KHL:n pudotuspelit 2015-16

KHL / Artikkeli
Kannattajien ja joukkueiden kulta-aika alkaa KHL:ssä jo helmikuussa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

KHL:n mestaruuden on aiemman seitsemän kauden aikana voittanut yhteensä viisi joukkuetta, joista kaksinkertaisia mestareita ovat Dinamo Moskova ja Ak Bars. Kertaalleen mestaruuden ovat voittaneet SKA, Metallurg Magnitogorsk ja Salavat.

Päävalmentajista kaksi kertaa mestaruuden ovat voittaneet Venäjän maajoukkuetta nykyään valmentava Olegs Znaroks, taukoa valmentamisesta pitävä Vjatšeslav Bykov ja Ak Barsin nykyinen päävalmentaja Zinetula Biljaletdinov, joka on ollut lisäksi kertaalleen finaaleissa häviävänä osapuolena. Mike Keenan johdatti toissa kaudella Metallurg Magnitogorskin mestariksi.

Runkosarjan pistepörssin voitto meni tälläkin kertaa Metallurg Magnitogorskia edustavalle Sergei Mozjakinille, jolle pistepörssin voitto oli jo viides sarjan kahdeksan pelatun kauden aikana. Toiseksi pistepörssissä sijoittunut TsSKA:n Aleksander Radulov on voittanut pistepörssin kolme kertaa, joten heidän lisäkseen sarjan pistepörssin voittaneita pelaajia ei ole. 

Mielenkiintoisena faktana tuleviin pudotuspeleihin voisi mainita, että viidestä runkosarjassa tällä kaudella eniten pisteitä saaneesta seurasta yksikään ei ole voittanut mestaruutta aiemmin. Nämä seurat ovat TsSKA, Lokomotiv, Jokerit, Avangard ja Sotshi. TsSKA on ollut kertaalleen konferenssin finaaleissa, mutta ei koskaan finaaleissa asti. Lokomotiv ja Avangard on nähty suomalaispäävalmentajien johdolla kertaalleen finaaleissa.

Pudotuspeleihin päässeiden joukkueiden voimasuhteista löytyy kattavaa tekstiä Jatkoajan otteluparien ennakoista, joissa käydään jokainen pari tarkasti läpi. Lännen parit julkaistaan kaksi kerrallaan lauantaina kello 10 ja 12, idän parit sunnuntaina samoihin aikoihin.

Alla vielä koottuna tilastopaloja:

Mestaruudet:
2 kpl: Dinamo Moskova, Ak Bars Kazan
1 kpl: SKA Pietari, Metallurg Magnitogorsk, Salavat Julajev Ufa

Aiemmat finaalit:
2008-09: Ak Bars Kazan - Lokomotiv Jaroslavl 4-3
2009-10: Ak Bars Kazan - HC MVD 4-3
2010-11: Salavat Julajev Ufa - Atlant Mytištši 4-1
2011-12: Dinamo Moskova - Avangard Omsk 4-3
2012-13: Dinamo Moskova - Traktor Tšeljabinsk 4-2
2013-14: Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha 4-3
2014-15: SKA Pietari - Ak Bars Kazan 4-1

Kari Heikkilä valmensi Lokomotivia kaudella 2008-09, Raimo Summanen puolestaan Avangardia 2011-12 ja Kari Jalonen Lev Prahaa 2013-14. Jokaisen suomalaisvalmentajan kohtaloksi koitui tappio ratkaisevassa seitsemännessä finaalissa. Lokomotiv hävisi ratkaisevan finaalin vieraissa 0-1. Avangard hävisi ratkaisevan finaalin kotonaan 0-1. Sergei Mozjakinin ja Justin Azevedon hirmuvireestä muistetaan finaalisarja kaudelta 2013-14, jonka ratkaisevan finaalin Lev Praha hävisi vieraissa 4-7. Ratkaisevassa finaalissa ei nähty yhtään kahden minuutin rangaistusta. Finaalisarjassa Magnitogorsk sai enemmän jäähyjä, jos jätetään viime sekuntien rangaistukset pois.

Runkosarjan voittajat:
2008-09: Salavat Julajev Ufa
2009-10: Salavat Julajev Ufa
2010-11: Avangard Omsk (Raimo Summanen)
2011-12: Traktor Tšeljabinsk
2012-13: SKA Pietari (Jukka Jalonen)
2013-14: Dinamo Moskova
2014-15: TsSKA Moskova
2015-16: TsSKA Moskova

Runkosarjan voittaja ei ole kertaakaan päässyt finaaleihin asti, puhumattakaan mestaruudesta. Tämän kauden runkosarjan voittaja TsSKA yrittää murtaa tuon tilaston.

Jokereiden ensi kauden päävalmentaja Jukka Jalonen on Raimo Summasen lisäksi ainut suomalaispäävalmentaja, joka on johdattanut KHL-seuransa runkosarjan voittoon. Jalonen korvasi tuolloin kesken kauden Milos Rihan SKA:n peräsimessä. Summanen puolestaan toimi koko kauden Avangardin päävalmentajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle