ailahtelevaisesti, ja se sijoittuikin runkosarjassa viimeiseksi.

Lohipaitojen runkosarja alkoi hyvin. Vantaalaiset olivat parhaimmillaan kolmansina, kun taas loppukautta kohti pistepotti jäi voittamatta, ja joukkue vajosi yhä syvemmälle kriisiin.

Kauden alussa sininutut kärsivät runsaista jäähyistä. Vastustaja vaihtui, mutta peikko pysyi Tikkurilassa. Lisäksi nuori joukkue ei pelannut puolustuksellisesti niin hyvin, että pudotuspelipaikka olisi ollut taputeltu.

Tosin ihan viimeisiin kierroksiin asti Kiekko-Vantaalla oli teoreettiset mahdollisuudet päästä jatkopeleihin, mutta sitten tuli uusi peikko – tehottomuus. Pelaajat harjoittelivat paljon laukauksia, mutta tarkkuus oli tipotiessään. Tilaisuuksia tuli, mutta niissä nuukailtiin liikaa.

Artem Iossafovin paikkaa mahdoton täyttää

Artem Iossafov läksi pelaamaan Kiekko-Vantaassa. Lopulta hän löysi itsensä Espoon Bluesin Liiga-miehistöstä. Samaan hengenvetoon myös Aleksi Rutanen, Tomi Tuomisto ja Iikka Kangasniemi kaupattiin TUTOon.

Kyseisten pelaajien menettäminen näkyi saman tien koko joukkueen ilmeeseen. Tosin nyt, kun ryhmään otettiin mukaan omia juniorikasvatteja, joukkue pääsi harjoittelemaan yhdessä melko samalla sapluunalla. Yhteiset harjoitukset ja ottelut auttoivat.

Suuri muuttopilvi hälveni, mutta yhtenäisyys löytyi

Pian suuren muuttopilven hälvennyttyä Kiekko-Vantaa pääsi harjoittelemaan yhtenäisesti, eikä pelaajia tarvinnut syystalven tapaan etsiä pitkin maakuntia. Tulokset paranivat, ja lopulta vantaalaiset pelasivat loppukauden suhteellisen hyvin ja hyvällä jalalla.

Kiekko-Vantaan ja Espoon Bluesin välinen yhteistyösopimus takasi pelaajien vapaan liikkumisen suunnasta toiseen. Bluesin lainavahti Jani Nieminen kävi pelaamassa yhden nollapelin, mutta sen jälkeen miehestä ei ole kuulunut sen kummempia.

Iossafovin lisäksi kummassakin joukkueessa pelasi lukuisia otteluita muun muassa järkälemäinen puolustaja Victor Westermarck. Huomioitavaa on, että suuri osa pelaajasiirroista tapahtui puolustuksen tukipilareista. Esimerkiksi Juha Tarkkanen läksi Savoon.

Kiekko-Vantaan alamäki alkoi oikeastaan jo vuodenvaihteen jälkeen. Tammikuun kolmannen päivän iltana alkoi 21 ottelun sarja. Tuosta päivämäärästä alkoi 19 ottelun tappioiden sarja ja kahden voiton pettymysten taival.

Syystalvella päävalmentaja Jami Kauppi tuskaili puolustuksen kanssa.

− Pitänee hankkia pukukoppiin kokovartalopeili. On peiliin katsomisen aika, Kauppi mainitsi talven lehdistötilaisuudessa.

Luovuttiko Kiekko-Vantaa?

Kun Kangasniemi, Rutanen ja Tuomisto läksivät suurin piirtein samoihin aikoihin, katsottiin vantaalaisten heittäneen pyyhkeen kaukaloon. Mitä kummallisin kommentti tuli pääkäskyttäjä Kaupilta alkutalven tappio-ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.

− Ei tullut nyt voittoa, mutta ei sillä ole väliä, kommentoi Kauppi.

Runkosarjan viimeistä sijaa hallitsi pitkään Peliitat ja KeuPa, mutta Kiekko-Vantaan tahtotaso ei riittänyt edes viimeistä sijaa ylemmäksi.

Noora Rädyn debyyttikausi takana

Kiekko-Vantaalla oli yksi erikoisuus tarjottavana Mestis-väelle, kun Kauppi peluutti muutamissa otteluissa Noora Rätyä maalinsuulla. Rädyn eittämättä vahvuuksiin kuului pelata suhteellisen varmasti. 25-vuotias espoolainen pelasi kaksi voittoa peräjälkeen. Pääosin nainen kuitenkin harjoitteli ja pelasi Suomi-sarjassa Bewe TuusKin riveissä.

On selvää, että jos Kiekko-Vantaa olisi pysynyt vaikkapa loppukauden kokoonpanoissa, joukkueella olisi ollut mahdollisuus pärjätä paremmin. Ei ollut ihmeellistä, että Kiekko-Vantaan edustukseen nostettiin yhteen peliin 14 A-juniori-ikäistä nuorukaista.

Kiekko-Vantaan hyökkääjissä Aleksi Järvinen otti Kangasniemen jättämät saappaat jalkaansa ja marssi yhdeksi joukkueen sankariksi. KeuPaa vastaan mies tehtaili tehopisteet 4+1.

» Lähetä palautetta toimitukselle