Kärpät-SaiPa – Henki vastaan materia ja henki

LIIGA / Artikkeli
Lappeenranta elää kiekkobuumia.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com

Oulun Kärpät eteni välieriin kaatamalla Hämeenlinnan Pallokerhon puhtaasti 4-0. Oululaiset antoivat Pallokerhon riehua rauhassa, puolustaen varsinkin sarjan alussa äärettömän tiiviisti. Kun HPK:n pahin kiima oli laantunut, iski Kärpät tappavan tehokkaasti. HPK:lle ei jäänyt lopulta kovinkaan paljon mahdollisuuksia.

SaiPa ja JYP mittelivät yhden kaikkien aikojen parhaista ja viihdyttävimmistä pudotuspelisarjoista. Ensin näytti siltä, että SaiPa marssii helposti välieriin. Sitten heräsi JYP, eikä kärkipelaajien kolhuista kärsineellä SaiPalla pitänyt olla paljon saumaa legendaarisessa game sevenissä. Ratkaisevan pelin uskomaton nousu kuilun partaalta syöpyi koko kiekkosuomen sydämiin kenties ikuisiksi ajoiksi.

Oulun-toimituksen Janne Onnela ja SaiPa-toimituksen Marianne Suntio perkaavat läpi välieräsarjan kuusi kuuminta kysymystä.

Henki vastaan materia. Niinkö?

Onnela: Ei aivan. Pikemminkin henki vastaan materia ja henki. Kärppiä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa hengettömäksi joukkueeksi. Se, että joukkueessa on huippuyksilöitä, ei tee siitä hengetöntä. Siitä pitävät huolen päävalmentaja Lauri Marjamäki, kapteeni Lasse Kukkonen sekä vuosikausien taaperrus liigan yhdellä kovimmista budjeteista.

Saipamaista hurmosta Kärpät tuskin välieräsarjassa saa aikaan, mutta ei sen tarvitsekaan. Kärpät teki HPK:ta vastaan vain sen, mitä tarvitsi. Sama toistuu SaiPaa vastaan.

Suntio: Sekä hyvässä että pahassa. SaiPa on pystynyt parhaimmillaan ulosmittaamaan kaiken, mitä joukkueesta saa irti. Pelaajat taistelevat vimmatusti ja viittaavat kintaalla sille mille sijalle SaiPan on arvioitu päätyvän kauden lopussa. Periksi ei anneta ja tähän vielä pari sanontaa harmaasta kivestä.

Toisaalta loppuun asti ja verenmaku suussa painaminen saattaa kostautua, kun pelaajat unohtavat kisahuumassa käyttää omia vahvuuksiaan. Kun pelataan "liikaa" tunteella, syöttöjen laatu laskee heti ja sijoittuminen saa luovia ulottuvuuksia. SaiPan täytyy pitää kiinni kultaisesta keskitiestä, jotta se voi pelata maltilla ja hyvällä sykkeellä.

SaiPan pelitahti on tällä hetkellä armoton ja joukkue kärsii pienistä vammoista. Kärpät on levännyt ja terve. Kuinka paljon Kärpät hyötyy tilanteesta?

Onnela: Paljon, se on selvä. SaiPa taisteli ratkaisevan pelin JYPiä vastaan puolikuntoiselta vaikuttaneelta kapteenilla sekä maalivahdilla. Ville Kohon ja Jussi Markkasen merkitys joukkueelle on äärimmäisen suuri. Erityisesti jälkimmäisen, sillä Andreas Bernard ei pystynyt täyttämään upean kauden pelanneen Markkasen saappaita lauantaina Jyväskylässä.

Kärpät on harjoitellut järkevästi ja pitänyt jopa vapaapäivän keskellä pudotuspelejä. Joukkue on täysin terve. Kärpillä on laaja rinki, joten jokaiseen peliin on tarjolla tuoreita jalkoja. Etu on suuri ja nousee yhdeksi ottelusarjan ratkaisunpaikaksi.

Suntio: SaiPa-valmentaja Pekka Tirkkonen painotti voitetun JYP-sarjan jälkeen, että lappeenrantalaisjoukkue on parhaimmillaan silloin, kun pelejä on paljon. SaiPa elää kovasta intensiteetistä, mutta päivä lisää hengähdystaukoa ei ehkä olisi ollut pahitteeksi. Kärpät voi yrittää hyötyä tilanteesta, mutta ainakin ensimmäisessä ottelussa pelaamattomuus antaa hieman tasoitusta SaiPan väsyneille jaloille.

Vaikka runkosarja- ja pudotuspeliotteluita ei voi suoraan verrata keskenään, pienet vammat tekevät SaiPasta vain vihaisemman. Kunhan ei mennä siihen, että koko reservistä löytyy alle kuusi pelikuntoista puolustajaa, SaiPalla on heittää askiin pelaajia, jotka eivät anna tuumaakaan periksi. Kauden aikana nähtiin, että joukkue pystyy voittamaan hyvinkin sekalaisista paloista kasaan kursitulla kokoonpanolla.

Mitkä ovat joukkueiden parhaat aseet toisiaan vastaan?

Onnela: Kärpillä riittää aseita tähän ottelusarjaan pienen armeijan verran. Laatuhyökkääjiä, kaksi voittavaa maalivahtia, laaja materiaali, kurinalainen ja toimiva viisikkopuolustus. Täysin terve joukkue.

Yksi ase on myös Kärppien rutiini matkustamisen suhteen. Vaikka joukkueet matkustavatkin käytännössä käsi kädessä, näen että tästä rutiinista on Kärpille silti pieni etu.

SaiPan yksi ehdoton ase on liki koko Suomen tuki – Oulua lukuun ottamatta. Kärpät mainostaa itseään puolen Suomen joukkueena, mutta tässä sarjassa SaiPa on melkein koko Suomen joukkue.

Suntio: SaiPan vahvuuksia ovat periksiantamattomuus ja paineettomuus. SaiPa ei turhia kumartele ja taistelee varmasti loppuun asti. Viimeisistä peleistä SaiPalla on ainoastaan voitettavaa.

Kausi on sujunut lappeenrantalaisilta paremmin kuin kukaan osasi tai uskalsi kuvitella, ja neljän parhaan joukkoon pääseminen on jo erinomainen saavutus. Finaalin ulkopuolelle jääminen olisi puolestaan Kärpille pettymys, joten ehkä tämä tuo lisäpainetta ja mailanpuristusta pohjoisen pelaajille.

Harmikseen SaiPa joutuu jättämään yhden parhaista aseistaan Lappeenrantaan, sillä eläväisen kannattajajoukon saaminen Ouluun on logistisesti haastavaa.

Kärpillä on kaksi voittavaa maalivahtia. SaiPalla on yksi, mutta puolikuntoinen. Ratkaiseeko tämä lopulta välieräsarjan?

Onnela: Ei se ainakaan paranna SaiPan mahdollisuuksia, mikäli Markkanen ei pysty koko ottelusarjaa pelaamaan. Vaikutukset eivät näy pelkästään torjuntatyöskentelyssä. Se, kuka putkien välissä seisoo, vaikuttaa myös kenttäpelaajien pääkoppaan. Takaraivossa jyskyttää kuudennen puolivälierän sulaminen Jyväskylässä.

Kärppien maalivahtiongelma on positiivinen. Molemmat maalivahdit ovat kunnossa ja ansaitsevat peliaikaa. Tomi Karhunen ei hävinnyt yhtään peliä puolivälieräsarjassa, mutta loukkaantumisestaan täyteen pelikuntoon toipunut Jussi Rynnäs oli runkosarjan paras maalivahti. Peluuttaako Marjamäki maalivahteja kuin Risto Dufva aikoinaan JYPissä – vuorotellen päätyyn saakka? Tämä on täysin varteenotettava vaihtoehto.

Suntio: Markkasen arvoa on jälleen kerran turha vähätellä ja tämän loukkaantuminen on vilahtanut varmasti monissa valmennusjohdon painajaisunissa.

Puhuisin mielelläni Bernardin puolesta. JYP-sarjassa nähty 5−2-peli ei ollut italialaista parhaimmillaan, mutta näin tärkeissä peleissä nukahduksia ei saa tulla. Tiiviillä viisikkopuolustamisella pääsee jo pitkälle, mutta jos ykkösvahdille käy jotain, SaiPa on pulassa.

Ketkä ovat niitä pelaajia, jotka voivat omalla esimerkillään ja esityksillään kääntää otteluita ja sarjaa omalle joukkueelleen?

Onnela: Kärpistä nousee näillä kriteereillä esiin kaksi nimeä: Juhamatti Aaltonen otteillaan ja Kukkonen esimerkillään.

Toki bubbling under osastolle voisi listata yli puoli joukkuetta, mutta se lienee turhaa. Kärppien ratkaisuvoima lepää monilla harteilla, aivan kuten puolustusvastuukin.

Oululaisten kolmoskentän sentteriltä Joonas Kemppaiselta odotan nousua jälleen samalle tasolle, jolla hän pelasi läpi runkosarjan aina loukkaantumiseensa saakka. Sama pätee myös ainoana kaikki pelit pelanneena hyökkääjänä ilman tehoja olevaan Ben Maxwelliin.

Suntio: SaiPan kahdelta ensimmäiseltä ketjulta voidaan odottaa tulosta, mutta varsinkin kakkosketjun peli-ilme ratkaisee paljon. David Spina-Stefano Giliati-Patrick Davis kolmikossa on paljon nopeutta ja maalintekotaitoa, ja miehet ovat löytäneet hyvin toisensa. He tarvitsevat kuitenkin onnistumisia, sillä jos verkko ei heilu, pelaajat turhautuvat. Se tarkoittaa hölmöjä jäähyjä ja energian tuhlaamista yliyrittämiseen.

Mihin välieräsarja ratkeaa?

Onnela: Kärpät on kuin kuristajakäärme, joka eliminoi vastustajansa hitaasti tukahduttamalla. Kärppien kuristusote on äärimmäisen tiukka puolustuspelaaminen ja liigan paras maalivahtipeli. SaiPa lyö siihen aikansa päätään, ja kun se sitä tarpeeksi tekee, päätä alkaa särkeä. Sitten kärppä puree.

SaiPan ainoa mahdollisuus on saada Kärpät pois tolaltaan. Siihen ei lappeenrantalaisilta taida aseita kuitenkaan löytyä.

Suntio: Välieräsarja ratkeaa pitkälti siihen, pystyykö ja jaksaako SaiPa pitää kiinni tinkimättömästä pelityylistään. Vaikka seitsemännen pelin voitto JYPistä valoi uskoa joukkueen tekemiseen, pelit painavat vielä jaloissa. Se energia, mitä SaiPalla on jäljellä, pitää saada keskitettyä oikeisiin asioihin. Kärppien taitavien pelureiden edessä viisikkopuolustuksen pitää olla tikissä, eikä maalipaikkoja ole varaa tuhlailla.

» Lähetä palautetta toimitukselle