Kapeasta kaukalosta, viikko 43 - Ikävöitkö Jevgeniä, Jussi Jokinen?

NHL / Artikkeli
Patrick Royn Avalanche on aloittanut kautensa yskähdellen.
Kuva © Getty Images
Florida Panthersin suomalaiset eivät ole saaneet odotetunlaista kauden alkua, mistä se johtuu? Vuosi sitten samaan aikaan kaikki yllättäneen Colorado Avalanchen peli ei ole toiminut, mutta uusia yllättäjiä on jälleen löytynyt. Lisäksi Niklas Bäckströmin tulevaisuus puhuttaa.

NHL-kauden toinen viikko on saateltu loppuun. Minnesota Wildin nollapeliputkea seurasi kaksi vähämaalista tappiota. Pittsburgh Penguinsin hyökkäyspeli rullasi tuttuun tapaan eteenpäin ja Sidney Crosby sai viikolla täyteen 500 syöttöpistettä urallaan. Myös Joe Thornton pääsi tasaluvuille, kun tilille kertyi 1 200. tehopiste.

Maanantaina NHL-maailmaa puhutti Vjatšeslav Voinovin tapaus. Suomalaisittan iloinen asia oli Petteri Lindbohmin NHL-debyytti. Myös Sami Aittokallio ja Jyrki Jokipakka nostettiin viikolla NHL:n puolelle.

Viikon suomalaisonnistuja oli Sami Vatanen, joka onnistuttuaan kahdesti maalinteossa St. Louis Bluesia vastaan, nousi suomalaisten maalipörssin piikkipaikalle. Aiemmin Jori Lehterä avasi pistetilinsä NHL:ssä tehden Arizona Coyotesia vastaan tehot 1+2. Mutta kuka olikaan koko viikon paras pelaaja NHL:ssä?

Jatkoajan NHL-tomittajien viikkokatsaus palaa entstä ehompana ohjelmistoon. Kauden ensimmäisessä viikkokatsauksessa ajankohtaisiin kysymyksiin etsivät vastauksia Elmeri Salo ja Miikka Heinonen.

Viime kauden suurin yllättäjä, Colorado Avalanche, on ollut läntisen konferenssin ehdottomia alisuorittajia. Käynnistyykö denveriläisjoukkueen kone muita hitaammin, vai piilekö taustalla isojakin ongelmia?

Salo: Uskon, että lumivyöry käynnistyy vain hitaasti. Ei ole ennenkuulumatonta, että joku kärkijoukkueista saa heikon alun runkosarjalle. Toisaalta, onko Avalanche edes todellinen kärkijoukkue? Viime kausi oli todellista ruusuilla tanssimista, joka sai ensitahtinsa kuuden ottelun voittoputkella heti kauden alkuun. Nyt samassa ajassa tilille on kertynyt vain yksi voitto.

Denveriläisillä on laaja hyökkäysmateriaali, joka ei ole vielä löytänyt yhteistä säveltään. Kokenut Jarome Iginla hakee vielä paikkaansa nuorten miesten seasta ja hänen maalitilinsä on edelleen avaamatta. Matt Duchene on aloittanut nuorista hyökkääjistä kaikista terävimmin. Laukoi viikolla Canadiensia vastaan ennätykselliset kymmenen kertaa.

Hyökkäyksessä on kokeiltu jo useampaa erilaisia ketjuvariaatioita, mutta yhteispeli ei ole vielä toiminut. Avalanche kaipaa kapteeniltaan Gabriel Landeskogilta parempaa asennetta. Toista kauttaan pelaavalle Nathan MacKinnonille ei soisi kovin pitkää maalintonta putkea heti kauden alkuun. Jos MacKinnon kärsii toisen kauden kirouksesta, Avalanchella tekee todella tiukkaa edetä keväällä pudotuspeleihin.

Heinonen: Kuudesta ensimmäisestä pelistä yksi voitto; tehotilasto 11 pykälää pakkasella. Ei ihme, jos päitä palelee Denverissä. Alkukauden maalivahtiongelmat ovat huolestuttavat, mutta yksinomaan niiden varaan huonoja otteita ei voi laskea.

Ironista on, että samaan aikaan, kun Bostonissa ikävöidään Iginlassa menetettyä maalintekovoimaa, ei kanadalaiskonkari pysty auttamaan tarpeeksi uutta joukkuettaan. Koko Avalanchen hyökkäyskalusto tuntuu olevan vielä kesäterässä.

Uskon, että Avalanches taitavat yksilöt, kuten Duchene ja Ryan O'Reilly tulevat valtaamaan palstatilaa hyvillä jaksoilla kauden edetessä. Nyt testataan kuitenkin ennen kaikkea valmentaja Patrick Royta. Viime kaudella joukkueen maalivahtipeli sujui täydellisesti, nuoret painoivat kiekkoa verkkoon käsittämättömällä innolla, ja näin ollen homma toimi kaukalon molemmissa päissä. Onko Royalla valmentajana edessä toisen kauden kirous ja paniikkinappulan painaminen, jos vuodentakaiset vahvuudet eivät ala löytyä joulun lähestyessä?

Florida Panthersia voidaan pitää yhtenä NHL:n suomalaisjoukkueena tällä kaudella. Sinivalkoisia juhlia ei ole kuitenkaan Sunrisessa nähty. Mistä johtuu muun muassa Jussi Jokisen ja Alexander Barkovin hiljaiselo?

Salo: Kyllä Jokinen kärsii nyt ketjukavereistaan. Ei siinä, että Barkovissa olisi jotain vikaa suoranaisesti, mutta ero viime kauteen on vain huima. Jokinen onnistui loistavasti pelatessaan tähtisentteri Jevgeni Malkinin rinnalla, vaikkei tietenkään kaikkia Jokisen suorituksia voi yksinään Malkinin ansiolistaan laittaa.

Jokinen sai hieman ylihintaisen sopimuksen kesällä ja siksi siirtyi Panthersiin. Parempi ratkaisu olisi ollut jäädä halvemalla Penguinsiin, mutta mikä minä olen näitä arvioimaan. Jokinen on ikään kuin köyhän miehen Marian Gaborik. Erinomainen jääkiekkoilija, muttei omimmillaan ketjun johtavana pelaaja. Paras tulos saadaan pelaajasta irti, kun rinnalle istutetaan huippusentteri. Samaa näkyi juuri Gaborikissa pelatessaan Columbus Blue Jacketsissa.

Floridassa ei muutenkaan mene juuri nyt ihan putkeen. Kesällä joukkuetta vahvistettiin juuri mm. Jokisella ja Dave Bollandilla, mutta ei niin kiinnostava joukkue joutui maksamaan pelaajista ylihintaa. Lisäksi floridalaiset ovat hylänneet joukkueensa, halli ei ole ollut edes puolillaan otteluissa.

En usko, että Panthersia enää kauaa katsellaan näillä lämpimillä seuduilla. Esimerkiksi Quebecissa odottaisi parempi kiekkoympäristö ja täydet katsomot.

Heinonen: Panthersin viisi tehtyä maalia viiteen ensimmäiseen otteluun on katastrofaalinen saldo. Vika ei voi olla vain yksittäisissä pelaajissa, ei edes Kalajoen kovimmassa maalikanuunassa. Näistä otteluista vain neljälle joukkueen pelaajalle on kertynyt tilille 10 tai enemmän laukauksia maalia kohti. Syyttävä sormi kohdistuu siis ensisijaisesti joukkueen pelitavasta vastaavaan valmennukseen.

Barkovin on kuitenkin pystyttävä ottamaan rooli joukkueen johtavana pelaajana - myös hyökkäyspäässä. Jokisen arvo taas mitataan ensisijaisesti maaleilla. Viime kaudella Jokinen pelasi Penguinsissa joukkueen yhdeksänneksi eniten ylivoimaa, keskimäärin kaksi minuuttia ja 16 sekuntia per peli. Panthersissa hän on neljä sijaa korkeammalla lähes kolmen ja puolen minuutin ottelukohtaisella ylivoima-ajalla. Ajan ja tilan kanssa kalajokinen on elementissään, joten vastuun on alettava näkyä tulostaululla pian.

Jussi Jokinen ei ole vielä avannut maalitiliään uudessa ympäristössä.
Jussi Jokinen ei ole vielä avannut maalitiliään uudessa ympäristössä.
Kuva © Getty Images

Kuten arvata saattoi, kausi ei ole alkanut lainkaan ennakkoasetelmien mukaisesti. Mikä joukkue on osoittanut parhaiten harjoitusleirin onnistumisen hyvillä ja ennenkaikkea yllättävillä otteilla?

Salo: Nashville Predators on yllättänyt lännessä. Joukkue vahvistui kesällä hyvillä liikkeillä, mutta divisioona on heille armottoman kova. Predators on kuitenkin saanut hyvän alun, mikä lupaa taistelevaa ilmettä pitkälle kaudelle. Ennakkoon heikolle joukkueelle huono alku on todella myrkkyä, kun kirittävää tulee heti alussa. Sen Predators on hyvin välttänyt.

Pelaajista mainittava James Neal. Aloittanut uudessa seurassa hieman vaisusti, mutta hänkin kärsii ketjukavereistaan Jokisen tavoin. Kumpikin jätti Pittsburghin kesällä taakseen. Neal tulee olemaan johtava hyökkääjä Predatorsissa, mutta hänen kaltaisensa pelaaja ei kestä pitkiä tehottomia jaksoja.

Heinonen: Olin jo kirjoittamassa vastaukseksi New York Islandersin, kunnes tajusin, etten olekaan kovin yllättynyt. Alkukauden todellinen musta hevonen on ollut Calgary Flames, jolta en kauden kynnyksellä odottanut muuta kuin jo ennestään ohuen liekin sammumista.

Onnistujia löytyy joukkueen jokaiselta osa-aueelta, esimerkiksi hyökkääjä Mason Raymond, puolustaja T.J. Brodie ja sveitsiläismaalivahti Jonas Hiller. Etenkin vieraspelit Predatorsia ja Blackhawksia vastaan olivat hyviä taisteluita, jotka joukkue käänsi voitoiksi. Nyt meneillään on viiden kotipelin putki, jonka aikana Flamesin voi odottaa kahmivan hyvin lisäpisteitä.

Minnesota Wildin maalivahtiruletti on herättänyt jo nyt paljon kysymysmerkkejä kauden suhteen. Darcy Kuemper nappasi kahdella nollapelillä ison tontin loukkaantuneen Josh Hardining paikkaajana. Mikä on siis Niklas Bäckströmin tulevaisuus ja rooli joukkueessa?

Salo: Bäckströmin kannalta Hardiningin sairasloman piteneminen olisi hyvä asia. Kun Harding tervehtyy eikä Kuemperia enää voi farmiin lähettää, on Bäckströmin aika Wildissä ohi. Wild tuskin tulee tuhlaamaan 23 pelaajan rosteripaikasta kolmea maalivahteihin. Tällöin yhden olisi lähdettävä, eli kaiken järjen mukaan Bäckströmin.

Kaipaisikohan esimerkiksi Islanders toista kokenutta maalivahtia? Tai Coyotes? Miten halukas sitten Bäckström onkaan lähtemään Minnesotasta. Ikää on jo 36 vuotta, joten mitään uutta tulemista mieheltä on turha odottaa toisessa joukkueessa.

Heinonen: Wildin maalivahtitilanne ja etenkin suomalaisvahdin asema mietitytti jo ennen kauden alkua. Kuemper sai kunnian toimia ensin Hardingin korvaajana ja onkin suoriutunut lähes täydellisesti. Kahdella nollapelillä Avalanchea vastaan iskettiin rima niin korkealle, että Bäckströmin pitäisi tasapainotella yläputkella yltääkseen sinne.

Wild halunnee kuitenkin säästellä Kuemperiä vielä alkukauden aikana, joten helsinkiläinen saa varmasti hyvin näyttöpaikkoja. Onnistumiset ovat aivan välttämättömiä, jos Bäckström mielii olla vielä muutakin kuin kolmosvahti. Mikäli asetelmat eivät kauden edetessä muutu, voivat jopa siirtohuhut olla aiheellisia. Bäckström olisi monessa seurassa vähintään oiva kakkosvahti, joskin erittäin kallis lähes neljän miljoonan dollarin vuosiansioillaan.

Viikon 42 pelaaja: Tyler Seguin, Dallas Stars

Tehottoman avausviikon jälkeen Starsin taiteilija palasi viime kaudella totutulle tasolle. Viikon kolme peliä tuottivat neljä maalia ja neljä syöttöpistettä. Ratkaisi kolme sekuntia ennen päätössummeria Penguinsia vastaan ja iski hattutempun Blue Jacketsin verkkoon. Muodostaa Jamie Bennin kanssa yhden NHL:n kovimmista tutkapareista.

» Lähetä palautetta toimitukselle