JYPin välitodistukset, syksy 2014

LIIGA / Artikkeli
Eric Perrin on johtanut JYPin liigan kärkisijoille.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
JYP esiintyi syksyllä jopa yllättävän vahvasti. Erityisesti vahvat otteet kotikaukalossa siivittivät JYPin joulutauolle sarjataulukon toiselta sijalta. Aihetta kehuihin siis ymmärrettävästi riittää, mutta kun kevät lähenee, myös parannettavaa löytyy.

Maalivahdit

Sami Rajaniemi

Rajaniemi pelaa, kun Tarkki tarvitsee lepoaikaa. Saanut peliaikaa myös Mestiksen puolella, mikä auttanut pitämään otteet tarvittavan tasaisina. Osaa torjua todella näyttäviä koppeja, mutta sortuu hetkittäin ylipelaamiseen. Rajaniemestä on muodostumassa luotettava liigamaalivahti.

Tuomas Tarkki

Tarkki on hoitanut ykköstorjujan velvoitteensa jopa odotettua vahvemmin, sillä hän on onnistunut pelaamaan jopa viime kautta paremmin. Helppoja maaleja livahtaa todella harvoin, joten Tarkki antaa hurrikaaniryhmälle joka ilta mahdollisuuden voittoon. JYP saakin kiittää useista pistepoteista Tarkkia, sillä hän on ollut ajoittain ainoa syy voitolliseen lopputulokseen. Totutun rauhallisen ja varman Tarkin varaan on hyvä rakentaa JYPin menestystarinaa myös keväällä.

Puolustajat

Juuso Pulli

Hieman yllättäenkin paikan liigamiehistöstä napannut Pulli on pelannut odotuksiin nähden erinomaisen alkukauden. Hanakasti hyökkäyksiä tukemaan nouseva velikulta on kiilannut puolustuksen nokkimisjärjestyksessä Kemiläisen ja Salosen edelle paremmalla kaksinkamppailuvalmiudellaan. Pullilla riittää potentiaalia nousta vielä isompaan rooliin.

Aleksi Salonen

Salonen on yksi Jyväskylän puolustajatuotannon nuorista edustajista. Pienikokoinen Salonen pistää silmään loistavalla luistelullaan, ja aktiivisella hyökkäyksentukemisellaan. Nuori puolustaja ei ole ole loistanut, mutta ei myöskään pettänyt jäälle päästyään. Suurimmat vaikeudet nuorukaisella on omassa päässä johtuen köykäisyydestä kaksinkamppailuissa. Peliaika tiukassa.

Mikko Viitanen

JYPin puolustuksen isännältä on saatu sitä mitä on tilattu. "Veke" tuo hurrikaanipaitojen maalinedustalle kaivattua kovuutta, mutta hidastuneen liikkeen takia ottaa melko paljon jäähyjä. Väläyttelee myös runollista puoltaan sivaltamalla itseään sanan säilällä tasaiseen tahtiin vaihtopenkillä. Viitanen on löytänyt tällä kaudella sisäisen maalintekijänsä, ja on jo nyt tehnyt saman verran maaleja kuin neljällä edellisellä kaudella yhteensä. Tärkeä palanen varsinkin keväällä.

Mikko Luoma

Penkin alle menneen viime kauden jälkeen moni oli jo valmis lähettämään Luoman paluupostissa takaisin Ruotsin maalle. Tällä kaudella on päässyt pelaamaan ehjänä ja tulos on ollut hurjaa. Puolustajien pistepörssin toisella sijalla viilettävä Luoma on henkisellä puolella yksi joukkueen johtajista. 

Mikko Kalteva

Loukkaantumisista kärsinyt Kalteva on pelaamaan päästessään ollut oma varma itsensä. Puolustuspään luuta hoitaa oman työnsä taatulla varmuudella, eikä häneltä mitään ihmetekoja hyökkäyspäässä odotetakaan. Luo rauhallisuudellaan varmuutta koko joukkueeseen.

Sami Niku

JYPin puolustuksen loukkaantumisista johtuen päässyt jo maistamaan liigavauhtia. Samettisesti liikkuvan nuorukaisen vahvuudet ovat nimenomaan kiekollisessa pelissä, omassa päässä Niku on välillä ongelmissa. Pelipaikka löytynee loppukaudesta enemmän JYP-Akatemian puolelta, mutta Nikun aika tulee vielä. Verrattu useasti etunimikaimaansa Vataseen, eikä täysin syyttä. Tulevaisuuden huippupuolustaja.

Valtteri Kemiläinen

Selkeästi alkukauden suurin yllättäjä. Oikealta laukova Kemiläinen nousi ryminällä suuren yleisön tietoisuuteen erinomaisella alkukaudellaan. Tuo variaatioita JYPin ylivoimapeliin kätisyytensä ansiosta. Kemiläinen kaipaa tasaisuutta otteisiinsa, muutaman epäonnistumisen jälkeen taso heittelehtii liikaa, ja onkin pelannut viime aikoina JYP-Akatemian paidassa tämän johdosta. Nikun ohella yksi Jyväskylän puolustajatuotannon helmistä.

Henri Auvinen

Ison ja ilkeän Auvisen alkukausi on ollut vaikea. Oli loukkaantumisen takia sivussa jonkun aikaa, ja peliaika liigan puolella on ollut tiukassa. Auvisen vahvuudet ovat omassa päässä. Puolustuksen hurjan kilpailutilanteen vuoksi vaikea nähdä, että Auviselle heltiäisi kovinkaan paljon peliaikaa liigamiehistössä. Maisemanvaihdoksen aika?

Mikko Mäenpää

Hyvistä tehoista huolimatta Mäenpää ei ole ollut niin vakuuttava kuin alunperin odoteltiin. Suurissa vaikeuksissa omassa päässä pelistä toiseen, meno näyttää välillä jopa flegmaattiselta. Mäenpään luulisi kuitenkin syttyvän kevättä kohti, jos Jyväskylässä vielä silloin pelaa. Edelleen liigan mittapuulla helposti ykköskorin kiekollinen puolustaja.

Valtteri Hietanen

Yksi puolustuksen suurimmista onnistujista. Vakuuttaa illasta toiseen väkivahvalla oman pään pelillään. Isäntä maalin edessä, helpot ensimmäiset syötöt omille. Iso palanen JYPin alivoimaa yhdessä Viitasen, Lahden ja Poukkulan kanssa. 

Marko Kauppinen

Kauppinen tuli paikkaamaan loukkaantumisia ja toi kaivattua varmuutta takalinjoille. Otteet olivat sen verran vakuuttavia, että sai loppukauden sopimuksen. Mielenkiintoinen hankinta, saman roolin olisi luullut nuortenkin puolustajien pystyvän hoitamaan. On toki keväällä kokemuksensa johdosta tärkeä pelaaja.

Hyökkääjät

Eric Perrin

Vaikean alkukauden jälkeen herra on ollut jälleen JYPin ykköspyssy. Perrin on niitä pelaajia, jotka pystyvät nostamaan pelaajan uudelle tasolle, ja tällä kaudella niin on käynyt Pihlmanin kanssa. JYPin kapteeni nousi joulutauolle lähdettäessä jo sarjan pistepörssin kärkipaikalle, joten 39-vuotiasta kipparia ei ikä paina. Jyväskylässä ollaankin jälleen kuultu varsinkin rapakon takaa tuttua huudahdusta: "One more year!"

Jani Tuppurainen

Tuppurainen on osoittanut tällä kaudella, että hän on palannut liigan ehdottomaan eliittiin. Pitkä pisteputki siivitti hänet jo väliaikaiseksi JYPin kultakypäräksi. Pienen loven Tuppuraisen saldoon tekee jo 16 ottelun maaliton putki, sillä edellinen maali on syntynyt 21.10. kotiottelussa TPS:aa vastaan. Vaikka Tuppuraiselle kertyy syöttöpisteitä mukavaa tahtia, myös maalien tekeminen olisi JYPille elintärkeää.

Darryl Boyce

Hoitanut roolinsa puolustussuuntaan kelvollisesti, mutta hyökkäyssuuntaan näytöt ovat olleet varsin vaatimattomia. Boycen taitotaso on yksi suurimmista vajaavaisuuksista, mikä ilmenee jatkuvina kiekonmenetyksinä. Boycen suurin ase on fyysinen kovuus, mutta sitäkään ei ole kovin usein tällä kaudella nähty. JYPin oma junioripelaaja pystyisi hoitamaan saman roolin - ja huomattavasti pienemmällä palkalla.

Topi Nättinen

Nättinen ei ole onnistunut käyttämään kiekollista osaamistaan täysin. Lisäksi heiveröisen Nättisen fysiikka ei ole vielä tarvittavalla tasolla, jotta hän voisi taistella ainakaan pysyvästä paikasta JYPin sentterinelikosta. Toistaiseksi hyppy Mestiksestä pysyvään liigarooliin on liian suuri. Tästä huolimatta Nättisen tulevaisuuden voi sanoa olevan varsin valoisa, sillä hänen lahjakkuus riittää aina huipulle asti.

Antti Jaatinen

"Ei kautta ilman maalia", kuuluu puolustajista puhuttaessa kuuluva sanonta. Jaatisen kohdalla sanonta muotoutuu kuitenkin "ei kautta ilman loukkaantumista". Suoriutunut kohtalaisesti omasta roolistaan alempien ketjujen energiapelaajana. Jaatiselta ei voida odotella huikeita maalimääriä pienentyneen roolinsa vuoksi, mutta paikkoja runsaasti isompaan maalisaldoon on riittänyt.

Julius Nättinen

Nuorempi Nättinen on oivallinen esimerkki siitä, kuinka useat nuoret pelaajat ovat onnistuneet siirtämään omat vahtuutensa Mestiksestä liigatasolle. Nättinen on väläytellyt juonikkuuttansa ja hyvää pelisilmää, mistä myös tehopisteet kertovat. Hyökkääjän vahvuuksiin kuuluu myös hyvä liike. Nättisten kohdalla ikä on vain numeroita, sillä Julius on iskenyt tällä kaudella Topi-serkkuaan vahvemmat näytöt pöytään.

Anssi Löfman

JYPin oma "Yleismies-Jantunen". Hoitanut roolin kuin roolin mukisematta. Suurin vahvuus on juuri monipuolisuus, jonka ansiosta näytöt niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan ovat olleet varsin vakuuttavia. Löfman on valmennuksen ihannepelaaja, sillä hänet on voinut heittää kentälle missä tahansa tilanteessa, ja aina on tiennyt mitä saa.

Petr Hubacek

Vaikka vuodet vierii, sama rimpsu pätee Hubacekiin. On ollut JYPin parhaita hyökkääjiä, jonka työteliäs rooli tukee ykkösketjua erinomaisesti. Jälleen epäonnistunut parissa tuhannen taalan paikassa, mutta silti tilille on kertynyt jo kunnioitettavat seitsemän maalia. Hubacek onkin kovaa vauhtia rikkomassa henkilökohtaisen maaliennätyksensä viime kaudelta.

Miika Lahti

Lahti on palannut jälleen siihen, mitä parhaiten osaa. Tärkeää taistelua, isoja blokkeja ja vastustajan kuumentamista näkee joka ilta. Lahti on aiemmista kausista poiketen jäänyt varsin minimaaliseen rooliin ylivoimapelaamisessa, mikä selittää suuren osan laihasta pistepotista. Lahti ei ole ollut tällä kaudella vastustajan maalinedustalla yhtä jämäkkä, sitä kaivataan lisää.

Markus Hännikäinen

Hännikäisestä puhuttaessa ei voi kehuilta välttyä. Suuri osa jyväskyläläisistä ei ollut edes kuullut koko herrasta, saati tiennyt pelityyliä. Onnistunut ihastuttamaan loputtomalla työmoraalillaan illasta toiseen, eikä tahti tunnu hiipuvan. Koska Hännikäinen ei ole pelkkä koohottaja, saattaa unelma NHL:ssa pelaamisesta toteutua vielä lähivuosina.

Mikko Salmio

Salmion syyskausi sujui yskähdellen. Vaikean alkukauden jälkeen pelannut paljon Mestiksen puolella. Otteista puuttuu tasaisuus ja kehitys viime kauteen verrattuna on hieman junnannut paikallaan.  Hyökkääjältä kuitenkin näkyy väläytyksiä niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin, jotka antavat toivoa paremmasta huomisesta.

Markus Nenonen

Nelosketjun rooliin ja ilman ylivoimavastuuta jäänyt Nenonen ei ole pystynyt nostamaan tasoaan viime kaudesta. Surffailee paljon pelin ulkopuolella ja saattaa olla täysin näkymätön, mutta osunut paikoistaan kohtalaisesti maalipuiden väliin.

Tuomas Pihlman

Pihlman on noussut parin vaisumman kauden jälkeen liigan maalintekijöiden eliittiin. Moni JYP-fani on päässyt palaamaan muutaman vuoden ajassa taaksepäin, sillä laukaus b-pisteiden välistä on ollut jälleen kaivatulla tasolla. Kun Pihlman saa hiottua tarkkuutta vielä himpun verran, tie aina sarjan maalikuninkaaksi on pedattu.

Juuso Ikonen

Ikonen on tehnyt suurimman muodonmuutoksen viime kauteen verrattuna. Saanut pieneen varteensa huomattavasti lisää voimaa, mikä on tehnyt nuorukaisesta huomattavasti vähemmän yksiulotteisen pelaajan. Luistelu ja taitotaso ovat olleet jo pitkään tiedossa, mutta tällä kaudella potentiaali on alkanut realisoitua kunnolla.

Markus Poukkula

Poukkula on vakiinnuttanut roolinsa alempien ketjujen energiahyökkääjänä hoitaen roolinsa moitteettomasti. Tärkeä palanen alivoimapelaamisessa, sillä siellä Poukkulan nopeus ja taito suojata kiekkoa ovat saaneet useat vastustajat kiukun partaalle. Jos Poukkula jättää turhan kaartelun pois, on jälki myös hyökkäyssuuntaan parempaa.

Henri Kanninen

Kanninen on lukuisista nuorista rotaatiopelaajista se, joka on saanut tuotua omia vahvuuksian vähiten liigan puolelle. Vauhdin ja taitotason ollessa korkeampi Kannisen Mestiksessä näyttämä taitotaso on jäänyt pimentoon. Pelannut lähinnä nelosketjussa pienellä peliajalla, mikä ei Kannisen tapaiselle pelaajalle ole millään tapaa ideaali tilanne.

Arvosteluun vaadittiin viittä liigaottelua kuluvan kauden aikana. Tästä syystä arvostelun ulkopuolelle jäivät Samu Markkula, Valtteri Hotakainen, Joose Antonen sekä Veini Vehviläinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle