Kapeasta kaukalosta, viikko 4 - Maalikuningas tulee Manhattanilta

NHL / Artikkeli
Tuttu näky alkukaudelta: Nash tuulettaa maalia.
Kuva © Getty Images
Bryan Murray pitää härkäpäisesti kiinni ykkösmaalivahdistaan, kun taas Avalanche haluaisi luopua Ryan O'Reillysta. Kristallipallo kertoo liigan maalikuninkaan, mutta Dan Carcillon hölmöilyt tulivat joillekin vielä yllätyksenä. Viikon NHL-katsaus, olkaa hyvä.

NHL-kausi etenee ja panokset kovenevat. Kuluneen viikon aikana suomalaiset NHL-jännärit saivat niskaansa saavillisen jääkylmää vettä, kun Nashville Predatorsin Pekka Rinne vetäytyi ainakin tilapäisesti syrjään liigan parhaan maalivahdin pallilta. Rinteen polvi sanoi naps ja pakotti miehen muutamien viikkojen pakkohuilille.

Teuvo Teräväinen sen sijaan ilahdutti fanejaan uransa avausmaalilla NHL-kaukaloissa. Myös toinen juuri farmiliigasta ylös kutsuttu suomalainen, Calgary Flamesin Joni Ortio, vakuutti heti peliaikaa saatuaan.

Huippupuolustajat pääsivät kyseenalaisilla avuilla otsikoihin, Minnesota Wildin Ryan Suterille ja Anaheim Ducksin Sami Vataselle koitui jälkiseuraamuksia huolimattomasta käsien käytöstä. Myös liigan rottaosaston miehet Brad Marchand ja Dan Carcillo saivat nimet lehtiin.

Lähestyvän NHL:n tähdistöottelun kokoonpanot julkistettiin jo aiemmin ja käytiin toimituksemme osalta läpi viikko sitten. Ottelussa valokeilaan nousevat varmuudella ainakin Nick Foligno ja Jonathan Toews, jotka kipparoivat joukkueita tähtien mittelössä.

Haaleissa vesissä rämpivä Minnesota Wild hankki tuoretta verta takalinjoilleen. Devan Dubnyk osoittautuikin heti vahvistukseksi uudelle joukkueelleen. Los Angelesissa puolestaan juhlistettiin Rob Blaken mittavaa pelaajauraa kohottamalla pakkijärkäleen peipaita hallin kattoon.

Tämän NHL-viikon ajankohtaisia aiheita ruotivat NHL-toimituksen puolustavat sentterit Tommi Kröger ja Jyrki Näkki.

Ottawa Senatorsin toimitusjohtaja Bryan Murray ei aio kaupata ykkösvahti Craig Andersonia, vaikka joukkue putoaisi pudotuspelikamppailusta. Mitä mieltä olet päätöksestä?

Kröger: Murrayn ratkaisun fiksuus riippuu täysin mahdollisesta korvauksesta, jota Anderson kauppaamalla saataisiin. Murrayn on toki kehitettävä joukkuettaan, mutta ajateltava joukkuensa tulevaisuutta. Potentiaalisiin nuoriin on panostettava.

33-vuotiaana Andersonin parhaat vuodet näyttävät olevan jo vietetyt eikä NHL-uraa jäljellä enää kovin montaa kautta. Onko järkevää pitää häntäpään organisaation ykkösvahtina pelaajaa, joka on kiistatta taantumassa pelillisesti ennen eläkepäiviään? Vai olisiko kuitenkin viisaampaa uhrata kokemusta nuoruuden alttarilla?

Näkki: Ratkaisu on ihan perusteltu. 33 vuotta ei ole korkea ikä maalivahdille. Andersonilla on kyllä pelivuosia vielä jäljellä. Vaikka otteet ovat olleet hieman ailahtelevia, Andersonin torjuntaprosentti on kuitenkin yli 20 ottelua pelanneista maalivahdeista viidenneksi paras.

Andersonin kevääseen 2018 saakka kestävä sopimus on myös erittäin edullinen. Tuntuu, että nykyään maalivahdeille tehdään vähän turhan vähäisillä näytöillä pitkiä ja kalliita sopimuksia. Anderson on kuitenkin pelannut hyvällä tasolla pitkään.

Kakkosmaalivahti Robin Lehner on kyvykäs maalivahti, mutta hänen tilastonsa tältä kaudelta ovat reippaasti huonommat, mitä Andersonilla. Taustalla vuoroaan odottelee vielä Lehneriä muutaman vuoden nuorempi ruotsalaislupaus Marcus Högberg.

Kasteleeko O'Reilly Avs-paidan vielä ensi kaudellakin?
Kasteleeko O'Reilly Avs-paidan vielä ensi kaudellakin?
Kuva © Getty Images

Paikallisten lähteiden mukaan Colorado Avalanche on kaupitellut Ryan O'Reillyä ainakin Toronto Maple Leafsille ja Buffalo Sabresille saadakseen vastineena kovatasoisen puolustajan. Pitäisikö Avalanchen jatkaa kaupittelua vai yrittää tehdä pitkä jatkosopimus kesästä 2016 eteenpäin?

Kröger: Kun kanadalaiselta (lue: torontolaiselta) kiekkomedialta loppuu muutoin ajankohtaiset aiheet, alkaa spekulointi pelaajilla, joita Maple Leafs ehkä saattaisi yrittää hankkia riveihinsä. Eipä silti, tokihan O'Reilly Maple Leafsia vahvistaisi, mutta ei Torontossa Avalanchen havittelemaa kovatasoista puolustajaa ole näkynyt sitten Börje Salmingin päivien.

Sinällään O'Reillyn kauppaamisessa ei olisi kovastikaan järkeä. Mies on kuitenkin joukkueensa avainhyökkääjiä eikä Avalanche ole palkkakatonkaan kanssa niin suurissa ongelmissa, että sen tarvitsisi O'Reillyn palkasta eroon päästä. O'Reilly on kaiken lisäksi vielä nuori, takuuvarmasti kehittyvä kiekkoilija, josta on joukkueelleen iloa vuosiksi eteenpäin. Siispä vain jatkosopimusta miehelle sorvaamaan!

Näkki: Avalanchen kannattaa ehdottomasti pitää O'Reillystä kiinni kynsin ja hampain. Paul Stastnyn menettäminen osoitti joukkueelle, että vastustajan parhaita vastaan pelaamaan, ja siinä ohessa myös pistetehtailuun kykenevä pelaaja on korvaamattoman tärkeä menestystä haluavalle joukkueelle.

Joukkueessa on yhdet liigan nopeimmista jaloista ja taitavimmista käsistä Nathan MacKinnonin ja Matt Duchenen muodossa, mutta O'Reillyn osaaminen on jopa näitäkin tärkeämpää. Nopeilla jaloilla ja taitavilla käsillä päästään highlight-videoihin, mutta O'Reillyn ja Stastnyn kaltaisilla pelaajilla voitetaan pelejä.

O'Reillyn vaihtoarvoa myös hieman laskee ensi kauden jälkeen päättyvä sopimus. Jonkinlaisena mörkönä sekä jatkosopimuksen, että kaupan taustalla itsestään muistuttavat myös edellisten sopimusneuvotteluiden skismat.

Kenen uskot voittavan NHL:n maalikuninkuuden?

Kröger: Tällä kaudella ja tällä hetkellä liigan maalintekijäeliitti on tasainen eikä yhtä selkeää hallitsijaa ole vielä löytynyt. Omat suosikkini maalikuninkaaksi löytyvät kuitenkin jo tällä hetkellä maalintekijätilaston kärkipaikoilta.

Dallas Starsin Tyler Seguin on liigan pelätyin ylivoimatykki, uusi Steven Stamkos. Mies pelaa loistavaa kautta ja tekee ketjukavereistaan parempia ilta toisensa jälkeen. Mikäli Teksasissa ei aivan totaalisesti hyydytä alkuvuoden aikana, on Seguin varteenotettava ehdokas parhaaksi maalintekijäksi myös runkosarjan päätyttyä.

New York Rangersin Rick Nash vaelteli koko viime kauden tehottomuuden aavikolla ja ainakin Rangers-fanit olivat valmiita heivaamaan kanadalaisen ties minne viime kauden jälkeen. Mutta kappas, siellähän kokenut maalintekijä on jälleen maalitilaston kärkisijoilla ja juuri tämän hetken kuumin maalintekijä koko liigassa. Nashin itseluottamus hipoo pilviä, kun kiekot pomppivat tällä kertaa maaliin melkein paikasta kuin paikasta.

Näkki: Ennustaminen ei ole mielipuuhaani, mutta heitetään nyt vaikka Nashin nimi pöydälle. Hän on nyt näyttänyt mihin parhaimmillaan pystyy. Nash on hieman erilainen maalintekijä siinä mielessä, että luo tilanteita parhaiten fyysisillä ominaisuuksillaan. Hän kykenee kiekon suojaamiseen kovassa vauhdissa, sekä toisaalta myös hyvin pienessä tilassa.

Rangers on myös ollut erittäin hyvässä vauhdissa viime aikoina ja uskon viime vuoden finalistin olevan Nashin johdolla kova luu myös tänä keväänä.

Carcillo puree purkkaa välillä katsomossa.
Carcillo puree purkkaa välillä katsomossa.
Kuva © Getty Images

Chicago Blackhawksin Dan Carcillo teloi rumasti poikittaisella mailalla Winnipeg Jetsin Matthieu Perreaultia ja sai kuuden ottelun pelikiellon. Oliko Carcillon pelikielto sopiva, ylimitoitettu vai liian lyhyt?

Kröger: Dan Carcillo käyttäytyi jälleen hyvin carcillomaisesti ja sai ansionsa mukaan. Yhtään vähäisempi rangaistus olisi ollut pelkkä takapuolen vilauttelua liigan kurinpitoelimeltä.

Temppu oli törkeä eikä moiselle tule olla sijaa jääkiekossa. Perreaultilla ei ollut minkään valtakunnan mahdollisuutta puolustautua tuota raukkamaista hyökkäystä vastaan. 

Näkki: Pelikielto oli mielestäni sopiva. Isku oli erittäin kova, mutta näyttää myös harmillisesti osuvan hartiasuojan ja kyynärsuojan välimaastoon, missä saattaa olla suojaamaton kohta. Toinen rotta, Steve Downie kiskaisi Islandersia vastaan lähes yhtä törkeän poikittaisen Brock Nelsonin selkään, mutta selvisi samasta rikoksesta ilman seuraamuksia.

Tuleeko rangaistus teosta vai seurauksista? Pelaajan loukkaantumiseen vaikuttaa sen rikkeen ohella kuitenkin moni muukin tekijä. Huono tuuri, asento, osuma suojaamattomaan kohtaan, jne.

Vanhan liiton jyränä on muuten pakko myhäillä, että NHL:ssa on viimeisen viikon aikana nähty yli 15 tappelua. Vielä sangen miellyttävästi moni on näistä ollut spontaaneja pelitilannetappeluita. Nyrkkihommista hieman harvemmin tutut nimetkin ovat tiputtaneet kintaat jäähän.

Oikeutta vääryksistä ovat jakaneet niin Jarome Iginla, Patrick Sharp kuin Brent Seabrook, ja teoistaan joutuivat vastaamaan muun muuassa Ryan Callahan, Jim Slater sekä Shawn Horcoff.

Hieman noita pelikieltoja sivuten haluan jatkaa tappeluista sen verran, että nyt reilut parikymmentä vuotta voimassa ollut tappelun aloittamisesta tuleva rangaistus ei ole tuonut mitään hyvää NHL:aan. Olisi pelkästään positiivinen asia, että Carcillon tai Downeyn tapaisia rottia voisi niistää kunnolla pelkäämättä oman joukkueen joutuvan siitä hyvästä alivoimalle.

Viikon pelaaja: Dustin Byfuglien, Winnipeg Jets

NHL:nkin palkitsema Jetsin takalinjojen kirjaimellisesti suuri johtaja on eräs liigan kuumimmista pelaajista juuri tällä hetkellä. Ellei peräti kuumin. Viimeiseen neljään otteluun kolme maalia, kuusi tehopistettä, reilu 26 minuuttia jääaikaa ottelua kohden ja valtava fyysinen preesens. Winnipegissä puuhataan miehelle jo Norris Trophya eikä aivan syyttä.

» Lähetä palautetta toimitukselle