Kaupat tuli: Phaneuf sai uuden alun

NHL / Artikkeli
Dion Phaneuf on nyt Senatorsin puolustaja.
Kuva © Getty Images
Ottawa Senators ja Toronto Maple Leafs tekivät suuren pelaajakaupan, jossa joukkuetta vaihtoi peräti yhdeksän pelaajaa. Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Toronto Maple Leafs kauppasi puolustaja Dion Phaneufin Ottawa Senatorsiin. Hänen lisäkseen Senatorsiin siirtyivät hyökkääjät Casey BaileyRyan RupertMatt Frattin ja puolustaja Cody Donaghey. Maple Leafsiin lähtivät Milan Michalek, Jared Cowen, Colin Greening, Tobias Lindberg ja toisen kierroksen varausvuoro kesän 2017 varaustilaisuuteen. Jatkoaika käy vaihtokaupan läpi Mikko Saarelan ja Marco Bombinon voimin.

Mitä hyötyä Senatorsille on kaupasta?

Marco Bombino: Senators vahvisti puolustustaan merkittävästi Phaneufin tulon ansiosta. Lisäksi se pääsi eroon ylipalkatuista Greeningistä ja Cowenista. Tämä oli järkevä liike toimitusjohtaja Bryan Murraylta, sillä ensi kesänä olisi tehtävä jatkosopimus muun muassa Mike Hoffmanin kanssa, josta tulee rajoitettu vapaa agentti.

Mitä hyötyä Maple Leafsille on kaupasta?

Mikko Saarela: Se sai lisää syvyyttä hyökkäykseen ja tilaa palkkakattoon. Innokkaimmat kanadalaiset toimittajat ja Leafs-fanit ovat jo hekumoineet palkkatilanteen mahdollistavan Steven Stamkosin hankinnan, mutta siihen on vielä hyvin pitkä matka.

Lindberg voi olla hyvinkin merkittävä osa tätä vaihtokauppaa. Vuoden 2017 toisen kierroksen varausvuoro voi myös hyvin käytettynä olla oikeinkin hyödyllinen, mutta Maple Leafsin viime vuosien varauksista kovinkaan moni ei pärjäisi Hitti vai huti -äänestyksessä.

Mitä Milan Michalek, Jared Cowen ja Colin Greening ehtivät saavuttaa Senatorsissa?

Bombino: Michalek siirtyi Senatorsiin pelaajakaupassa vuonna 2009. Hänellä on ollut viime kausina paljon loukkaantumisia, mikä on osaltaan vaikuttanut heikentyneisiin peliesityksiin. Senatorsissa hän toki merkkautti tehokkaimmalla kaudellaan 35 maalia ja 60 pistettä, mutta tasaisuutta olisi voinut olla enemmän.

Cowen varattiin yhdeksäntenä kesän 2009 varaustilaisuudessa. Hän pelasi Senatorsissa kaudella 2011-12 kaikki 82 runkosarjaottelua. Cowenista odotettiin kehittyvän vahva puolustava puolustaja, mutta hän ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan odotuksia Senatorsissa. Itse asiassa isokokoinen pakki on yllättävän heikko puolustamaan, tekee paljon heikkoja ratkaisuja ja hänen hyökkäystaitonsa ovat rajalliset.

Greening pelasi ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan 2010-11 loistavasti Binghampton Senatorsissa voittaen AHL-mestaruuden. Lisäksi hän pelasi NHL:ssä 24 ottelua tehoilla 6+7. Greening pelasi seuraavaksi vahvan täyden kauden NHL:n puolella tehden 37 pistettä. Vuonna 2013 Greening sai rahakkaan kolmevuotisen jatkosopimuksen, minkä jälkeen peliesitykset olivat todella heikkoja ja hänestä tuli lähinnä painolasti Senatorsille.

Mitä Dion Phaneuf ehti saavuttaa Maple Leafsissa?

Saarela: Phaneuf ei ole ansainnut sitä määrää risuja, mitä torontolaisilta on tullut, mutta eihän hän 7 miljoonan dollarin palkkansa veroinen ole ollut. Hän johti joukkuettaan C-kirjain rinnassaan tämä kausi mukaan lukien kuutena kautena ja siihen aikakauteen mahtui yksi pudotuspelikevät, joka sekin jäi vain hyväksi yritykseksi.

Phaneuf oli Maple Leafsiin tullessaan yksi NHL:n kohutuimmista pakeista, jota moni nuori kiekkoilijan alku katsoi ihailevin silmin. Hän oli tähti, mutta Torontossa tämän tähden loisto on hiipunut. Siihen on selkeä selitys.

30-vuotias kanadalainen ei ole sopeutunut NHL-kiekon muutokseen. Hän on isokokoinen pakki, joka laukoo ja taklaa kovaa. Se oli vielä muutamia vuosia sitten iso juttu, mutta nykyään halutaan pelaajia jotka ovat isoja, mutta taitavia pelaajia myös puolustuspäähän. Tästä esimerkkeinä vaikkapa Aaron Ekblad ja John Carlson.

Phaneuf ei tähän muottiin sovi. Toki tässä sarjassa voi pärjätä myös hänen edustamallaan, mutta jos sillä pelityylillä aikoo olla tähti, niin tekemisen täytyy olla samalla tasolla kuin Shea Weberillä. Phaneufin palkka juoksee vielä kevääseen 2021 asti ja silloin hän voisikin maallikon silmin jo ripustaa hyvillä mielin luistimet naulaan. Jaksan kuitenkin vielä uskoa siihen, että tällä monen pelaajan entinen idolilla on vielä kunnianhimoa itsensä kehittämiseen, varsinkin kun hän ei ole nyt enää niin ison suurennuslasin alla.

Jäikö Senatorsille aukkoja paikattavaksi?

Bombino: Mielestäni Senatorsilta puuttuu laatua etenkin laituriosastolta, niin vasemmalta kuin oikealta laidalta. Muun muassa Alex Chiasson on ollut heikko eikä tuo joukkueelle erityistä lisäarvoa. Hankinta laituriosastolle voisi olla hyödyksi.

Lisäksi Kyle TurrisMika Zibanejad ja Jean-Gabriel Pageau ovat hyviä keskushyökkääjiä, mutta kukaan heistä ei ole todellinen ykkössentteri, jollaista joukkue todella kaipaa.

Jäikö Maple Leafsille aukkoja paikattavaksi?

Saarela: Vai että jäikö? Leafsin aukkoja on yritetty paikata jo vuosia, mutta aukkoja syntyy nopeammin kuin niitä saadaan paikattua. Leo Komarov on käytännössä ainoa joka torontolaisjoukkueessa ottaa vastuuta, vaikka Leafsissa on paperilla ihan kovia nimiä, kuten James van Riemsdyk, Tyler Bozak ja Nazem Kadri. Kukaan ei vain tunnu pelaavan tasollaan.

Hyökkäys huutaa varmoja pistenikkareita kuten William Nylander. Hetkinen, eihän hän ole kokoonpanossa. Hänen lisäkseen myös Suomelle nuorten MM-kullan ratkaissut Kasperi Kapanen voisi hyvinkin olla kypsä NHL:ään. Mike Babcock on loistava valmentaja, mutta nuorten pelaajien kanssa hän ei ole ajan hermoilla.

Eniten tähtiloistoa huutaa kuitenkin puolustus. En osaa nimetä yhtään pudotuspelipaikasta taistelevaa joukkuetta, joka huolisi ketään Leafsin puolustajista ensimmäiseen pakkipariin.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Senators

Bombino: Phaneuf on paperilla Senatorsin kakkospuolustaja Erik Karlssonin jälkeen, mutta on kuitenkin aloittanut kakkospakkiparissa Cody Cecin kanssa. Nähtäväksi jää, pystyykö Phaneuf auttamaan Ceciä parantamaan erityisesti kiekollista peliään.

Lisäksi Michalekin lähdön myötä nuorelle laitahyökkääjä Shane Princelle on tiedossa aiempaa enemmän peliaikaa.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Maple Leafs

Saarela: Suurin muutos tuli tietenkin puolustusosastoon. Jonkun pitää nyt johtaa joukkoja. Nyt Leafs-pakkien palkkakuninkaan kruunun ottanut Jake Gardiner ja omaa jatkosopimustaan odottava Morgan Rielly ovat ne pelaajat jotka voivat sitä johtavaa roolia edes jossain määrin ottaa. Cowen oli Senatorsissa hieman taustalla, mutta nyt hänenkin täytyy johtaa jossain määrin.

Michalekin ura on kääntynyt melkoiseen laskuun, mutta Maple Leafsissa hän voi saada hyvänkin mahdollisuuden näyttää vielä kerran. Se ei aivan väärinkään olisi, kun esimerkiksi kakkosketjussa hyökkäävät Daniel Winnik, Nick Spaling ja Josh Leivo. Laitureista toinen joutunee tekemään tilaa Michalekille, ainakin hetkeksi.

Kumpi voitti kaupan?

Bombino: Lyhyellä tähtäimellä Senators. Ensinnäkin se sai kaupan parhaan pelaajan Phaneufissa ja toiseksi joukkueesta lähti ylipalkatut Cowen ja Greening. Mutta Phaneufista on syytä huomioida, että hänen kallis, kauteen 2020-2021 ulottuva sopimuksensa saattaa kääntyä Senatorsia vastaan, mikäli peliesitykset eivät ole toivotulla tasolla. Lisäksi monen avainpelaajan sopimukset loppuvat lähitulevaisuudessa ja Phaneufin sopimus vie paljon tilaa Senatorsin palkkakatosta.  

Saarela: Leafs sai paremmat palaset käyttöönsä jatkoa ajatellen, mutta miten se osaa asetella ne paikoilleen, on toinen juttu. Cowen tekee kyllä hommansa vähintään NHL-pelaajalle siedettävällä tasolla, ja ehkä myös Michalek.

Keskiössä Leafsin kannalta onkin se, miten se saa Lindbergistä ja ensi vuoden varausvuorosta potentiaalin irti. Olen edelleen sen verran skeptinen Leafs-organisaation suhteen, että lopullinen vastaukseni esitettyyn kysymykseen on Senators.

» Lähetä palautetta toimitukselle