Vatanen uudessa työasussaan.

Getty Images

Kaupat tuli: Sami Vatanen kauppatavarasta johtopuolustajaksi

Anaheim Ducks uhrasi Sami Vatasen paikatakseen pahoin haavoittunutta sentterikaartiaan. Samalla Vatanen saa uuden alun nousevan Devilsin takalinjojen avainhahmona.

Sami Vatanen muutti Kaliforniasta Yhdysvaltain itärannikolle, kun Anaheim Ducks kauppasi suomalaispuolustajan New Jersey Devilsiin. Vaihdossa Ducks sai Devilsistä hyökkääjät Adam Henriquen ja Joseph Blandisin sekä kolmannen kierroksen varausvuoron lähivuosille.

Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan jokaisen muuttujan osalta.

Mitä hyötyä Ducksille on kaupasta?

Ducks sai välitöntä ensiapua akuuttiin ongelmaansa. Kalifornialaisryhmän keskushyökkääjäkalusto on pahasti varamiehinen, kun kärkisenttereistä sekä Ryan Getzlaf että Ryan Kesler ovat kärsineet eriasteisista vaivoista. Henrique tuo kokemusta joukkueen keskikaistalle ja on käyttökelpoinen palanen myös eri erikoistilannemiehityksiin.

Mitä hyötyä Devilsille on kaupasta?

Devils saa Vatasesta kaipaamansa oikealta ampuvan kiekollisen puolustajan, jolle kaavaillaan isoa roolia kahteen kärkipariin. Runkohyökkääjä Henriquesta luopuminen tuli mahdolliseksi, kun Devils-leirissä huomattiin nuorten lupausten ottaneen odotettua isompaa roolia alkukauden aikana.

Mitä Vatanen ehti saavuttaa Ducksissa?

Vatanen on Ducksin neljännen kierroksen varaus kesältä 2009 ja edustanut koko NHL-uransa ajan vain Ducksia. Hän on ollut joukkueensa runkopuolustajia jo muutaman vuoden ajan, mutta lopullinen läpimurto aivan terävimpään kärkeen on edelleen tekemättä.

Devils saa Vatasesta kaipaamansa oikealta ampuvan kiekollisen puolustajan, jolle kaavaillaan isoa roolia kahteen kärkipariin

Jyväskyläläislähtöinen puolustaja on rikkonut NHL-urallaan kahdesti 30 tehopisteen rajan. Myös pudotuspelikokemusta mies ehti hankkia Ducksin kanssa yhteensä 40 ottelun verran.

Mitä Henrique ja Blandisi ehtivät saavuttaa Devilsissä?

27-vuotias Henrique on Devilsin oma varaus yhdeksän vuoden takaa. Hän on kehittynyt Devilsissä monipuoliseksi kahden suunnan hyökkäjäksi ollen viime aikoina joukkueensa tärkeimpiä alivoimapelaajia.

Kanadalaishyökkääjä ehti nousta Devils-uransa aikana kotiyleisön suosikkipelaajaksi ja takuuvarmaksi 40-50 pisteen mieheksi. Kuluvalla kaudella hän on ollut Devilsin tehokkaimpia pelaajia.

23-vuotiaan kanadalaishyökkääjä Blandisin lopullinen NHL-läpimurto on vielä näkemättä, vaikka mies onkin edustanut Devilsiä NHL-jäillä vajaat 70 ottelua parin kauden aikana.

Blandisi jäi kuitenkin marssijärjestyksessä Devilsin nuorten, nousevien lupausten jalkoihin ja on pelannut koko alkukauden AHL-farmiliigassa.

Jäikö Ducksille aukkoja paikattavaksi?

Ducksin puolustuksen kärki on edelleen laadukas, ja siksi jo pidempään siirtohuhujen kohteena ollut suomalainen saatettiin uhrata. Joukkueen hyökkäys on kärsinyt pahoin loukkaantumisista ja tarvitsi täydennystä. 

Henriquen sopimus jatkuu vielä ensi kauden loppuun, ja kauppa tuo näin vakautta Ducks-hyökkäykseen. Joukkueen alempien ketjujen hyökkääjien sopimuksia umpeutuu ensi kesänä runsaasti, ja on mahdollista, että joukkueen hyökkäyskalustossa nähdään vielä tuuletusta.

Jäikö Devilsille aukkoja paikattavaksi?

Devils on ylittänyt odotuksia koko alkukauden ajan, ja tästä rohkaistuneena joukkueenjohto päätti vahvistaa alakertaansa merkittävästi.

Joukkueen hyökkäyksen avainpaikat on nyt miehitetty pääasiassa nuorilla tulevaisuuden nimillä. Mikäli Devils jatkaa pudotuspelitahdissa myös kevättalvella saattaa GM Ray Shero hyvinkin hakea lisää kokemusta hyökkäykseensä pelaajakauppojen kautta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Ducks

Henrique tuo helpotusta keskushyökkääjäosastolle ja keventää tulosvastuuta esim. Derek Grantin ja Antoine Vermetten harteilta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Devils

Henriquen lähtö pakottaa Devilsin antamaan entistä enemmän vastuuta hyökkäyspään nuorille lupauksilleen. Toisaalta Vatasessa Devils saa erinomaisen käyttökelpoisen puolustajan isoon rooliin ylivoimapeliin ja kahteen kärkipariin. 

Kumpi voitti kaupan?

Kaupan selvää häviäjää on vaikea nimetä, sillä kumpikin sai haluamansa. Ducks sai lisää leveyttä hyökkäykseensä luovuttamalla juuri siitä osasta kokoonpanoaan, missä reserviä oli parhaiten.

Devils puolestaan sai luotettavan kirittäjän ykköspuolustajalleen Will Butcherille. Miehet voivatkin jatkossa jakaa vastuuta erillään kahdessa kärkiparissa tai sitten kaksikko voidaan laittaa samaan pariin, jolloin ainakin kiekollinen osaaminen takalinjoilla olisi jo kadehdittavan runsasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

NHL 65:00 -podcast: Aleksander Barkov johtaa yhtä NHL:n vaarallisinta ketjua

NHL | 4.11.2017 6:30
Viikon NHL 65:00 -podcast vie kuuntelijan muun muassa Las Vegasin katujen kautta Kalifornian lämpöön. Suomalaisista Aleksander Barkov ja Sami Vatanen saavat huomioita. Vegas Golden Knightsin venäläishyökkääjä on myös yksi isoista puheenaiheista. lue lisää

Vataselle erittäin pitkä huili − myös seurakaveri Lindholm sivussa monta kuukautta

NHL | 26.5.2017 1:05
NHL:n läntisen konferenssin finaaleihin yltänyt Anaheim Ducks ilmoitti, että sen runkopuolustajat joutuvat pitkille sairauslomille leikkausten takia. lue lisää

Michael Grabner kaupattiin Devilsiin – Rangers jatkoi nuorennusleikkaustaan

NHL | 23.2.2018 10:46
New York Rangers luopui Michael Grabneristä ja sai vastineeksi nuoren venäläispuolustaja Jegor Rykovin sekä varausvuoron ensi kesän varaustilaisuuteen. lue lisää

15 pelin pisteputkikaan ei riitä − Taylor Hall kaipaa taustatukea

NHL | 15.2.2018 21:30
Taylor Hall on yksi NHL:n tehokkaimpia pelaajia tämän vuoden puolella pelatuissa otteluissa. Samaan aikaan New Jersey Devils kuitenkin kyntää syvällä, ja huhut kovan luokan hyökkääjähankinnasta lisääntyvät. lue lisää

Antti Niemi pysäytti Anaheim Ducksin, Senatorsille pisteet Philadelphiasta

NHL | 3.2.2018 23:31
NHL:n lauantai-illan kahdessa ottelussa Antti Niemi pelasi kauden parhaan pelinsä torjuen Montreal Canadiensin voittoon Anaheim Ducksista. Ottawa Senators oli puolestaan lähellä voittoa Philadelphia Flyersista jo varsinaisella peliajalla. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Joseph Blandisi

Anaheim #64 L h
s. 1994 Markham, ON, CAN
183CM / 91KG
VARAUS: 2012 Colorado Avalanche 6. kierros #162