Kanada: Puolustuspelin kautta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kun hyökkäys ei tuota liukuhihnalta maaleja, Kanadan täytyy organisoida puolustus tiiviiksi.
Kuva © Saana Hakala
Kanadan hehkutettu pelitapa mitataan toden teolla nyt, kun sillä ei ole tukenaan ylivertaista pelaajamateriaalia. Siksi vaahteralehdet panostavat puolustuspeliinsä aiempaa voimakkaammin.

Kanadan jääkiekkomaajoukkue on marssinut viime vuosina voitosta voittoon. Tosin viime kevään MM-kisoissa se lopulta taipui Ruotsille finaalissa. Sitä ennen Kanada kuitenkin voitti MM-kisat kahdesti peräkkäin, olympiakultaa 2014 ja World Cupin 2016.

Kanadalainen nopea kiekkokontrollipeli yhdistettynä kilpailijamaita usein selvästi kovempaan pelaajamateriaaliin on ollut tehokas yhdistelmä. Nyt Kanadalla ei ole ylivertaista pelaajamateriaalia, kun NHL-pelaajat puuttuvat kisoista. Kuinka vaahterapaidat pystyvät toteuttamaan pelitapaansa?

Kurinalaisuus ja tasapainoinen viisikkopelaaminen ovat aseet, joilla Kanada pystyy nousemaan kultakamppailuun. Nyt erityisesti viisikkopuolustaminen korostuu. Aiemmin Kanada pystyi voittamaan pelejä, vaikka omissa soi. Taitava ja ylivoimainen hyökkäys teki kuitenkin aina muutaman enemmän.

Nyt tuohon luksukseen Kanadalla ei ole varaa, koska hyökkäys ei tuota samaa tahtia maaleja kuin viime vuosina on totuttu. Pelaajamateriaali Kanada on toki kisojen kärkimaita, mutta ei pysty siinä vastaamaan esimerkiksi Venäjälle.

Kokemusta Kanadalla kuitenkin on. Joukkueen pelaajilla on yhteensä yli 5500 NHL-ottelua takanaan. Kanada on olympiaturnauksen vanhin joukkue, sillä sen keski-ikä on lähes 31 vuotta.

Nyt erityisesti viisikkopuolustaminen korostuu.

Kanadan joukkue koostuu suurimmaksi osaksi KHL:ssä ja Euroopan sarjoissa pelaavista kiekkoilijoista. Pohjois-Amerikasta AHL:stä mukana on kaksi pelaajaa, Chris Kelly ja Christian Thomas.

Kokeneet NHL-konkarit löytyvät hyökkäyksestä. Kelly on pelannut maailman kovimmassa kiekkosarjassa yli 800 ottelua sekä Rene Bourque ja Derek Roy yli 700. Tehokkain Kanadan pelaaja NHL:ssä on Roy, joka on takonut yli 500 pistettä.

Kanada rakentaa hyökkäysvitjansa Royn, Linden Veyn ja Chris Kellyn ja Eric O'Dellin ympärille. Sentterinelikon takana on myös laatupelaajia, kuten Maxim Lapierre, kärkkymässä pelipaikkaa. Keskushyökkääjien osalta Kanada on varsin tasapainoinen. Sillä on kaksi hyökkäävää ja kaksi puolustavaa keskushyökkääjää.

Laitahyökkääjistä kärkiketjujen rooliin tyrkyllä ovat Bourque, Gilbert Brule, Brandon Kozun, Wojtek Wolski ja vikkelä Mason Raymond. Laitahyökkääjissäkin on laatua ja tasaisuutta, mutta onko siellä riittävästi maalinteko-osaamista?

Vaikka Kanadan puolustuksessa ei olekaan kokeneita NHL-pelureita, puolustajat ovat ehdottomasti joukkueen yksi suurimmista vahvuuksista. Liikkuva ja kiekollisesti taitava puolustus auttaa Kanadaa vaativan pelitavan toteuttamisessa.

Taitavia kiekollisia puolustajia on oikeastaan koko joukkue täynnä. Chris Lee on latonut viime vuosina KHL:ssä hurjia tehoja, ja vaikka meno on taantunut tällä kaudella, 37-vuotias pelaaja on Kanadan puolustuksen johtohahmo.

Taustalla tukevat monet KHL-joukkueidensa kärkipuolustajat, kuten Chay Genoway ja Mat Robinson.

Maalivahtiosasto on Kanadalla ohut. Ben Scrivens on kelpo ykkösmaalivahti, mutta hänen takanaan taso romahtaa. Kevin Poulin pelaa Kroatiassa EBEL-sarjassa ja Justin Peters Saksassa DEL:ssä.

Scrivensille on tarjolla isoa roolia, mutta jos hän ei pysty vastaamaan odotuksiin tai pahimmassa tapauksessa loukkaantuu, Kanadalla on edessään todellinen maalivahtiongelma.

Nopeaa kiekkokontrollia Desjardinsin tapaan

Kanadalainen nopea kiekkokontrollijääkiekko on säväyttänyt viime vuosina, ja siitä on haettu mallia muissakin maissa – myös Suomessa. Pelitavan ytimessä ovat kiekossa pysyminen, kova tempo, vauhtierot ja syöttöpelaaminen.

Kanadan olymiajoukkueen päävalmentaja Willie Desjardins ei ole ehkä tunneituin nopean kiekkokontrollijääkiekon valmentaja, mutta hän on selvästi opiskellut yhteispelin saloja. Desjardinsin alaisuudessa on panostettu aikaisempaa enemmän puolustuspelaamiseen ja erityisesti oman alueen puolustamiseen. Siellä Kanada on tiivis, ja viisikon yhteistyö toimii moitteettomasti.

Desjardinsin alaisuudessa on panostettu aikaisempaa enemmän puolustuspelaamiseen ja erityisesti oman alueen puolustamiseen.

Hyökkäyspelissä on samoja lainalaisuuksia kuin viime vuosienkin pelaamisessa. Kiekollisena Kanada pyrkii liikuttamaan kiekkoa nopeasti pelaajalta toiselle. Se vaihtaa nopeissa hyökkäyksissä mainiosti painopistettä. Puolustajat tukevat hyökkäyspeliä, tosin lähinnä vain suorissa hyökkäyksissä. Hyökkäysalueella pelaaminen on hieman varmistelevampaa ja konservatiivisempaa.

Kanada käyttää kiekollisessa pelissään paljon kahden pakki-pakki-syötön hyökkäyksiinlähtöjä, joissa toisella pakki-pakki-syötöllä hidastetaan vastustajan viisikkoa. Niissä Kanada luo keskialueella vauhtieroa.

Varastosta löytyy myös viivelähtöjä, joiden toteutus oli tosin ainakin Helsingin turnauksessa marraskuussa vielä hakusessa. Kanada kuitenkin pyrkii venyttämään viivelähdöissään vastustajan viisikkoa yhdellä kärkkyvällä pelaajalla muiden hakiessa vauhdit alhaalta.

Kanadan pelaajamateriaalin heikkous toteuttaa vaativaa pelitapaa näkyy erityisesti silloin, kun hyökätään nopeasti pitkillä etäisyyksillä. NHL-pelaajista kasatut joukkueet ovat pystyneet ottamaan haltuun haastavia pitkiä vertikaalisyöttöjä, jotka tulevat selän puolelta, mutta olympiajoukkue ei siihen pysty samanlaisella laadulla.

Pitkien syöttöjen jälkeen Kanada joutuukin nyt useammin ohjaamaan kiekon päätyyn tai pahimmassa tapauksessa kärsimään jatkuvista pitkistä kiekoista.

Arvio: 

Maalivahtipeli voi koitua Kanadalle ongelmaksi, sillä Scrivensin takana ei laadukkaita vaihtoehtoja ole. Nimellisesti Kanada on vahva, mutta maalinteko voi olla Kanadalle haastavaa, kuten se oli syksyn EHT-peleissä. Kanada ei ole kisojen voittajasuosikki, ja mitalipeleihinkin pääsy tekee tiukkaa.

Maalivahdit

Justin Peters, Kölner Haie (DEL)
Kevin Poulin, Medvescak Zagreb (EBEL)
Ben Scrivens, Salavat Julajev Ufa (KHL)

Puolustajat

Stefan Elliott, HV71 (SHL)
Chay Genoway, Lada Toljatti (KHL)
Cody Goloubef, Stockton Heat (AHL)
Marc-André Gragnani, Dinamo Minsk (KHL)
Chris Lee, Metallurg Magnitogorsk (KHL)
Maxim Noreau, SC Bern (NLA)
Mat Robinson, TsSKA Moskova (KHL)
Karl Stollery, Dinamo Riika (KHL)

Hyökkääjät

Rene Bourque, Djurgårdens IF (SHL)
Gilbert Brulé, Kunlun Red Star (KHL)
Andrew Ebbett, SC Bern (NLA)
Quinton Howden, Dinamo MInsk (KHL)
Chris Kelly, Belleville Senators (AHL)
Rob Klinkhammer, Ak Bars Kazan (KHL)
Brandon Kozun, Lokomotiv Jaroslavl (KHL)
Maxim Lapierre, HC Lugano (NLA)
Eric O'Dell, HK Sotši (KHL)
Mason Raymond, SC Bern (NLA)
Derek Roy, Linköping HC (SHL)
Christian Thomas, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)
Linden Vey, Barys Astana (KHL)
Wojtek Wolski, Metallurg Magnitogorsk (KHL)

» Lähetä palautetta toimitukselle