JYP-Akatemia - raikas tuulahdus pakkaa sekoittamassa

MESTIS / Artikkeli
Vaikka yksi on joukosta poistunut, tutuilla nimillä on riittänyt tuuletettavaa.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com
JYP-Akatemia lähti ennen kautta hakemaan paluuta kevään pudotuspeleihin. Vaikka viime kauden loppu oli varsin vakuuttava, tuskin kukaan osasi ennakoida hurrikaaniryhmää kolmannelle sijalle joulutauon koittaessa.

JYP-Akatemia esitti viime kaudella vaisun syyskauden jälkeen uskomattoman kirin joulun jälkeen, mutta hyvä pistetahti ei kuitenkaan riittännyt pudotuspeleihin. Tällä kaudella asioille ei ole jätetty jossittelun sijaa heikon syyskauden osalta.

Hurrikaaniryhmän tahti on ollut varsin vakuuttava aivan ensimmäisistä kierroksista alkaen. Mukaan on mahtunut pieniä tuloksellisia notkahduksia, mikä on varsin ymmärrettävää pitkän kauden aikana. Jukka Ahvenjärven luotto Akatemian tekemiseen ei ole kuitenkaan horjunut missään kohtaa, ja tulosta on syntynyt tappavaan tahtiin.

Joukkue on löytänyt viime kaudesta poiketen tasaisuuden sekä koti- että vierasotteluihin, sillä molemmat kastit ovat lihottaneet pistetiliä 29 pisteen verran. Erityisesti kotiotteluissaan pirteä ryhmä pystyy kaatamaan kenet tahansa, koska tahansa. Tästä hyvinä esimerkkeinä syyskauden 4−0-voitto TUTOsta ja 6−3-voitto KooKoosta.

Akatemian ehdottomasti suurin vahvuus löytyy hyökkäyspäädystä. Miika Roineen ja Riku Pitkäsen lähdöt eivät ole osoittautuneet suureksi kannoksi kaskessa, vaan joukkueelle on muodostunut koko Mestiksen mittakaavalla varsin terävä keihäänkärki. Joonas Sammalmaa ja Samu Markkula ovat nousseet tilanteeseen, jossa heiltä odotetaan tulosta joka ilta. Tämä ei ole nuorukaisten päätä huimannut.

Vaikka pieniä ketjumuutoksia nähdään lähes joka ottelussa, tietty punainen lanka on pysynyt näkyvillä jatkuvasti. Akatemia on onnistunut muodostamaan terävän kärjen taakse runsaasti tulitukea, sillä tällä kaudella liigaa pelanneita pelaajia riittää kolmeen ketjuun. Erityisesti nuoret Henri Kanninen ja Julius Nättinen ovat tekemässä todellista läpimurtoa Mestis-tasolla.

Ainoaksi heikkoudeksi on muodostunut puolustuspelaaminen, mutta sitäkin on saatu jo parempaan kuosiin. Erityisesti alkukaudella nopeat vastahyökkäykset olivat suurta myrkkyä, mutta nopeaa ryhmittäytymistä puolustusalueella on hiottu.

Puolustusosasto on roolitettu oivallisesti, sillä sieltä löytyy jokaisen osa-alueen erityisosaajia. Erityisesti Sami Niku on ottanut jälleen suuria kehitysaskelia. Lisäksi puolustuskalustosta löytyy Olli Aitolan ja Jaakko Jokisen kaltaisia pelaajia, jotka ovat osa tärkeää runkoa, kun JYP nappaa varapelaajansa kevään pudotuspeleihin.

Positiivisin yllätys on nähty maalivahtiosastolla, sillä jopa viime kaudella vakuuttanut Dennis Saikkonen joutui etsimään itselleen uuden työnantajan. Tähän suuri syy on vasta 17-vuotias Veini Vehviläinen, joka on tullut kuin puskista ja napannut Akatemian ykkösmaalivahdin roolin itselleen. Nuorukaisen rauhallisuutta huokuva ote lupaa hyvää kevättä ajatellen.

Suurimman mielenkiinnon kevääseen muodostaa tason ylläpitäminen. Todella nuori joukkue on osoittanut, ettei kysymys ole vain lyhytaikaisesta suonenvedosta. Akatemia on voittojen tiellä osoittanut hyvää venymiskykyä, joka on kasvattanut pelaajia huomattavasti.

Tason ylläpitämisen päälle suurimman kysymysmerkin muodostaa hetki, kun JYP nappaa terävintä kärkeä omaksi reservikseen. Leveä kokoonpano osoitti kuitenkin jo viime kaudella, että se ei hurrikaaninuttuja kaatanut. Näin ei käy tänäkään vuonna, mutta osa eväistä sen vuoksi tulee kuitenkin syödyiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle