Kaupat tuli: Ron Francis ryösti Teräväisen Blackhawksista

NHL / Artikkeli
Teräväinen pukee tulevalla kaudella päälleen Hurricanesin pelipaidan.
Kuva © Getty Images
Chicago Blackhawks kauppasi Carolina Hurricanesille hyökkääjät Bryan Bickellin ja Teuvo Teräväisen vaihdossa kahteen varausvuoroon. Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan molempien joukkueiden näkökulmasta.

Blackhawksin pitkään kaupittelema Bryan Bickell löysi uuden seuran Carolina Hurricanesista. Suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen siirtyi kaupassa samaan suuntaan. Blackhawks sai vaihdossa vuoden 2016 varaustilaisuuden toisen kierroksen varausvuoron ja kolmannen kierroksen varausvuoron vuoden 2017 varaustilaisuuteen.

Mitä hyötyä Blackhawksille on kaupasta?

Eetu Huisman: Blackhawksilla on valtavasti rahaa kiinni kärkipelaajissaan, ja Andrew Shaw'n jatkosopimus syö tilaa palkkakaton alta entisestään. Stan Bowmanin oli pakko hankkia liikkumavaraa ja päästä eroon Bickellin sopimuksesta. Hinta siitä oli Teräväinen.

Mitä hyötyä Hurricanesille on kaupasta?

Juha Oinonen: Hurricanes vahvisti hyökkäystään merkittävästi melko pienillä uhrauksilla. Vaikka Hurricanes luopui kahdesta varausvuorosta kahdessa seuraavassa varaustilaisuudessa, on joukkueella edelleen kuluvana vuonna kuusi vuoroa kolmella ensimmäisellä kierroksella ja viisi vuonna 2017.

Erityisesti Teräväinen oli Hurricanesilta kaappaus. 21-vuotias hyökkääjä on vasta pääsemässä vauhtiin NHL-urallaan ja potentiaalia on huipulle asti. Nuoresta iästään huolimatta Teräväisellä on jo kokemusta voittamisesta, kun hyökkääjä on ollut voittamassa 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja Stanley Cupia. 

Bickell oli pelaaja, jota Blackhawks lähti kaupittelemaan, mutta Hurricanes-GM Ron Francis sai neuvoteltua kauppaan mukaan myös lupaavan suomalaishyökkääjän. Bickellin roolia Hurricanesissa on vaikea lähteä ennakoimaan, koska kokeneen kanadalaisen ura on mennyt alamäkeä viime kaudet.

Parhaimmillaan isokokoinen laitahyökkääjä on vahva ja fyysinen pelaaja sekä myös kohtalaisen tehokas. Kokoa ja kovuutta Hurricanes-hyökkäyksestä puuttuukin, ainoastaan Jordan Staal on samaa kokoluokkaa.

Bickell on kolminkertainen Stanley Cup -voittaja, mutta viime kaudet ura on ollut vastatuulessa.
Bickell on kolminkertainen Stanley Cup -voittaja, mutta viime kaudet ura on ollut vastatuulessa.
Kuva © Getty Images

Mitä Bryan Bickell ja Teuvo Teräväinen ehtivät saavuttaa Blackhawksissa?

Huisman: Bickell oli voittamassa kaikkia kolmea Blackhawksin 2000-luvun mestaruutta. Erityisesti tynkäkauden 2012–13 pudotuspeleissä hän oli merkittävässä roolissa.

Jälkikäteen arvioituna tämän kaupan siemenet kylvettiin juuri kesällä 2013, kun Bowman teki Bickellin kanssa täysin ylimitoitetun jatkosopimuksen lyhyen pätkän näyttöjen perusteella.

Teräväinen puolestaan oli merkittävässä roolissa viime vuoden mestaruusjoukkueessa, mutta jäi menneellä kaudella venäläistulokas Artemi Panarinin varjoon. Päävalmentaja Joel Quenneville ei tuntunut missään vaiheessa täysin luottavan Teräväiseen. Yhtenä iltana suomalainen saattoi pelata Jonathan Toewsin ja Marian Hossan kanssa, seuraavana istua katsomon puolella.

Jäikö Blackhawksille aukkoja paikattavaksi?

Huisman: Bickell ei menneellä kaudella juuri NHL:ssä pelannut, joten hänet on helppo korvata. Teräväisen rooli oli suurempi, joskaan se ei missään vaiheessa kautta varsinaisesti vakiintunut.

Juuri monipuolisuutensa vuoksi Teräväinen toisaalta on hankalasti korvattavissa. Periaatteessa Blackhawksilla on enemmän tai vähemmän saman profiilin hyökkääjiä edelleen runsain mitoin, mutta hyökkäyskaluston leveyteen helsinkiläisestä luopuminen tekee väistämättä loven.

Jäikö Hurricanesille aukkoja paikattavaksi?

Oinonen: Hyökkäys on edelleen nuori ja varsin tasapaksu. Jeff Skinner löysi päättyneellä kaudella taas maalivirettään, ja Victor Rask jatkoi kehittymistään. Hurricanes-hyökkäys kuitenkin kaipaa rutkasti lisää tehoja.

Joukkueessa on monta lupaavaa hyökkääjää, mutta ei kivenkovaa tähtihyökkääjää, joka omalla panoksellaan johdattaisi joukkueen pudotuspeleihin. On mielenkiintoista nähdä, pitääkö GM Francis hankkimansa varausvuorot varaustilaisuuteen asti vai nähdäänkö lisää peliliikkeitä.

Hurricanesille jäi Bickellin isosta sopimuksesta huolimatta runsaasti tilaa palkkakattoon, ja huhuja on liikkunut jopa Justin Faulkin kauppaamisesta hyökkäyksen vahvistamiseksi.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Blackhawks

Huisman: Bowman ehti menneen kauden aikana sopia isot jatkosopimukset Marcus Krügerin ja Brent Seabrookin kanssa. Erityisesti jälkimmäinen, kahdeksan vuoden ja 55 miljoonan sopimus 31-vuotiaan puolustajan kanssa, osoittautunee ennen pitkää vähintään yhtä pahaksi virheeksi kuin Bickellin sopimus kolme vuotta sitten. On mielenkiintoista nähdä, pitääkö Quenneville edelleen Krügerin edelleen puhtaasti puolustavassa roolissa, vai odotetaanko tältä jatkossa urotekoja myös hyökkäyspäässä.

Menneellä kaudella Blackhawks vielä menestyi joten kuten, vaikka se joutuikin edelliskesänä kauppaamaan palkkakatto-ongelmien vuoksi pois Patrick Sharpin ja Brandon Saadin. Nyt oli Teräväisen vuoro, mutta entä seuraavana kesänä. Hossa ei nuorene, eivätkä Toews ja Patrick Kane voi pelata enempää kuin 20 minuuttia illassa.

Varsinaisia huippuluokan hyökkääjälupauksia Chicagolla ei ole kokoonpanoon tunkeutumassa, mutta Teräväisen kauppaamisen myötä Vince Hinostroza, Tyler Motte, Mark McNeill ja Ryan Hartman saanevat enemmän mahdollisuuksia näyttää kykyjään NHL:n puolella.

Shaw'lle kauppa oli luottamuksen osoitus. Hän saanee rahakkaan jatkosopimuksen ja entistä enemmän vastuuta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Hurricanes

Oinonen: Teräväinen tuo hurrikaaniryhmään taitoa ja juonikkuutta, mikä pitäisi näkyä ainakin Skinnerin maalimäärän kasvuna. Vaihtoehtoisesti ruotsalaishyökkääjä Elias Lindholm kaipaa piristysruisketta. Teräväisen hankinnan myötä taistelu pelipaikoista kärkiketjuissa on entistä tiukempaa.

Bickell pelannee alemmissa ketjuissa ja mahdollisesti ylivoimalla maskimiehenä. Alempien ketjujen raatajista Brad Malonella ja Chris Terryllä on sopimus katkolla, joten Bickellin hankinnan myötä molemmille − jos kummallekaan − tuskin tarjotaan sopimusta.

Teräväiseltä odotetaan Hurricanesissa vahvaa panosta hyökkäyspeliin.
Teräväiseltä odotetaan Hurricanesissa vahvaa panosta hyökkäyspeliin.
Kuva © Getty Images

Kumpi voitti kaupan?

Huisman: Hurricanes käytti hyväksi Blackhawksin ahdinkoa esimerkillisellä tavalla. Toisen ja kolmannen kierroksen varausvuoroilla on toki arvoa, mutta erittäin vähän, kun verrataan vielä tulokassopimuksella pelaavaan, jo taitonsa NHL:ssä todistaneeseen huippulupaukseen.

Oinonen: Blackhawks sai tilaa palkkakattonsa, mutta menetti myös lupaavan hyökkääjän. Hurricanes sai kaipaamaansa vahvistusta hyökkäykseen, mutta menetti hyviä varausvuoroja.

Lyhyellä tähtäimellä kaupan voittaja on Hurricanes, mutta Blackhawksin hyötyä voi arvioida vasta muutaman vuoden kuluttua, kun nähdään sopimusneuvottelujen ja varausten tulos.

» Lähetä palautetta toimitukselle