Jukurit 2013-2014 - Lähtökohtana mestaruuden uusiminen

MESTIS / Artikkeli
Nähdäänkö Toni Hyväriseltä yhtä kovia taklauksia myös runkosarjassa?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Viime kaudella Mikkelin Jukurit voitti pitkästä aikaa Mestiksen mestaruuden. Päävalmentaja Jarno Pikkaraisen kolmas vuosi Jukureissa tuotti viimein tulosta, ja mikkeliläiset pääsivät pelaamaan toistaiseksi viimeiset liigakarsinnat. Valtaosa mestaruusjoukkueen kärkipelaajista on lähtenyt liigaan, mutta hallitseva mestari taistelee tulevallakin kaudella Mestiksen kärkisijoista.

Jukurit koki menestyksen takia suuria menetyksiä pitkin kesää jokaisella osa-alueella. Hyökkäyksestä SM-liigaan lähtivät mestaruuden kulmakivistä Turo Asplund ja Mika Partanen. Lisäksi upean kauden pelannut Henrik Koivisto palasi pääkaupunkiseudulle K-Vantaan joukkueeseen.

Halliremontin valmistumisen myötä puitteet Mikkelissä ovat jo liigatasoa. Enää joukkueen olisi osoitettava, että se on näiden puitteiden arvoinen, ja mikkeliläiskatsojien herättävä seuraamaan Jukureiden otteita muualtakin kuin teksti-tv:stä.

Harjoituskausi meni mikkeliläisiltä hyvin ailahtelevasti. Seitsemästä ottelusta tuli tilille neljä voittoa ja kolme tappiota. Jukurit napsi voitot JYP-Akatamiasta, Sportista, SaPKosta ja K-Vantaasta. Viime kauden finaalivastustaja Kouvolan KooKoo taas onnistui voittamaan mikkeliläiset jokaisessa kolmessa kohtaamisessa.

Päävalmentaja Jarno Pikkarainen ja valmentaja Timo Turunen aloittavat jo neljännen yhteisen kautensa Jukureissa. Kaksikolla on varmasti tavoitteena luotsata Jukurit jälleen Mestiksen kärkikastiin.

Andreas Bernard SaiPaan - kuka ottaa vastuun?

SaiPaan lähtenyt maalivahti Andreas Bernard jätti suuren aukon mikkeliläisjoukkueen maalin suulle. Uskomattomasti pelanneen italialaismaalivahdin saappaat on hyvin vaikea täyttää.

Viime kaudeksi Jukureihin siirtynyt Petteri Similä joutuu nyt uransa kovimpaan paikkaan. Ykkösmaalivahdiksi  yritettiin hankkia Mika Norjaa, mutta lopulta siirto kariutui.  Heinäkuun lopulla Jukurit hommasi tšekkiveskari Tadeas Galanskyn Jokipoikien A-junioreista. Galanskylla on yhä tryout-sopimus, ja hänen kohtalostaan päätetään kauden alla. Todennäköisesti Galansky jatkaa Jukureissa.

Petteri Similä on kovan paikan edessä.
Petteri Similä on kovan paikan edessä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Maalivahtiosasto on tällä hetkellä jukurijoukkueen suurin kysymysmerkki. Kummatkaan maalivahdeista eivät ole osoittaneet harjoitusotteluissa sitä tasaisuutta, mitä vaaditaan Mestiksen mestaruutta tavoittelevan joukkueen maalivahdilta.

Lähtökohtaisesti joukkueen ykkösmaalivahti on Similä. Suuri kysymys kuuluukin, onko hän Jukureiden tyylinen maalivahti?  Similä elää torjunnoista ja onnistumisista. Huonona päivänä Similällä pomppivat vedot liian paljon eteen ja itseluottamus on täysin hukassa.

Nähtäväksi jää, pystyykö kumpikaan kasvamaan ykkösveskariksi Jukureihin. Similää ja Galanskya valmentaa maalivahtivalmentaja Vesa Pantzar.

Forsström korvaa Ahosen puolustuksessa

Jukureiden puolustus ei kesän aikana suuria muutoksia kokenut. Joukkueessa jatkavat edelleen Pasi Järvinen, Ilkka Vaarasuo, Juuso Akkanen, Juha-Petteri Purolinna, Roni Rukajärvi sekä kahden vuoden sopimuksen tehnyt seuran oma kasvatti Elmeri Laamanen, joka suorittaa armeijan kauden aikana.

Uusina kasvoina puolustuksessa nähdään Jani Forsström, joka palaa ulkomailta takaisin Suomeen. Forsström korvaa SaiPaan siirtyneen huippupuolustaja Rony Ahosen. Forsström saa todennäköisesti suuren roolin joukkueen ylivoiman maskimiehenä.

Lisäksi kesän aikana Samuli Piipponen palasi takaisin SaiPan riveihin, ja K-Vantaasta saapui oikealta ampuva Roy Pihlström. Näin ollen Jukureilla on kasassa tarvittavan laadukas ja laaja puolustus tulevalle kaudelle.

Uusia nimiä hyökkäyksessä

Jukurihyökkäyksessä jatkaa paljon tuttuja nimiä. Jatkosopimuksia kirjoitettiinkin jo pitkin viime kautta. Mikkelissä jatkavat Iivo Hokkanen, Jesse Rohtla, Toni HyvärinenJani Savolainen, Iiro Memonen, Mikko Laine, Jesse Juntheikki, Pentti Nöyränen ja aina joukkueelleen pelaava Patrik Lostedt.

Mielenkiintoista on nähdä, pystyvätkö viime kaudella loukkaantumisista kärsineet Hokkanen ja Memonen auttamaan joukkuetta voittamaan otteluita. Loistavan viime kevään pelannut Savolainen on varmasti monen puolustajan kiusana tulevalla kaudella, ja ei sovi unohtaa muidenkaan jatkajien ratkaisukykyä.

Asplundin, Partasen ja Koiviston paikkaajiksi hankittiin kuitenkin huipputason korvaajia, kuten Toni Jalo, Joonas Koskinen ja Niko Laakkonen.

Sportin viime kauden ykkössentteri Jalo siirtyy Jukureihin todella suurilla odotuksilla. Jalolta odotetaan etenkin vastuunkantoa ja tehoja hyökkäyspäähän. 26-vuotias Koskinen siirtyi Jukureihin ulkomailta tryout-sopimuksella, mutta lunasti paikkansa jukurijoukkueesta nopeasti.

Kolmas kova vahvistus mikkeliläisille on SaPKon viime kauden kultakypärä Niko Laakkonen. KalPa-kasvatille tuleva Mestis-kausi on jo uran viides. SaPKossa 25-vuotias hyökkääjä on yltänyt kahdella viime kaudella yli 30 pisteeseen.

Jesse Rohtla on Jukureiden hyökkäyksen kantavia voimia.
Jesse Rohtla on Jukureiden hyökkäyksen kantavia voimia.
Kuva © Timo Savela

Muutaman kärkipelaajan lisäksi muutama muukin hyökkääjä lähti Jukureista. Toisiin maisemiin kesän aikana lähtivät Antti Ojanen, Henry Hietaharju, Teemu Huhtala ja seuran oma kasvatti Miika Otranen.

Yhteensä kymmenen kokonaista kautta Jukureissa pelannut hyökkääjä Mikko Hakkarainen ripusti kesän aikana hokkarit naulaan ja siirtyi Jukureiden joukkueenjohtajaksi. 36-vuotias entinen kapteeni joutui lopettamaan, koska polvi ei kestänyt enää pelaamista. Jäältä katosi siis paljon esimerkkiä ja taistelua, mutta uusia nuoria pelaajia ajettiin kesän aikana keltapaitoihin.

Uusina kasvoina Jukureihin liittyivät myös hieman tuntemattomat hyökkääjät Janne Väyrynen, Julius Rantaeskola, Joonas Kalliola ja Juuso Sipola.

Kaksi seuran omaa junioripelaajaa kiinnitettiin joukkueeseen kolmen vuoden sopimuksilla. Erno Ripatti ja Mikko Hyyryläinen kuitenkin pelanneevat kautensa pääosin A-junioreissa, mutta harjoittelevat edustusjoukkueessa koko kauden. Harjoitusotteluissa Ripatti sai peliaikaa muutamassa ottelussa, joissa syntyi kaksi syöttöpistettä.

Tavoitteena menestyminen

Jo neljäntenä vuonna peräkkäin Jukureiden tavoitteena on kärkisijat. Pikkarainen tuttuun tyyliinsä puhuu tavoitteesta, jossa sijoitutaan runkosarjassa neljän parhaan joukkoon, mutta seuran ehdottomana tavoitteena on taistella mestauudesta tulevallakin kaudella.

Jukurit on voittanut runkosarjan nyt kolmena kautena putkeen. Näiden kausien aikana mikkeliläiset ovat ottaneet yhdet kulta- ja yhdet hopeamitalit.

Arvio: Kuten kolmella edellisellä kaudella, on nytkin lupa odottaa mikkeliläisiltä mestaruudesta taistelemista. Maalivahtiosaston ollessa täysi kysymysmerkki voidaan arvioida Jukureiden olevan sijoilla 1-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle