Kapeasta kaukalosta, viikko 44 - Carey Price — maailman paras jääkiekkoilija

NHL / Artikkeli
Carey Price on ollut häikäisevä Canadiens -maalilla.
Kuva © Getty Images
Kapeassa kaukalossa on päästy toden teolla vauhtiin. Connor McDavid on ollut ilmiliekeissä, Jamie Benn tuntuu iskevän maalin joka pelissä ja suomalaisista Mikko Koivu on äitynyt kovaan pisteputkeen. Sarjataulukon kärjessä olevan Montreal Canadiensin kauden alku on ollut historiallisen hyvä. Onko Carey Price tällä hetkellä maailman paras jääkiekkoilija?

Suomalaisittain kauden aloitus on ollut mielenkiintoinen. Mikko Koivu on seitsemän ottelun pisteputkessa ja Jori Lehterä tahkoaa piste per peli -tahdissa. Leo Komarov puolestaan on iskenyt jo neljä maalia, puolet viime kauden kokonaismäärästä.

Jobinpostia tuo mainiosti kauden aloittaneen Aleksander Barkovin loukkaantuminen. New Jersey Devilsissä pieneen rooliin jäänyt Tuomo Ruutu on puolestaan kaukalosta sivussa neljästä kuuteen viikkoon.

Alkukauden hieman yllättäenkin NHL:n puolella aloittanut 18-vuotias Mikko Rantanen puolestaan hakee kokemusta ja isompaa roolia farmijoukkue Hershey Bearsista.

Edmonton Oilers nosti Iiro Pakarisen farmista ylös, ja Pakarinen kiitti iskemällä heti maalin. Toinen suomalaistulokas, Boston Bruinsin Joonas Kemppainen, sai piste- ja maalitilinsä auki viikonloppuna NY Islandersia vastaan.

Kauden vaatimattomasti kentällä aloittanut Evander Kane on viikkoja sivussa polvivamman takia. Kaukalon ulkopuolella Kane on tapojensa mukaisesti aiheuttanut tekemisillään runsaasti puheita. Kane lennätti joukkuekavereitaan helikopterilla Toronto Blue Jaysin baseball-peliin ja paljasti myös pyytäneensä siirtoa muualle joka kausi pelatessaan vielä Winnipeg Jetsissä.

Nashville Predators tiedotti tehneensä pitkän jatkosopimuksen ruotsalaispuolustaja Mattias Ekholmin kanssa.

Kauden kolmannen viikon laittavat pakettiin NHL-toimituspäällikkö Mikko Saarela ja NHL-toimittaja Jyrki Näkki

Evander Kane on jälleen ollut otsikoissa, niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.
Kuva © Getty Images

Montreal Canadiensin kauden alku on ollut historiallisen hyvä. Joukkue on päästänyt kauden ensimmäisissä 12 ottelussa vain yhdeksän maalia, onko Carey Price tällä hetkellä maailman paras jääkiekkoilija?

Jyrki Näkki: Price on ollut todella vakuuttava. Ja Price on ollut sitä itse asiassa jo todella pitkään. Price on paitsi loistava maalivahti torjumaan kiekkoja, myös maalivahdiksi poikkeuksellisen vahva johtaja.

Price voitti viime keväänä parhaan pelaajan sekä parhaan maalivahdin palkinnon, päästi vähiten maaleja ottelua kohden, valittiin tähdistöotteluun ja kauden päätteeksi tähdistökentälliseen. Tähän vielä lisäksi, ja ehkä arvokkain palkinto, on valinta pelaajien toimesta parhaaksi pelaajaksi. Palkintolistalta puuttuu oikeastaan vain Stanley Cup, mutta siitä huolimatta Price on tällä hetkellä maailman paras jääkiekkoilija.

Mikko Saarela: Juuri tällä hetkellä kyllä. Tärkeintä on nimenomaan se, miten suuri tekijä hän on Canadiensin voittamisen kannalta. Väitän, että kuka tahansa muu kuin Price putkien välissä Canadiens ei olisi ollut voittamaton yhdeksää ensimmäistä peliään.

Maailman parhaasta jääkiekkoilijasta puhuttaessa Sidney Crosbya ei tietenkään voi keskustelusta sivuuttaa. Juuri nyt pingviinilauman kapteeni ei vain pelaa edes lähellä maailman huippua. Pricea ylivoimaisempaa kiekkoilijaa yksinkertaisesti nyt vaan mistään löydy.

Anaheim Ducksin aloitus on puolestaan ollut luvattoman heikko, pysyykö Bruce Boudreau Ankkojen penkin takana vielä pitkään?

Jyrki Näkki: Ducksin alku on ollut karmea. Vakuuttavista uratilastoista huolimatta en ole itse koskaan arvostanut Boudreauta kovin korkealle. Boudreaun voittotilasto on kova, mutta hän on saanut operoida suhteellisen hyvällä materiaalilla valmentamissaan joukkueissa. Juuri materiaaliin nähden tulos varsinkin pudotuspeleissä on ollut vaatimaton.

Blackhawks-peli oli jo joukkueelta parempaa tekemistä, mutta tulosta ei vain tullut vieläkään. Boudreaulle solmittiin kesällä 2014 jatkosopimus, joka päättyy kevääseen 2017. Boudreaulla on myös hyvät välit seurajohtoon ja uskon miehen pysyvän pallillaan sopimuksen loppuun saakka, vaikka pelillisesti parempiakin vaihtoehtoja olisi. 

Mikko Saarela: Eihän viime kausien ns. menestystä voi olla sivuuttamatta. Varsinaisesta menestyksestä siis ei voida puhua, koska käsissä oli yksi sarjan parhaimmista rungoista, mutta pudotuspeleissä Ducks on viime kautta lukuunottamatta alisuorittanut pahasti.

Nyt ankkojen runko on hajonnut. Bobby Ryan, Jonas Hiller ja Matt Beleskey, puhumattakaan Saku Koivusta ja Teemu Selänteestä, ovat vain jäävuoren huippu viime vuosina menetetyistä pelaajista. Boudreaun olisi pitänyt raapia kunnon menestystä jo aiemmin, mutta ei siihen pystynyt. Nyt hän alisuorittaa huonommalla joukkueella vielä pahemmin.

Valitettavasti minulla ei vain ole valtaa päättää Ducksin valmentajapolitiikasta. Tämän vääryyden takia Boudreau jatkaa todennäköisesti ainakin kauden loppuun, ellei kausi ole aivan katastrofaalinen.

Corey Perryllä on ollut vaikeaa.
Kuva © Getty Images
 

NHL-kausi on alkanut tulokastähtien näyttävällä sisäänmarssilla, voittoputkilla ja sankariteoilla. Kauden aloitus on ollut joillekin myös vaatimaton, keneltä vaadit välitöntä tasonnostoa?

Jyrki Näkki: Jo mainitun Anaheim Ducksin Ryan Getzlaf ja Corey Perry ovat ilmeinen valinta alkukauden flopeiksi. Molemmat herrat ovat olleet tunnettuja siitä, että pitkän kauden "merkityksettömissä" peleissä ei aina vedetä ihan sata lasissa, mutta molemmilla on nyt korkea aika ryhdistäytyä.

Perryllä on saldona yhdeksän ottelun jälkeen tehot 0+2 ja Getzlafilla 0+1. Se ei riitä.

Tulee väkisin myös mieleen, että molemmat ovat olleet Ducksin riveissä jo kymmenen vuotta. Se on pitkä aika pelaajalle nykypäivänä ja jonkinlainen mukavoituminen on varmasti ihan todellista. Pelaajat ovat toki vasta kolmekymppisiä, mutta on mielenkiintoista nähdä, missä vaiheessa seurakin haluaa uudistua ja vaihtaa naamat ykkösketjussa.

Mikko Saarela: Kuuleeko Crosby? Jää kutsuu. Cole Harbourin toinen NHL-tähti Nathan Mackinnon hakkaa edellämainittua juuri nyt 100-0. En ole Crosbyn pelitaitoja kyseenalaistamassa, mutta nyt on kyllä erittäin hankalaa. Phil Kesselin lähteminen viereltä on toki ollut piristävä tekijä, mutta odotusarvoon nähden Crosbya arvioidessa ei voi kymmentä pistettä antaa, saati sitä kuuluisaa papukaijamerkkiä.

Kaikki liikenevät lampaat arvioinnissa eivät kuitenkaan mene Penguinsin supertähdelle, vaan iso osa säästetään puolustajille nimeltä Dougie Hamilton ja Kris Russell, sillä heidän kautensa tähän mennessä on ollut täysi susi. Nyt haluan kaivaa tilastot esille, sillä ne kertovat vähintäänkin kaiken.

Vahvuudet tällä parilla pitäisivät olla hyökkäyspäässä. Siellä ei tapahdu mitään, vaan parin yhteenlasketut pisteet ovat yhden käden yhdellä sormella laskettavissa. Heikkoudet sen sijaan ovat tällä parilla puolustuspäässä. Puolustuksesta puhuttaessa he tulevat tällä tahdilla olemaan yhteenlaskettuna tehotilastoissa 209 pykälää pakkasen puolella.

Mike Cammalleri on yllättävä nimi pistepörssin kakkossijalla.
Kuva © Getty Images

Viikon pelaaja: Mike Cammalleri, New Jersey Devils

Onko tähän edes muita vaihtoehtoja? Muutaman viime pelin Cammalleri on ollut koko Devilsin hyökkäyksen sielu ja oikeastaan suurin yksittäinen syy miksi Devils on viime aikoina pelejä voittanut. Vaikka viime peli Blue Jacketsia vastaan ei tuonut tehopisteitä, on viikon pistesaldokin vakuuttava 1+5.

» Lähetä palautetta toimitukselle