KalPan revitty palapeli

LIIGA / Artikkeli
KalPan pelaajamateriaali on vuodessa kokenut täysremontin.
Kuva ©
KalPan pelaajisto meni vuodessa täysin uusiksi. Edellisten tilikausien isot tappiot ovat laittaneet suitsia joukkueen budjettiin, mutta savolaisryhmä on nyt järkevämmin kasattu. Suosikkia KalPasta ei silti saa tekemälläkään.

Verratkaapa vaikka aluksi KalPan tämän kauden pelaajakarttaa vuoden takaiseen. Harjaantumatonkin silmä voi tehdä oikean päätelmän: KalPan pelaajapaletti on vuodessa muuttunut valtavasti. Siis valtavasti. Kun mukaan lasketaan valmennuksen isot muutokset, on KalPa uuden aikakauden edessä.

Vaikka KalPan pelaajabudjetti supistui jo toisena kautena peräkkäin, ovat joukkueen rakennuspalikat Liigan keskikastia. Uusissa pelaajahankinnoissa KalPa on painottanut vahvasti savolaista taustaa. Avainpelaajien rooleihin onkin saatu haalittua useita paluumuuttajia jokaiselle pelipaikoille.

Kilpeläinen ja Jokela – Alakerran avainmiehet

Tärkein paluumuuttaja seisoo ensi kaudella KalPan tolppien välissä, kun Eero Kilpeläinen liittyi savolaisten riveihin monivuotisella sopimuksella. Maalivahtitandem meni kokonaan uusiksi, kun Henri Kiviaho lähti hieman yllättäen rapakon taakse. Kiviahon tilalle KalPa pestasi viime kaudella Pohjois-Amerikassa sekä HIFK:n nuorissa torjuneen Samu Perhosen.

Sosiaalipeluutusta on turha odottaa, sillä Kilpeläinen on liigatasolle mitat täyttävä ykkösvahti. Perhosen mahdollisuudet isompaan peliaikaan lepäävät lähinnä Kilpeläisen haparoinnin tai vammojen kautta. Kaksikon takana peliaikaa kärkkyy nuorten ykkösmaalivahti Tuukka Smura.

KalPan puolustus on edelleen kapea, sillä vain kahdeksalla puolustajalla on sopimus. Heistäkin Mikael Seppälä ja Joonas Lyytinen voisivat vielä pelata täyden kauden Nuorten SM-liigassa, Tero Konttinen on koesopimuksella ja Antti Halosen edellinen Liiga-peli on marraskuulta.

Myös pakkiosastolle KalPa naarasi kokeneen paluumuuttajan, kun KalPassa viimeksi kevään 1999 liigakarsinnoissa pelannut Mikko Jokela palasi Kuopioon. Kapteeniksi valittu Jokela, varakapteeni Jussi Timonen sekä Halonen muodostavat KalPan alakerran kokeneen rungon. Kolmikon rooli on puolustuspainotteinen, vaikka ainakin ainoana oikea käsi alhaalla pelaavalle Jokelalle on ylivoima-aikaa luvassa.

Kiekollinen vastuu puolestaan jakautuu ensisijaisesti nuorempien kesken. Sekä Miika Koivistolla, Juuso Riikolalla että Joonas Lyytisellä on parhaimmillaan edellytykset hyvään kiekolliseen peliin, mutta pysyykö suoritustaso riittävän vakaalla tasolla? Etenkin kolmikon kokeneimman, Koiviston otteissa on ollut valtavasti ailahtelevaisuutta.

Kaiken kaikkiaan puolustus voi muodostua Akilleen kantapääksi, sillä Virran pelitapaan tarvitaan ennen muuta suoritusvarmuutta. On suoranainen ihme, jos KalPa luovii kauden läpi pelkästään näillä puolustajilla.

Hyökkäyspäässä vaihtoehtoja

Hyökkäyksessä variointimahdollisuuksia on enemmän. Suurin liikkuva palanen on erinomaiset pudotuspelit viime keväänä Tapparassa pelannut Jukka Voutilainen. Harjoituskaudella Voutilainen on pelannut sekä sentterin että laiturin paikalla ja on oletettavaa, että molemmat pelipaikat tulevat tutuiksi myös liigakauden aikana.

Hieman samankaltainen tilanne on Mestiksen pistehai Mikael Ruohomaan osalta, joka tosin ei ole vammojen vuoksi vielä kilpipaidassa debytoinut. Muut sentterit KalPalla ovat Jaakko Rissanen, Arttu Ilomäki, Saku Kinnunen ja Joona Harjama, joten ketjukokoonpanojen suhteen valmennusjohdolla riittää vaihtoehtoja.

Joukkueen parempi roolitus näkyy erityisesti laitahyökkääjissä. KalPan mittapuulla mitattuna joukkueesta löytyy paljon myös fyysisemmän osaston rouhijoita, jotka passaavat alempiin ketjuihin. Ässistä tullut Sami Mutanen, Jukureista KalPaan palannut Toni Hyvärinen sekä joukkueessa jatkavat Janne Kolehmainen ja Heikki Liedes kuuluvat tähän kategoriaan.

Kuten monessa muussakin suomalaisen pääsarjan kiekkojoukkueessa, mietitään KalPassakin kuka tekee maalit. Koeajalla oleva Mikko Nuutinen on tehnyt paljon maaleja, mutta ei liigatasolla. Suuri vastuu hyökkäyspäässä lankeaa tšekki-kaksikolle Michal Birner-Tomas Kubalik. Heistäkin Birner on enemmän kahden suunnan laituri ja Kubalik fyysisen osaston pelaajia.

Vaikka kumpikaan tšekeistä ei ole maalintekijätyyppiä, voi etenkin Kubalikilta odottaa osumia maalin edustalta. Kolmas kärkiketjun laituri on Lukosta saapunut Janne Keränen. Erittäin nopea hyökkääjä käy KalPan pelitapaan erinomaisesti ja on realistista odottaa Keräseltä uusia piste-ennätyksiä.

Perusrungon takana KalPalla on tulossa myös lupaavia junioripelaajia. Miikka Pitkänen, 18, pelasi jo viime kaudella kymmenkunta peliä. Vuotta nuoremmista Topi Piipponen ja Jonne Tammela ovat myös sopimuspelaajia. Etenkin Jyväskylän harjoituspelissä jo verkkoja heilutellut Tammela kannattaa laittaa tarkkailun alle.

KalPan kohdalla on vielä yksi muuttuva tekijä, nimittäin Kasperi Kapanen. Kapanen lähtee havittelemaan paikkaa Pittsburgh Penguinsin kokoonpanosta, mutta mikäli sitä ei vielä heru, voi Kapasen tie käydä takaisin Kuopioon. Tämän varaan KalPassa ei ole kuitenkaan juuri laskettu

» Lähetä palautetta toimitukselle