Jääsoturit Heinolasta - jauhojen pussittamista, mummon lihapullia ja rosoista Mestis-arkea

MESTIS / Artikkeli
Jääsoturit tekee Peliittojen kaudesta kiinnostavan.
Kuva © Heli Mielonen
Heinolan Peliitat jäi Mestiksessä tällä kaudella sijalle 10, kuusi pistettä pudotuspelien ulkopuolelle. Ei kovin mieleenpainuva kausi siis päällisin puolin, mutta Peliittojen mukana koko kauden seuranneet Jääsoturit-sarjan kamerat tekevät Mestis-kaudesta Heinolassa yllättävän jännittävän.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Elisan kanssa.

Jääsoturit on Elisa Viihteen esittämä ja Moskito Televisionin tuottama 12-osainen dokumentaarinen reality-sarja. Tähän mennessä sarjasta on julkaistu jo viisi jaksoa ja uusi jakso ilmestyy jatkossa aina keskiviikkoisin.

Ohjelman ykköstähtenä loistaa Peliittojen kapteeni Ville-Matti Koponen, joka samalla toimii myös sarjan juontajana. Samalla Koponen on mainio esimerkki Mestis-pelaajan arjesta, kun yhä takaisin kovempiin peleihin tähtäävä pelimies pussittaa jauhoja Fazerin myllyllä päivätöinään ja yrittää sovittaa mukaan täysipainotteisen keskittymisen jääkiekkoon.

- Alusta lähtien oli tunne, että tämä juttu on osa meidän kauden taivalta, ei missään nimessä häiriötekijä. Mukavan kuvaustiimin edessä jopa allekirjoittaneen kova kamerakammo oli paperia. Heittäytyminen täysillä Mestis-arkeen vaatii paljon, mutta on samaan aikaan todella palkitsevaa ja aitoa ja uskon, että se välittyy ruudun toiselle puolelle, kapteeni Koponen kommentoi sarjan tekemistä.

Kamerakammoa ei sarjan ensimmäisten jaksojen perusteella uskoisi ainakaan Koposen kohdalla todeksi, eivätkä muutkaan joukkueen jäsenet säästelleet sanojaan tai miettineet esiintymistään kameroille. On sitten kyse pukukopista, kaukalon tapahtumista tai pelaajien arjessa mukana olemisesta, nähdään videolla todellisuutta kaikkine särmineen.

- Valmentajana oli mietittävä, miten kuvausryhmien läsnäolo esimerkiksi pukukopissa vaikuttaa joukkueen tekemiseen, mutta totuin aika nopeasti, ja jännitys karisi pois. En muutaman ensimmäisen kuvauskerran jälkeen enää miettinyt, ovatko mikrofonit päällä, Peliittojen apuvalmentaja Marko Tuomainen kertoi.

"Suustani tuli vähän ilkeitä sanoja"

Kakkoskoutsi Tuomainen nousee Koposen ohella yhdeksi sarjan ykköshahmoista. Pääosin rauhallinen, optimistinen ja kannustava päävalmentaja Lauri Merikivi saa melkoisen kontrastin Tuomaisesta.

- Esiinnyn täysin omana itsenäni. Voin katsella sarjaa pää pystyssä. Persoonana olen räiskyvä, joten on luonnollista, että Jääsoturit kuvastaa ihan oikeaa elämää. Suustani tuli vähän ilkeitä sanoja, aikuisten miesten puhuessa toisilleen pelin sykkeessä, mutta en osaa katua sanomisiani, Tuomainen linjaa.

Sarjan kannalta on hienoa, että puheita ja tapahtumia ei ole lähdetty sensuroimaan tippaakaan. Lätkässä on rosoisia jätkiä, jotka eivät aina kirosanoja säästele. Tuomainen kuitenkin olisi voinut muutaman vitun ja saatanan jättää piippuun, sillä paikoin valmentajan käytös herättää vain ihmetystä.

Muilta osin taas kursailematon linja sarjassa toimii erinomaisesti. Pelaajat ovat kameroiden edessä rehellisiä ja konstailemattomia, on kyse sitten kahvinkeittiminen väärinkäytöstä tulevista sakoista, oman pelisuorituksen arvioinnista, pitkän parisuhteen päättymisestä tai oman lapsen arjessa mukanaolon ikävöinnistä.

Mummon lihapullat, mailojen metsästystä ja draamaa

Jos Mestis-todellisuus näkyy siinä, että pelaajat joutuvat käymään kiekon pelaamisen lomassa siviilitöissä, on Mestis-joukkueen todellisuus läsnä myös joukkueen huoltajilla. Kun yhden pelaajan maila rikkoutuu, on isä-poika-huoltajakaksikolla kovan pohdinnan paikka kenen mailaa voitaisiin lainata. Peliitat ei ole tässä suhteessa mitenkään poikkeuksellinen seura, sillä lähes jokaisessa Mestis-joukkueessa penniä ei pelkästään venytetä, vaan taiotaan niitä välillä korvan takaa.

- Ottelupäivän aamuna joku pelaaja heittää ensin salaojaa tai käy putkihommissa kahdeksan tunnin ajan, ja tulee sen jälkeen loppuillaksi huutavan valmentajan eteen. Se on äärimmäisen kova panostus, joka vaatii paljon henkisesti sekä fyysisesti. Tätä tehdään rakkaudesta lajiin, melkein nollakorvauksella, Tuomainen kertoo.

Suomalaista sielunmaisemaa tarjoilee esimerkiksi putkimies ja nelosketjun hyökkääjä Jesse Peltonen. Penkillä puuskuttava Peltonen käy siviilityöpäivänsä lomassa mummonsa lihapatojen äärellä syömässä, jolloin mummon suurin huoli on pitääkö hänen tuoda aikuiselle kiekkoilijalle bussille valmiit ruoat seuraavalle pelireissulle lähdettäessä.

Sarja rytmittyy otteluiden kautta, joita seurataan tiiviisti kaiken muun toiminnan ohessa. Kapteeni Koponen juontaa ottelujen etenemisen, valmentajien tuskailu penkin takana on isossa osassa ja tuotanto on onnistunut rakentamaan peleistä mielenkiintoisia tarinoita.

"Saimme taltioida todella aitoja hetkiä"

Ihan mihinkään HBO:n Hard Knocks -sarjan tyyliseen draaman kaareen ei Elisan Jääsotureissa päästä - eikä se ehkä suomalaiseen mielenlaatuun niin sopisikaan. Kuitenkin kotimaiseksi tv-tuotannoksi sarjassa on onnistuttu erinomaisesti siinä, että katsojan on helppo antautua tarinan vietäväksi ja Peliittojen kohtalossa alkaa elää jokaisessa voitossa ja tappiossa mukana.

- Jääsotureita oli erittäin hienoa tehdä ja suurimmaksi osaksi siitä syystä, että kuvausryhmä otettiin niin osaksi porukkaa. Kukaan ei esittänyt kameroille, vaan saimme taltioida todella aitoja hetkiä. Upeaa päästä seuraamaan niin tiiviisti ihmisiä, jotka ovat omistautuneita jääkiekolle ja yhteiselle tavoitteelle. Suuri kiitos Peliitoille luottamuksesta, sarjan ohjaaja Tomi Yli-Suvanto kommentoi.

Jääsoturit on tehty pienellä neljän hengen kuvausryhmällä ja myös ohjaaja Yli-Suvanto on ollut kamerassa itse kiinni. Yli-Suvannon kokemus muun muassa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula -sarjasta näkyy myös kiekko-realityn työn jäljessä. Sarja on laadukas ja viihdyttävä kokonaisuus, jossa sekä jaksojen rakenne, juonikuviot, kuvan ja äänen laatu ovat priimaa.

Katso Jääsoturit-sarjan traileri alta ja tutustu ohjelmaan Elisa Viihteen sivuilla.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Elisan kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle