Jukurit-KeuPa: Missiona kotitaian murtaminen

MESTIS / Artikkeli
KeuPa ja Jukurit taistelivat runkosarjassa tasapäisesti.
Mestiksen puolivälierissä yhteen iskevät runkosarjan voittanut Mikkelin Jukurit sekä heti tulokaskaudellaan pudotuspeleihinsä itsensä taistellut KeuPa. Runkosarjan kaikki kohtaamiset joukkueiden välillä päättyivät kotivoittoihin, joten tässä sarjassa voiton nappaaminen vieraskentältä on iso askel kohti välieriä.

Otteluparia analysoivat Mikkelin toimituksesta Tero Liikanen ja Keuruun toimituksen edustajana Mikko Oksanen.

Liikanen: Jukurit ja KeuPa - runkosarjan voittanut kestomenestyjä vastaan sarjanousija. KeuPa kapusi alkuvaikeuksien jälkeen taistelemaan pudotuspelipaikasta ja sen lopulta ottikin. Jukurit puolestaan on ollut läpi kauden ollut sarjan kärkipäässä ja varsinkin kevätkaudella meno on ollut vahvaa, sillä ryhmä kiri vuodenvaihteen jälkeen KooKoon yli kymmenen pisteen kaulan kiinni ja nousi runkosarjan voittoon.

Runkosarjan perusteella asetelma ei kuitenkaan ole niin selkeä miltä näyttää. Molemmat joukkueet olivat vahvoja kotonaan, eikä kumpikaan vienyt pistettäkään toisen kotihallista runkosarjassa. Pudotuspelit ovat kuitenkin oma maailmansa ja Jukureilla on niistä enemmän kokemusta, joten uskotko että KeuPa pystyy pitämään Jukurit ahtaalla myös kevään peleissä?

Oksanen: Uskon, että KeuPa antaa kovan vastuksen varsinkin ensimmäisissä peleissä, mutta kokemus, laajempi materiaali ja korkeampi henkilökohtainen taitotaso vievät Jukurit sarjasta eteenpäin.

Yksittäisen erän KeuPa voi viedä, mutta kokonaisen ottelun voittamiseen keuruulaisryhmältä vaaditaan todellinen nappisuoritus ja siihen paras sauma on uskoakseni ensimmäisessä kotiottelussa. Kuitenkin runkosarja näytti, että Keuruulla voittaminen on varsinkin mikkeliläisille vaikeaa ja paineettomana KeuPa pelaa parhaimmillaan.

Liikanen: Totta tosiaan, KeuPa on ollut kotiotteluissaan erittäin paha vastus Jukureille ja niissä piilee altavastaajana lähtevän KeuPan sauma tässä sarjassa. Jos KeuPa pystyy perjantaina nappaamaan voiton, niin se varmasti luo uskoa koko joukkueen tekemiseen jatkoa ajatellen.

Pudotuspeleissä pelit usein kovenevat ja loukkaantumisiltakaan harvoin vältytään, joten pelaajistossa on syytä olla syvyyttä. Jukureiden osalta tilanne tällä saralla näyttää erittäin hyvältä, sillä joukkueella on peräti viisi kentällistä terveitä pelaajia, joten kierrätysmahdollisuuksia riittää. Miltäs keuruulaisten pelaajatilanne näyttää?

Oksanen: KeuPan tilanne ei ole yhtä valoisa. Kärkipelaajista Janne Kumpulainen ja Kaarlo Jormakka ovat olleet sivussa pidemmän aikaa ja tarkkaa aikaa paluulle ei ole vielä tiedossa. Edellä mainitulla kaksikolla olisi myös paljon arvokasta Mestis-kokemusta joukkueeseen tuotavaksi, joten heidän paluutaan kaukaloon odotetaan kuin kuuta nousevaa.

Onneksi siirtorajalla hankittu Tomi Mustonen täyttää melkolailla hyvin tätä kokemusvajetta ja on osoittautunut myös kovaksi vahvistukseksi hyökkäyspeliin. Lisäksi kokoonpanosta löytyy kokeneemmasta kaartista Juuso Mörsky ja Taneli Maasalo, jotka varmasti johtavat esimerkillään joukkoja.

Maalivahtiosasto KeuPalla on kuitenkin kunnossa, vaikka sitä ei runkosarjan päästettyjen maalien perusteella uskoisikaan. Loppukaudesta mukaan tullut Lukko-apu Antti Karjalainen on osoittanut olevansa mies paikallaan tolppien välissä ja häneltä vaaditaan vähintään samanlaisia otteita pudotuspeleissä kuin joukkueiden viimeisessä runkosarjakohtaamisessa, jossa hän pelasi nollapelin.

Karjalainen on ollut mies paikallaan KeuPa-maalilla.
Karjalainen on ollut mies paikallaan KeuPa-maalilla.

Liikanen: Maalivahtipelaamiseen ei tulla myöskään Mikkelissä kaatumaan, mikäli vain Ronan Quemener pelaa. Huippuvireinen ranskalaisvahti on ollut keväällä ilmiömäisessä vireessä ja tiukasti puolustavan jukuriryhmän takana on varmasti paha ohitettava kevään kamppailuissa.

KeuPahan vaihtoi myös kevään korvalla valmentajaa, kun Jussi Tupamäki vaihtui vanhaan tuttuun Kari Rautakorpeen. Onko Rautakorpi tuonut jotain sellaista uutta keuruulaisryhmän pelaamisen, minkä kanssa Jukureiden pitäisi olla varuillaan?

Oksanen: Rautakorpihan juuri viime kaudella oli nostamassa KeuPaa Mestikseen ja nykyisen joukkueen runko on hyvin pitkälti sama, mitä viime keväänä eli Rautakorpi sai käsiinsä itselleen tutun joukkueen. Valmentajanvaihdoksen jälkeen keuruulaispoppooseen syttyi uudelleen jo kadoksissa ollut taisteluhenki ja tulokset selkeästi paranivat runkosarjan loppua kohden. 

Rautakorven tulon myötä myös joukkueen puolustuspelaaminen tiivistynyt, sillä hänen pelikirjansa perustuu nimenomaan viisikkopuolustamiseen. KeuPa ei siis tule varmasti antamaan yhtään ylimääräistä tilaa kaukalossa ja taistelee loppuun saakka.

Liikanen: Onhan joukkueissa sitten yhteneväisyyksiäkin. Nimittäin myös Jukureiden viisikkopelaaminen on parantunut koko ajan kauden edetessä ja kevätpuolella joukkue on tiiviillä viisikkopuolustamiselle pystynyt jättämään vastustajansa vähille maalipaikoille.

Onkin mielenkiintoista nähdä, löytääkö KeuPa aseita jukuripakan murtamiseen, jos mikkeliläisryhmä on päävalmentaja Antti Pennasen termejä käyttäen täysin ytimessä.

Erikoistilanteet ja kevään pelaajat isossa roolissa

Oksanen: Erikoistilanteethan nousevat usein tiukoissa tilanteissa ratkaisevaan rooliin. KeuPan ylivoimassa ei selkeitä kuvioita ole ollut, vaan ratkaisuja haetaan hieman huonommistakin paikoista, mikä tuo pelaamiseen juonikkuutta ja yllätyksellisyyttä. 

Markus Rämä, Mörsky ja Maasalo saavat paljon vastuuta ylivoimalla. Tarvittaessa KeuPalla on heittää kentälle villinä korttina myös Keuruun oma poika Tomi Ahonen, joka tykkää laukoa paljon ja saa vedon lähtemään huonommastakin asennosta nopeasti.

Alivoimalla KeuPa on kyllä osoittanut pudotuspelihenkeä jo runkosarjassa, sillä pelaajat blokkasivat laukauksia kiitettävällä tahdilla ja nyt vielä maalille on saatu Karjalainen viimeiseksi lukoksi, mikä antaa lisää varmuutta alivoimapeliin.

Mikäs on mikkeliläisryhmän erikoistilannepelaamisen laita?

Liikanen: Jukureiden ylivoima on parantunut huomattavasti kevättä kohden. Antti Pennasen fläppitaulusta tulleet kuviot ovat tuottaneet tulosta, vaikkei se täysin hänen ansiotaan olekaan, sillä Pennasen metodeihin kuuluu pelaajan oman luovuuden esille tuominen. Jukureiden pelaajat ovatkin saaneet sopia kuvioita myös keskenään, mikä on tuottanut kohtuullisen hyvää tulosta.

Mikkeliläisryhmästä löytyy paljon ratkaisijoita ja juonikkuutta. Uskon vahvasti, että Oula Palve, Miikka Männikkö, Anthony Guttig ja Santeri Lukka tulevat laittamaan keuruulaiset ahtaalle. KeuPan onkin syytä pysyä poissa boksista.

Alivoima on ollut yksi Jukureiden vahvuuksista kuluneella kaudella muutamia notkahduksia lukuun ottamatta. Mikkeliläisten alivoimanelikko pelaa kentällä aktiivisesti iskien kiinni, kun paikka löytyy. Tärkeä pelaaja Jukureiden alivoimassa on ollut jo aiemmin mainitsemani maalivahti Quemener, jonka rauhallisuutta ei voi olla ihailematta.

Keväällä usein esiin nousevat pelaajat eivät välttämättä ole olleet niitä näkyvimpiä pelaajia runkosarjan peleissä. Ketkä KeuPan pelaajista nostaisit kevään ratkaisupelaajiksi?

Onko Nöyränen tänä keväänäkin valttia?
Onko Nöyränen tänä keväänäkin valttia?
Kuva © Antti Varonen

Oksanen: Kokeneemman kaartin edustajat Maasalo ja Mörsky tulevat johtamaan joukkoja edestä, se on varmaa. Serkukset Antti ja Sebastian Kauppila sekä joulutauon jälkeen kukkaan puhjennut Joni Mäkelä nostavat tasoaan vielä rahtusen runkosarjasta, jolloin myös oma pää pysyy puhtaana. KeuPan sauma on kuitenkin enemmän viisikkopelaamisessa kuin yksittäisten pelaajien tasonnostoissa.

Uskotko, että Jukureiden ratkaisupelaajat löytävät vielä uuden vaihteen pudotuspeleihin?

Liikanen: Runkosarjan pistepörssin kakkoseksi sijoittunut Palve ja kesken kauden mukaan tullut Männikkö lämpenivät kevätauringon mukana, joten tältä kaksikolta voidaan odottaa tuhoja pudotuspeleissä. 

Pitkään loukkaantuneena ollut Guttig palasi kaukaloon juuri pudotuspelien kynnyksellä ja paransi otteitaan peli peliltä. Hänen ja Riku Pitkäsen saaminen takaisin kokoonpanoon oli mikkeliläisille hyvä juttu, sillä se tuo lisää variaatiomahdollisuuksia muun muassa ylivoimapelaamiseen.

Kahden kärkiketjun varassa mikkeliläisryhmä ei kuitenkaan ole, sillä ryhmästä löytyy Joonas Kalliolan, Iivo Hokkasen, Jani Savolaisen ja Pentti Nöyräsen kaltaisia roolipelaajia, jotka nostavat tasoaan kevään edetessä. Nöyränenhän oli viime keväänä sarvipäiden tehokkain pelaaja pudotuspeleissä, joten toivottavasti tänä keväänä löytyy samanlainen noste otteisiin heikommin sujuneen runkosarjan jälkeen.

Nyt kun näitä otteluparin ratkaisutekijöitä on käyty läpi, niin olisiko sinulla kertoa arviota ottelusarjan lopputuloksesta?

Oksanen: KeuPa tulee antamaan kovan vastuksen Jukureille kaikissa otteluissa, mutta vielä ei ole keuruulaissotureiden vuoro taistella mitaleista. Jukurit vie ottelusarjan 4-1.

Liikanen: Komppaan täysin mielipidettäsi. KeuPa voi hyvinkin yhden ottelun tässä sarjassa viedä, mutta pitkässä juoksussa Mestis-tasolla rutinoituneempi ja laajemmalla materiaalilla rummuttava Jukurit ottaa omansa ja etenee jatkoon.

Jukureiden fokuksen täytyy kuitenkin olla sataprosenttisesti keskiviikon pelistä lähtien tässä sarjassa, sillä KeuPa on vaarallisuutensa osoittanut ja tietää kyllä keinot, millä ennakkosuosikkia pystytään horjuttamaan. Mielenkiintoisia pelejä siis odotettavissa - toivottavasti myös yleisö löytää molemmilla paikkakunnilla hyvin paikalle seuraamaan Mestis-kauden kiivaimpia kamppailuja.

» Lähetä palautetta toimitukselle