Kanada leikitellen voittoon - Valko-Venäjä rynni upeasti puolivälieriin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Valko-Venäjän Sergei Kostitsin oli tiistaina pelipäällä.
MM-kisojen alkusarjavaihe huipentuu tiistaina kuuden ottelun voimin. Päivän ensimmäisissä mittelöissä kohtasivat Kanada ja Itävalta sekä Norja ja Valko-Venäjä. Suurimmat panokset olivat sarjapaikan uusimista yrittäneellä Itävallalla sekä puolivälieriin tyrkyllä olleella Valko-Venäjällä.

Kanada rikkoi turnauksessa jo toistamiseen kymmenen maalin rajan murskattuaan Itävallan 10-1. B-lohkon taistelussa puolestaan Valko-Venäjä varmisti täydellä pistepotilla paikan puolivälierissä Slovakian jäädessä toisena vuonna peräkkäin katkerasti rannalle ratkaisuotteluista.

Kanada-Itävalta 10-1 (4-0, 2-0, 4-1)

Alkulohkovoiton näytöstyyliin vieneellä Kanadalla ei juurikaan ollut panosta ottelussa Itävaltaa vastaan. Tämä ei kuitenkaan näkynyt kaukalossa millään tavalla, sillä ilman supertähti Sidney Crosbya pelannut joukkue paineli jo avauserässä tauluun tylyt 4-0-numerot.

Tyson Barrie, Matt Duchene, Taylor Hall ja Aaron Ekblad osuivat ensimmäisen kaksikymppisen aikana lukemista huolimatta miehekkäästi taistelleen Itävallan reppuun. Daniel Ratushnyn valmentava Itävalta ei oikeastaan ollut huono, mutta NHL-tähtiä vilisevän Kanadan rutiinitaso ja perussuorittaminen olivat juuri numeroiden verran parempia.

Myös toinen erä sujui odotetusti Kanadan käsikirjoituksen mukaan. Kiekkoa kontrolloinut ja kenttätapahtumia yhä kaikin puolin hallinnut A-lohkon voittaja iski Jason Spezzan toimesta jo viidennen täysosuman heti periodin alussa. Kanada onnistui erässä kahdesti, kun Jordan Eberle sivalsi vielä taukolukemiksi 6-0.

Merkityksettömässä kolmannessa erässä Kanada viimeisteli neljä maalia Nathan MacKinnonin, Spezzan, Brayden Schennin ja Duchenen maalattua. Myös Itävalta sai hanat auki, kun Dominique Heinrich teki turnauksen toisen maalinsa lopputuloksen ollessa musertava 10-1.

Alkusarja A:n voiton täysin pistein vienyt Kanada kohtaa torstain puolivälierässä Valko-Venäjän. Itävalta sen sijaan joutuu jännittämään sarjapaikkansa puolesta iltapäivään asti, kun Latvia ja Ranska iskevät yhteen huipputärkeässä koitoksessa.

Norja-Valko-Venäjä 2-3 (0-1, 1-2, 1-0)

Valko-Venäjä tuli koitokseen Norjaa vastaan kovalla asenteella silmissään puolivälieräpaikan sinetöiminen. Ensimmäisessä erässä kummatkin maat puolustivat varsin tiiviisti, eikä todellisia maalipaikkoja nähty kummassakaan päässä. Tästä hyvä osoitus on maalivahtien työmäärä, kun norjalaisten veskari Lars Haugen joutui ottamaan vain kaksi ja valkovenäläisten kassari Kevin Lalande viisi torjuntaa.

Avauserän ainoasta osumasta vastasi ylivoimalla Valko-Venäjä, kun Aleksei Kaljužnyi iski limpun häkkiin Sergei Kostitsinin loistavasta poikittaissyötöstä.

Tauon jälkeen joukkueet jatkoivat myös toisessa erässä kurinalaista puolustuspelaamistaan. Hieman ennen koitoksen puoltaväliä Valko-Venäjä kuitenkin siirtyi kahden maalin karkumatkalle Tappara-pakki Alexander Bonsaksenin istuttua jäähyllä. Sergei Kostitsin teki taas huikean esityön, ja Dmitri Korobov ampui maansa lähelle jatkopaikkaa.

Jos maanantaina Leijonia vastaan Valko-Venäjän ylivoima oli tukossa, niin tiistaina se toimi mainiosti. Andrei Kostitsin vei punapaidat kolmannella ylivoimamaalilla jo 0-3-johtoon. Kolmen vuoden takaisten MM-kisojen pistepörssin kakkonen Patrick Thoresen tosin muutti numerot tauolle lähdettäessä vielä 1-3:een.

Norja halusi ilmeisesti jättää turnaukselle kunniakkaan päätöksen ollen kolmannessa erässä niskan päällä. Maa pääsikin peliin mukaan pomppumaalilla, kun nuori puolustaja Mattias Norstebo kavensi vartti ennen päätössummeria lukemat 2-3:een.

Ottelun loppu oli hurja Norjan painaessa valkovenäläisten päätyyn kuin raivohärkä. Norstebon iskemä häkki jäi kuitenkin pelin viimeiseksi lopputuloksen ollessa siis 2-3.

Kolmen pisteen myötä Valko-Venäjä sinetöi paikkansa puolivälierissä Kanadaa vastaan pahimman uhkaajan Slovakian jäädessä jo toisena vuonna peräkkäin rannalle pudotuspeleistä. Myös Norjan turnaus päättyi alkusarjavaiheeseen.