Jukurit-KooKoo: Kuokkavieraita jäähyväisissä - osa 2

MESTIS / Artikkeli
Kaksi vuotta sitten Jukurit juhli KooKoon kustannuksella mestaruutta.
Kuva © Petri Lyytikäinen
KooKoo on ahkeroinut pudotuspeleissä kaksi täysimittaista sarjaa Jukureiden selvittäessä omat ottelunsa puhtaalla pelillä. Kestääkö KooKoo yhden sarjan rasituksen, vai luisteleeko Jukurit oranssimustat kumoon?

Karhu: Sivusitkin pelaajamateriaalia jo hiukan ja mennään mieluimmin siihen tarkemmin. Miten näet maalivahtiasetelman joukkueiden välillä? Onko Jukurit pelkästään Ronan Quemenerin onnistumisen varassa?

Arkko: KooKoolla on selvästi kaksi hyvää maalivahtia, joista sekä Frederic Cloutierin että Mikko Rämön voi laittaa huoletta maaliin.

Samasta ei voi puhua Mikkelissä, sillä Tadeas Galansky ei ole onnistunut haastamaan Quemeneriä, joten Jukurit on ranskalaisvahdin onnistumisten varassa tässä sarjassa.

Mattilalla tulee olemaan kaksi hyvää vaihtoehtoa, mutta on vaikeaa tietää kumpi olisi se kaikista parhain vaihtoehto. Uskon kuitenkin, että maalivahtien osalta ei suurta eroa joukkueiden välillä nähdä, kuten ei runkosarjassakaan.

Karhu: KooKoon puolesta tilanne on mielenkiintoinen, kun Cloutier käytännössä ryösti Rämön heikomman ottelun jälkeen ykkösvahdin paikan itselleen. Mutta kuten sanoit, kumpi vain voi pelata ja se on pelkästään positiivinen asia Mattilalle pitkien sarjojen jälkeen.

Frederic Cloutier teki loistavan paluun maalille.
Frederic Cloutier teki loistavan paluun maalille.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Maalin edessä on luvassa komposiittia

Karhu: Puolustuspäässä on hyvin samankaltainen tilanne. Esa Lehikoinen ja Jarno Lippojoki ovat tehneet mukavasti pisteitä, mutta erityisesti KooKoosta haluaisin nostaa esille Marlo Koposen panoksen pudotuspeleissä.

Koponen on ollut peräti 13 kertaa jäällä, kun oma joukkue on tehnyt maalin ja vain kolmesti on kolahtanut omiin. Pistepörssien kärjessä tätä miestä ei näe, mutta maalinedustalla komposiittia tulee tasaiseen tahtiin ja oma pää pysyy puhtaana.

Arkko: Jukureiden puolustus on kauden aikana kokenut paljon kolahduksia. Samuli Piipponen ja Juha-Petteri Purolinna ovat olleet paljon sairastuvalla, mutta myös positiivisia asioita on tapahtunut. Jarno Pavén on onnistunut parantamaan puolustuspeliään huimasti ja tehnyt kylkeen mukavan määrän pisteitä tuoden tukea ylivoimapeliin.

Ei voi kuitenkaan unohtaa Ilkka Vaarasuon ja Juuso Akkasen panosta puolustuspäässä. He ovat parhaimmillaan juuri kevään peleissä ja tärkeitä pelaajia, kun ajatellaan alivoimaa, joka on toiminutkin näiden herrojen ansiosta varsin mallikkaasti.

Jukureiden puolustuksen tehokkuudesta kertoo myös se, että mikkeliläisten verkkoon on isketty pudotuspeleissä ainoastaan neljä maalia tasaviisikoin.

Terävä kärki vastaan laaja materiaali

Karhu: Käännetään katseet hyökkäykseen. Juuso Rajala jakaa tällä hetkellä pudotuspelien syöttöennätyksen (3+14) yhdessä pari vuotta sitten Jukureissa pelanneen Turo Asplundin kanssa.

Rajalan lisäksi Teemu Rinkinen on ollut hyvässä vireessä, mutta maininnan ansaitsee myös semifinaalin viimeisen ottelun ratkaissut Joona Karevaara. Kevään pelaaja, joka nousee usein puskista ratkaisemaan otteluita.

Joukkueiden välisiä hyökkäysmateriaaleja vertaillessa väittäisin, että KooKoolla terävin kärki on laadukkaampi, mutta kokonaisuudessa Jukureiden materiaali on piirun verran KooKoota tasaisempi ja laajempi.

Arkko: Täytyy kyllä myöntää, että Rajala ja Rinkinen ovat kovassa vireessä tällä hetkellä. Jukureista esille nousee hieman yllättäväkin nimi, sillä runkosarjassa kehnosti pelannut Joonas Kalliola (6+2) on noussut huimaan vireeseen yhdessä Anthony Guttigin kanssa.

Ei pidä myöskään unohtaa Oula Palven ja Miikka Männikön ratkaisuvoimaa edelläolevien tukena. Olen kuitenkin siinä mielessä kanssasi samaa mieltä, että KooKoolla terävin kärki voi olla hieman Jukureita parempi.

Kevään pelaajista puhuttaessa nostan esille Jani Savolaisen, joka on ollut jokaikinen kevät todella arvokas pelaaja Jukureille.

Iivo Hokkasen pelikunto on arvoitus ottelusarjan alla.
Iivo Hokkasen pelikunto on arvoitus ottelusarjan alla.
Kuva © Timo Savela

Karhu: Jukureista ottaisin vielä esille kouvolalaisillekin tutun nimen, Iivo Hokkasen. Kahdeksassa ottelussa yhdeksän tehopistettä, vaikkakin valtaosa syntyi KeuPaa vastaan. Onko Hokkasella vielä rahkeita nousta takavuosien tasolle jolloin "Taikuri" oli lähes pitelemätön Mestiksessä?

Jos ei muuta, niin hän taistelee ainakin Mestiksen tyylikkäimpien viiksien tittelistä yhdessä KooKoon Ossi Ikosen kanssa.

Arkko: Hokkanen on pelannut kyllä hyvin viime otteluissa ja ollut näkyvä etenkin ylivoimalla. Hän joutui kuitenkin kokemaan kovia Hokki-sarjan viimeisessä ottelussa, kun Markus Korkiakosken taklaus osui Hokkasta päähän.

Varmuutta pelaamisesta KooKoota vastaan ei siis ole, mutta kunnossa ollessaan "Taikuri" voi olla vaikea pideltävä, vaikka ei ehkä edellisvuosien tasolle yltäisikään.

Mutta eiköhän mennä eteenpäin. KooKoo pelasi täydet kaksi sarjaa, ja Jukurit selvisi puhtaalla pelillä. Miten uskot sarjan lähtevän liikkeelle ja iskeekö väsymys lopulta KooKoolle?

Riittääkö KooKoon potku mestaruuteen asti?

Karhu: Jukurit on aina tullut lujaa ensimmäiseen erään ja yrittänyt luistella vastustajalta jalat alta. Uskon, että tiistaina totellaan samaa kaavaa. Reilu viikon tauolla on varmasti intoa kerätty tappiin asti ja on tärkeää kanavoida energia oikeisiin asioihin.

KooKoon väsymyksestä on vaikea sanoa mitään. Täytyy kuitenkin muistaa että reilu puolet joukkueesta on pelannut täydet 14 ottelua ja lopuilla kuorma on ollut piirun verran kevyempi.

Sanoisin, että henkinen puoli ottaa pudotuspeleissä suuremman roolin. Jos Jukurit voittaa esimerkiksi kaksi ensimmäistä ottelua, nousee väsymyksen rooli suuremmaksi sekä henkisesti että fyysisesti seuraavissa koitoksissa.

Arkko: Tuo oli kyllä hyvä pointti. Viime keväänähän KooKoo löi luun kurkkuun heti ensimmäisessä ottelussa ja sai henkisen uskon vähenemään joukkueelta.

Suuri kysymys on kyllä Jukureiden pitkä tauko otteluista. Tilanne mietitytti allekirjoittanutta jo edellisen Hokki-sarjan ensimmäisessä ottelussa, mutta ainakin silloin pelaamattomuus ei Jukureiden otteissa näkynyt muuten kuin positiivisena asiana.

Jukurit on kuitenkin saanut valmistautua jo pitkään samalla pitäen jäätuntunaa yllä ja ehkä jotkut jopa ovat parannelleet vammojaan. En siis usko pelaamattomuuden näkyvän Jukureiden otteissa.

Karhu: Tiistaina ottelun jälkeen olemme varmasti näistä ja monesta muustakin kysymyksestä viisaampia. Avoimia kysymyksiä on niin paljon, että en lähde mestaria veikkaamaan, mutta uskon, että vähintään kuusi ottelua tässä sarjassa joudutaan tahkoamaan.

Arkko: Täytyy myöntää, että mielenkiintoiset finaalit ovat jälleen edessä. Paljon tasaisempi sarja on luvassa kuin kahtena aiempana keväänä ja se on varmaa, ettei tämä neljässä ottelussa ratkea. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan tulevaa, mutta se on varmaa, että hienon päätöksen tämäkin Mestis-kevät tulee saamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle