Jukurit - LeKi: Kestääkö LeKin puolustus Jukureiden paineen?

MESTIS / Artikkeli
Voiko LeKi juhlia Jukureita vastaan myös pudotuspeleissä?
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Runkosarjan voittaneen Mikkelin Jukureiden ja kahdeksanneksi sijoittuneen Lempäälän Kisan puolivälieräsarjasta odotetaan kovin yksipuolista. Jatkoajan Mikkelin- ja Lempäälän-toimitukset ottivat yhteen ja paketoivat puolivälieräsarjan analyyttiseen tyyliin. Mitkä ovat LeKin mahdollisuudet keskiviikkona alkavassa mittelössä?

On kevään aika, on aika spekulaation. Runkosarjan aikana pisteet tasanneet Jukurit ja LeKi saivat edustajikseen tässä dialogissa Jukurit-toimituksen Severi Jauhiaisen ja LeKi-toimituksen Lauri Lehtisen.

Lauri Lehtinen: Severi, Jukurit hävisi viimeisestä 16 runkosarjan ottelustaan puolet. Onko se todella henkisesti valmistautunut paras seitsemästä -puolivälieräsarjaan? Mikä Jukureiden pelissä mättää?

Severi Jauhiainen: En epäile henkisen valmistautumisen laatua, sillä joukkueen ainoa tavoite on pelata tällä kaudella liigakarsintoja. Mikkeliläisten pelin ongelma kevätkaudella on tosin ollut juuri korvien välissä. Syksyllä lähes jokainen laukaus ohitti vastustajan veräjänvartijan, keväällä ollaan jääty pyörimään kulmiin ja laukaukset on hakattu lähinnä plekseihin.

Sarja on kuitenkin pitkä ja Jukureiden pelaajamateriaalin laatu on valehtelematta valovuoden lempääläläisiä edellä. Tästä syystä uskon, että sarja on nopeasti ohi. Vai mitä mieltä olet?

Kaataako Jukurit LeKin ennakko-odotusten mukaisesti?
Kaataako Jukurit LeKin ennakko-odotusten mukaisesti?
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Lehtinen: Jukureiden pelaajamateriaali on valovuoden LeKin vastaavaa edellä sekä leveydessä että kärkiosaamisessa jokaisella osa-alueella. Vain valmennusosastolla edes määrässä päästään tasoihin. Etenkin LeKin puolustuksen kiekollinen osaaminen huolestuttaa minua. Onko Jukureiden hyökkääjistöstä sitten käyttämään maalipaikkansa?

Jauhiainen: Kultakypärä vaihtoi omistajaa tiuhaan tahtiin mikkeliläisten keskuudessa läpi kauden. Se kertoo jotain joukkueen ratkaisijaosaston leveydestä. Maaleja tullaan varmasti tekemään tarvittava määrä. Sitä en uskalla veikata, kuinka paljon töitä joukkue joutuu yhden maalin eteen tekemään.

LeKin puolustuksen kiekollinen osaaminen huolestuttaa sinua, mutta uskotko, että lempääläläisten puolustus yleensä kestää Jukureiden rynnistyksen ja mahdollistaa siten voitosta pelaamisen?

Lehtinen: Jaan puolustuspelin kahteen osaan: oman pään peliin ja puolustajien kiekollisen pelin vastuuseen. LeKillä on oman pään peliin riittävää kovuutta esimerkiksi Jarno Virkin ja Mikko Heiskasen muodossa, mutta Jukurit on läpi sen historian saanut Kisan puolustajat voimaan pahoin karvaamalla korkealta LeKin kankeaa pakistoa. Neljän tasaisen Jukurien kentän paineen alla en usko LeKin kestävän, etenkään Mikkelissä.

On kuitenkin toinen asia, onko Jukurit valmis tekemään riittävän määrän töitä heti sarjan alusta lähtien. LeKin mahdollisuus sarjan voittoon onkin sen altavastaajan asemassa. Vierasvoiton tarpeen ollessa ilmeinen, Jukurit on runkosarjan lopulla ollut normaalia heikompi Kalevankankaalla. Miten LeKi onnistuisi yllätyksessä jo keskiviikkona?

Jarno Virkki tuo kovuutta LeKi-puolustukseen.
Jarno Virkki tuo kovuutta LeKi-puolustukseen.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Jauhiainen: Kuten kaikissa tämän kevään pudotuspelipareissa, näen kotona pelinsä aloittavan joukkueen ennakkosuosikkina. Olen kuitenkin lähes yhtä varma siitä, että vähintään yhdessä puolivälieräparissa nähdään yllätyksellinen jatkoon menijä. Miksei se voisi olla LeKi? Lempääläläisillä on ehdottomasti mahdollisuus yllätykseen, jos Jukureilla on hivenenkin asennevammaa. Tasasivathan joukkueet runkosarjassakin pisteet. Uskotko muuten, että pelipaikkakuntien erikokoisilla kaukaloilla voisi olla merkittävää roolia otteluparissa?

Lehtinen: Merkitystä on, mutta Jukurit voi elimoida sitä huomattavasti, mikäli mikkeliläiset nöyrtyvät valmistautumaan Lempäälän pieneen kaukaloon tarvittavalla tavalla. Jukurit on pelaajistoltaan kuin luotu pieneen kaukaloon. Sillä on erinomaiset maalivahdit, sarjan paras ja monipuolisin puolustus sekä työtä kaihtamaton hyökkäys.

LeKille puolestaan en näe tilanteessa kuin pelkkää hyvää. Sen kotikaukalo on sen valtti, muttei pelasta sitä, mikäli se ei onnistu yllättämään Jukureita Mikkelissä housut kintuissa tämän viikon kahden vierasottelun aikana. Vierasvoittoon vaaditaan kuitenkin taktisia onnistumisia ja kypsyyttä. Uskotko kokemattoman Miikka Kuuselan kykyyn taktiikkapuolella kokenutta Jarno Pikkaraista vastaan?

Jauhiainen: Pikkaraista on kritisoitu Mikkelissä paljon, mutta itse tykkään hänen Jukureille luomasta pelitavasta todella paljon. Se ei ole pelkästään tehokas, vaan myös "yleisöystävällinen" ja viihdyttävä. En usko Kuuselan taktikoinnillaan parantavan lempääläisten mahdollisuuksia ottelusarjan voitosta. Siihen tarvitaan valtava määrä onnea ja vielä valtavampi määrä raakaa työntekoa. Vai oletko itse eri mieltä?

Lehtinen: Miikka Kuusela oli jo LeKin kapteenina peliurallaan todellinen taistelija ja johtaja. Yhdessä entisen liigapuolustajan Pasi Saarisen kanssa parivaljakko osaa luoda Kisalle työnteon ilmapiirin. Kuten sanoit, nyt tarvitaan muutakin. Työkalupakista pitää löytyä aseet sekä oman kiekollisen pelin organisointiin paineen alla ja Jukurien hyökkäyspelin hyydyttämiseen. Siitä huolimatta, että Kuusela on onnistunut Kisan peräsimessä erinomaisesti, en usko miehen vievän Kisaa välieriin.

LeKin kiekollinen pelaaminen ei ole valmis Jukureiden paineeseen ja ratkaisijoita ei löydy tarpeeksi. LeKi kuitenkin laittaa hanttiin ja hoitaa ainakin toisen kotipeleistään. Veikkaukseksi siis 4-1 Jukureille ja LeKille sen hyvin ansaitsema kesäloma vaikean kauden jälkeen. Mitä itse tuumit lopputuloksesta?

Jauhiainen: Olen huolestuttavan paljon kanssasi samaa mieltä, toisin sanoen veit sanat suustani. Mutta koska en halua peesata, veikkaan, että Jukurit tulee löylyttämään LeKin puhtaasti voitoin 4-0 ja jatkaa matkaansa välieriin.

Ekstrakysymyksenä haluaisin tietää, että onko Jukureilla tällä kaudella todella mahdollisuuksia esimerkiksi liiganousuun asti? Itse olen vahvasti sitä mieltä, että jos joku joukkue tällä kaudella voi pelillisesti nousta, niin se on Jukurit.

Lehtinen: Pelillisesti Jukurit lie sarjan kovin kandidaatti, mutta Juhani Tammisen TUTOlla on sanansa sanottavana. Karsinnat kaipaisivat Aurinkokuninkaan karismaa kipeästi. Mutta sehän on jo täysin toisen dialogin aihe se. Tervetuloa Severi jo vaikka perjantaina Lempäälän Madison Square Gardeniin niin jutellaan. Tarjoan yhden kylmän Sandelsin. Mitäs sanot?

Jauhiainen: Se sopii, Sandels onkin lempioluttani.

» Lähetä palautetta toimitukselle