KalPan pelaaja-arviot 2013-2014

LIIGA / Artikkeli
KalPan kausi oli tuskainen.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Savossa KalPan päättyneen kauden tekemiset on pyritty parhaimman mukaan unohtamaan. Jatkoaika palasi vielä kertaalleen muistelemaan pahasti alisuorittaneen joukkueen edesottamuksia. Pelaaja-arvioissa ei ruusuja juuri jaeltu.

Liigakausi 2013–14 oli Kuopiossa täydellinen pannukakku. Mikään ei toiminut. Seurajohtoa kritisoitiin heikosti kasatusta joukkueesta, valmennus sai sapiskaa häilyvästä pelitavasta ja pelaajistossa oli valtavasti alle tasonsa pelanneita. Heikon yhdistelmän täydensi historiallinen loukkaantumissuma. Pahimmillaan KalPan riveistä sivussa oli lähes kolmen ketjun verran pelaajia. Katastrofaalinen yhdistelmä takasi jumbosijan.

Onnistumisia KalPan pelaajistosta saakin etsiä suurennuslasin kanssa. Alisuorittajia sen sijaan löytyy roppakaupalla. Monen pelaajan kohdalla voi kysyä, mikä oli heikkojen esitysten syy-seuraus -suhde. Huonosti esiintyneessä joukkueessa on usein huonosti pelaavia pelaajia. Huonosti pelaavat pelaajat taas muodostavat huonon joukkueen.

Jokainen tehköön filosofisen pohdintansa itse. Tässä tulevat Jatkoajan tuomiot.

Maalivahdit

Pekka Tuokkola
40 ottelua, päästettyjen maalien keskiarvo 2.41, torjuntaprosentti 88.9%

Kokenut maalivahti pelasi kohtalaisen kauden, mutta "kohtalainen" ei KalPan joukkueessa riittänyt mihinkään. Ei pystynyt venymään illasta toiseen, mitä savolaisryhmä olisi tarvinnut pysyäkseen pinnalla. Kaupattiin siirtorajan kynnyksellä Ruotsin pääsarjaan Färjestadiin, jossa pelasi vain muutaman ottelun.

Henri Kiviaho
13, 2.92, 88.12%

Kiviahon debyyttikausi miesten tasolla sujui nousujohteisesti. Pelasi loppukaudesta enemmän ja samalla irtokiekkojen hallinta parantui huomattavasti. Isolla ja liikkuvalla maalivahdilla on paljon potentiaalia, vaikka otteissa on vielä ailahtelua. Solmi keväällä sopimuksen Dallas Starsin kanssa ja ensi kauden työpiste on KalPa-kontrahdista huolimatta hämärän peitossa.

Antti Ore
10, 3,56, 85,31%

Saapui HIFK:n riveistä ensimmäisen kerran KalPaan joulukuussa kahden ottelun lainalle. Lainapelit sujuivat niin hyvin, että siirtyi tammikuussa loppukaudeksi Kuopioon. Kevät ei sitten sujunutkaan lainapelien malliin. Helppoja maaleja lipsahteli selän taakse aivan liian usein ja tilastot valahtivat luvattoman heikoiksi.

A-nuorten ykkösmaalivahti Tuukka Smura oli Liigan mukana muutamissa otteluissa, mutta peliaikaa nuorukaiselle ei siunaantunut. Jatkaa KalPan organisaatiossa.

Puolustajat

Jeff Foss
  58 ottelua, 0+2=2, jäähyminuutit 75, tehotilasto -19

Vajaa sata laukausta eivät tuoneet jenkkipakille ammattilaisuran avausmaalia. Sai syksyn koeajan jälkeen sopimuksen osin pakon sanelemana, kun puolustuspäässä oli vajetta. Ei ollut missään vaiheessa vahvistus, mutta oli pakko roikottaa kokoonpanossa jatkuvan loukkaantumissuman vuoksi. Kiekollinen peli ei Liigaan vaadittavalla tasolla.

Antti Halonen
19, 0+2,=2, 37min, +1

Sitkeät selkävammat päättivät Halosen kauden lyhyeen. Hoiti oman peruspakin roolinsa ja jäi tehotilastossa jopa yhden pykälän plussalle. Sopimus on myös ensi kaudesta, mutta antaako kroppa periksi vielä pelata huipputasolla?

Marko Kauppinen
31, 3+15=18, 39min, -8

Oli kiekollisesti KalPan johtava puolustaja ja teki joukkueen maalimäärään suhteutettuna hirmuisen kasan pisteitä. Kaiken kaikkiaan tuttua Kauppista. Kiekon kanssa selkeä vahvistus, kiekottomana välillä tuuliajolla. Pyysi siirtorajan viime hetkillä siirtoa menestystä tavoittelevaan seuraan ja päätyi Tapparaan.

Miika Koivisto
60, 2+13=15, 36min, -15

Vaasalaislähtöisen Koiviston toinen liigakausi oli kuin malliesimerkki "toisen kauden kirouksesta". Teki kiekollisessa pelissä erittäin paljon virheitä ja tuntui olevan myöhässä joka tilanteesta. Itseluottamuskin vaikutti olevan koetuksella. Keväällä näkyi ajoittaisia viitteitä paremmasta, mutta odotukset olivat huomattavasti korkeammalla. Pelasi KalPan riveistä ainoana täydet 60 ottelua.

Joonas Lyytinen
30, 3+6=9, 24min, -3

Ennakkoluuloton nuorukainen valloitti talvella vakiopaikan KalPan puolustuksesta. Pystyi siirtämään juniorisarjoista tutun rohkean kiekollisen pelinsä yllättävän hyvin Liiga-tasolle. Ulkomuoto muistuttaa vielä enemmän korkeushyppääjää, mutta tulevaisuus kiekkoilijana näyttää erinomaisen hyvälle. KalPa-puolustuksen suurin onnistuja.

Adam Masuhr
43, 4+6=10, 22min, -19

KalPan ja Masuhrin pitkä yhteinen taival sai ikävän päätöksen, kun ensi kauden sopimus purettiin ja ruotsalaispuolustaja siirtyi Kärppiin. Peliesityksetkään eivät täysin vastanneet palkkapussin kokoa, joten siirto oli lopulta molemmille osapuolille hyvä. Jatkaa mestarijoukkue Kärpissä.

Juuso Riikola
54, 1+4=5, 28min, -12

Ensimmäisen täyden kauden Liigassa pelannut Riikola ei täysin kyennyt hyödyntämään vahvuuksiaan miesten peleissä. Voisi ottaa vielä rohkeammin vastuuta kiekollisesta pelistä, sillä potentiaalia löytyy. Jäi nyt hieman taustalle. Liigauran avausmaali kuitenkin tehtynä. Sopimus jatkuu vielä kaksi seuraavaa kautta.

Mikael Seppälä
18, 1+2=3, 12min, -6

Loukkaantumiset ja poistomyynti avasivat myös Seppälälle ovet Liigaan, eikä hyökkäysorientoituneen puolustajan tarvitse esityksiä hävetä. Toi kaukaloon energiaa ja yritystä, eikä kumarrellut ketään. Yritys meni välillä hieman säntäilyn puolelle. Ensi kaudella luvassa lisää liigapelejä.

Jussi Timonen
39, 2+4=6, 42min, -8

Kapteeniksi loppukaudeksi ylentynyt Timonen pelasi totutulla periksi antamattomalla tyylillään, mutta ei aivan yltänyt viime kausien tasolle. Peruspuolustajalta perustekemistä, mutta ei noussut alisuorittaneesta joukkueesta erityisemmin esille. Sopimus jatkuu vielä kevääseen 2017.

Ylläolevien lisäksi KalPan riveissä nähtiin katastrofaalisen huonosti esiintynyt ruotsalaispuolustaja David Printz (5 ottelua, 0+0).

Hyökkääjät

Joona Harjama
27, 2+2=4, 12min, +0

European Trophyn pelit antoivat odottaa Harjaman debyyttikaudelta hieman enemmän, mutta loukkaantumiset pilasivat myös Harjaman kautta. Seuraavan kauden haasteena on valjastaa erinomaiset kiekolliset taidot käyttöön myös kovatempoisissa liigamittelöissä. Oli yksi monista avausmaalinsa Liigassa iskeneistä kuopiolaisista.

Jasse Ikonen
20, 2+3=5, 10min, -2

Ikosen tie kasvattajaseuransa kanssa katkesi jo syyskaudella, kun hyökkääjä siirtyi HIFK:n riveihin. Kykenee pelaamaan alemmissa kentissä hyvällä tasolla, mutta ratkaisijan viittaa Ikosen harteille on turha sovitella. Ikosenkaan tapauksessa palkkapussi ja rooli eivät täysin vastanneet toisiaan.

Arttu Ilomäki
21, 4+7=11, 4min, -2

Tapparan lainahyökkääjä pelasi Kuopiossa isossa roolissa. Suoritustaso vaihtelee valtavasti pelistä toiseen. Parhaimmillaan Ilomäki on pitelemätön pelintekijä, mutta saattaa seuraavissa peleissä vaipua joukkueelle hyödyttömäksi vapaamatkustajaksi. Jatkaa KalPassa lainalla ensi kauden. Edessä suuri näytönpaikka.

Jyri Junnila
35, 2+2=4, 10min, -9

Tuttuakin tutumpaa Junnilaa. Repii, raastaa ja luistelee. Sopii alempien kenttien pelaajaksi, mutta kuten tehopisteetkin osoittavat, ei kannata heittää jäälle silloin, kun haetaan tärkeää viime hetken maalia. Periksiantamaton taistelija on jo ominaisuuksienkin puolesta erinomainen alivoimapelaaja.

Kasperi Kapanen
47, 7+7=14, 10min, -8

Kuten kauden alussa ennakoitiin, joutui nuorempi Kapanen aivan liian isoon ruutuun. Pelasi koko kauden ykkös- kakkosketjussa, mutta B-juniori-ikäinen Kapanen ei ollut vielä riittävän hyvä ratkaisemaan pelejä Liigassa. Ominaisuudet ovat kuitenkin huippuluokkaa. Syöttötyöskentelyyn ja pelinlukuun on kiinnitettävä ensi kaudella huomiota.

Sami Kapanen
35, 7+6=13, 26min, -6

Vanhempi Kapanen sai kauden viimeisessä pelissä ansaitsemansa päätöksen hienolle uralleen, kun yleisö osoitti useampaan kertaan suosiota seisaaltaan. Oli vammojen takia sivussa useammasta pelistä, mutta kentällä ollessaan täysin liigapaikan arvoinen. Mielenkiintoista seurata, mitä omistaja haluaa seurassa seuraavaksi tehdä.

Kalle Kerman
51, 8+7=15, 28min, -9

Lähes ehjän kauden pelanneesta Kermanista saadaan yksi merkintä alisuorittajien pitkään listaan. Ei ole viime kausina löytänyt enää "sitä jotain", millä oltaisiin viimeistelyn ja ylivoiman osaajia. Yritystä kyllä löytyy, mutta tulos on jäänyt laihaksi. Menisi vielä Liigassa kolmosketjussa, mutta palkasta joutuisi tinkimään roimasti. Miettii vielä uransa jatkoa.

Saku Kinnunen
51, 7+8=15, 16min, +3

Harva muistaa nyt, että Kinnuselle ei ennen kauden alkua kukaan uumoillut vakituista paikkaa Liigassa. Raivasi heti alkukaudesta pelipaikan edustuksessa ja nousi puskista myös nuorten MM-kisapelaajaksi. Järkevä sentteri pystyy pelaamaan monessa roolissa. Tehotilastoa +3 voidaan jumbojoukkueessa alleviivata paksulla tussilla. Teki kahden vuoden jatkosopimuksen.

Janne Kolehmainen
53, 6+5=11, 69min, -13

Voimahyökkääjän kausi oli pettymys. Pääsi pelaamaan isossa roolissa läpi kauden, joten tulosta olisi pitänyt syntyä nähtyä enemmän. Isot minuutit vastuullisessa kiekollisessa roolissa ei ole Kolehmaiselle ominaista. Sopiiko muutoinkaan KalPan liikkuvaan ja kiekolliseen pelitapaan?

Pasi Kouvalainen
25, 1+2=3, 4min, -8

Pyhäjärven mies sai Liiga-vastuuta huomattavasti ennakoitua enemmän. Pärjäsi nelosketjun pienessä roolissa kuitenkin suhteellisen hyvin ja onnistui iskemään myös liigauran avausmaalin. Pelasi kauden aikana myös Mestiksen Hokissa ja yli-ikäisenä KalPan nuorissa. Ei sopimusta ensi kaudelle.

Tomi Körkkö
28, 5+3=8, 22min, -8

Kärpistä peliajan perässä KalPaan saapuneen laitahyökkääjän jakso Kuopiossa oli nousujohteinen. Armoton yritys kompensoi mukavasti puutteellista taitotasoa. Matkaa ensi kaudeksi Liigaan nousseeseen Vaasan Sportiin.

Petri Lammassaari
41, 2+4=6, 16min, -15

Eurajoen kasvatin ura ei lähtenyt KalPassa uuteen nousuun. Kahteen edelliseen kauteen verrattuna sai alle paljon pelejä, mutta kaksi maalia oli kaikille pettymys. Väläytteli välillä sulavaa luistelua ja pehmeitä käsiä, mutta tehot jäivät varastoon. Ikää vielä alle kolmekymmentä, mutta ensi kauden pelipaikka täysi arvoitus.

Artturi Lehkonen
33, 7+13=20, 4min, -2

Nuorten maailmanmestaruus kävi KalPalle kalliiksi, sillä kisoissa sattuneen loukkaantumisen vuoksi Lehkonen ei enää tämän vuoden puolella savolaisten peliasussa esiintynyt. Ennen kisoja oli KalPan paras hyökkääjä. Fysiikka parantunut iän myötä, eikä huippukiekkoilijaksi kehittyminen jää pelillisistä ominaisuuksista kiinni. Iski KalPan paidassa 78 otteluun 50 pistettä. Siirtyy ensi kaudeksi SHL-joukkue Frölundan riveihin.

Ville Leskinen
12, 0+1=1, 0min, -3

KalPan kolmas hallitseva nuorten maailmanmestari saapui Kuopioon Oulusta. Aloitti kilpipaidoissa pirteästi, mutta kuten monen nuoren pelaajan kohdalla, oman huipputason pitäminen pelistä toiseen oli vaikeaa. Luistelusta ja yrittämisestä onnistuminen ei jää kiinni. Viimeistelyyn annos kylmäpäisyyttä ja rauhallisuutta tekisi hyvää.

Heikki Liedes
18, 1+0=1, 6min, -4

Yksi KalPan lukuisista epäonnensotureista. Juhani Tyrväisen taklauksesta syntynyt päävamma päätti Liedeksen kauden jo marraskuussa. Pelaa fyysisesti ja suoraviivaisesti, eikä kuvia kumartele. Raumalla runnottu uran avausmaali jäi ainoaksi tehopisteeksi.

Rastislav Pavlikovsky
15, 0+2=2, 8min, -9

Slovakkisentterin visiitti Kuopioon oli mollivoittoinen. Maailmanmestarin vauhti ei enää liigatasolle riittänyt, eivätkä kädetkään toimineet riittävän nopeasti. Koeaikaa jatkettiin pariinkin otteeseen, mutta loppukauden sopimukseen eivät näytöt riittäneet.

Luke Pither
20, 5+2=7, 26min, -11

Liukasliikkeisen kanadalaissentterin ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikan ulkopuolella jäi torsoksi. Marraskuun alussa sattunut vamma vaati leikkaushoitoa ja kausi oli ohi. Ennen loukkaantumistaan Pither oli KalPan paras maalintekijä, joka kertoi paljon myös joukkueen suorittamisesta. Ura jatkuu ensi kaudella Itävallassa.

Miikka Pitkänen
11, 2+0=0, 2min, -3

Vasta 17-vuotias Pitkänen sai keväällä yllättäen vastuuta Liigasta. On harvinaisen taitava ja älykäs pelaaja, mutta antaa voimassa ja luistelussa vielä ratkaisevasti tasoitusta. Yksitoista ottelua tuottivat silti kaksi osumaa, jotka syntyivät samassa ottelussa. Tulevaisuuden pelaajia.

Joonas Riekkinen
58, 5+9=14, 30min, -25

Riekkinen oli KalPan riveistä keräilyharvinaisuus, sillä sentteri pelasi ehjän kauden. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, miinuksia tuli tilastoihin hurja määrä. Pakkaslukema -25 oli koko Liigan huonoin. Suurten otsikoiden takana koko uran pysytellyt Riekkinen jättää KalPan seurahistorian kokeneimpana liigapelurina.

Ossi Saarinen
34, 2+7=9, 10min, -10

Kolmatta kauttaan Kuopiossa pelanneen Saarisen kausi jäi puolittaiseksi. Kykenee pelaamaan liigajäillä alempien kenttien energialaiturina, mutta aihioita tuloskenttiin ei oikein ole. Ensi kauden joukkue on vielä hämärän peitossa.

Jukka Voutilainen
35, 7+8=15, 12min, -9

Joukkueen kapteenin kausi meni koko ryhmän tavoin mollivoittoisesti. Pistemäärä jäi ykkössentteriksi aivan liian alas ja suostui keväällä siirtymään mestaruutta tavoitelleen Tapparan riveihin. Kirvesrintojen paidassa Voutilainen pelasikin erinomaiset pudotuspelit, jotka antavat uskoa myös savolaisten ensi kauteen.

Antti Kerälä (12 ottelua, 0+1) siirtyi kauden alussa KalPasta HPK:n riveihin. Lainapelaajista kilpipaidassa viilettivät Sakari Manninen (8, 1+0), Joonas Komulainen (2, 0+1), Artem Iossafov (4, 0+0) ja Jussi Pesonen (2, 0+1). Omista junioreista liigajäitä tunnustelivat Janne Katosalmi (5, 0+0) ja Mikko Komulainen (2, 0+0).

» Lähetä palautetta toimitukselle