Jukurit-Hokki: selättävätkö sarvipäät kainuulaispiinansa?

MESTIS / Artikkeli
Hokki juhli runkosarjan kohtaamisissa, mutta kuinka käy välierissä?
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Mestiksen välierissä kohtaavat Mikkelin Jukurit ja Kajaanin Hokki. Runkosarjassa kajaanilaiset olivat keskinäisissä kohtaamisissa niskan päällä ja siihen kovaan kevätvireeseen syttynyt jukurijoukkue lähtee hakemaan muutosta.

Ottelusarjaa analysoimaan ovat asettuneet Mikkelin toimituksen Tero Liikanen ja Kajaanin toimituksesta Jesse Eskelinen.

Liikanen: Joukkueet selvittivät tiensä välieriin hieman erilaisin reitein. Jukurit runkosarjan voittajana jätti KeuPan nollille ja eteni suoraan neljällä voitolla jatkoon, mutta Hokki joutui vääntämään kuuden ottelun sarjan JYP-Akatemiaa vastaan. Mikkeliläisryhmä pääsee siis sarjaan aavistuksen enemmän levänneenä. Näetkö asetelman enemmän uhkana vai mahdollisuutena Hokille?

Eskelinen: Hokki väänsi JYP-Akatemiaa vastaan tiukan, jatkoeriäkin vaatineen sarjan. Hokista puhuttaessa myös sarjan pisimmät vieraspelimatkat nousevat lähes väistämättä aina puheenaiheeksi. Matkustamisen vaikutuksia kuuden ottelun mittaiseksi venynyt sarja ei ainakaan helpota.

Toisaalta kajaanilaisjoukkue on tottunut istumaan linja-autossa, ja pelituntumakin on kajaanilaisilla parempi. Jukurien sarjaa KeuPaa vastaan voisi kuvata jopa läpihuutojutuksi, joten näkisin Hokin olevan ainakin sarjan alussa valmiimpi tiukkoihin peleihin. Ensimmäisissä peleissä onkin kajaanilaisten iskun paikka, jos finaalipelejä Kajaanissa mielitään pelata.

Liikanen: En nyt ihan läpihuutojutuksi tuota KeuPa-sarjaa Jukureilta osalta laskisi, vaikka lukemat melkolailla murskaavat olivatkin. KeuPa kuitenkin pystyi ajoittain haastamaan Jukureita ja varsinkin ensimmäisessä sekä neljännessä pelissä sillä oli loistavat saumat jopa mennä ottelussa johtoon, mutta viimeistely oli heikkoa. 

Hokki kuitenkin varmasti joutui kovemman haasteen eteen ja olen samaa mieltä siitä, että ensimmäisissä peleissä se Hokin iskun paikka on. Jos Jukurit pääsee ottelusarjassa kolmanteen peliin 2-0-johtoasemassa, niin veikkaan vuoren olevan liian suuri Hokille kiivettäväksi.

Runkosarjassahan Hokki osoittikin, että ei se Jukureille tule helppo pala olemaan, sillä se vei runkosarjan kaikki kohtaamiset Kalevankankaalla. Jukurit tosin oli parissakin kohtaamisessa niskan päällä, mutta silloin veräjää vartioineet Timo Niemi ja Samu Perhonen niin sanotusti seisoivat päällään ja Niko Saarenpään johdolla kajaanilaiset iskivät tarvittavat osumat. 

Miltäs Hokin maalivahtiosaston vire näyttää puolivälierävaiheen jäljiltä?

Antti Lehtonen pelasi vahvat puolivälierät.
Antti Lehtonen pelasi vahvat puolivälierät.
Kuva © Vesa Pöppönen - www.facebook.com/VesaPhoto

Eskelinen: Puolivälierissä Jari Laukkanen peluutti Niemeä ja Antti Lehtosta vuorotellen. Peluutustahti keräsi myös kritiikkiä, sillä hyvänkin pelin jälkeen maalivahtia vaihdettiin seuraavaan otteluun.

Aivan uskomattoman kehitysaskeleen alkukauteen verrattuna ottanut Lehtonen pitää tällä hetkellä virkaveljeään niskalenkissä, sillä 21-vuotias jyväskyläläislähtöinen torjuja on ottanut voiton kaikissa pelaamissaan otteluissa. Niemen tilille kirjattiin Hokin molemmat tappiot puolivälierissä.

Hokki hävisi puolivälierissä kolmesta kotiottelustaan kaksi. Vieraissa tilille kirjattiin vastaavasti kolme voittoa, mikä yhdistettynä Hokin tämän kauden hienoon Kalevankankaan saldoon jättää mielenkiintoiset asetelmat tähän ottelusarjaan.

Mitäs Jukurien maalivahtiosastolle kuuluu, ilmeisesti luotto puolivälierissä vain kaksi maalia päästäneeseen Ronan Quemeneriin on edelleen kova?

Liikanen: Luotto Quemeneriin on kyllä kova. Vaikka ranskalaisvahti KeuPa-sarjassa ei nyt aivan valtaisaan testiin joutunutkaan, on hän osoittanut pystyvänsä pitämään joukkueensa pystyssä tiukoissa paikoissa. 

Mitään Quemeneriltä pois ottamatta on kuitenkin todettava myös, että iso rooli tuossa vähäisessä päästettyjen maalien määrässä on Jukureiden puolustuksella. Vastustajat eivät juurikaan ole ykkössektorin paikoilla päässeet juhlimaan ja kaukaa tulleet laukaukset Quemener on poiminut varmasti.

Näkisin, että tällä osa-alueella Hokilta vaaditaan huippusuorituksia illasta toiseen, sillä kajaanilaisten puolustusta en pidä aivan yhtä vahvana kuin Jukureiden vastaavaa. Juhani Tammisen sanoja lainaten, Lehtosen tai Niemen pitää olla se The Superman, mikäli Hokki haluaa voittaa pelejä.

Eskelinen: Hokin nuori puolustus on osoittanut tällä kaudella, että se pystyy pelaamaan tiivistä ja fyysistä peliä. Takalinjojen ikänestorina häärii pelikuntoisista puolustajista 25-vuotias Lasse Uusivirta, joten ainakin kokemuksessa kajaanilaispuolustus häviää mikkeliläisten vastaavalle tuntuvasti. Ajoittain kokemattomuus on näkynyt harhasyöttöinä tai muina virheinä omassa päässä.

Puolustus on suhteellisen tasainen, ja samat puolustajaparit ovat saaneet pelata yhdessä jo pitkään. Takalinjojen leveys riittää myös mahdolliseen kokoonpanon rotaatioon tiiviissä ottelutahdissa. Kuten sanoit, maalivahtipelaamisen merkitystä ei kuitenkaan voi liikaa korostaa, myöskään tämän kauden Hokissa.

Jokerikortteja ja poissaoloja

Eskelinen: Vastaavasti Hokin hyökkääjäkaluston tilanne näyttää hyvältä. Ratkaisijoita riittää jokaiseen ketjuun ja kevään pelien alkaessa esiin on noussut uusia vastuunkantajia viisi maalia tehtailleen Miska Humalojan johdolla.

Jukurien tehopelaajat nakuttivat paljon pisteitä KeuPa-sarjassa. Keiden vireen erityisesti odotat kestävän myös välieräsarjassa? Entäpä löytyykö mikkeliläisnipusta jokerikortteja, jotka voivat nousta esiin vielä nähtyä vahvemmin?

Liikanen: Samat sanat pätevät myös Jukureiden hyökkäykseen. Kaikista neljästä ketjusta on löytynyt ratkaisijoita ja etenkin kokeneen Iivo Hokkasen huikea tehovire on nostettava esiin. Hokkanen iski KeuPa-sarjassa peräti kahdeksan tehopistettä ja muutenkin näytti kentällä sitä esimerkkiä, mitä joukkue tiukoissa paikoissa tarvitsee.

Nestori Lähteeltä odotetaan onnistumisia.
Nestori Lähteeltä odotetaan onnistumisia.
Kuva © Timo Savela

Nestori Lähteeltä odotan Hokki-sarjassa paluuta siihen runkosarjan loppupuolen vireeseen, jolla hän oli yksi kentän näkyvimpiä pelaajia. Tämä rouhija varmasti myös muistetaan Kajaanissa LeKi-paidasta, jossa hän aiheutti viime keväänä hämmennystä otteillaan.

Koko KeuPa-sarjan katsomosta seurannut Roope Hämäläinen saattaisi olla myös sellainen jokerikortti välieräpeleihin, sillä näytönhaluja ja virtaa hyökkääjässä varmasti riittää.

Erikoistilannepelaaminen nousee myös usein suureen rooliin näissä peleissä ja Jukureilla tämä osa-alue on toiminutkin erinomaisesti.

Ykkösylivoima Miikka Männikkö-Oula Palve-Jaakko Turtiainen-Santeri Lukka-Hokkanen on tehnyt ylivoimalla hyvällä prosentilla osumia ja taustalta löytyy vielä muun muassa kainuulaisillekin tutut Anthony Guttig ja Timo Hiltunen, joten ratkaisuvoimaa piisaa. 

Kajaanilaisten runkosarjan ykköspistemies Tomas Mikushan oli runkosarjassa pitkään poissa loukkaantumisten vuoksi ja nyt väliin jäivät kaksi viimeistä puolivälierää. Kuinka merkittävänä menetyksenä Hokille näet sen, jos Mikus ei pysty välierissä pelaamaan?

Eskelinen: Mikus on luonnollisesti valtava menetys Hokille, mutta miehen paikka kokoonpanossa on pystytty täyttämään kohtuullisesti.

Ketjukoostumuksissa Kärppien sopimuspelaaja Saku Mäenalanen on istutettu ykkösketjun laidalle Mikusin paikalle. Jo JYP-Akatemia-sarjan ensimmäisissä otteluissa slovakin pelikunto herätti kysymyksiä, sillä hurjasta maalivainustaan huolimatta Mikus ei pelannut lainkaan ylivoimaa.

Mikusin kokoonpanoon paluun ajankohta on arvoitus, mutta välierissä odotan edellä mainitun Humalojan lisäksi erityisesti kokeneelta Saarenpäältä hyökkäystehoja.

Riku Toivo on tehnyt arvokasta työtä joukkueen eteen, mutta odottaisin enemmän tulosta myös hyökkäyspäässä. Lisäksi Antti Kalapudas on vaeltanut varjojen mailla, ja edellisessä ottelussa nuoren keskushyökkääjän tie veikin nelosketjuun. Siltä suunnalta odotan myös petrausta pelien kovetessa.

Runkosarjassa molempien joukkueiden ylivoima kuului sarjan eliittiin, sillä Hokki takoi eniten ja Jukurit kolmanneksi eniten ylivoimaosumia. Pudotuspeleissä ruuti ei ole kuitenkaan ainakaan kajaanilaisilla ollut yhtä kuivaa. Myös Hokin alivoimapelaaminen on jättänyt pudotuspeleissä paljon petrattavaa.

Laukkasen taktiikat purivat Jukureihin runkosarjassa.
Laukkasen taktiikat purivat Jukureihin runkosarjassa.
Kuva © Timo Savela

Kumpi vie valmentajien taiston?

Liikanen:  Mitenkäs sitten joukkueiden valmennuspuoli? Antti Pennanen ja Laukkanen ovat toisilleen tutut valmentajat jo KalPa-vuosilta ja runkosarjan pelien perusteella molemmat valmentavat vahvaa kiekkokontrollipeliä, jonka vuoksi Hokki olikin Jukureille ehkä se pahin vastustaja runkosarjassa.

Jukureiden pelissä kuitenkin runkosarjassa välillä nähtiin otteita myös Pennasen edeltäjän, Jarno Pikkaraisen pelikirjasta, jossa peli perustuu suoraviivaiseen pelaamiseen ja aktiiviseen karvaamiseen. Löytyykö Laukkasen arsenaalista aseita vastaamaan siihen, jos Jukurit tuota suoraviivaisempaa taktiikkaa käyttävät Hokkia vastaan?

Eskelinen: Hokki oli ajoittain vaikeuksissa JYP-Akatemian aggressiivisen karvauksen alla, mutta Laukkanen reagoi ongelmiin yleensä nopeasti. Joukkue noudattaa pelisysteemiä sitoutuneesti, joten uskoisin, että myös Jukurien taktiikanvaihdoksiin pystytään reagoimaan. Hokin joukkueesta täytyy löytyä jalkoja vastaamaan myös nopeaan, suoraviivaiseen peliin.

Runkosarjassahan Hokki lähti erityisesti Mikkelin peleihin melkoisen puolustavalla taktiikalla, mikä juontaneekin juurensa valmentajien yhteiseen historiaan, ja sitä myöten vastustajan pelisysteemin vahvaan tuntemukseen.

Sarjan ensimmäiset ottelut sanelevat pitkälti finaalipaikan kohtalon. Tässä sarjassa paineet ovat Jukureilla, joten jos nälkäinen kajaanilaisjoukkue onnistuu heti sarjan alussa, voivat mikkeliläiset olla ongelmissa.

Pitkässä sarjassa etu on kaksi ottelua vähemmän pelanneella Jukureilla. Runkosarjan loppupuolen hurjaa virettään myös pudotuspeleissä jatkaneet mikkeliläiset lähtevät joka tapauksessa sarjaan ennakkosuosikkina.

Odotan sarjan venyvän pitkäksi, mutta Jukurien materiaalin ja kokemuksen kuitenkin olevan lopulta valttia. Mikkeliläiset etenevät finaaleihin voitoin 4-2.

Liikanen: Samoilla linjoilla olen. Hokki tulee takuulla kovaa ensimmäisissä peleissä ja Jukureiden täytyy pystyä vastaamaan siihen tai muuten vaikeuksia on odotettavissa.

Luotto on kuitenkin kova läpi kevään nousujohteisia otteita esittäneeseen jukuriryhmään, joten uskon sen etenevän finaaleihin voitoin 4-1. Kävi sarjassa kuitenkin miten vain, niin viihdyttäviä kamppailuita tullaan varmasti näkemään.

» Lähetä palautetta toimitukselle