Petri Kontiola johti Lokomotivin hyökkäystä myös viime kaudella.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n suomalaiset vko 35: Kontiola olympiajoukkueen ykkössentteri?

Kontiola, Osala, Metsola...KHL:ssä pelaa moni suomalainen huippukiekkoilija. Tällä kaudella Jatkoaikaa seuraa heitä viikottain ja arvioi samalla, keillä suomalaisista KHL-pelaajista riittävät rahkeet NHL:n hylkäämiin olympialaisiin.

Jatkoajan uudessa juttusarjassa seurataan viikoittain suomalaispelaajien edesottamuksia KHL:ssä. Tarkoituksena on käydä läpi suomalaisten onnistumisia sekä epäonnistumisia ja pohtia pelaajien asemaa omassa joukkueessaan.

Alkaneella kaudella KHL:ssä kiekkoilee vakituisesti kaikkiaan 37 suomalaispelaajaa, joista maalivahteja on neljä, puolustajia kymmenen ja hyökkääjiä peräti 23. Tästä syystä jokaisen suorituksia ei pystytä ruotimaan viikoittain, vaan keskitymme ennen kaikkea viikon aikana hyvässä tai pahassa esillä olleisiin pelaajiin.

KHL on alkavalla kaudella tärkeämmässä roolissa kuin ehkä kertaakaan aikaisemmin, sillä NHL-pelaajien poissa ollessa tulee valtaosa helmikuussa olympialaisiin osallistuvista pelaajista KHL:stä. Näin ollen käymme myös tässä sarjassa läpi suomalaispelaajien osalta tilannetta ajatellen paikkoja olympiajoukkueessa.

Tarkoitus ei siis ole valita viikoittain tai ollenkaan Suomelle parasta mahdollista kokoonpanoa olympialaisiin, vaan pohtia, ketkä KHL-pelaajistamme ovat lähinnä valintaa ja kenen kohdalla sitä voidaan pitää jopa todennäköisenä.

Metsola Amurin tuki ja turva, Koskinen joutunut jakamaan vastuuta

Suomalaisia maalivahteja pelaa KHL:ssä kaudella 2017-2018 ainoastaan neljä kappaletta Harri Säterin vaihdettua Moskovan valot Floridan lämpöön ja, todennäköisesti, AHL-kaukaloihin.

Mikko Koskinen, Juha Metsola, Tomi Karhunen ja Karri Rämö muodostavat kuitenkin sellaisen nelikon, että pitäisin ihmeenä, jos yksi tai jopa kaksi heistä ei pukisi päälleen leijonapaitaa Etelä-Koreassa helmikuussa.

Vahvimman alun kauteen heistä on saanut Metsola, joka on ollut maalinsuulla kaikissa Amur Habarovskin kuudessa ottelussa. Äärimmäisen vaikealta vieraskiertueelta saldona oli hieman yllättäenkin peräti kolme voittoa, kun niin Lada Toljatti, Salavat Julajev Ufa kuin viime kauden finalisti Metallurg Magnitogorsk kaatuivat.

Metsolan torjuntaprosentti on kuuden ottelun jälkeen huima 93,8% ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 1,96. Amur voikin kiittää suomalaista pisteistään, sillä Metsola on joutunut torjumaan keskimäärin peräti 31 laukausta ottelua kohden.

Muut suomalaismaalivahdit eivät ole saaneet yhtä vankkaa ykköstorjujan asemaa joukkueissaan ja esimerkiksi hallitsevan KHL-mestarin, Pietarin SKA:n riveissä torjuva Koskinen on joutunut jakamaan vastuun joukkueen toisen maalivahdin, venäläisen Igor Shestyorkinin kanssa.

Molemmat maalivahdit ovat kuitenkin aloittaneet vahvasti rautaisen SKA-miehistön maalilla, vaikka Koskiselle onkin kirjattu yksi torjuttu voitto enemmän. Päästessään tasaisesti pelaamaan on Koskinen ehkä vahvin ehdokas Suomen ykkösmaalivahdiksi KHL:stä.

Kemppainen, Kontiola ja Tolvanen suomalaisten kärkikolmikkona

KHL:n alkukausi on kulunut lähes joka mediassa Jokereiden Eeli Tolvasta hehkuttaessa. Hehkutukseen on ollut aihetta, sillä mies löi neljään pelit hurjat tehot 3+3. Täytyy tosin muistaa, että neljä hänen kuudesta tehopisteestään tulivat heikkoa Dinamo Minskiä vastaan, mutta varsinkin hänen maalinsa olivat komeita osoituksia miehen laukaisutaidoista.

Tolvanen on lupaavilla otteillaan varmasti nostanut itsensä taatusti myös maajoukkuevalmentaja Lauri Marjamäen papereihin. Nuoren miehen kohdalla tulee tosin pitää mielessä, että olympialaisiin on vielä pitkä matka ja nuorella pelaajalla suoritustaso voi pudota rajusti kauden aikana fyysisen rasituksen käydessä liian kovaksi.

Eeli Tolvasen ura KHL:ssä on saanut loistavan alun.

Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tällä hetkellä Tolvanen on kuitenkin selkeästi olympialipun syrjässä kiinni. Tolvasen tavoin kolmeen maaliin KHL:ssä on alkukaudella pystynyt ainoastaan Lokomotiv Jaroslavlia edustava keskushyökkääjä Petri Kontiola.

Kontiola muodostaa yhdessä Max Talbotin sekä Brandon Kozunin kanssa Lokomotivin ykkösketjun, joka kantaa pääasiallisen vastuun myös joukkueen ylivoimista. Viiteen ensimmäiseen otteluun mies on tehnyt tehot 3+1 ja siinä sivussa kaapinut aloituksia yli 51% varmuudella.

Isossa roolissa pelaava Kontiola onkin yksi selkeimmistä valinnoista Suomen joukkueeseen, jos mies pysyy kunnossa läpi kauden. Euroopasta ei yksinkertaisesti löydy toista yhtä taitavaa suomalaista keskushyökkääjää, joten ykkössentterin viitta langennee Kontiolan harteille.

Toinen kautensa vahvasti aloittanut keskushyökkääjä on Joonas Kemppainen. Viime kaudeksi takaisin KHL:ään siirtynyt Kemppainen edustaa tällä kaudella Salavat Julajev Ufaa ja on pelannut Erkka Westerlundin miehistön ykkösvitjassa Linus Omarkin ja Teemu Hartikaisen kanssa.

Toisin kuin Kontiolan, Kemppaisen peli ei perustu pisteisiin vaan vahvaan kahden suunnan pelaamiseen, joka mahdollistaa taitavien laitureiden kuten Omarkin ja aiemmin muun muassa Joonas Donskoin vapaamman roolin.

Ja nimenomaan omassa roolissaan Kemppainen on loistanut alkukaudella: tehotilastossa plussalla kahden napsun verran ja aloituksista mies on voittanut peräti 63%, joka on todella kova lukema KHL:ssä. Pisteitä on sivussa syntynyt 1+2 kuuteen otteluun.

Kautta on tähän mennessä takana vain viidestä kuuteen ottelua per joukkue, joten varsinaisia epäonnistujia on tässä kohtaa vielä vähän. Slovan Bratislavaan täksi kaudeksi siirtynyt Teemu Ramstedt voidaan kuitenkin tällaisena mainita.

Slovanin pelaamasta kuudesta ottelusta mies on pelannut vain kahdessa saaden näissä vain hieman yli 7 minuuttia jääaikaa. Samalla tehotilasto on kuitenkin ehtinyt karata jo -3:een, eikä tehopisteitä ole syntynyt.

Sanomattakin on selvää, että Ramstedtin tulee päästä tasaisemmin pelaavaan kokoonpanoon ja onnistua saamissaan näyttöpaikoissa, sillä talousvaikeuksien takia Slovanissa on usein ovi käynyt kesken kauden.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Koskinen loukkaantui Venäjä-ottelussa − Leijonat reagoi heti

MAAJOUKKUE | 4.11.2016 11:19
Suomi joutui hälyttämään joukkueeseensa uuden maalivahdin, kun Mikko Koskinen joutui jättämään turnauksen loukkaantumisen vuoksi. lue lisää

Tommi Kivistö: "Hienoa olla kotona, vaikka jätkiä taisi kyllä jännittää"

KHL | 16.9.2017 19:45
Monta kautta Jokereiden junioreissa ja miesten liigajoukkueessa pelannut Tommi Kivistö vaihtoi Avtomobislistin täksi kaudeksi tuttuun punakeltaiseen logoon. Lauantain Riika-ottelu oli Kivistölle ensimmäinen Helsingin Areenassa yli viiteen vuoteen. lue lisää

Helsingin Jokerit - Juhlakauden pitäisi myös päättyä juhlaan

KHL | 23.8.2017 8:00
Vaikean viime kauden jälkeen Jokerit uusi joukkuettaa kovalla kädellä. Maalintekovoimaa ja laatua joukkueessa pitäisi olla nyt enemmän, mutta keskushyökkääjien laatu sekä valmennuksen kyky organisoida KHL-tasolle voittava pelitapa säilyvät kysymysmerkkeinä. lue lisää

Tolvanen tekee maaleja ja saa ylistystä

KHL | 22.8.2017 8:37
Alkavalla kaudella Jokereiden KHL-joukkueen mielenkiintoisimpia pelaajia on nuori Eeli Tolvanen. Maalintekotaidostaan tunnettu hyökkääjä pelaa ensimmäistä vuottaan aikuisten kanssa, mutta on heti harjoitusotteluissa osoittanut pystyvänsä tekemään tulosta. lue lisää

Jokerit näkyy TV:ssä myös alkavalla kaudella - KHL:n televisiointisopimus varmistumassa

KHL | 8.8.2017 13:47
Kahden viikon kuluttua alkavan KHL-kauden televisointioikeudet ovat vihdoin varmistumassa, sillä Viasat jatkaa sarjan televisointia edelliskausien tapaan. Jokerileirissä tv-sopimusta pidetään jo varmana, mutta Viasat ei halua kommentoida sopimustilannetta. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJukurit
"HIFK:n ketsuppipullo aukeaa"
Helsingissä kohtaavat kaksi erittäin nihkeän alkukauden pelannutta joukkuetta. Molempia joukkueita ovat vaivanneet erityisesti suuret maalinteko-ongelmat. HIFK:lla puolustus on ollut ainakin kelvollisella tasolla, mikä nostaa isännät hienoisiksi ennakkosuosikeiksi. Materiaalista löytyy sen verran laatua, että ketsuppipullon aukeamista voi pitää ajankysymyksenä. Siitä nähdään ainakin viitteitä perjantai-illassa, kun pisteet jäävät HIFK:lle.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoKalPa
"Rohkeaa peliä Raumalla"
Raumalla nähdään kisällin ja oppipojan kohtaaminen, kun Sami Kapasen KalPa saapuu Pekka Virran luotsaaman Lukon vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat esittäneet viihdytttäväksi laskettavaa jääkiekkoa alkaneella kaudella. Molempien joukkueiden suurimpia ongelmia ovat olleet lukuisat kiekonmenetykset, jotka tulevatkin kostautumaan perjantaina molemmissa päädyissä. Lukko vienee pidemmän korren, mutta jatkoaika on varsin mahdollinen.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansSaiPa
"Pelicansin ylivoima tuo voiton"
Pelicans saa perjantaina vieraakseen oppiprosessin keskellä olevan SaiPan. Lappeenrantalaisjoukkueen luotsi vannoo vahvasti pelirohkeuden nimeen, mikä povaa illasta vauhdikasta ja värikästä. Pelicansillakin on ollut omat ongelmat eritoten puolustussuuntaan, joten maaleja tuskin illasta tulee puuttumaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ratkaisee ottelun lahtelaisten hyväksi.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
SportÄssät
"Länsirannikolla kuuma taisto pisteistä"
Vaasan perjantai-illan lämpimästä tunnelmasta vastaavat Sport ja Ässät. Isäntäjoukkue on liigan ylivoimaisesti eniten maaleja päästänyt joukkue, mikä povaa hyvää Ässissä hyvän alun kaudelle saaneille ulkomaalaisvahvistuksille. Ässät on kyennyt pelaamaan hieman kliinisempää jääkiekkoa, mistä kertoo tuorein päänahka Tapparasta. Tämä tuokin myös Ässille kaivatun voiton.
 • 1
 • 3
 • 3
 • 4
TPSKärpät
"Kärppien pelinopeus liikaa TPS:lle"
Turkuun odotellaan kierroksen mahdollisesti eniten maaleja tarjoava ottelu, kun TPS isännöi Kärppiä. Joukkueet ovat mättäneet liigassa toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja, eikä puolustuspäässäkään tekeminen ole pahasti sakannut. Selkeästi peliään nopeuttaneet oululaiset tarjoavat TPS:lle erittäin kovan haasteen kurinalaisuudellaan, ja sen pysyessä olennaisena elementtinä pisteet matkaavat todennäköisesti Ouluun.
 • 3
 • 3
 • 4

Joonas Kemppainen

Sibir #41 L kh
s. 1988 Kajaani
188CM / 90KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: Ei varausta