Kesän vapaat agentit - kiekollista taitoa tarjolla puolustuskalustoihin

NHL / Artikkeli
Mike Greenin aika Capitalsissa on ohi.
Kuva © Getty Images
Heinäkuun ensimmäisenä päivänä aukeavat taas vapaiden agenttien markkinat. Jos joltain joukkueelta puuttuu kiekollista osaamista peräpäästä, tämän vuoden puolustajamarkkinat ovat kuin heille tehdyt.

Francois Beauchemin, CAN, 35v - 673 NHL-ottelua, 60 + 159 = 219 tehopistettä

Kokeneen ja paljon nähneen puolustajan ura on loppusuoralla. Beauchemin iskee edelleen tasaisesti 20 tehopistettä kaudessa, kunhan pysyy ehjänä. Viimeisellä kahdella kaudella Beauchemin on kärsinyt loukkaantumisista. Lisäksi Beaucheminin pelissä näkyy auttamatta jo ikä, kun nuoret ja vetreät kaverit luistelevat ohi.

Beauchemin voi hyvinkin etsiä sitä uran viimeistä pelaajasopimustaan tänä kesänä. Devils on viime vuosina osoittanut kiinnostusta konkaripelaajiin ja myös Islandersilla on puolustuksessa Beaucheminin mentävä aukko. Beaucheminilla löytyy Stanley Cupin voitto kesältä 2007.

Christian Ehrhoff, GER, 32v - 741 NHL-ottelua, 72 + 255 = 327 tehopistettä

Ehrhoff solmi kesällä 2011 huiman kymmenvuotisen sopimuksen Sabresiin, mutta ulososto kutsui kolmen kauden jälkeen, jonka jälkeen hän siirtyi vapaana agenttina Penguinsiin. Tämä kausi jäi melko lyhyeksi loukkaantumisen vuoksi, eikä Ehrhoff muutenkaan ollut parhaimmillaan.

Ehrhoff on älykäs kiekollinen pelaaja ja todella vahva luistelija. Ehrhoff on tasaisen vahva jokaisella osa-alueella, muttei luistelun lisäksi missään erikoisen hyvä. Viime kauden loukkaantuminen asettaa pienen kysymysmerkin hänen ylleen, mutta hän voi hyvinkin saada pitkän sopimuksen jonnekin.

Lännen puolelta Avalanche ja idästä Islanders vaikuttavat joukkueilta, joilla voisi olla tarvetta tälle saksalaispuolustajalle. Ehrhoff saa edelleen tuloja myös Sabresilta ulososton myötä.

Cody Franson, CAN, 27v - 400 NHL-ottelua, 35 + 134 = 169 tehopistettä

Hieman erikoinen tapaus kyseessä. Franson on isokokoinen, tehokas ja monipuolinen, mutta silti kysymysmerkki. Franson voi olla erittäin epätasainen suorittaja jopa yhden pelin sisällä ja hän ei osaa hyödyntää kokoaan jokaisessa tilanteessa kuten pitäisi.

Franson rikkoi piste-ennätyksensä päättynellä kaudella, kun Maple Leafsin ja Predatorsin paidoissa syntyi yhteensä 36 tehopistettä 78 ottelussa. Franson pelasi tehokkaasti ja paljon Maple Leafsissa, kunnes hänet kaupattiin Predatorsiin, jossa peliaikaa ei välillä tullut kuin kymmenen minuuttia ottelua kohden.

Fransonilla on elämänsä tilaisuus napata iso tilipussi. Hänen kohdallaan löytyy hyviä vertailukohtia viime kesältä, joten tilanne on Fransonin osalta hyvä. Sen sijaan tulevan joukkueen kohdalta ei niinkään, sillä Franson on, kuten mainittua, lopulta kysymysmerkki. Pysyykö hyvä taso kokonaisen kauden vai vaipuuko hän horrokseen jossain vaiheessa? Starsilla, Coyotesilla ja Devilsillä olisi sekä puolustuksessa tilaa että varaa maksaa paljon Fransonista.

Cody Franson päätti viime kauden Predatorsissa.
Cody Franson päätti viime kauden Predatorsissa.
Kuva © Getty Images

Mike Green, CAN, 30v - 575 NHL-ottelua, 113 + 247 = 360 tehopistettä

Kymmenen kautta tehokkaasti Capitalsin puolustuksessa pelannut Green on nyt uuden tilanteen edessä. Greenin rooli on viimeisinä Capitals-vuosina laskenut ja nyt olisi aika etsiä uusi joukkue. Greenin uran tehokkaimmat vuodet osuivat vuosille 2008–10, jolloin kanadalaispuolustaja voitti peräkkäisinä kausina puolustajien pistepörssin. Parhaimmillaan Green oli parhaan puolustajan Norris Trophy -äänestyksessä toinen.

Puhdas hyökkäävä puolustaja, jota on tituleerattu usein myös neljänneksi hyökkääjäksi, pelasi viime kaudella vahvan runkosarjan. Green iski puolustajalle aina kovat 45 tehopistettä 72 ottelussa ja voitti joukkueen sisäisen tehotilaston.

Greenin pelin ongelmatekijät ovat oman pään pelaamisessa ja häntä onkin kritisoitu flegmaattisista otteista. Kaiken kaikkiaan kyseessä on loistava kiekollinen pelaaja, jolta on helppo odottaa tehoja joukkueessa kuin joukkueessa. Starsin rosterissa olisi varaa kalliille pelaajalle ja tarvetta oikea käsi alhaalla pelaavalle kärkipuolustajalle.

Matt Irwin, CAN, 27v - 153 NHL-ottelua, 16 + 34 = 50 tehopistettä

Ehkä hieman yllättävämpi nimi listalla. Irwin teki 25-vuotiaana NHL-debyyttinsä ja on sen jälkeen pelannut varsin mukiinmenevästi Sharksissa. Riskialtis mutta kiekollisesti ratkaisuvalmis puolustaja ei päässyt pelaamaan yhtään täyttä kautta Sharksin rosterissa, vaan on tottunut katsomokomennuksiin.

Irwinistä voi odottaa kesällä mitä tahansa. Hän voi saada mukavalla palkankorotuksella paikan kärkiparista ja ylivoimalta, mutta toisaalta uran jatkuminen kutospakkina ei yllättäisi myöskään. Potentiaalia on kyllä isoihinkin pisteisiin ja maisemanvaihdos tehnee hyvää.

Paul Martin ehti edustaa Penguinsia viiden kauden ajan.
Paul Martin ehti edustaa Penguinsia viiden kauden ajan.
Kuva © Gregory Shamus

Paul Martin, USA, 34v - 697 NHL-ottelua, 43 + 229 = 272 tehopistettä

Niin maailmanmestaruuskisoissa, olympialaisissa kuin World Cupissa Yhdysvaltoja edustaneesta Martinista tarkemmin erillisessä artikkelissa.

Zbynek Michalek, CZE, 32v - 711 NHL-ottelua, 40 + 131 = 171 tehopistettä

Viime vuosina useita loukkaantumisia kärsinyt Michalek on liigan parhaita laukauksien blokkaajia, mikä voi olla syy joihinkin loukkaantumisiin. Michalek on varma kakkos- tai kolmosparin puolustava puolustaja, jonka pisteodotukset eivät ylitä 20 tehopisteen rajaa. Viime kauden Michalek aloitti Coyotesissa, mutta siirtyi siirtorajalla Bluesin takalinjoille.

Michalek tunnetaan kovasta laukauksestaan, jota hän vain säästelee turhan paljon. Michalekin kaltaiset pelaajatyypit eivät loista juuri otsikoissa, mutta ovat silti oleellinen osa joukkuetta kuin joukkuetta. Michalek edustaa pelaajatyyppinsä parhaimmistoa ja herättänee useamman joukkueen kiinnostuksen. Yksi sellainen joukkue saattaa olla Senators, jossa pelaa jo Michalekin pikkuveli.

Johnny Oduya, SWE, 33v - 664 ottelua, 31 + 121 = 152 tehopistettä

Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Oduya on tasaisen hyvä kaikilla osa-alueilla. Oduya ei ole näkyvin pelaaja, mutta hän suorittaa tehtävän kuin tehtävän moitteettoman rauhallisesti ja tyylillä. Parhaalla kaudellaan Oduya on iskenyt 29 tehopistettä Devilsin paidassa.

Neljän Blackhawksissa vietetyn kauden jälkeen Oduya etsinee uuden joukkueen itselleen. Blackhawksin palkkatilanne ei ole sellainen, että Oduyalle olisi maksaa tämän vaatimaa summaa. Aiemmin on huhuttu, että Avalanchea voisi kiinnostaa ruotsalaispuolustajan hankkiminen.

Johnny Oduya voitti kahdesti Stanley Cupin Blackhawksin nutussa.
Johnny Oduya voitti kahdesti Stanley Cupin Blackhawksin nutussa.
Kuva © Getty Images

Andrej Sekera, SVK, 29v - 486 NHL-ottelua, 31 + 128 = 159 tehopistettä

Kesän varmasti halutuimpia pelaajia. Sekera on taitava luistelija ja varma kiekollinen pelaaja, joka on jo kertaalleen rikkonut 40 tehopisteen rajan yhdessä runkosarjassa. Siirtyi kesken viime kauden Hurricanesista Kingsiin.

Useat maajoukkuepelitkin pelannut Sekera olisi varma top-neljä -puolustaja mihin tahansa joukkueeseen. Slovakki saa isoa vastuuta ylivoimapelin pyörittäjänä, mutta koostaan huolimatta on myös käyttökelpoinen alivoimapelaaja. Koko on Sekeran pelin suurimpia ongelmia.

Sekera on pelannut urallaan vasta kahdeksan pudotuspeliottelua NHL:ssä ja hamuaa varmasti niitä rutkasti lisää. Sekera lienee monien kärkitason joukkueiden hankintalistalla. Sharks tai Lightning voisi sopia Sekeralle.

Marek Zidlicky, CZE, 38v - 783 NHL-ottelua, 85 + 316 = 401 tehopistettä

Suomesta ja Helsingistä tuttu konkari metsästää edelleen ensimmäistä Stanley Cupiaan ja se voi näkyä miehen kesän suunnitelmissa. Zidlicky tuskin hakee, tai edes saa, mitään todella kallista sopimusta, vaan paikkaa potentiaalisen mestarin riveistä. Ehkä jopa hallitsevalla Stanley Cup -voittajalla, Blackhawksilla, voisi olla tilaa hänelle.

Zidlicky on taitava kiekollinen puolustaja, jonka vahvuudet korostuvat ylivoimapelissä. Iän tuoma rauhallisuus näkyy otteissa ja tulosta syntyy yhä. Se huomattiin viime kauden lopulla, kun Zidlicky vaihtoi Devilsistä astetta kovempaan Red Wingsiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle