Kiekko kuuluu kaikille - Easy Hockey valloittaa

Muut Sarjat / Artikkeli
Valkopaitainen Flyers oli kovassa iskussa.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com

Jatkoajan vuoden 2014 hyväntekeväisyyskohde on Easy Hockey -toiminta. Junioreille edullisen, viikottaisen kiekkoharrastusmahdollisuuden tarjoava toiminta antaa monelle nuorelle mahdollisuuden harrastaa vähän vähemmän ammattimaisin tavoittein.

- Easy Hockey on loistava homma, sillä sen avulla saadaan nuoret pois tuolta muualta. Se on edullista: puhutaan muutamista kympeistä per syys- tai kevätkausi. Oman seuranikin edustusjoukkueessa puhutaan kuitenkin jo eri summista, ja on valitettavaa, ettei kaikilla perheillä ole varaa tukea lastensa harrastuksia, kertoo Pasi Andersson, Pitäjänmäen Tarmon valmennuspäällikkö, joka on ollut mukana Easy Hockey -toiminnassa alusta asti.

Jatkoaika järjesti yhteistyössä Jääkiekkoliiton ja Helsingin kaupungin liikuntaviraston kanssa lauantaina 13.12. neljälle Helsingissä toimivalle Easy Hockey -joukkueelle ikimuistoisen päivän Helsingin Areenalla.

- Jääkiekon pelaaminen ei ole vain kilpaurheilijoille, ja Stanley Cupin voi voittaa vaikka takapihalla. Tähän tapahtumaan meidän ei tarvinnut houkutella tekijöitä. Myös toimittajistamme näki, että nyt pelataan aidosti iloista lätkää, kuvaili Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström.

Nuoret pelasivat kaksi ottelua Jokereiden kotijäällä, ja mukana menossa olivat DJ ja hallin jumbotron, jolla pelitapahtumat näkyivät. Maaleja juhlistettiin jokerihenkisesti Gonna Fly Now -kappaleella, ja Jääkiekkoliitto oli antanut pelaajien käyttöön leijonalogolla varustetut paidat. Jatkoajan toimittajat ja kuvaajat taltioivat pelaajien ja katsomossa seuranneiden vanhempien tunnelmat.

"Pääsivät pelaamaan liigakaukalossa ja maajoukkuelogo rinnassa. Se veti aika monen suun hymyyn."

Omien pelien jälkeen juniorit saivat jäädä vielä katsomaan Jokereiden ja HIFK:n A-junioreiden välistä ottelua jokerikannattajien Eteläpääty ry:n sponsoroimina.

- Aivan loistavaa. Pojilla on hauskaa, pääsivät pelaamaan liigakaukalossa ja maajoukkuelogo rinnassa. Se veti aika monen suun hymyyn. Hienoa päästä mukaan, Andersson summasi.

Peleissä kohtasivat valkopaitainen Flyers ja sinipaitainen Rangers. Molemmat ottelut päättyivät Flyersin voittoon. Valkopaitojen kokenut valmentaja Andersson summasi kiekkomenestyksen reseptin:

- Joku on sanonut, että jääkiekko on yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli. Kun kiekon alla on koko ajan joku varmistamassa ja kiekko liikkuu nopeammin kuin pelaajat, niin tulos on hyvää. Vaikka pojathan siellä luistelevat, minä vain annan ohjeita!

Aleksi Mäkilä ohjaa pelaajia.
Aleksi Mäkilä ohjaa pelaajia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

"Kaikki jäälle" – Easy Hockey valloittaa Suomen

Aleksi Mäkilä on jääkiekkomies. Kaiken vapaa-aikansa jääkiekkoon käyttävä miekkonen touhuaa Jääkiekkoliiton ja Helsingin kaupungin Liikuntaviraston yhteisen Easy Hockey-projektin parissa.

Tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus jääkiekon harrastamiseen mahdollisimman matalalla kynnyksellä yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa.

- Liikuntavirasto maksaa jäävuorot ja ryhmän vetäjä tulee yhteistyöseuralta. Helsingissä on nyt neljä ryhmää ja Tikkurilassa taitaa olla vielä yksi. Nuoret käyvät jäällä kerran viikossa. Toistaiseksi rahoitus ei ole muodostunut esteeksi.

Areenalla kurvaili lauantaina yli 30 teini-ikäistä nuorta. Miten ja kuka toimintaan voi lähteä mukaan?

- Ryhmään mahtuu aina 25 pelaajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kaikkia varusteita ei tarvita. Luistimet, hanskat ja kypärä riittävät jo pitkälle.

Areenalla järjestetty tapahtuma vakuutti koko Jatkoaika-porukan siitä, että Easy Hockeyn toiminta on ehdottoman tärkeää. Mäkilällä on jo mielessään valtakunnan valloitus. Kohderyhmä on tarkoitus laajentaa nuorista koko kansan pariin.

- "Kaikki jäälle" on tavoitteeni, ikähaitarilla 0-90v. Ensi vuonna hyppään autoon ja lähden myymään tätä ideaa ympäri Suomea.

- Tarvitsemme uusia seuroja ja vetäjiä kumppaneiksi. Oma harrasteliigaseurani HC Kukotkin ottaa ensi vuonna yhden ryhmän hoitaakseen.

Mikä Easy Sport?

Easy Hockey on osa laajempaa Easy Sport -projektia, jota Helsingin liikuntaviraston lasten ja nuorten liikunnan koordinaattori Tytti Soini selventää. Easy Sport tarjoaa matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia helsinkiläisille lapsille ja nuorille. Tavoitteena on laajentaa ja kehittää toimintaa edelleen, sillä kokemukset ovat vain positiivisia.

- Jotkut vanhemmat jopa soittavat meille ja kiittelevät toiminnastamme. Se on suomalaisittain poikkeuksellista.

Vain reilu kolmannes helsinkiläisistä nuorista on seuratoiminnan piirissä. Loput ovat Easy Sportin kohderyhmää.

"Entäs nämä muut? Tutkimusten mukaan vain 10 prosenttia nuorista haluaa harrastaa kilpailumielessä."

- Toiminta sai alkunsa, kun hoksasimme että valtaosa tuesta menee seuroille. Entäs nämä muut? Tutkimusten mukaan vain 10 prosenttia nuorista haluaa harrastaa kilpailumielessä.

Kaikkiaan Easy Sport-ryhmiä pyörii tällä hetkellä pitkälti toista sataa. Vuodesta 2010 pyörinyt projekti on nyt vakiintunut osaksi kaupungin toimintaa.

- Easy Sport on parasta mahdollista toimintaa syrjäytymisen ja muiden lieveilmiöiden ennaltaehkäisemisessä, ja sen taakse on yritetty saada mukaan myös muita hallintokuntia. Toiminnan kokonaisvaltainen merkitys ymmärretään jo melko hyvin, mikä luonnollisesti helpottaa myös yhteistyötä yli virastorajojen.

Easy Hockey on jääkiekkoliiton kehittämä tuote, jossa on samankaltaiset tavoitteet ja toimintatavat kuin Easy Sport-toiminnassa. Liikuntavirasto varaa harjoituspaikat, koordinoi toiminnan ja vastaa toiminnan kustannuksista. Markkinointi tapahtuu yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Easy Hockey –ryhmien ohjauksesta vastaavat tällä hetkellä Viikingit Jääkiekko ry, OKK ry sekä Pita ry.

- Erityisesti koulut ovat auttaneet paljon. Saamme sieltä käyttöön hyviä iltapäivävuoroja. Perinteisesti salit ovat olleet koulujen käytössä viiteen saakka. Ainoa haaste on löytää pätevät vetäjät.

- Toki jääkiekko on kaikista Easy Sport-lajeista se haastavin. Hallivuoroja on rajallisesti, ja junnujen täytyy kuitenkin päästä jäälle järkevään aikaan. Saimme juuri yhden uuden vuoron, joka päättyy 21.45. Sen myöhemmäksi ajankohtaa ei oikein voi venyttää.

Helsingin Easy Sport -toiminnan kevätkauden ilmoittautuminen käynnistyy 17.12. täällä.

Jatkoajan toimituksen tapahtumasta tekemään kuvakoosteeseen, artikkeleihin ja haastatteluihin pääset tutustumaan allaolevista linkeistä:

» Lähetä palautetta toimitukselle