Kaupat tuli: Martin St. Louis Manhattanille

NHL / Artikkeli
Kuvan kaksikko vaihtoi joukkueita keskenään.
Kuva © Getty Images
NHL:n siirtoikkuna on sulkeutunut ja joukkueet ovat valmiita loppukauteen. Yksi viimeisen siirtopäivän mielenkiintoisimmista kaupoista oli se, jossa kokenut Martin St. Louis siirtyi itärannikkoa pitkin ylemmäs New Yorkin kaupunkiin.

Jatkoajan NHL-toimitus käy läpi merkittävimmät pelaajakaupat analyysin muodossa. Nyt vuorossa on kauppa, jossa olympiapelaajat Martin St. Louis ja Ryan Callahan vaihtoivat joukkueita. Jatkoaika kertoo miten kaupan myötä elämä jatkuu New Yorkissa ja Tampa Bayssa.

Mitä hyötyä Lightningille on kaupasta?

Elmeri Salo: Callahan tuo lisää monipuolisuutta hyökkäysosastoon. Esimerkillinen johtajapelaaja tulee ottamaan St. Louisin paikan pukukopissa. Kentällä Callahan antaa aina kaikkensa ja tulee parantamaan Lightningin alivoimapelaamista.

Callahan tuo Lightningin kärkiketjuihin taklauksia ja vääntövoimaa. Eikä Callahan ole kiekollisenakaan mikään lapanen, vaikkei myöskään St. Louisin kaltainen mailavirtuoosi.

Mitä hyötyä Rangersille on kaupasta?

Jani Maarala: Rangers saa St. Louisin saapumisen myötä riveihinsä kovan luokan pistenikkarin. Yhtä uransa parhaista kausista pelaava St. Louis on edelleen vaarallinen pelaaja vastustajan alueella loistavan kiekonkäsittelytaitonsa ansiosta. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten hänen saapumisensa vaikuttaa Brad Richardsiin, jonka esitykset Rangers-paidassa ovat olleet kaukana toivotusta tasosta.

St. Louis tuo Rangersin hyökkäykseen lisää juonikkuutta ja maalintekotaitoa. Hän tekee ketjukavereistaan parempia ja pystyy viimeistelemään paikasta kuin paikasta. 

Mitä Martin St. Louis ehti saavuttaa Lightningissa?

ES: Kyllä St. Louis ehti saavuttaa todella paljon. Lähes 13 vuotta Lightningissa tuottivat hänelle useamman arvokkaan pystin. Vuonna 2004 tuli Stanley Cup, pistepörssin voitto ja valinta NHL:n parhaaksi pelaajaksi. Samana keväänä juhli myös toistaiseksi viimeisen World Cupin voittoa.

St. Louis nousi pienikokoisesta varaamattomasta pojasta yhdeksi NHL:n parhaista pelaajista. Viime keväänä laituri voitti toistamiseen pistepörssin ja viime kuussa tilille napsahti myös olympiakultaa. Hän ehti nähdä Lightningin nousut ja laskut sekä viettää kahdeksatta vuotta joukkueen kapteenistossa.

Mitä Ryan Callahan ehti saavuttaa Rangersissa?

JM: Yleisesti ottaen Callahan oli Rangersin taistelutahdon ruumiillistuma. Pelaaja joka heittäytyy kiekkojen eteen, tekee likaisia maaleja, taklaa kovaa ja vääntää kulmissa. Tulisieluinen kapteeni ja sytyttäjä. Callahan oli tärkeässä roolissa Rangersin selvitessä konferenssifinaaleihin kaudella 2011-2012. 

On sanomattakin selvää, että Rangers ilman Callahania tulee näyttämään aivan eri joukkueelta. Kuka nyt blokkaa laukaukset ja iskee pudotuspeleissä ne tärkeät maalit? Siinä Glen Satherille pulmaa pohdittavaksi.

Jäikö Lightningille aukkoja paikattavaksi?

ES: Kyllä jäi, kenelle tahansa jäisi kun puhutaan tämän tason pelaajasta. Ikää on mittarissa jo paljon, mutta hänestä olisi ollut Lightningin hyökkäyksessä vielä paljon hyötyä. Nyt se hyöty siirtyy Rangersiin.

Steven Stamkos on dominoiva pelaaja, mutta hänenkin pelissä tulee näkymänä se, ettei St. Louisin tasoinen pelintekijä ole enää rinnalla. Jonkun toisen on otettava tuo rooli itselleen. Nyt sitä voidaan tarjotaan Valtteri Filppulalle, jonka jälkeen parrasvaloihin saapuu viime kesän kolmosvaraus Jonathan Drouin.

Jäikö Rangersille aukkoja paikattavaksi?

JM: Kyllähän Callahanin lähdöstä jäi iso aukko ja paikkaajaa ei ole kovinkaan helppoa löytää. Callahanin lähdön myötä Rangersilla ei oikein ole ketään, joka tekee likaista työtä ja sytyttää joukkueen. Carl Hagelinista voi tulla tällainen pelaaja, mutta hänen uransa on vasta alkutaipaleella.  

Varsinkin Rangersin alivoimapeliin Callahanin lähtö tulee vaikuttamaan ja paljon. Kapteeni blokkasi laukauksia alivoimalla ja nyt jonkun olisi astuttava noihin saappaisiin. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Lightning

ES: Kyllä ketjukoostumukset menevät auttamatta uusiksi. Callahan ei mene suoraan St. Louisin paikalle kokoonpanoon. Kuten mainittua, Stamkosille etsitään nyt uutta tutkaparia ja Lightningin ylivoimapeliin pyörittäjää. Callahan tulee myös pelaamaan isoja minuutteja, mutta ylivoiman ohella roolia tulee riittämään alivoimapelissä.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Rangers

JM: St. Louisin saapuminen tekee Rangersin ketjukokoonpanoista mielenkiintoista spekuloitavaa. Sijoitetaanko hänet Brad Richardsin rinnalle, vai ottaako St. Louis paikkansa kenties Mats Zuccarellon ketjusta? St. Louis tuo uuden ulottuvuuden myös Rangersin ylivoimapeliin. Alivoimalla häntä tuskin tullaan peluuttamaan. 

Kumpi voitti kaupan?

ES: Rangers sai kaupan paremman pelaajan itselleen, siitä ei ole epäselvyyttä. Mutta kun tämä parempi pelaaja on jo 38-vuotias, ei vuosia ole enää liikaa jäljellä. Jos Callahan sitoutuu Lightningiin useaksi vuodeksi ja varsinkin jos kaupassa tulleista varausvuoroista kuoriutuu NHL-tason pelaajia, tulee Lightning olemaan pitkässä juoksussa kaupan voittaja.

JM: Pitkällä tähtäimellä Lightningia on helppo pitää kaupan voittajana. Se tosin edellyttää sitä, että Callahan tekee jatkosopimuksen Lightningin kanssa. Varaukset ovat aina oma lukunsa, ja on suhteellisen vaikeaa ennustaa kehittyykö heistä NHL-pelaajia vai ei. Rangers saattoi saada kaupassa paremman pelaajan, mutta Callahanin merkitys Lightningille voi olla paljon suurempi kuin moni uskookaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle