KalPa ja Kilpeläinen sulavat keväällä - myytti vai totta?

LIIGA / Artikkeli
Saako Pekka Virta johdatettua KalPan mitaleille?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

KalPan ykkösvahti Eero Kilpeläinen pelasi loistavan runkosarjan ja helmikuussa rikkoontui ennätys koko Liigan nollapelien määrässä.
"Liigan paras runkosarjavahti" ja muut toteamukset liitetään usein Kilpeläiseen, mutta miten hän on todellisuudessa onnistunut pudotuspelien koittaessa?

Ensimmäiset pudotuspeliottelunsa Kilpeläinen pelasi kauden 2010-11 päätteeksi Porin Ässien paidassa. Juvalaislähtöinen vahti nosti omalla hienolla pelaamisellaan patapaidat kyseisen kauden runkosarjan kakkospaikalle. Ässät joutui kuitenkin taipumaan puolivälierissä silloiselta "villi kortti" -kierrokselta tulleelle Espoon Bluesille voitoin 2-4. Kilpeläisen torjuntaprosentti näiden kuuden ottelun jälkeen oli 93,6.

Ässistä Kilpeläinen siirtyi Helsingin kirkkaisiin valoihin ja Jokeri-paitaan. Siellä pudotuspelikokemusta kertyi lisää kausilla 2011-12 ja 2012-13.

Kaudella 2011-12 Jokerit saavutti runkosarjassa kuudennen sijan ja puolivälierissä vastaan asettui paikallisvastustaja HIFK. Kilpeläinen ja Jokerit hoitivat punanutut selkeästi voitoin 4-0. Välierissä vastaan luisteli JYP, joka meni finaaliin voitoin 4-1. Jokerit pystyi kauden päätteeksi kaatamaan vielä Bluesin pronssiottelussa, joten pudotuspelit sujuivat runkosarjasijoitukseen peilaten hyvin. Kilpeläisen torjuntaprosentti olikin pudotuspeleissä hieno 94,24. Hän torjui kaikissa 10 pudotuspeliottelussa.

Kausi 2012-13 ei ollut yhtä loistelias. Jokerit voitti runkosarjan ja Kilpeläinen urakoi 48 ottelua. Pudotuspeleissä nykyisen KalPa-vahdin ja Jokereiden taso romahti ja Lukko passitti narrilauman kesälomille puolivälierien jälkeen voitoin 2-4. Kilpeläisen otteet eivät olleet parhaita mahdollisia ja torjuntaprosentti jäi pudotuspelien kuuden ottelun jälkeen lukemiin 86,8.

Kolmen vuoden tauon jälkeen Kilpeläinen pääsi maistamaan pudotuspelihuumaa viime keväänä. KalPa kohtasi Pelicansin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Lahtelaiset etenivät lopulta jatkoon voitoin 1-2. KalPa-veräjänvartijan torjuntaprosentti oli 90,5.

Kilpeläisen pudotuspeliura on ollut varsin mukiinmenevä ja varmasti arvosteluissa korostuu Jokereiden ja Kilpeläisen kannalta epäonnistunut kevät 2013. Mitali huippuvahdin kaapista löytyy, eli myös onnistumisia on tullut.

KalPa säännöllisesti pudotuspeleissä - viime vuosina puolivälierät akilleen kantapäänä

Pekka Virran edellinen KalPa-visiitti ajoittui kausille 2006-2011. Tuolloin kuopiolaiset pelasivat pudotuspeleissä vuosien 2009 ja 2010 keväinä.

Kauden 2008-09 runkosarjassa KalPa sijoittui kuudenneksi. Puolivälierissä HPK kaatui voitoin 2-4, mutta välierissä paikallisvastustaja JYP oli parempi etenemällä finaaleihin voitoilla 4-1. Kilpipaidat onnistuivat kuitenkin ottamaan pronssia Bluesin nenän edestä.

Seuraavalla kaudella Virran KalPa paransi otteitaan sarjassa ja se sijoittui runkosarjassa hienosti toiseksi. Puolivälierissä Tappara kaatui voitoin 4-2, mutta jälleen kerran välierät olivat kantona kaskessa. HPK onnistui viemään itsensä finaaliin ja lopulta hopealle asti. Kuopiolaiset pelasivat toista vuotta peräkkäin pronssiottelussa, mutta tällä kertaa JYP vei himmeimmän mitalin.

Virran ensimmäisen Kuopio-visiitin viimeisellä kaudella 2010-11 kilpipaidat sijoittuivat runkosarjassa viidenneksi. Puolivälierien jälkeen kalpalaiset joutuivat kesälomille ja Lukko eteni välieriin tiukan sarjan jälkeen voitoin 4-3.

Tuomas Tuokkola otti kuopiolaisjoukkueen vetovastuun Pekka Virran jälkeen. Kaudella 2011-12 KalPa onnistui loistavasti runkosarjassa ja voitti sen. Puolivälierissä vastaan tuli villi kortti -kierrokselta jatkoon päässyt Blues. KalPa johti puolivälieräsarjaa jo voitoin 3-0, mutta espoolaiset kampesivat itsensä jatkoon voitoin 3-4.

Kaudella 2012-13 Jari Laukkasen luotsaamien kuopiolaisten runkosarjasijoitus oli viides ja edelliskauden tapaan kesälomat kutsuivat jo puolivälieräsarjan jälkeen. Ässät oli tuolloin parempi voitoin 4-1.

Jumbosijaan päättyneen seuraavan kauden jälkeen KalPa palasi pudotuspeleihin keväällä 2015. Pekka Virta oli palannut kyseiselle kaudelle kilpipaitojen päävalmentajaksi. Virran toisen Kuopio-pestin ensimmäinen kausi päättyi niin ikään puolivälierissä. Kuudennelta sijalta kevään koitoksiin lähtenyt KalPa joutui nöyrtymään runkosarjan kolmanneksi tulleelle Lukolle voitoin 4-2.

Vuosi sitten KalPa pääsi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, Pelicans oli tuolloin parempi voitoin 1-2.

Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Kuopiossa ollaan päästy säännöllisesti pudotuspeleihin, mutta varsinkin viime aikoina matka on tyssännyt jo puolivälierissä. Edellinen pudotuspelisarjan voitto onkin niin kaukaa, kuin keväältä 2010.

Varsinaiset suuret onnistumiset keväällä ovat jääneet jo lähihistoriaan. Löytyykö joukkueesta henkistä kanttia onnistua?

» Lähetä palautetta toimitukselle