Kaupat tuli: Grabner lihoiksi - takaisin kasa lupauksia

NHL / Artikkeli
Michael Grabner viilettää jatkossa Toronto Maple Leafsin paidassa.
Kuva © Getty Images
Viime torstaina Toronto Maple Leafs ja New York Islanders pääsivät yhteisymmärrykseen kaupasta, jonka seurauksena maisemaa vaihtoi kuusi pelaajaa. Kanadaan muutti Michael Grabner ja Brooklyniin kasa lupauksia. Jatkoaika tarkastelee vaihtokauppaa sen molempien osapuolien silmin.

Itävallan taskuraketti Michael Grabner siirtyi Toronto Maple Leafsin riveihin ja läppäsi matkalla vaihdon merkiksi kättä peräti viiden eri pelaajan kanssa. New York Islandersin organisaatioon liittyi Taylor Beck, Carter Verhaeghe, Matt Finn, Tom Nilsson ja suomalainen Christopher Gibson. Mitä Islanders oikein todellisuudessa sai? Voiko kummankaan sanoa voittaneen kaupassa? Asiaa tarkastelevat Elmeri Salo ja Mikko Saarela.

Mitä hyötyä Maple Leafsille on kaupasta?

Elmeri Salo: Maple Leafs sai samalla kertaa sekä NHL-valmiin hyökkääjän, että tilaa kokoonpanoonsa. Joukkueilla saa olla kerralla sopimus 50 pelaajan kanssa ja Maple Leafs oli lähellä ylärajaa 49 sopimuksensa kanssa. Tämän kaupan myötä se sai neljän pelaajan verran lisätilaa uusille sopimuksille.

Vaihdossa Maple Leafs ei menettänyt loppujen lopuksi mitään. Viisi toinen toistaan nuorempaa pelaajaa lähti, mutta kukaan ei kovinkaan suuri lupaus ole. Ainoan NHL-valmiin pelaajan eli Beckin tilalle Maple Leafs sai paremman pelaajan eli Grabnerin.

Nyt kun Maple Leafs sai tilaa uusille sopimuksille, voi se lyödä papereita koeajalla olleiden pelaajiensa eteen. NHL:ssä taitonsa osoittaneet Brad Boyes, Curtis Glencross, Mark Fraser ja Devin Setoguchi ovat olleet joukkueessa koejalla ja erityisesti kaksi ensiksi mainittua olisivat hyvät vahvistukset torontolaisille.

Mitä hyötyä Islandersille on kaupasta? 

Mikko Saarela: Islanders sai vähennettyä ylijäämää hyökkäysosastolta. Rikkonainen kausi takanaan Grabner oli luonnollinen valinta kauppatavaraksi, varsinkin kun ura Islandersissa oli laskusuhdanteessa ja roolikin enemmän ja vähemmän hakusessa.

Islandersin kannalta pahimmassa tapauksessa tästä ei ole mitään muuta hyötyä kuin suurempi määrä jääaikaa joukkueen huippulupauksille ja kolmen miljoonan lisäetäisyys palkkakattoon, joka on tällä hetkellä noin 7,5 miljoonan päässä. Parhaassa tapauksessa kaupasta voi olla paljonkin hyötyä.

Gibson on tietenkin suomalaisittain mielenkiintoisin osa kauppaa. Suomalaiselle jääkiekon satunnaiselle seuraajalle Gibson on tuttu korkeintaan vuoden 2012 nuorten MM-kisoista.

Tämän jälkeen 186-senttinen karkkilalainen on käynyt jo ECHL:ssäkin 22 ottelun verran. Murtautuminen AHL-joukkue Toronto Marliesin aloittavaksi maalivahdiksi on tehnyt 22-vuotiaasta Gibsonista kaikessa hiljaisuudessa jälleen NHL-tason lupauksen.

Islandersin organisaatiossa hänen pitää silti taistella päästäkseen edes farmijoukkue Bridgeport Sound Tigersin aloittavaksi maalivahdiksi. Sitä paikkaa nimittäin pitää tällä hetkellä hallussaan Kevin Poulin, jonka harteilla on ollut jo pitkään Long Islandin kaikki toivo nuoresta ja hyvästä maalivahdista.

Viime kaudella Nashville Predatorsissa 62 runkosarjaottelua pelannut Beck on kovimpia haastajia taistelussa paikasta avauskokoonpanossa, mutta potentiaalia on parempaankin. Aika näyttää, tuleeko läpimurto tällä kaudella, myöhemmin vai tuleeko sitä ollenkaan.

Verhaeghe on myös mahdollisesti tulevaisuudessa kovan luokan tekijä NHL-tasolla, mutta hänen aikansa ei ole todennäköisesti vielä tulevalla sesongilla. Finn ja Nilsson ovatkin sitten vähän epätodennäköisemmin murtautumassa edes tulevaisuudessa Islandersin kokoonpanoon.

Mitä Brooklyniin matkaavat nuoret ehtivät saavuttaa Maple Leafsissa? 

ES: Maple Leafsin paidassa NHL-ottelussa on esiintynyt vain suomalaisvahti Gibson ja hänkin vain penkin puolella. Eli ei voi sanoa, että joku olisi jotain ehtinyt saavuttaa. Gibson on toki pelannut hyvin AHL:n puolella, mutta matkaa NHL-vahdiksi on vielä paljon.

Verhaeghelle on kertynyt vasta kaksi peliä AHL:ssä, muutoin hän on pelannut vielä juniorisarjoissa. Nilssonin ensimmäinen AHL-kausi ei ollut lupauksia herättävä, eikä Finn mahtunut aina edes AHL:n puolelle, vaan pelasi sarjaporrasta alempana ECHL:ssä.

Beck saapui heinäkuussa Predatorsista Torontoon vaihdossa Jamie Devaneen ja solmi yksivuotisen sopimuksen. Matka kuitenkin jatkui nyt jo muualle.

Mitä Grabner ehti saavuttaa Islandersissa?

MS: Ainakin komean maaliennätyksen, kun ensimmäisen Islanders-kautensa 2010–11 jälkeen Grabnerin maalisarake näytti lukemaa 34. Long Islandilla Grabner murtautui lopullisesti NHL:ään.

Grabner on Islandersin paidassa ansainnut maineen kovana työntekijänä ja yhtenä NHL:n nopeimmista luistelijoista. 27-vuotias itävaltalainen siirtyy kuitenkin Leafsin riveihin parhaassa peli-iässä ja pystyy edelleen palasten loksahdellessa kohdalleen tekemään maaleja, kuten esimerkiksi viime vuoden olympialaisissa nähtiin.

Jäikö Maple Leafsille aukkoja paikattavaksi?

ES: No ei. Beckin ja Gibsonin jälkeen muut pelaajat ovat puhtaita farmipelaajia, joille kenellekään ei ole luvattavissa NHL-uraa. Gibsonissa Maple Leafs menetti kolmosveskarinsa ja ykkösvaihtoehtonsa ylös nostettavaksi penkkivahdiksi, jos Jonathan Bernier tai James Reimer loukkaantuu.

Mutta Maple Leafsilla on Gibsonia toista vuotta nuorempi Antoine Bibeau, joka ei hirveästi vertailussa Gibsonille häviä, jos lainkaan. Beck soveltuu Grabneria paremmin rikkovaan rooliin, mutta isompi puute Maple Leafsilla on kärkiketjujen ratkaisupelaajista kuin nelosketjun roolipelaajista.

Christopher Gibson varattiin NHL:ään kesällä 2011 Los Angeles Kingsin toimesta.
Kuva © Getty Images

Jäikö Islandersille aukkoja paikattavaksi?

MS: Ykkösketjuun ei toki edelleenkään ole John Tavaresin ja Kyle Okposon seuraksi kyseisen ruudun varmasti täyttävää laituria. Jos Brooklynissa halutaan merkittävää parannusta viime kevääseen, täytyy jonkun nuoren ottaa harppaus eteenpäin tai kauden kuluessa täytyy käydä kauppaa muiden joukkueiden kanssa.

Takalinjoilla olisi ehkä tilaa yhdelle puolustajalle, mutta senkin paikan pystyy Brian Strait kohtuullisesti täyttämään, elleivät Ryan Pulock tai Scott Mayfield ole vielä valmiita NHL-tasolle. Pieneksi heikkoudeksi voi myös laskea sen, ettei ykkösvahti Jaroslav Halak ole top 10 -luokan kassari, eikä kirittäjä Thomas Greissistakaan ole missään nimessä sille tasolle. 

Vaikutukset muihin pelaajiin - Maple Leafs 

ES: Torontoon on koottu uuden ja maineikkaan päävalmentajan Mike Babcockin käsiin erittäin tasainen hyökkäysmateriaali. Mutta valitettavasti tasaisuus ei riitä, kun tähtipelaajista on pulaa. Hyökkäys on siis tasainen, mutta heikko.

Grabner tuo lisää kilpailutilannetta hyökkäykseen. James van Riemsdyk ja Tyler Bozak ovat varmimmat kaverit, Joffrey Lupul ja Nazem Kadri myös ihan kelpo tekijöitä. Sitten tuleekin näitä koeaikapelaajia kuten Boyes ja Glencross sekä vielä Leo Komarov, P.A. Parenteau ja Nick Spaling.

Tähän päälle vielä Daniel Winnik, Peter Holland, Shawn Matthias, Richard Panik ja Mark Arcobello sekä nuorista lupaavimmat William Nylanderin ja Kasperi Kapasen johdolla. On siinä tasainen kalusto koossa, joista kaikki eivät edes NHL:n puolelle mahdu.

Jos ja kun tällä kalustolla ei menestystä ensi kaudella tule, niin ainakin on kaupattavana kasa pelaajia pudotuspelijoukkueille, jotka tarvitsevat lisävahvistuksia hyökkäykseensä. Siirtorajan lopulla voi Maple Leafsin laariin sataa useampikin ensimmäisten kierrosten varausvuoro ja nuoria pelaajia.

Palatakseni vielä Grabneriin, niin hän on ennakko-odotuksissa kahden ensimmäisen kentän mies. Ehkä siinä on todellinen köyhän miehen Phil Kessel, jonka voi istuttaa Penguinsiin matkanneen supertähden paikalle van Riemsdykin ja Bozakin ketjuun.

Kovan kilpailutilanteen vuoksi Grabner voi kuitenkin löytää itsensä nopeasti katsomosta, jos pelin taso ei miellytä Babcockia.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Islanders

MS: Loppujen lopuksi vaikutukset pitäisivät olla lähinnä positiivisia. Ryan Strome, Brock Nelson, Anders Lee ja kumppanit saavat enemmän jääaikaa ja saipa Steve Bernier itselleen loppukauden kattavan sopimuksen vaihtokaupan jälkimainingeissa.

Maalivahtiosaston tilanne toisaalta muuttuu hieman monimutkaiseksi. Halakin asema aloittavan maalivahdin paikalla ei varsinaisesti ole uhattuna edes teoriassa, mutta Greissin niskaan hengittää nyt jo kaksi nuorta maalivahtia.

Kaikki tuntuu viittaavan siihen, että Poulinia ollaan jo hylkäämässä. 25-vuotias kanadalainen on jo useamman vuoden yrittänyt läpimurtoa NHL:ään ja jo toissakaudella hän ei meinannut suostua kaksisuuntaiseen sopimukseen. Nyt häntä ei voida ilman vaihtokauppoja järjestää NHL-kokoonpanoon edes ensi kaudeksi.

Gibsonilla sen sijaan ei ole kiire. Hän on 22-vuotias ja kehityskäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin. Tämän kauden haaste on syrjäyttää Poulin Sound Tigersin ykkösmaalivahdin paikalta ja seuraavalla kaudella Gibson voi kaiken osuessa keskittyä vain pelaamaan itselleen yksisuuntaista sopimusta.

Kumpi voitti kaupan?

ES: Molemmat voittivat tai ennemmin kumpikaan ei hävinnyt. Eivät nämä pelaajat nosta joukkueiden tasoja merkittävästi, mutta kummankin joukkueen tilanne parani. Eli kaupassa ei ole lainkaan häviäjää, ensi kauden näkökulmasta Maple Leafs voitti.

MS: Äärimmäisen hankala sanoa tässä vaiheessa. Molemmat saivat varmasti mitä halusivat, mutta Islanders otti tässä sen isomman riskin. Maple Leafs tietää kutakuinkin täsmälleen mitä saa, Islesin pitää odottaa vielä useampi vuosi tietääkseen kuinka paljon se tästä pelaajaläjästä hyötyy. Lopputulemana omasta mielestäni tasapeli.

» Lähetä palautetta toimitukselle