Keltanokkavalmentajan kokenut pelaajarunko

LIIGA / Artikkeli
Tapparan pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Moni Tapparan pelaaja, osa jopa kahtena keväänä peräkkäin, on joutunut katselemaan läheltä, kun vastustaja nostelee Kanada-maljaa. Joukkueen ainoa tavoite on kirkastaa mitali kultaiseksi, mutta onko pelaajamateriaali vieläkään riittävää?

Moniin Liiga-seuroihin verrattuna Tapparan toimistolla vietettiin hiljaiseloa. Tuukka Mäntylä toki kotiutettiin, taas kerran, ja puolustukseen hankittiin myös jenkkivahvistus David Kolomatis.

Samaan aikaan zaborskyt, haatajat ja smolenakit menivät muihin Liiga-seuroihin. Tapparassa luotetaan olemassa olevaan runkoon ja toivotaan tulokasvalmentaja Jussi Tapolan tuovan raikkaita tuulia tullessaan.

Jukka Peltola aloittaa ensimmäisen kautensa Tapparan kapteenina
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Muuttuuko maalivahtien peluutus Tapolan myötä?

Ykkösmaalivahdin aseman napattuaan Juha Metsola on pelannut lähes kaikki Tapparan kilpasarjaottelut. Fyysisesti Metsola on varmasti jaksanut jokaisen pelin pelata, mutta toriparlamenteissa sopii spekuloida, olisiko nuorukainen ollut pudotuspeleissä paremmassa vireessä, jos olisi runkosarjan aikana saanut välillä huilivuoron.

Tulevalle kaudelle Metsola saa kirittäjäkseen Aaro Peltosen, joka on harjoituskaudella pelannut Tapparan lisäksi myös LeKin maalinsuulla. Nähtäväksi jää, jatkaako Tapola edeltäjänsä peluutustapaa vai saako Peltonen enemmän peliaikaa kuin Metsolan edelliset aisaparit Pekka Tuokkola, Mika Noronen tai Andy Chiodo?

Tasapainoinen ja kokenut puolustus

Tapparan puolustuksesta kertoo oleellisen se, että 33-vuotias Tuukka Mäntylä on vakiokokoonpanon toiseksi nuorin puolustaja. Mäntylä on loistava lisäys ennestään jämäkkään puolustukseen ja tuo tullessaan niin kiekollista taitoa, kovuutta kuin johtajuuttakin. Mäntylän tulon myötä Markus Kankaanperän ei tarvitse yksin vastata puolustuksen taklauspelistä.

Viime kauden paras puolustaja Nick Bailen lähti Dinamo Minskin joukkueeseen ja vei mennessään huikean määrän kiekollista taitoa. Korvaajaksi hankittiin AHL:stä Kolomatis, joka on harjoituspeleissä osoittanut kykenevänsä täyttämään Bailenin jättämät suuret saappaat.

Kolomatisin lisäksi Teemu Aallolla on suuri rooli ylivoimalla. Molemmat pelaavat oikea käsi alhaalla ja ampuvat hanakasti.

Pelaavan kuusikon täydentävät kokeneet ja monissa liemissä keitetyt Pasi Puistola ja Pekka Saravo. Varsinkin Puistolalta on lupa odottaa enemmän kuin mitä viime kaudella nähtiin. Lupaava Atte Mäkinen kärkkyy näyttöpaikkaa taustalla.

Olli Palolalta odotetaan maaleja myös alkavalla kaudella.
Kuva © Jarno Hietanen
Taitokiekko paremmin esille?

Tapparan hyökkäys vilisee kiekollista taitoa. Tapolan pyrkimyksenä on saada taitopelaajista kaikki potentiaali irti. Jos joukkue saa kauteen hyvän startin ja itseluottamuksen kohdilleen, kaikki on mahdollista. Tosin Liigassa on jo turhan hyvin nähty, että hyvät pelaajat viedään KHL:ään.

Olli Palolaa ja Pekka Jormakkaa huhut veivät jo viime kaudella idän suuntaan, mutta toistaiseksi taiturit pelaavat Tapparassa. KHL-peikosta huolimatta Tappara-leirissä toivotaan Jormakan, Palolan ja läpimurron tehneen Jan-Mikael Järvisen säilyttävän tasonsa.

Tapparan toisessa kärkiketjussa jatkavat viime kaudelta tutut Antti Erkinjuntti ja Kristian Kuusela. Taitavien laitureiden keskelle ovat tarjolla Jarkko Malinen ja Josh Green. Materiaalin perusteella on jopa todennäköistä, että keskushyökkääjäosastolle haetaan vahvistusta kesken kauden, kuten viime kaudella.

Läpimurron kynnyksellä on nuoria pelaajia kuten Henrik Haapala, Toni Kallela ja harjoitusotteluissa vakuuttavasti esiintynyt Jere Karjalainen. Eikä sovi unohtaa vasta 16-vuotiasta, mutta jo kohua aiheuttanutta Patrik Lainetta. Potentiaalia nuorukaisesta löytyy yllin kyllin, jos keskittyy pelaamiseen ja saa näyttöpaikan.

Alempiin ketjuihin Tapparalla riittää kilpailua pelipaikoista. Mielenkiintoinen uusi nimi on viime kaudella Mestiksessä maaleja mättänyt ranskalainen Teddy Da Costa. Kauden aikana selvinnee, pelaako mies sentterinä vai laiturina, Tapparassa vai LeKissä, hyökkäävässä vai puolustavassa roolissa.

Eniten kohua herättänyt muutos Tapparan hyökkäyksessä oli seuraikoni Ville Niemisen siirtyminen Raumalle. Viime kaudella Nieminen tosin oli tuloksellisesti valovuosien päässä siitä, mitä hän esitti Aleksander Barkov juniorin kanssa pelatessaan. Kapteeniksi Niemisen paikalle astuu Jukka Peltola, joka on uhrautuvalla pelillään ja jalkakikoillaan jo noussut kotiyleisön suosikiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle