JYP-HIFK, taistelupari: Mikko Mäenpää vastaan Miro Heiskanen

LIIGA / Artikkeli
Miro Heiskanen on ollut paikoitellen pysäyttämätön.

Tämän sarjan ratkaisukohtia hakiessa katseet kääntyvät puolustajien kiekolliseen pelaamiseen. Laadukas kiekollinen pelaaminen vastustajan paineen alla nousee varmasti suureen rooliin, sillä JYP ja HIFK tykkäävät paikoitellen paineistaa vastustajaa aggressiivisesti. 

Miro Heiskasen kausi on ollut upea. Heiskanen loukkaantui syksyn CHL-ottelussa, jonka takia hän ei pystynyt osallistumaan Dallas Starsin harjoitusleirille, ja jäi Helsinkiin HIFK:n riveihin. Heiskanen pelasi runkosarjan upeasti, sillä 30 otteluun syntyi 23 tehopistettä. 11 maalia on todella kova saldo puolikkaan kauden pelanneelle puolustajalle.

JYPin Mikko Mäenpää palasi ulkomaan reissujen jälkeen tälle kaudelle takaisin Jyväskylään. Mäenpään odotettiin olevan jyväskyläläisten puolustuksen selkeä kiekollinen johtohahmo, ja sitä hän myös kauden mittaan oli. Mäenpää keräsi 45 ottelussa 27 tehopistettä, ja oli siirtorajalla Jyväskylään siirtyneen Jake Newtonin jälkeen joukkueensa tehokkain puolustaja.

Helsingin toimituksen johtava Otto Leinonen sekä Jyväskylän toimituksen Valtteri Tahkola käyvät läpi Heiskasen ja Mäenpään merkitystä joukkueilleen puolivälieräsarjassa.

Onko Heiskasen rooli jopa liian merkittävä HIFK:n menestyksen kannalta?

Tahkola: Heiskasen merkitystä HIFK:n puolustukselle ei voi mitenkään vähätellä. Minun papereissani Heiskanen oli liigan paras puolustaja, ja hänen merkityksensä HIFK:n otteisiin oli merkittävä. Heiskanen kellotti jo runkosarjassa hurjia minuutteja, ja lähdenkin heittämään sinne Helsingin suuntaan vastaavaa kysymystä: Onko HIFK:n alakerta jopa liikaa Heiskasen otteiden varassa?

JYP tulee varmasti paineistamaan helsinkiläisten alakertaa kovaa, ja sitä kautta HIFK-puolustajien kiekollisen pelaamisen laadun tulee olla kovalla tasolla.

Leinonen: Pahoin pelkään, että näin mahdollisesti voi käydä. HIFK:lta ei mielestäni löydy muita yhtä laadukkaita kiekollisia puolustajia kuin Heiskanen. 

Nyt odotetaankin helsinkiläisten näkökulmasta Teemu Erosen, Ryan O`Connorin ja Oliwer Kasken huomattavaa tasonnostoa. Jokainen on näyttänyt kykynsä laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen, mutta nyt kysytäänkin tasaisuutta ja taustatukea Heiskaselle. Muiden puolustajien kiekolliset taidot eivät tahdo riittää pudotuspelisarjan vaatimaan pelinopeuteen.

Heiskanen tulee kellottamaan pudotuspeleissä ainakin yhtä suuria määriä peliaikaa kuin runkosarjassa - ellei jopa enemmän. Häneen katseet kohdistuvat joka ottelussa, vaikka edellä mainittu kolmikko nostaisikin tasoaan. Hänen pitää olla se johtava pelaaja, joka ottaa tiukan paikan tullen joukkueensa harteilleen ja kantaa jopa joukkuetta läpi vaikeuksien. 

Ei mikään helppo rasti 18-vuotiaalle. Moni kokeneempikin pelaaja on sortunut tämän paineen alla ja sen takia HIFK:n kannalta olisi hyvä, että riveistä nousisi muitakin vastuunkantajia. 

Mikko Mäenpään pudotuspeliparta on ollut kasvussa jo pidemmän aikaa.

Pystyykö Mäenpää vastaamaan Heiskaselle? Miten muiden JYP-puolustajien kiekollinen suoritusvarmuus riittää?

Leinonen: Jos HIFK:n puolustuskalusto on kiekollisesta näkökulmasta enimmäkseen Heiskasen harteilla, JYPillä on ehkä hieman laajempi kiekollisten puolustajien osasto. Kysymysmerkkejä silti riittää. Jyväskyläläiset hankkivat Jake Newtonin siirtotakarajalla, mutta hänellä riittää vielä opittavaa JYPin pelitavasta. Ossi Ikonen, Mikko Kalteva, Mikko Kuukka, Juuso Vainio - riittääkö heidän kiekollinen suoritusvarmuus kovan paineistuspelaamisen alla? 

Jyväskyläläisten kiekollisen pelaamisen liideri pitäisi olla Mikko Mäenpää, mutta pystyykö hän vastaamaan Heiskasen heittämään haasteeseen? Jos muiden puolustajien kiekollinen pelaaminen sakkaa, pystyykö rikkinäisen kauden pelannut Mäenpää ottamaan avauspelaamisen harteilleen?

Tahkola: Olet hyvin jäljillä. Jyväskylässä alakerrassa riittää kyllä laajuutta, mutta kysymysmerkkejä on ihan yhtä lailla. Newton on laadukas kiekollinen puolustaja, ja voisi olla minun papereissani tuon puolustuksen liidereitä. Kiekollisessa pelaamisessa hän tuo jo nyt ominaisuuksillaan lisäarvoa JYPin pelaamiseen, mutta puolustuspäässä on ollut vaikeuksia. 

Newton ei ole päässyt vielä samalle sivulle JYPin pelikirjan kanssa, ja se näkyy paikoitellen huonoina ajoituksina ja väärissä paikoissa seilailuina. 

JYPin muu puolustuskalusto on Kuukkaa lukuunottamatta kiekollisessa pelaamisessa varmoja kortteja. Ikonen pystyy hoitamaan oman tonttinsa kelvollisesti, ja Kalteva tuo kokemuksensa kautta laatua alakertaan. Vainio pelaa erinomaista kautta, ja on muodostanut Kaltevan kanssa laadukkaan pakkiparin jo pitemmän aikaa.

Jos HIFK pääsee kuitenkin iskemään JYPin puolustuskalustoon rajusti kiinni ja ongelmia tulee, katseet kääntyvät vahvasti Mäenpäähän ja ehkä myös Newtoniin. 

Mäenpää on kärsinyt läpi kauden pienistä vaivoista, eikä suorittaminen ole ollut koko ajan tasaista. Mäenpää on kuitenkin kansainvälisesti rutinoituneena kaverina JYPin kiekollisen pelin selkäranka.

Heiskaselle vastaamiseen tuskin riittää kovinkaan monella puolustajalla tässä liigassa, enkä siihen jaksa uskoa tässäkään tapauksessa. JYPin ja HIFK:n puolustuskalustojen taistelua voisikin kiteyttää kärjistetysti laajuus vastaan kärkiosaaminen- taisteluksi.

Yksi kaveri joka muuten voi hämmentää JYPin osalta pakkaa, on vuonna 2000 syntynyt puolustajalupaus Anttoni Honka. Honka on ollut pelaamissaan otteluissa kiekollisessa pelaamisessa ja rauhallisuudessaan täysin omaa luokkaansa, ja iästään huolimatta hän on tuonut selvästi lisää kiekollista varmuutta JYPin alakertaan.

Honka ei pelannut JYPin A-nuorten puolivälieräsarjassa KalPaa vastaan viimeisimmissä otteluissa viikonloppuna, joten voisi jo varovaisesti olettaa, että nuorukaista saatetaan kaavailla kokoonpanoon HIFK-otteluihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle