Juuso Vainio aikoo kokeilla rajojaan

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kolmanteen liigakauteensa valmistautuva Juuso Vainio on yksi HPK-puolustuksen peliminuuteista kamppailevista pelaajista. 19-vuotias Vainio on jo osoittanut kuuluvansa liigatasolle, mutta varsinaista läpimurtoa 20 minuutin vakiopelaajaksi odotetaan vielä.

Seuran oma kasvatti on ehtinyt kahden viime vuoden aikana voittaa edustusjoukkueen pelien ohella nuorten maailmanmestaruuden ja nuorten SM-liigan mestaruuden. Nyt tavoitteena ovat lisäonnistumiset myös edustusjoukkueen mukana.

Peliminuuteista kamppailijoita löytyy monenlaisella taustalla. HPK-puolustuksessa Craig Schira on selkeä ykköspuolustaja, mutta hänen rinnallaan vastuuta hakevat tasapäisesti niin kokeneet kuin nuoretkin pelaajat. HPK-valmentaja Pasi Arvonen odottaa Vainiolta suuria.

- Meillä on tuossa kahdeksan puolustajaa mukana, mutta odotan Juusolta selkeää läpimurtoa kyllä. Hän on harjoitellut hyvin, vaikka käykin armeijaa samaan aikaan.

Yli 30-vuotiaita kehäkettuja ovat Ossi-Petteri Grönholm ja Antti Bruun. Aleksi Laaksolla loukkaantumiset ovat hidastaneet maajoukkuetasollekin yltänyttä kiekollista uraa. Jyri Niemellä on kokemusta myös Pohjois-Amerikan puolelta. Nuoria haastajia joukkueessa ovat Vainio, viime kaudella isänsä Markon rinnalla liigadebyytin tehnyt Joni Tuulola sekä räväkkäotteinen Petteri Nikkilä.

Viime kaudella Vainio vuoli kultaa nuorten MM-kisoista.
Viime kaudella Vainio vuoli kultaa nuorten MM-kisoista.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Edelliskausi Vainiolle kaksijakoinen

Kausi 2013-14 lähti Vainiolta paremmin käyntiin kuin se päättyi. Syyskaudella minuutteja tuli edustusmiehistössä kiitettävästi. Tämä palkittiin myös valinnalla nuorten MM-kisoihin.

- Kisoista sain paljon itseluottamusta ja lopputulos oli upea, kertasi Vainio kokemustaan nuorten MM-kultaan päättyneistä Ruotsin kisoista.

Myös HPK käänsi kautensa mollista duuriin. Loppukauden kiriin ja pudotuspeleihin Vainio ei päässyt kuitenkaan osalliseksi kaukalossa.

- Sitten tuli loukkaantuminen. Jäi henkilökohtaisesti huono fiilis, vaikka joukkueen nousua oli hienoa katsella.

Kaudelle 2014-15 HPK lähtee kevään virettä tavoitellen. Liikkuva ja rohkea peli on elinehto kokonaisuutena rajallisella materiaalilla pelaavalle joukkueelle.

Oikealta ampuvalle Vainiolle haetaan paikkoja myös ylivoimalla.
Oikealta ampuvalle Vainiolle haetaan paikkoja myös ylivoimalla.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Rajoja kokeilemassa

Hämeenlinnan-turnauksessa HPK:n peli oli liikkuvaa mutta maalinteon suhteen tehotonta. Joukkue liikutti kiekkoa nopeasti ja puolinopeasti rytmittäen kiitettävästi. Ekstraa tarvitaan viimeistään aloituskiekon pudotessa jäähän Pelicansia vastaan. Irtiottoja ja oman tason korottamista tarvitaan myös Vainiolta.

- Haluan tietysti ottaa pelillisesti askelia eteenpäin monessa asiassa. Mitään suurta en varsinaisesti halua pelaamisessani muuttaa, mutta lähden kokeilemaan rajojani rohkeammin, arvioi Vainio Hämeenlinnan-turnauksen yhteydessä.

Arvosella on selkeä näkemys siitä, missä Vainiolla on vielä tekemistä henkilökohtaisella tasolla.

- Kaksinkamppailuissa on vielä parannettavaa. Kamppailupelaamiseen tarvitaan lisää räväkkyyttä. Se vaatii lisää nopeutta ja romua luiden ympärille. Lisää poweria.

HPK ei ole pärjännyt harjoituspeleissä voitokkaasti, mutta joukkueen pelaaminen on kokonaisuutena ollut lupaavaa. Puolustajille tärkeää on ollut säilyttää kiekon liikkuvuus ja rytmittää peliä nopean ja puolinopean välillä.

- Meille on pääpointteja juuri se, että myös kiekko "tekee töitä".

Totuttelemista vaativat ainakin uudet säännöt. Vainio arvioi, että ainakin alussa puolustajille tulee "v-mäisiä tilanteita" hybridipitkien ja uusien kaukalonmittojen kanssa.

- Rovaniemellä koetimme ensimmäisen kerran niitä opetella. Tuomarien pitämällä koulutustunnilla en ollut mukana armeijan takia, Vainio kertoi.

Pakkiparilla Vainiolle ei ole isommin väliä HPK:n rotaatiossa. Roolitukseen vaikuttaa kuitenkin se, että Vainio ja Craig Schira ovat joukkueen ainoat oikealta ampuvat puolustajat. Harjoituspeleissä Kerhon ylivoimapelissä nähtiin muutenkin puolenvaihtoja, joissa kätisyyksiä mallattiin paikalleen ylivoimapelin saamiseksi kuntoon. Välillä oikealta ampuvan paikalle haettiin hyökkääjä, sillä Schira on toipunut loppukesän olkapääleikkauksestaan.

- Joo, ne paikanvaihdot olivat ihan sovittuja juttuja. Riippuivat kätisyyksistä.

Liigatulokas Sportin kohtaamista Vainio odottaa innoissaan.

- A-nuorissa olen pelannut kyllä Sportia vastaan. Kova fanikulttuuri on. Mestiksen pelejä en Sportia vastaan ole pelannut.

» Lähetä palautetta toimitukselle