JYP - Kadotettua tähtiloistoa etsimässä

LIIGA / Artikkeli
Marko Virtasen pelitavan onnistuminen on avainroolissa ensi kaudella.
Kuva © Jarno Hietanen
Vuosina 2009 ja 2012 mestaruuden voittanut JYP lähtee ennakkospekuloinneissa kauteen 2014-15 kaukaa todellisten mestarisuosikkien takaa. Julmasti materiaaliltaan heikentynyt JYP joutuu etsimään menestymisen edellytyksiä nimilistojen ulkopuolelta.

Yleensä menneisyyteen tuijottaminen on turhaa, mutta sanottava on, että JYPin kokoonpano on selkeästi heikompi kuin viime kaudella. Joukkueesta lähtivät muun muassa Ossi Louhivaara, Max Wärn, Jyrki Välivaara, Yohann Auvitu, Kristian Näkyvä, Brian Salcido ja kulttihyökkääjä Jonne Virtanen.

Vaikka joukkue vahvistuikin tähtistatuksella varustetulla Mikko Mäenpäällä, on erityisesti puolustuspää selkeästi edelliskautta heikompi. Työteliäisyys, pelitapa ja tiiviys ovat aseita, joilla JYP voi saavuttaa muiden etumatkaa, jonka antaa kokoonpanopuolella.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Tämä asetelma antaa JYP-Akatemiassa viime kaudella pelanneille nuorille aidon mahdollisuuden lunastaa liigapaikka heti syksyllä.

Pelitapa edellä

Totuus jääkiekosta on edelleenkin niin yksinkertainen, että se on joukkuepeli. Vaikka JYP lähtee kauteen monista viime kausista poiketen selkeänä haastajana, on Marko Virtasella mahdollisuus osoittaa, että onnistuneella pelitavalla voi paikata heikompaa nimilistaa.

Virtanen sanoi Tapparaa vastaan pelatun harjoitusottelun jälkeen, että hänen valmennusideologiansa ei ole muuttunut kesän aikana. JYP tulee puolustamaan tiiviinä viisikkona keskialueelta lähtien ja iskee nopeasti vastaan.

Tulevallakin kaudella hurrikaanilauma lähtee hakemaan pisteitä juuri puolustukseen nojaamalla, jossa viimeisenä lukkona häärii harjoitusotteluissa vakuuttavasti esiintynyt Tuomas Tarkki.

Kesä toi myös tukun sääntömuutoksia, joista merkittävin on hyökkäysalueiden suureneminen. JYP hyötyy tästä pomminvarmasti. Keskialueen kapeneminen tekee siitä helpommin puolustettavan, ja tämä sopii puolustusnäkökulmasta otteluihin lähtevälle joukkueelle enemmän kuin hyvin.

Varmaa on se, että ylivoimien merkitys kasvaa tulevalla kaudella entisestään juuri sääntömuutoksen takia. Kärjistettynä se tarkoittaa sitä, että yksi todella toimiva ylivoimakenttä, kolme puolustavaa ketjua, hyvä maalivahtipeli sekä toimiva alivoima voivat riittää jo pitkälle. Näihin kaikkiin JYPillä on mahdollisuus, vaikka kokoonpanon tähtiloiste onkin himmennyt.

Mikko Mäenpää tulee olemaan JYPin ja Liigan kirkkaimpia tähtiä.
Mikko Mäenpää tulee olemaan JYPin ja Liigan kirkkaimpia tähtiä.
Kuva © Jarno Hietanen

Pieni suuri mies edelleen paljon vartijana

Kolmannen kauden JYPin kapteenina aloittava Eric Perrin on mustapaidoille kultaakin kalliimpi pelaaja. Marraskuussa 39 vuotta täyttävä kanadalainen on JYPin kiistaton kiekollinen johtaja.

Onko Perrin joukkueelle jopa liian tärkeä? Kyllä on. Vaikka joukkueessa on Jani Tuppuraisen, Miika Lahden ja Petr Hubacekin kaltaisia pelureita, on pisteidenteko vastuu aivan liiaksi Perrinin harteilla.

Jos joukkueen nuoret pelaajat, kuten Markus Nenonen, Mikko Salmio, Juuso Ikonen tai Topi Nättinen eivät onnistu isossa askeleessaan isomman ruudun liigapelaajiksi, on Jyväskylän ylpeys todellisessa vaarassa valahtaa jopa sijoille 9-10.

JYPin kirkkaimpia tähtiä tulee olemaan tulevalla kaudella Mikko Mäenpää. Viime kaudella Lev Prahassa KHL-finaaleja pelannut puolustaja on Liigan valovoimaisimpia paluumuuttajia. Mäenpään pelikäsitys hyökkäyssuuntaan, painava laukaus ja kiekollinen rohkeus ovat JYPin hyökkäyspeliä ajatellen valtavan iso asia. Puolustaja kykenee pelaamaan ylivoiman aikana toisena pelintekijänä viivassa ja myös ratkomaan laukauksellaan pelejä. Mäenpää nostaa yksin kovia menetyksiä kokeneen JYP-ryhmän uskottavuutta.

Virtasen toimistolla talvellakin helle

Kuten jo edellä mainittiin, on JYP pitkästä aikaa ennakkospekuloinneissa tyystin ulkona mestaruustaistelusta. Sinänsä tämä asetelma on urheilussa aina helpompi, ja Virtanen saakin todennäköisesti paremman työrauhan joukkueensa kanssa kuin viime kaudella. Se voi antaa ne tarvittavat "lisäsentit" nuorten pelaajien itseluottamukseen ja kehittymiseen, joka taas poikii keväällä tulosta.

Toisen kautensa päävalmentajana Liigassa aloittava Virtanen on kuitenkin kovan paikan edessä. Tiedossa on unettomia öitä "fläppitaulun" kanssa, kun JYP-käskijä miettii, millä tavalla hyökkäyspeli näillä palasilla saataisiin kulkemaan.

Realismi materiaalin suhteen on pakko säilyttää. JYP ei taistele tulevalla kaudella mestaruudesta, vaan runkosarjassa kuuden joukkoon pääseminenkin olisi jo kova suoritus.

» Lähetä palautetta toimitukselle