KHL:n pudotuspelit - Idässä mestaruudet tunnetaan

KHL / Artikkeli
Teemu Hartikaisen Ufa yrittää kammeta hallitsevan mestarin ulos pudotuspeleistä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Itäisen konferenssin runkosarjan kärkipaikan vei nimiinsä kestomenestyjä Ak Bars Kazan, joka on suosikki jatkoon avauskierroksen vastustajaansa Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan. Pitkässä ottelusarjassa myös muut kotiedun voimin aloittavat joukkueet ovat Jatkoajan valinnat toiselle pudotuspelikierrokselle.

Ak Bars Kazan – Avtomobilist Jekaterinburg

Suurseura ja venyjä. Itäisen konferenssin paalupaikan vallannut kivikova Ak Bars Kazan hakee historiansa kolmatta KHL-mestaruutta. Kausien 2009 ja 2010 kuningas saa vastaansa Sami Lepistön Avtomobilist Jekaterinburgin, joka on yksi alkuvuoden mittaan pudotuspeleihin venyttäneistä joukkueista. Kauden kolme ensimmäistä kohtaamista kirjattiin Kazanin nimiin, mutta joulun jälkeen ja tammikuussa pelatut ottelut päättyivät hieman yllättäen Avtomobilistin 3−0- ja 3−1-voittoihin.

Jotain Kazanin materiaalista kertoo se, että Janne Pesonen jäi Kazanissa jämäminuuteille, mutta on Ruotsiin siirryttyään nakuttanut pisteitä erittäinkin mukavalla tahdilla. Kazan on pitkässä sarjassa selvä suosikki, mutta automiehillä on edellytykset venyttää ottelusarjaa ainakin lähemmäs seitsemättä ottelua.

Kazan jatkoon.

Sibir Novosibirsk  – Traktor Tšeljabinsk

Jatkuuko Sibirin vire? Leijonien luottovahti Mikko Koskinen siirtyi kesken kauden Novosibirskistä Pietariin vaihdossa Alexander Salákiin. Vastoin ennakko-odotuksia maalivahdin vaihtuminen ei kaatanutkaan Sibiriä, vaan joukkue kiihdytti huimaan voittoputkeen ja nousi yhdeksi Itäisen konferenssin kärkijoukkueista. 

Salákin 21 Sibir-ottelun torjuntaprosentti on huima 94,5. Sibirillä on kuitenkin allaan kolmen ottelun tappioputki, jota Sibirin suomalaiskaksikko Jonas Enlund ja Jarno Koskiranta lähtee kääntämään voitetuksi ottelusarjaksi.

Traktorilla on viimeisistä viidestä ottelustaan alla kolme voittoa ja kaksi Metallurg Magnitogorskille kärsittyä tappiota. 

Traktor on onnistunut voittamaan joukkueiden molemmat kauden kohtaamiset maalin erolla (1−0, 3−2 ja.). Sibir teki runkosarjassa 60 ylivoimamaalia ja puolustaa tarvittaessa todella tiiviisti, hyvä esimerkki siitä oli marraskuun Jokerit-ottelu Helsingissä. Sibirin passiivinen pelitapa sai tuolloin Steve Mosesinkin pinnan palamaan. Ottelusarjasta voi ennakoida tasaista ja vähämaalista vääntöä.

Sibir jatkoon.

Metallurg Magnitogorsk – Salavat Julajev Ufa

Voiko Ufa yllättää sitkeän mestarin? KHL:n hallitsevaa mestaria ei sovi aliarvioida, vaikka runkosarjan loppu vaikuttikin hieman tukkoiselta. Mike Keenanin teräksiset joukot puolustavat tiiviisti ja pystyvät Sergei Mozjakinin, Danis Zaripovin ja Jan Kovarin kaltaisten yksilöiden avulla kääntämään tiukkoja pelejä edukseen.

Metallurgin ylivoima on todella taitava, eikä KHL:n paras alivoima taatusti lipsu tosipelien alkaessa. Siitä pitää huolta muiden muassa suomalainen voimanpesä Oskar Osala.

Ottelusarja on suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä vuonna 2011 Gagarin Cupin voittaneen Ufan riveissä kiekkoilevat joukkueensa tehokkain hyökkääjä Teemu Hartikainen, taskuraketti Antti Pihlström ja puolustaja Ilkka Heikkinen. Ufan kauden tehokkain pelaaja on huimat 48 tehopistettä iskenyt puolustaja Kirill Koltsov. 

Kauden keskinäiset ottelut päättyivät Ufan 6−2- ja 3−2-voittoihin. Sarjasta voi ennustaa tasaista ja vähämaalista, eivätkä jatkoaikavoitot kuulosta lainkaan mahdottomilta.

Metallurg jatkoon.

Avangard Omsk – Barys Astana

Ramin pojille kelpaa vain votto. Omsk pelasi alkuvuodesta peräti 11 kotiottelua putkeen ja on sen jälkeen raapinut voittoja tasaiseen tahtiin myös vieraissa. Ottelut Barysia vastaan ovat sujuneet erinomaisesti, ja kaikki kauden viisi kohtaamista ovat päätyneet Summasen joukkueen voittoihin selvällä maalierolla 14−4.

Barys on kuitenkin voittanut viimeiset viisi otteluaan, joten Omskin kotkat saavat vastaansa hyvävireisen joukkueen. Kazakstanilaisten katseet kohdistuvat 12 ylivoimamaalia iskeneeseen ja kaikkiaan 32 kertaa tällä kaudella onnistuneeseen Nigel Dawesiin sekä yhdeksän ylivoimaosumaa iskeneeseen puolustaja Kevin Dallmaniin.

Omsk jatkoon.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle