Kaupat tuli: Filppulan ja Streitin kaupittelussa kaikki voittivat

NHL / Artikkeli
Filppula onnistui maalinteossa välittömästi uudessa seurassa.
Kuva © Getty Images
Lightning tarvitsi tilaa palkkakattoonsa. Penguins tarvitsi vahvistusta puolustukseensa. Flyers nappasi kaupan parhaan pelaajan. Kolmen joukkueen välisessä kaupanteossa kaikki kuitenkin onnistuivat.

Siirtorajalla Tampa Bay Lightning lähetti Valtteri Filppulan Philadelphia Flyersiin vaihdossa Mark Streitiin. Sveitsiläispuolustaja siirtyi vielä Pittsburgh Penguinsin riveihin vaihdossa neljännen kierroksen varausoikeuteen. Kolmen joukkueen välistä kauppaa analysoivat NHL-toimittajat Miikka Heinonen, Ville Sala ja Juha Oinonen.

Mitä hyötyä Lightningille on kaupasta?

Sala: Tärkein asia oli saada palkkabudjettiin tilaa. Filppulalla oli vielä tuleva kausi jäljellä sopimusta, joka kulutti viisi miljoonaa dollaria joukkueen palkkakatosta. Pitää taas hehkuttaa GM Steve Yzermania. Hän taikoi pois palkkabudjetista viisi miljoonaa taalaa, ja menetti vain seitsemännen kierroksen varausvuoron siitä hyvästä.

Filppula olisi myös pitänyt suojata laajennusvaraustilaisuudessa, koska hänellä oli siirron estävä pykälä sopimuksessaan. Lightningilla on kokoonpanossa lahjakkaampia ja selvästi nuorempia pelaajia, jotka pitää suojata tulevaisuutta varten. Filppula joutui nykyisen palkkakattoajan uhriksi, valitettavasti. Palkka oli liian kova näin lahjakkaaseen kokoonpanoon.

Mitä hyötyä Flyersille on kaupasta?

Oinonen: Edelleen pudotuspelipaikasta taisteleva joukkue sai hyökkäykseensä kaivattua leveyttä. Flyersin tehot ovat olleet vahvasti nelikon Jakub Voracek-Claude Giroux-Wayne Simmonds-Brayden Schenn harteilla. Kärkimiehet ovat tehneet Flyersin maaleista lähes puolet.

Filppula on monipuolinen hyökkääjä ja tuo kokoonpanoon lisää variaatioita. Kokeneen suomalaisen voi heittää kentälle missä tilanteessa ja mihin rooliin tahansa. Filppula on jo ottanut Flyersissa ison roolin ja saanut runsaasti peliaikaa sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa.

Mitä hyötyä Penguinsille on kaupasta?

Heinonen: Ilman Olli Määtän, Kristopher Letangin ja Trevor Daleyn loukkaantumisia Penguins olisi voinut pysytellä rauhallisesti katsojan roolissa siirtotakarajalla. Nyt tilanteeseen oli kuitenkin reagoitava, joten Philadelphiasta Tampaan siirtynyt puolustaja oli sopivan hintainen paikkaaja joukkueen pakkivajeeseen.

Streit tuskin mahtuisi pelaavaan kokoonpanoon ilman loukkaantumisia, mutta tämänhetkisessä tilanteessa hän on oiva apu Penguins-alakertaan ja etenkin -ylivoimaan. Viime vuonna puolustajien loukkaantumisista myös pudotuspeleissä kärsinyt seura lisäsi kaupalla kokemusta ja leveyttä puolustukseensa. Streit sopii myös pelityyliltään hyvin vastikään hankitun peruspuolustaja Ron Hainseyn vierelle.

Flyers on 32-vuotiaan Filppulan kolmas NHL-seura.
Flyers on 32-vuotiaan Filppulan kolmas NHL-seura.
Kuva © Getty Images

Mitä Valtteri Filppula ehti saavuttaa Lightningissa?

Sala: Filppula tuli Stanley Cup -voittajana floridalaisjoukkueeseen, ja hän sai uran parhaan sopimuksen (viisi miljoonaa taalaa per kausi, cap hit). Hänestä tuli erittäin luotettava kahden suunnan sentteri, joka pelasi siellä missä valmentaja määräsi. Vantaalaislähtöinen hyökkääjä ei varastanut missään tilanteessa, vaan ajatteli puhtaasti joukkuetta. 

Hänestä toivottiin nuorille pelaajille suunnannäyttäjää, mutta ei missään tapauksessa johtajaa. Yzerman tiesi, mitä sai palkatessaan Filppulan ja se piti. Hän oli luotettava pelaaja, jonka pystyi heittämään kentälle missä tilanteessa tahansa. Vain tehopisteitä olisi toivonut lisää.

Mitä Mark Streit ehti saavuttaa Flyersissa?

Oinonen: Sveitsiläispuolustaja siirtyi New York Islandersista Flyersiin kesällä 2013 ja sai uransa rahakkaimman sopimuksen, johon kuului myös kaupan estävä lauseke. Streit pelasi vielä yli 35-vuotiaana pari tehokasta kautta. 

Yhtä Tunnollista kahden suunnan sentteriä ei joukkueesta ihan heittämällä löydy

Viime ja tällä kaudella Streitin pistesaldo pieneni dramaattisesti, mutta kokenut puolustaja sai edelleen runsaasti peliaikaa − erityisesti ylivoimalla. Kolmella viimeisimmällä Flyers-kaudellaan Streit kuului myös joukkueen kapteenistoon.

Jäikö Lightningille aukkoja paikattavaksi?

Sala: Ei. Kokoonpanoon löytyy uusia pelaajia tilalle, vaikkakin pitää myöntää että Filppulan kohdalla asia ei ole noin yksinkertainen. Niin vakuuttavaa peliä hän paikoitellen esitti. Yhtä tunnollista kahden suunnan sentteriä ei joukkueesta ihan heittämällä löydy. 

Lightning on varannut todella viisaasti vuosien varrella, ja uusia pelaajia on kypsymässä vielä kokoonpanoon. Hetki tosin menee, että suomalaispelaaja on korvattu. Laatua on tulossa senkin edestä.

Jäikö Flyersille aukkoja paikattavaksi?

Oinonen: Hyökkäykseen tuli arvokas vahvistus, joka ei merkittävästi vaikuta Flyersin suojattaviin pelaajiin laajennusvaraustilaisuudessa. Heikentyneen puolustuksen kannalta kuitenkin Shayne Gostisbeheren ja Michael Del Zotton jatkosopimukset ovat aiempaa tärkeämpiä.

Flyersin runkopuolustajista Gostisbeherea ja Ivan Provorovia ei voi varata laajennusvaraustilaisuudessa, joten joukkueella olisi mahdollista säilyttää nykyisen puolustuksensa runko − sillä edellytyksellä, että jatkosopimukset onnistuvat.

Streit on aloittanut Penguinsissa tehokkaasti.
Streit on aloittanut Penguinsissa tehokkaasti.
Kuva © Getty Images

Jäikö Penguinsille aukkoja paikattavaksi?

Heinonen: Penguinsin kokoonpano pysyi mestaruuskevään jälkeen melko koskemattomana, ja ennen Streitiä hankittu Hainsey yksinään paikkaa jo kesällä menetetyn Ben Lovejoyn. Joukkue on siis yhtä valmis pitkään kevääseen kuin vuosi sitten.

Streitin debyytti Pittsburghissa onnistui erinomaisesti, mutta mikäli Daleyn ja Letangin poissaolot venyvät pudotuspelien puolelle, on sveitsiläisellä kova työ täyttää kummankaan saappaita.

Jos kuitenkin kuusikosta Letang, Daley, Hainsey, Justin SchultzIan Cole ja Brian Dumoulin edes viisi ovat pelikunnossa, saa Streit nauttia hänelle sopivasta ylivoima-ajalla höystetystä roolista.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Lightning?

Sala: Niin, kuka ottaa Filppulan roolin? Brian Boyle myytiin ennen Filppulaa Maple Leafsiin ja hän olisi ollut sopiva puolustava sentteri. Brayden Point saanee enemmän vastuuta, ja Florida Panthersin siirtolistalta napattu Gregg McKegg sai näyttöpaikan välittömästi. Farmin ja NHL:n väliä sahannut Erik Condra lienee myös lähinnä vakiokokoonpanoa, pääasiassa kokemuksensa puolesta.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Flyers?

Oinonen: Puolustuksessa lisää vastuuta on luvassa Brandon Manningille tai Nick Schultzille, todennäköisemmin Manningille. Puolustuskalusto on kuitenkin Streitin lähdettyä kapeampi, eikä loukkaantumisiin ole varaa.

Filppulan hankinnan myötä Flyersilla taas on leveämpi hyökkäyskalusto, ja peluutus onnistuu aiempaa tasaisemmin. Pudotuspelitaistelun kannalta on tärkeää, että joukkue ei joudu peluuttamaan puhki suurimpia tähtiään, vaan ratkaisupotentiaalia on useammassa hyökkäysketjussa.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Penguins?

Heinonen: Penguinsissa on nyt yhteensä yhdeksän NHL-jäille kykenevää puolustajaa, kun aiemmin mainittujen lisäksi mukaan lasketaan Chad Ruhwedel. Vaikka Ruhwedel onkin ollut pirteä lisä Penguinsille, tietää hän varmasti itsekin, että peliaikaa tuskin tulee kevään tosipeleissä.

Suomalaisnäkökulmasta valitettavasti sama kohtalo odottaa myös Määttää. Jyväskyläläisen kausi on ollut jälleen rikkonainen ja esitykset epävarmoja. Mikäli Määttä saa vielä näytönpaikan kauden aikana, on hänen onnistuttava vähintään samalla tavalla kuin vuosi sitten Stanley Cup -finaaleissa, mikäli mielii viemään Streitin pelipaikan.

Streit lisää myös kilpailua ylivoima-ajasta joukkueen puolustajien keskuudessa. Schultz ja Letang ovat omaa luokkaansa, mutta Daleyn ja etenkin Dumoulinin näytönpaikat ylivoimalla uhkaavat vähentyä.

Drouin on yksi Lightning-pelaajista, joiden jatkosopimuksia varten oli raivattava tilaa palkkakattoon.
Drouin on yksi Lightning-pelaajista, joiden jatkosopimuksia varten oli raivattava tilaa palkkakattoon.
Kuva © Getty Images

Kuka voitti kaupan?

Sala: Lightning ei ainakaan selkeästi hävinnyt kauppaa, koska kaikki siirrot palvelevat tulevaisuutta. Se sai palkkabudjettiin tilaa ensi kesänä alkavaa Victor Hedmanin sopimusta varten ( 7,875 miljoonaa).

Yzermanin pitää vielä miettiä, mitä tehdä loppuvien sopimusten kanssa − Tyler Johnson, Ondrej Palat ja Jonathan Drouin. Filppulan sopimuksen kanssa tämä olisi ollut lähes mahdotonta.

Flyers sai hyvän kakkossentterin, josta voi olla apuja pudotuspeleissä, mikäli joukkue sinne pääsee. Joukkueella oli myös palkkabudjetissa varaa, kun Lightning maksaa osan Streitin palkasta ja Penguins osan. Penguins sai puolustukseensa lisää syvyyttä ja vahvistusta muutenkin repaleisen peräpään avuksi. 

Sanoisin, että melko win-win-win-tilanne hyvin poikkeuksellisesti. Kaikki saivat apuja tilanteeseen, mihin tarvitsivat mutta eivät luopuneet liiasta.

Flyers sai kauppojen parhaan pelaajan

Heinonen: Ilman loukkaantumisia Streitistä ei olisi kannattanut maksaa edes neloskierroksen varausvuoroa, mutta tässä tilanteessa se oli halpa hinta paikkaamaan Penguinsin ainoaa kipeää kohtaa.

Penguins ei olisi tukalan palkkakattotilanteen vuoksi pystynyt svetsiläispakkia hankkimaan, jos Lightning ei olisi suostunut maksamaan puolta hänen palkastaan. Lightning otti myyjän roolin, joten Streitin, kuten myös Filppulan, kauppaaminen oli järkevää.

Flyers sai kauppojen parhaan pelaajan. Etenkin, mikäli joukkue onnistuu nousemaan pudotuspeleihin, voi hyökkäjän hankkimista pitää fiksuna. Tällöin kyseessä olisi todella harvinainen win-win-win-tilanne.

Oinonen: Helppo olla samaa mieltä, että kaikki hyötyivät kaupasta. Lightning ja Penguins olivat Flyersia enemmän pakotettuja siirtoon, Lightning palkkakattonsa ja Penguins loukkaantumisten vuoksi.

Flyers sai erinomaisen korvauksen viimeistä sopimuskauttaan pelaavasta veteraanipuolustajasta, eikä joukkueen tilanne tulevaisuutta ajatellen näytä ainakaan huonommalta. Lightningilla on nyt huomattavasti paremmat mahdollisuudet sopimusneuvotteluihin, ja Penguinsin puolustus on pudotuspelejä ajatellen pelottavan kova.

Pakko ihailla kolmen joukkueen välistä kauppaa, josta kaikki hyötyivät.

» Lähetä palautetta toimitukselle