Kärpät-HPK - Ennakkosuosikki kohtaa hurmoksen

LIIGA / Artikkeli
Ben Maxwellin pelottava ylivoima kohtaa HPK:n hurjan hurmoksen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Runkosarjasta ei tunnetusti saa pudotuspeleihin mukaan juuri mitään muuta kuin kotiedun. Tästä huolimatta on hyvä vilkaista hieman miten joukkueet pelasivat toisiaan vastaan. Voitot neljästä kohtaamisesta menivät tasan ja Kärppien marraskuussa kotikaukalossaan antamaa 7−0-löylytystä lukuunottamatta kaikki ottelut ratkesivat yhden maalin erolla. Kahdesti ratkaisua haettiin varsinaisen peliajan jälkeen.

Asetelmat tulevaa puolivälieräsarjaa ajatellen ovat kuitenkin selkeät. Vastakkain ovat joukkueet, joista toisen ei olisi edes pitänyt päästä näin pitkälle ja toiselle kaikki paitsi mestaruus on valtaisa pettymys. Toisin sanoen toisella on vain voitettavaa ja toisella vain hävittävää.

HPK löysi kevään kynnyksellä huiman vireen, joka vei joukkueen pudotuspeleihin. Hurmos pyyhkäisi jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Helsingin Jokereiden ylitse.

Oulun-toimituksen Pekka Mankila ja hämeenlinnalainen Lauri Meriläinen purkivat ottelusarjan viiteen osaan.

1. Miten lähtöasetelmat vaikuttavat Kärppien ja HPK:n väliseen taistoon?

Mankila: Kärppien ennakkosuosikin asemalle on erittäin hyvä syy. Se on pelannut tähän mennessä loistavan kauden ja sen peli on ollut lokakuun alun jälkeen lähestulkoon moitteettomassa kunnossa. Oululaiset ovat pelanneet ilta toisensa jälkeen ennakkosuosikkina. En usko, että Kärpät tätä tilannetta nytkään hätkähtää. Joukkue on näyttänyt pitkän runkosarjan aikana, kuinka hyvin se on sitoutunut Lauri Marjamäen systeemiin ja kuinka paljon se janoaa menestystä.

Ilman hurmostilaansa HPK tuskin pystyisi kunnolla haastamaan oululaisia. Voittoputken aikana jokainen pelaaja on kasvanut vähintään 10 senttimetriä, oppinut luistelemaan hieman nopeammin ja uskaltaa pelata tilanteissa rohkeammin. Tällä kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Tästä nähtiin kaksi hyvää esimerkkiä HPK:n ja Jokereiden välisestä pudotuspelien ensimmäisen kierroksen toisesta osaottelusta.

"Nyt pitäisi ensin keksiä, ketkä kenttäpelaajista ovat HPK:n avainpelaajia"

Ensimmäinen esimerkki on Jokereiden tekemä 2−2-tasoitusmaali. HPK:n puolustaja Petteri Nikkilä lähtee voimiensa tunnossa ja itseluottamusta puhkuen hakemaan alimpana miehenä kovaa avojään pommia Jokereiden Markus Hännikäiseen. Tilanne oli melkoista ylipelaamista ja junnumaista yli-innokkuutta Nikkilältä. Hännikäinen väisti taklauksen helposti ja nosti Jokerit tasoihin. Vastaavissa tilanteissa myös Kärppien taiturit kiittävät, kumartavat ja laittavat kiekon maaliin.

Toinen esimerkki on saman ottelun kolmannesta erästä, tilanteesta, jolloin Jokerit pelasi ylivoimaa ja haki johtomaalia. Yhtäkkiä kentällä onkin viisi HPK:n pelaajaa torjumassa vierasjoukkueen pakkopeliä. Kyse ei ollut siis mistään pienestä vaihtovirheestä vaan räikeästä yli-innokkuudesta. Jokerit oli kuitenkin niin saamaton joukkue, että 5-3-ylivoimalla ei tulosta tullut. Kärpät tuskin vastaavaan saamattomuuteen sortuu. Ben Maxwell ja kumppanit käyttävät samanlaiset paikat armotta hyväkseen.

Eli tiivistettynä, HPK:lle itseluottamus on välttämättömyys tässä sarjassa, mutta Kärppien tasoista joukkuetta vastaan pitää myös järjen olla pelissä mukana. Kärpille ei kannata antaa yli-innokkuudesta johtuvilla tyhmillä virheillä tasoitusta.

Meriläinen: Vaikka pudotuspelit ovat oma maailmansa, voi HPK ammentaa runkosarjan kohtaamisista henkistä voimaa. Sitä Kerho todella tarvitseekin, sillä kevään ilmiöksi nousseen flow'n ylläpitäminen Jokerit-sarjan jälkeisen tauon aikana on varmasti ollut vaikeaa.

HPK:n nuorille pelaajille on kieltämättä sattunut isojakin henkilökohtaisia virheitä. Teemu Rautiainen ja Otto Paajanen ovat sutineet hyvistäkin paikoista kiekkoa ohi maalin ja Nikkilä on ottanut turhia jäähyjä ylipelaamisensa seurauksena. Toisaalta tämä kolmikko on ollut myös avainasemassa silloin, kun otteluita on ratkottu.

Paajanen on johtanut HPK:ssa erittäin tärkeässä roolissa pelaavaa nelosketjua, Rautiainen on uskomattomassa maaliputkessa ja puolustaja Nikkilä on hyökkäyspään jokerikortti jonka pelirohkeudesta vastustajan maalia kohti pelatessa voivat kokeneemmatkin maajoukkuemiehet ottaa mallia. HPK:n hurmosta kuvaa parhaiten se, että virheet eivät aiheuta mailan varteen yhtään ylimääräistä puristusta.

Kärpät on tähän sarjaan selkeä ennakkosuosikki, joka kyllä rokottaa virheistä armotta. Uskon vahvasti siihen, että ottelusarjassa nähdään kuitenkin viidestä kuuteen erittäin laadukasta ja tiukkaa ottelua.

Ihmeidentekijät Juuse Saros ja Teemu Rautiainen.
Ihmeidentekijät Juuse Saros ja Teemu Rautiainen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

2. Molempien joukkueiden maalillla on Liigan ehdottomaan eliittiin lukeutuva veräjänvahti. Maalivahtien taisto tuleekin olemaan yksi suurimmista taistelupareista. Kummalla on lähdössä etu puolellaan?

Mankila: Jos vertaillaan pelkästään maalivahteja päittäin, sanoisin edun olevan lähtökohtaisesti Juuse Saroksella. Perusteluna käytän nykyvirettä.

Jussi Rynnäs joutui loukkaantumisen takia huilaamaan runkosarjan lopun. Rynnäs saattaa palata perjantaina avausottelussa tolppien väliin. Kärppävahdin yllä leijuu silti kysymysmerkkejä. Onko maalivahti varmasti täydessä kunnossa? Mikä on hänen pelituntumansa pienen tauon jälkeen?

Jos tilanne menisi niin ikäväksi, että Rynnäs ei kykenisi pelaamaan, voi Kärpät huoletta heittää Tomi Karhusen maalin suulle. Karhunen paikkasi jo runkosarjan lopussa loistavasti Rynnästä.

Kuitenkin iso osa hyvää maalivahtipeliä on veskarin edessä pelaava puolustus. Kärppien viisikkopuolustus toimi runkosarjassa hienosti illasta toiseen. Paketti pysyy kasassa kentän molempiin suuntiin. Se ei hajoa, ja harvoin edes rakoilee. Vastustajat saavat hyvin harvoin helppoja ylivoimahyökkäyksiä. Tähän tulee myös HPK törmäämään tässä sarjassa.

Eli, jos arvioidaan Rynnästä ja Kärppien viisikkopuolustusta Sarosta vastaan, mielestäni puntit ovat melkolailla tasan. Kumpikaan tuskin pettää. Näihin asioihin sarja ei ratkea.

Uskon, että Saros pystyy torjumaan HPK:lle voiton tai kaksi. Mutta paras seitsemästä – sarjassa neljän voiton torjuminen runkosarjan suvereenisti voittanutta Kärppiä vastaan olisi lähes yliluonnollinen suoritus. Saroksen nykyvire tulee hankaloittamaan Kärppien taivalta takuuvarmasti, mutta veikkaan sen jäävän siihen.

Meriläinen: Hauska yksityiskohta Saroksen osalta on se, että perjantaina on hänen liigauransa ensimmäinen ottelu Kärppiä vastaan. Runkosarjassa torjuntavastuun oululaisia vastaan kantoi Vaasaan kesken kauden lähtenyt Frans Tuohimaa.

"Aaltonen pystyy ratkaisemaan vaikka jokaisen ottelun omalla huippuluokan yksilötaidollaan"

Saroksella on tällä hetkellä kenties koko suomalaisen kiekkoilun kylmimmät hermot, joskin huhut joukkueen ympärillä kertovat, ettei nuorukaisella ole hermoja lainkaan. Saroksen näkyvin ominaisuus on se, ettei hän tee mitään kauhean näkyvää tai näyttävää, kaukalossa tai sen ulkopuolella. Kiekot pysähtyvät ja se näyttää helpolta. Muiden vielä heitellessä yläfemmoja voittolaulujen soidessa pukukopissa on abiturientti Saros jo lenkillä.

Kauden ainoa notkahdus tuli helmikuussa, kun kovalle kuormitukselle joutunut maalivahti pelasi kourallisen heikohkoja otteluita putkeen. Olympiatauon jälkeen Saros oli jälleen oma varma itsensä ja se kallistaa vaakakupin hienoisesti HPK:lle, sillä hän on yksilönä tällä hetkellä kovempi kuin Rynnäs tai Karhunen.

Kärpät voi toki heittää maaliin kumman tahansa kahdesta kärkitorjujastaan eikä taso muutu radikaalisti. Itse olin jo aiemmin sitä mieltä, että Marjamäen kannattaisi lähteä pudotuspeleihin Karhunen tolppien välissä.

3. Tulevan sarjan yksi mielenkiintoisista kysymyksistä tulee olemaan se, kuinka joukkueet peluuttavat avainpelaajia. Joutuuko jompikumpi joukkue kuormittamaan tiettyjä pelaajia?

Mankila: Kärpillä on neljä tasaista ja laadukasta kentällistä, joista jokainen kykenee maalintekoon. Jopa neloskentällinen, jossa hyökkäävät Simon Suoranta, Juho Keränen ja Mikko Alikoski. Materiaalin leveys on yksi avainasia, joka tulee todennäköisesti näyttelemään suurta osaa tässä sarjassa. Rankan pudotuspelikevään aikana kuormitusta pitää pystyä jakamaan mahdollisimman laajasti. En keksi mitään syytä, miksi Marjamäki rikkoisi hyvin toimivaa neljän ketjun harmoniaa.

Meriläinen: Nyt pitäisi ensin keksiä, ketkä kenttäpelaajista ovat HPK:n avainpelaajia.

Hämeenlinnalaisilla on Kärppien tavoin neljä hyvin roolitettua ja tasaisesti suorittamaan pystyvää ketjua. Myös HPK on siinä tilanteessa, että Pasi Arvonen voi heittää askiin ketjun kuin ketjun, eikä päävalmentajan tarvitse pelätä tukehtuvansa purkkaansa. Marjamäen ja Arvosen käytössä olevien materiaalien laadussa on toki valtaisa ero.

Kerhon flow-tila on aiheuttanut myös sen, että vakiokokoonpanon ulkopuolelta ajoittain paikkaamaan nostetut pelaajat ovat onnistuneet siinä missä runkopelaajatkin.

Juhamatti Aaltonen voi ratkoa ottelusarjoja vaikka yksin.
Juhamatti Aaltonen voi ratkoa ottelusarjoja vaikka yksin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

4. Missä ovat joukkueiden parhaat paikat antaa toiselle tuntuva isku koko sarjan voittotaistelussa?

Mankila: Mielestäni HPK:n optimaalisin paikka iskeä olisi sarjan avausottelu Raksilassa. Voitolla se saisi ryöstettyä kotiedun sekä nostettua entisestään Hämeenlinnassa vellovaa kiekkobuumia. Sarjan toinen ottelu pelataan jo alle 24 tunnin päästä ensimmäisestä kamppailusta. HPK:n 1−0-johtoasema sarjassa ja täpötäysi Rinkelinmäki loisivat Kärpille äärettömän ikävät lähtökohdat toiseen osaotteluun. Mikäli HPK onnistuisi ottamaan sarjassa 2−0-johdon, voitaisiin puhua jo voimasuhteiden hienoisesta kääntymisestä.

Mikäli Kärpät hoitaa sarjan avausottelun kotonaan, voisi se antaa kovan iskun HPK:lle sarjan toisessa osaottelussa. 2−0-johtoasemassa olisi varmasti mukava lähteä seuraavaa kotiottelua kohti. Lisäksi Kärpät voisi onnistua musertamaan HPK:n hurmostilaa, mikä onkin joukkueen vaarallisin ase tällä hetkellä.

Meriläinen: On mielenkiintoista nähdä miten HPK käsittelee voittoputkensa katkeamisen. Se kuitenkin on vääjäämätön asia tässä sarjassa. Karkaako kaasu pullosta kokonaan vai onnistuuko Arvonen pumppaamaan joukkonsa taistelemaan uudelleen?

En usko, että kahdenkaan HPK:n voittaman ottelun jälkeen voimasuhteet joukkueiden välillä muuttuisivat mihinkään. Kärppien materiaaliero on niin valtaisa, että kovasta sitkumisesta huolimatta HPK putoaa vääjäämättä kyydistä.

5. Ketkä ovat niitä pelaajia, jotka voivat omalla esimerkillään ja esityksillään kääntää otteluita ja sarjaa omalle joukkueelleen?

Mankila: Juhamatti Aaltonen ei runkosarjassa innostunut pelaamaan huipputasollaan kuin ajoittain. Toki miehen peliä häiritsivät myös erinäköiset vammat.

Mikäli Iin Kovaltšuk lyö ison vaihteen silmään, on siinä Kärpillä sen luokan täsmäase, että sarja voi katketa jopa neljässä ottelussa. Aaltonen pystyy ratkaisemaan vaikka jokaisen ottelun omalla huippuluokan yksilötaidollaan.

Meriläinen: Teemu Rautianen nauttii tällä hetkellä jääkiekosta. Luonnonlapsi ei ikinä ole ollut stressaaja ja ehkä juuri siksi hän on noussut kauden tärkeimmillä hetkillä esiin vaisusti menneen runkosarjan jälkeen.

Vikkeläkinttuinen Rautiainen saattaa yhteen vaihtoon esittää kaikkea: taklaus vastustajan isoimpaan puolustajaan, harhautus maalirautojen kautta ja taklauksesta turhautuneelle kolossille kaksi minuuttia koukkaamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle