Kapeasta kaukalosta, viikko 10 − Siirtotakarajan hulinaa ja liikuttava suosituskirje

NHL / Artikkeli
Leopold kaupattiin kotiseudulleen.
Kuva © Getty Images
Siirtotakaraja tuli ja meni. Kuka voitti, kuka hävisi? Kannattiko seurata sivusta vai olla aggressiivinen? Jatkoajan NHL-viikkokatsaus pohtii jälleen viikon ajankohtaisuuksia.

Menneen NHL-viikon ykköspuheenaihe on luonnollisesti ollut juuri umpeutunut pelaajasiirtojen takaraja. Joukkueilla oli maanantai-iltaan saakka aikaa vahvistaa omaa pukukoppiaan kevään mestaruusjahtia varten tai kääntää katseet jo tulevaisuuteen ja luopua pelaajista, jotka eivät tuohon tulevaisuuteen kuuluisi. Viimeiset hetket ennen siirtotakarajan umpeutumista olivat tänäkin vuonna totutun hektisiä.

Jääkiekkoakin pelattiin. Chicago Blackhawks sai karmaisevia uutisia, kun se menetti ykköspistemiehensä Patrick Kanen sairastuvalle. Kevyen näköinen poikittainen maila aiheutti solisluun murtuman kaatumisen seurauksena ja noin kolmen kuukauden sairausloman. Myös Calgary Flames menetti elintärkeän pelaajansa, kun kapteeni Mark Giordanon kausi päättyi leikkauspöydälle.

Maalivahdit olivat viikolla otsikoissa niin hyvässä kuin pahassakin. Buffalo Sabresin Michael Neuvirth sai sakkoja sukeltelustaan, kun taas Ottawa Senatorsin Andrew Hammond hurmasi vahvoilla otteillaan.

Suomalaisittain kuultiin ilouutisia, kun Carolina Hurricanes nosti Rasmus Rissasen NHL-miehistöönsä. Kimmo Timosen kauan odotettu paluu ei tapahtunutkaan Flyers-paidassa, vaan Chicago Blackhawksin perinteisessä asussa.

Tällä viikolla ajankohtaisuuksia kapean kaukalon raidalla ruotivat Jatkoajan NHL-toimituksen Esa Kostet ja Tommi Kröger.

Mikä joukkue teki mielestäsi parhaat hankinnat?

Esa Kostet: Chicago Blackhawks onnistui Patrick Kanen loukkaantumisesta huolimatta säilyttämään mestarisuosikin asemansa Timosen ja Antoine Vermetten hankinnoilla.

Timonen on ollut koko kauden sivussa keuhkoveritulpan vuoksi, mutta hän sopii kiekollisten taitojensa ja kokemuksensa ansiosta ennakkoon ajateltuna todella hyvin Blackhawksin takalinjoille. Vermette on puolestaan hyvä luistelija, hyvä aloittaja ja hän pystyy tekemään kiitettävästi tehoja tunnollisen puolustamisen ohella. Vermette on tottunut kantamaan vastuuta niin yli- kuin alivoimallakin, mikä tuo lisää vaihtoehtoja erikoistilanteisiin. Vermetten hankinnan myötä Blackhawksin keskikaistalle on tungosta laadukkaista pelaajista, mikä on aina myönteinen asia kevään raskaiden pudotuspelien lähestyessä.

Wisniewski vahvistaa Ducks-puolustusta toistamiseen.
Wisniewski vahvistaa Ducks-puolustusta toistamiseen.
Kuva © Getty Images

Tommi Kröger: Anaheim Ducks paransi puolustuksensa liikkuvuutta muutaman tunnin aikana merkittävästi, kun se hankki riveihinsä James Wisniewskin, Simon Despresin ja Korbinian Holzerin ja luopui vain Ben Lovejoysta ja Eric Brewerista. Joukkueen siniviivakalusto on nyt siis liikkuvampi, mutta myös kiekollisesti taitavampi. Ducksin onnistui parantaa kenties ainoaa heikkouttaan kevään menestystarinaa ajatellen.

Mikä joukkue teki mielestäsi kyseenalaisimmat kaupat?

Kostet: En ymmärrä Tampa Bay Lightningin tarvetta vaihtaa Radko Gudas sekä ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausoikeus Braydon Coburniin. Gudas tekee kaiken sen, mitä vuosi vuodelta kangistuva Coburnkin, mutta vain paremmin.

Toki Gudasilla on loukkaantumishistoriaa, mutta niin on Coburnillakin. Lightningin ei olisi tarvinnut tehdä näin hätäisiä liikkeitä, sillä runkopelaajien sopimustilanne on hyvä ja mestaruusmahdollisuudet käsissä vielä tämän kevään jälkeenkin.

Gudas tekee kaiken sen, minkä Coburnkin

Kröger: Lightningin maksama hinta Coburnista oli tosiaan kovempi kuin olisin osannut odottaa. Toinen vastaava ylihinnalla hankittu puolustaja oli ilman muuta Montreal Canadiensiin siirtynyt Jeff Petry. Jo toisen kierroksen varausvuoro on ehdottomasti liikaa Petrystä, puhumattakaan ehdollisesta viidennen kierroksen varauksesta.

Miltä joukkueelta odotit enemmän, ja kuka taas pärjäsi parhaiten tekemällä vähän kauppoja?

Kostet: Odotin pudotuspelipaikassa kiinni olevan Vancouver Canucksin hankkivan syvyyspuolustajan paikkaamaan pakiston ja Ryan Millerin loukkaantumisia. Kauden pääosin AHL:n puolella pelanneet Sven Bärtschi ja Cory Conacher tuovat hyökkäykseen lisää kirittäjiä, mutta heidän tulonsa ei helpota Canucksin kapeaa puolustusta.

Los Angeles Kings teki ainoan hankintansa, Andrej Sekeran, jo muutamaa päivää ennen siirtotakarajaa. Sekeran hankinta nostaa salakavalasti Kingsin osakkeita kevään pyttyjahdissa. Sekera on harvoin näyttävä pelaaja, mutta hän pelaa älykkäästi ja pystyy avaamaan hyökkäyksiä sekä tuomaan lisävaihtoehtoja ylivoimaan.

Rooliinsa tyytymätön Bärtschi pääsi pois Calgarysta.
Rooliinsa tyytymätön Bärtschi pääsi pois Calgarysta.
Kuva © Getty Images
Kröger: San Jose Sharks taistelee kynsin hampain pudotuspelipaikasta tällä hetkellä viivan väärällä puolella ja mitä toimistolla tehdään? Niin, ei yhtään mitään. Epävarma ja ailahteleva maalivahtikaksikko upottaa joukkueensa jälleen pudotuspeleissä, jos haiparvi niin pitkälle edes selviytyy. Heikko suoritus.

Winnipeg Jets -johto malttoi mielensä eikä kajonnut joukkueen runkoon, vaan vahvisti ainoastaan heikkouksiaan. Laitahyökkääjäosastoa täydennettiin, kuten pitikin. Toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff on osoittanut kykenevänsä vetämään tarvittaessa liipaisimesta, muttei ole edes kuumimmassa siirtorajan kiimassa kilpakumppaniensa pyöriteltävissä. Parjattu kiekkojohtaja on nostanut tasoaan lähelle liigan eliittiä.

Minkä joukkueen tulevaisuus viiden vuoden säteellä kirkastui mielestäsi eniten?

Kostet: Calgary Flames teki tulevien kausien kannalta oikeat ratkaisut kaupatessaan Curtis Glencrossin ja Bärtschin ensi kesän varausvuoroihin. Glencross olisi ollut kauden jälkeen rajoittamaton vapaa agentti, eikä vähäiselle peliajalle Bob Hartleyn valmennuskaudella jäänyt Bärtschi ollut ilmeisesti halukas tekemään jatkosopimusta Flamesin kanssa.

Kapteeni Mark Giordanon kauden päättänyt loukkaantuminen varmasti myös vaikutti Flames-johdon päätökseen asettua myyjien puolelle siirtotakarajalla. Calgaryssa toivotaan toki tuhkimotarinaa tulevilta viikoilta, mutta realistina on järkevämpää panostaa juuri nyt tuleviin kausiin kuin kovalla riskillä epätodennäköiseen pudotuspelipaikkaan.

"Isäni on hyvin yksinäinen ilman perhettään."

Kröger: Henkilökohtaisesti olin oikein otettu Arizona Coyotes -johdon aktiivisuudesta ja rohkeasta otteesta siirtotakarajalla. Kaupat ovat selkeä panostus tulevaisuuteen, joka voi hyvinkin näyttäytyä ruusuisena muutaman vuoden kuluttua. Anthony Duclair on jo osoittanut valtavan potentiaalinsa niin kansainvälisillä estradeilla kuin NHL-alttareillakin. John Moore on kovaa vauhtia matkalla vähintäänkin luotettavaksi TOP 4 -pakiksi. Ja pelaajakauppojen kylkiäisinä saadut kärkikierrosten varaukset mahdollistavat lisäpotentiaalin värväämisen. Tästä joukkueesta kuulemme vielä.

Kenelle pelaajista maisemanvaihdos voi tehdä eniten hyvää?

Kostet: Bärtschi ajautui Calgaryssa valmentaja Hartleyn koirankoppiin, joten maisemanvaihdoksen Vancouveriin luulisi tekevän hyvää sveitsiläistaiturille. Bärtschi on vasta 22-vuotias, joten hänellä on vielä aikaa kehittyä.

Toinen maininnan arvoinen pelaaja on Minnesota Wildiin siirtynyt Chris Stewart, joka pääsi pois syvällä rämpivästä Buffalo Sabresista. Stewart piristyi mystisesti juuri muutamaa viikkoa ennen siirtotakarajaa, mutta muuten kanadalaishyökkääjä ei peliotteidensa perusteella näyttänyt viihtyvän uudelleenrakennusta aloittelevassa organisaatiossa. Wildissa tarjolla on tasokkaammat ketjukaverit ja mahdollisuus taistella Stanley Cupista.

Kröger: Kiistatta sykähdyttävin hetki huippu-urheilussa aikoihin koettiin siirtotakarajan kynnyksellä, kun kävi ilmi Jordan Leopoldin Minnesota WIld -siirron taustat. Koskettava tarina 11-vuotiaan isäänsä ikävöivän lapsen käsinkirjoitetusta kirjeestä osoittaa, että urheilu on kuitenkin vain urheilua. Elämässä on vielä paljon tärkeämpiäkin asioita kuin sentit ja sekunnit.

Leopold pääsee jälleen perheensä lähelle, mikä ei voi olla vaikuttamatta miehen otteisiin myös kaukalossa. Huippu-urheilijan tärkein tukiverkosto on jälleen päivittäin  läsnä.

"Isäni on hyvin yksinäinen ilman perhettään." Voiko tuota sen selkeämmin enää ilmaista?

Viikon pelaaja: Andrew Hammond, Ottawa Senators

27-vuotias kanadalainen sai elämänsä tilaisuuden ja käytti sen täydellisesti. Senatorsin loukkaantumissumaa paikkaamaan nostettu maalivahti pelasi viime viikon lopulla kolme ottelua, voitti ne kaikki, torjui kaksi nollapeliä ja piti yksinään Senatorsin vielä ainakin teoreettisesti pudotuspeliviivan tuntumassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle