Kapeasta kaukalosta, viikko 48 - Ollin onneton kausi

NHL / Artikkeli
Olli Jokisen tehot ovat antaneet odottaa itseään.
Kuva © Getty Images
Olli Jokisen pisteiden valossa onneton alkukausi. Onko Jokisesta aika ajanut jo ohi vai vieläkö Jokisella on toivoa? Onko Penguinsin hyökkäyskalustossa riittävää kapasiteettiä kestämään Pascal Dupuisin menetys koko loppukaudeksi?

NHL-kausi on jälleen viikkoa vanhempi eikä tapahtumia ole puuttunut. Viikon aikana saatiin kaukalon ulkopuolelta surullisia uutisia, kun entinen NHL-pelaaja ja pitkäaikainen valmentaja Pat Quinn menehtyi 71-vuotiaana.

Kaukalossa St. Louis Bluesin puolustajan Jay Bowmeesterin 737 ottelun mittainen teräsmiesputki katkesi. New Jersey Devilsin Cory Schneider rikkoi Martin Brodeurin nimissä olleen seuraennätyksen. Dallas Stars teki sekä pelaajakaupan että mittavan jatkosopimuksen. Kauppoja hieroivat keskenään myös Anaheim Ducks ja Montreal Canadiens. Ilman sairauksia ja vammoja ei tämäkään viikko kulunut. Pahin niistä osui Pittsburgh Penguinsin Pascal Dupuisin kohdalle.

Jatkoajan NHL-toimituksen leidit Virpi Puumalainen ja Saara Vähäkuopus pyörähtävät Penguinsin hyökkäyksen kautta Ducksin puolustukseen ja siinä välissä miettivät Nashville Predatorsin Olli Jokisen edesottamuksia.

Pittsburgh Penguinsin laitahyökkääjä Pascal Dupuisin kausi on ohi keuhkoveritulpan takia. Löytyykö Dupuisille korvaajaa joukkueen sisältä vai pitääkö Penguinsin kulkea kaupan kautta?

Vähäkuopus: Dupuisin sairaus oli kova isku Penguinsille niin jäällä kuin pukukopissakin. Dupuis menettää koko kauden, eikä ole poissuljettua, että peliurakin olisi paketissa. Koska paluutoiveita ei aivan heti ole näköpiirissä, on Penguinsin korvattava menetys tavalla tai toisella.

Dupuis on avainpelaajia, alivoimaspesialisti ja varma kahden suunnan hyökkääjä, jonka veteraanipreesensiä on vaikea korvata. Hätiköityihin ratkaisuihin ei silti ole tarvetta, enkä usko Jim Rutherfordin sellaiseen sortuvankaan.

Kauppasille on kuitenkin jossain vaiheessa ryhdyttävä, koska ehkä Kasperi Kapasta lukuun ottamatta omista nuorista ei ole kärkiketjuja saatikka Dupuisia paikkaamaan. Rutherford on taatusti valmiina, kun sopiva laitahyökkääjä markkinoilta löytyy.

Puumalainen: Penguins on tottunut pelaajien poissaoloihin, mutta Dupuis jättää henkisesti ja henkilökemiallisesti aukon, jonka korvaaminen on yllättävän vaikeaa. Jaksetaan jauhaa ammattilaisuudesta ja siitä, ettei tunteella ja tuntemuksilla ole väliä, mutta niillä nimenomaan on väliä. Henkilökohtaisella taitotasolla Dupuis ei ole ollut hyökkäyksen vahvin lenkki, mutta kun kemiat kohtaavat Sidney Crosbyn kanssa, se on kova juttu.

Dupuis on ollut mies paikallaan Crosbyn rinnalla. Crosby tarvitsee kemioiden kohtaamista saadakseen itsestään parhaimman irti, vaikka varmasti Penguinsin fanit ovat haroneet hiuksiaan aina silloin, kun tarjoilu ei kelpaa. On toivottu, että rinnalle saataisiin totinen supertähti, jonka kanssa yhdessä Crosby tekisi pahempaa tuhoa. Ilman yhteistä säveltä lopputulos on kuitenkin onneton.

Patric Hörnqvistissä, Nick Spallingissa, Blake Comeaussa ja Steve Downiessa on kirjaimellisestikin sen verran potkua, että kevääseen pitäisi selvitä ilman Dupuisiakin. Ei tosin kovin pitkälle kevääseen, jos pärjääminen Metropolitanin sisäisille joukkueille säilyy nykytasolla.

Niin kuin katsojille myös Penguinsille voi tulla ikävä Pascal Dupuisia.
Niin kuin katsojille myös Penguinsille voi tulla ikävä Pascal Dupuisia.
Kuva © Getty Images

Nashville Predatorsin Olli Jokisen kausi on ollut pisteiden valossa melkoinen mahalasku. Onko Olli Jokinen jo menneen talven lumia?

Vähäkuopus: Jokisella on ennenkin urallaan ollut kuivia kausia, joten vielä en lähtisi ennustamaan peliuran loppua. Tilanne on kuitenkin se, että Jokinen on auttamattomasti joukkueensa pistejumbo, jos jätetään laskuista neljä vain muutaman ottelun pelannutta miestä. Ottawa Senatorsia vastaan syntynyt ainokainen osuma oli toiveita herättävä, mutta sen jälkeen on taas ollut hiljaista.

Jokisen tilastoissa ei juhlita myöskään aloitusvoitoilla, eikä erikoistilanteilla. Tienestit ovat tällä kaudella kaksi ja puoli miljoonaa taalaa, mutta sopimus on jälleen ensi kesänä katkolla. Mikäli Jokisella on tämän kauden jälkeen haaveita hyvästä NHL-sopimuksesta, pitäisi nyt alkaa osua. Myös Predatorsin toimitusjohtaja David Poile uskoi sopimusta tehdessään Jokisen pystyvän yhä maalintekoon.

Keskushyökkääjän paikkaa tavallisesti pelaava Jokinen on joutunut tänä syksynä taipumaan taas myös laitahyökkääjän rooliin. Liekö pelipaikan vaihdoksessa osasyy Jokisen tehottomuuteen.

Puumalainen: Jokisen kohdalla positiivista on tällä hetkellä se, että Nashville Predators pelaa vahvasti. Oli Jokisella siihen sitten osansa ja arpansa tai ei, ainakaan hän ei ole vaikuttanut suuresti negatiiviseen suuntaan. Sen sijaan voi jossitella, että jos Jokinenkin olisi saanut aikaan tulosta, Predators olisi vieläkin parempi. Kaikki eivät yksinkertaisesti onnistu samaan aikaan.

Siltikin on sanomattakin selvää, että piste kahdessakymmenessä pelissä on katastrofi yli neljänkymmenen pisteen kauden jälkeen. Jokinen ei selvästikään ole muutosten mies. Winnipeg Jetsin riveissäkin ensimmäinen kausi oli toiseen kauteen verrattuna paljon huonompi, muttei kuitenkaan lähellekään näin huono.

Jos ei muutosta tapahdu, lähtölaskenta alkaa. Jokisella on vuoden sopimus eikä tällä hetkellä yksikään seura tekisi sopimusta Jokisen kanssa näillä tehoilla.

Anaheim Ducks kauppasi Bryan Allenin Montrealiin. Miltä Ducksin puolustuspää näyttää tällä hetkellä?

Vähäkuopus: Ducksin puolustuspää lepää nuorilla harteilla. Bryan Allenin kauppaamisen jälkeen pakiston keski-ikä on kahdenkymmenen viiden tuntumassa. Loukkaantumiset ja muut sairaudet ovat myös kiusanneet maalivahtiosaston lisäksi puolustajia. Kaikesta huolimatta Ducks on pystynyt ottamaan pisteitä yhtä vaille jokaisesta ottelusta marraskuussa myös pahimmin joukkuetta rasittaneiden poissaolojen aikaan, mikä on saavutus sinänsä.

Frederik Andersen ei ole ollut kaikkein varmin torjuja ja John Gibsonin poissaolo on selvästi näkynyt. Jason LaBarbera on kuitenkin pystynyt paikkaamaan Andersenin notkahdukset kiitettävästi. Ducksilla on joka tapauksessa koossa nuoresta iästään huolimatta varsin toimiva ja toiveita herättävä nippu puolustuspäässä.

Puumalainen: Allen ei ole suuri menetys Ducksin puolustukselle edes loukkaantumisten keskellä. Puukätisistä pakeista jää jäljelle yhä Clayton Stoner. Uusille miehille on tällä kaudella annettu vastuuta. Yksi positiivinen uusi tuttavuus on ollut AHL:stä Norfolk Admiralsista nostettu Josh Manson, joka parantaa peli peliltä.

Sami Vatanen on myös kovaa vauhtia lunastamassa lupauksia ja toiveita, joita häneen on asetettu. Varsinkin hyökkäyspäässä Vatanen tekee hyvää jälkeä, mutta puolustustyöskentelykin on parantunut vastuun saamisen myötä. Menestyksen kannalta ratkaisevin on Andersenin pään kestävyys.

Viikon 47 pelaaja: Leo Komarov, Toronto Maple Leafs

Movemberin sivutunnelmissa unohdetaan hetkeksi pelkkä pistepörssin tuijottelu, ja katsotaan muita ansioita kuten kestoviiksiä. Leo Komarovilla oli tällä viikolla myös upea liike ja ennenkaikkea aina upea asenne, joka sytyttää uneliaankin katsojan keskellä yötä. Kaukalo kaipaa herkkiä käsiä, mutta myös kunnon rytinää, jota Komarov on todellakin tuonut.  

Leo Komarovin tyylinäyte niin onnittelujen vastaanottamisesta kuin viiksistäkin.
Leo Komarovin tyylinäyte niin onnittelujen vastaanottamisesta kuin viiksistäkin.
Kuva © Getty Images

» Lähetä palautetta toimitukselle