Kiekko-Vantaa 2013-2014 - Vantaalais-helsinkiläis-korealainen sekasoppa

MESTIS / Artikkeli
Minä, 우리, Vantaa!
Kuva ©
Kiekko-Vantaa lähtee tulevaan kauteen vähintäänkin mielenkiintoisessa tilanteessa. Ennen kautta korealainen Halla Group osti suurimman osan seuran osakkeista. Omia sopimuksen alaisia pelaajia ei lohipaidoilla ole kuin kahden kentällisen verran. Pelaajarumbaa on tiedossa, mutta ketkä valloittavat alempien ketjujen jäljelle jäävät paikat? Vaihtoehtoja nimittäin riittää korealaisista Jokerien junioreihin.

Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta ei ole tulevalla kaudella uuden aisaparinsa Tero Määtän kanssa kadehdittavassa asemassa. Omia sopimuksen alaisia pelaajia on tällä hetkellä yksi maalivahti, neljä puolustajaa ja kuusi hyökkääjää. Jere Karjalainen on kauden alla jo valmiiksi lainalla Jokereista. Valmentajilla on kauden mittaan edessään mielenkiintoisia tilanteita, sillä pelipäivänä illan kokoonpano tuskin on selvillä ennen aamujäitä, jos niiden jälkeenkään.

Tällä hetkellä Vantaalla sopimuskuviot ovat todella epäselviä, vaikka kauden alku on aivan nurkan takana. Try-outilla on sekä korealaisia että omia junioreita, eikä edes Kiekko-Vantaan uusi toimitusjohtaja Kai Sointu taida olla täysin varma kaikista sopimuksista.

Sekavuuden seasta kuitenkin pilkottaa pieni auringonsäde, joka kirkastaa päivää. Vantaa on onnistunut erinomaisesti harjoituskaudellaan. Pelaajakierrätyksen hyviä ja huonoja puolia arvioitaessa on syytä muistaa, että Jokereista saapuvat pelaajat ovat liigatasoisia, tai ainakin lähellä paikkaa Liigassa.

Pää pyörälle hyökkäyskarusellissa

Pitkälti kaikki Kiekko-Vantaan sopimushyökkääjät ovat syntyneet 1990-luvulla, joten joukkue nojaa nopeiden ja taidokkaiden hyökkääjiensä kehitykseen. Runkopelaajien määrä on Vantaalla totutusti pienehkö, ja osa hyökkäyspelistäkin rakentunee alkavallakin kaudella jokerilainojen varaan.

Kesän kovin sopimusuutinen K-Vantaan kannalta pärähti ilmoille kesäkuussa, kun seura ilmoitti solmineensa vuoden jatkosopimuksen Artem Iossafovin kanssa. Iossafov oli Kiekko-Vantaan kauden 2012-2013 paras pistemies, ja hänen odotetaankin tekevän tuhoisaa jälkeä K-Vantaan tulosyksikössä myös tulevalla kaudella.

Artem Iossafov on vantaalaisten kantavia voimia.
Artem Iossafov on vantaalaisten kantavia voimia.
Kuva © Timo Savela

Kaivattua jatkuvuutta Kiekko-Vantaan hyökkäykseen tuo myös Aleksi Rekonen, joka solmi niin ikään vuoden jatkosopimuksen vantaalaisseuran kanssa. Jokerikasvatti Rekonen saalisti viime kaudella pelaamassaan 46 Mestis-ottelussa yhteensä mukiinmenevät 23 tehopistettä. Vantaalla luotetaan Rekosen pistesaldon nousevan nuorukaisen toisella Mestis-kaudella. Joukkueen luottohyökkääjiin ja vastuunkantajiin kuuluu myös ehdottomasti harjoitusotteluissa pirteästi esiintynyt Jere Karjalainen.

Ainakin alkukaudesta Tikkurilassa esiintynee ylävartalovammaa kuntouttava Henrik Koivisto, joka on vantaalaisyleisölle tuttu kaudelta 2011-2012. Nopea hyökkääjä pelasi viime kauden Mikkelin Jukureissa viimeistellen yhteensä 41 tehopistettä. Koivisto tavoittelee paikkaa Jokereiden liigamiehistöstä, mutta loukkaantumisen vuoksi hän aloittanee kauden Vantaalla.

Debyyttikauden Mestiksessä tekevät Kiekko-Vantaan A-junioreista kiinnitetyt Mikael Kivinen ja Valtteri Heikkilä.

Kiekko-Vantaan runkopelaajien ansiosta joukkueen on mahdollista koota Mestis-tasolle laadukkaat tehokentälliset, joiden kautta esimerkiksi ylivoimapelaaminen voi hioutua tehokkaaksi. Materiaalin laajuus tehokenttien jälkeen onkin toisaalta joukkueen suurimpia kysymysmerkkejä.

Korealaisten ja Jokerit-lainojen avulla menestykseen?

Mielenkiintoisen elementin Kiekko-Vantaan hyökkäyskalustoon tuo kesällä Suomeen rantautunut korealaiskolmikko, johon kuuluvat Ji Min Kim, Jin Hui Ahn ja Jung-Hyun Ahn. Ensimmäiset harjoitusottelut samassa ketjussa pelannut kolmikko on sittemmin rikottu, ja kaikki korealaiset eivät ole jokaisessa ottelussa mahtuneet pelaavaan kokoonpanoon.

Korealaisille ei ole siis tiedossa automaattista pelipaikkaa tai erityiskohtelua, ja paikka kokoonpanossa on heilläkin kovan työn takana. Kyseiset pelaajat ovatkin jo harjoituspelien perusteella osoittaneet kovaa työmoraalia ja halua kehittyä. Silti joukkueen menestyksen kannalta korealaiset ovat vielä kysymysmerkki, ja alkukausi ratkaisee heidän osaltaan paljon.

Harjoituspeleissä joukkueen mukana on viilettänyt monia jokeritaustaisia pelaajia, ja aika näyttää pääsevätkö esimerkiksi Eddie Legliti, Teemu Henritius ja Adrian Mundwiler näyttämään taitojaan myös Kiekko-Vantaan paidassa.

Kiekko-Vantaalla tuttu maalivahti naapurista

Aaro Peltonen vaihtoi täksi kaudeksi seuraa naapurissa pelaavasta HCK:sta. Peltonen tunnetaan voittavana maalivahtina, johon joukkue voi kovassa paikassa todellakin nojata ja luottaa. Peltonen oli menneellä kaudella ehdottomasti yksi HCK:n parhaista pelaajista ja piti illasta toiseen joukkuetta pystyssä. Ykkösveskariinsa K-Vantaa tuskin kaatuu, sillä Peltonen on tottunut isoihin torjuntamääriin, ja laukausten ristitulessakin hän antaa joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta.

Jokerimaalivahdeista Vantaalla todennäköisesti nähdään ainakin tällä hetkellä sairaslomalla oleva Joonas Korpisalo sekä ensimmäistä kauttaan Jokereiden edustuksessa pelaava Kevin Lankinen, joka tulee varmasti pelaamaan ensimmäiset aikuisten pelinsä kauden aikana.

Mielenkiintoista on nähdä, kuka availee luukkua silloin, kun Peltonen laitetaan tolppien väliin. K-Vantaa ei toistaiseksi ole nimennyt selkeää kakkosmaalivahtia Peltoselle, ja Jokereiden maalivahtikaksikko tuskin tulee Vantaalle luukkumiehiksi. Harjoituskauden aikana seuran oma kasvatti Henri Tikkanen on nähty availemassa luukkua. Nähdäänkö hänet siellä myös jatkossa?

Peltonen seisoo maalilla, mutta kuka määrää maalin edessä?

Eemeli Heikkinen, Oskari Manninen, Markus Hämäläinen sekä Saku Salmela ovat tällä hetkellä Peltosen maalia vartioimaan merkityt puolustajat. Muita ei vielä virallisesti ole, mutta tuskin edellä mainitut neljistään Kiekko-Vantaan puolustuksessa luutivat.

Pekka Kangasalusta aloittaa toisen kautensa K-Vantaan puikoissa.
Pekka Kangasalusta aloittaa toisen kautensa K-Vantaan puikoissa.
Kuva © Timo Savela

Manninen on ehdottomasti nimi, joka tulee nostaa esiin pakistosta. Hän on nuori kiekollinen puolustaja, jolta on lupa odottaa tehoja sekä kehitystä eteenpäin. Hänen taitonsa on myös huomattu kasvattiseura Jokereissa, jossa hän on kauden alla ollut lainassa pelailemassa harjoituspelejä.

Hätäily on kuitenkin turhaa, vaikka paperilla Vantaan pakisto ei Mannista lukuun ottamatta näytä mitenkään ihmeelliseltä. Apuja on varmasti tulossa Jokereiden suunnalta, sillä heidän kokoonpanossaan on 12 sopimuksen alaista puolustajaa.

Näistä pelaajista peliaikaa Mestiksen puolelta luultavimmin hakevat ainakin Otso Rantakari, Esa Lindell, Santeri Saari, Petteri Lindbohm ja mielenkiintoisin nimi Markus Norldund, jolle Jokerit etsii uutta seuraa. Nordlund on ollut pitämässä tuntumaa yllä Kiekko-Vantaan mukana, ja hänet varmasti myös nähdään kentällä kauden alettua, jos uutta seuraa ei ole siihen mennessä vielä löytynyt.

Arvio: Kiekko-Vantaa lähtee kauteen viime vuosilta tuttujen vahvuuksien ja kysymysmerkkien saattelemana. Valmennusjohdolla lienee tulevalla kaudella kädet täynnä töitä vantaalais-helsinkiläis-korealaisen pelaajarumban myllerryksessä. Pettymykseen päättyneestä viime kaudesta on otettava opiksi, jos joukkue ei halua kokea karsintapelien "huumaa" toistamiseen. Loisteliaalla maalivahtipelillä, tehokkaalla roolituksella ja korealaisten onnistumisella lohipaidat saattavat toisaalta hyvinkin taistella pudotuspelipaikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle