Jukurit–Kiekko-Vantaa: Jättiläinen kohtaa kääpiön

MESTIS / Artikkeli
Tuulettaako pistepörssikuningas myös pudotuspeleissä.
Kuva © Antti Varonen
Kiekko-Vantaa ja Jukurit kohtaavat toisensa puolivälierissä. Jatkuuko runkosarjan ylivoimaisen voittajan menestyminen myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, vai onnistuuko K-Vantaa pistämään Jukurit ahtaalle?

Kiekko-Vantaa kohtaa runkosarjan ykkösen Mikkelin Jukurit puolivälierissä. Jukurit teki piste-ennätyksen ja voitti lopulta runkosarjan jopa ylivoimaisella piste-erolla Kajaanin Hokkiin. Kiekko-Vantaan peli alkoi takkuilla runkosarjan loppumetreillä, jonka vuoksi vantaalaiset pääsivät vain vaivoin pudotuspeleihin. Osittain pudotuspelipaikka varmistui Peliittojen avustuksella, kun heinolalaiset hävisivät ratkaisevilla hetkillä kaksi viimeistä otteluaan.

Puolivälieräparia Jukurit-Kiekko-Vantaa arvioivat Jukurit-toimituksen Simo Arkko ja Kiekko-Vantaan toimittaja Mikko Roivas.

Jättiläinen kohtaa kääpiön. Siinä lähtökohdat tulevaan puolivälierään. Onko Jukurit vielä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella odotetun ylivoimainen?

Mikko Roivas: Jukurit on äärimmäisen kova joukkue Mestiksessä tällä kaudella. On ainoastaan kunniaksi, että joukkue pelaa ensi kaudella Liigassa. Oula Palve on osoittanut pelimiehen elkeitä tekemällä 43:een otteluun tehopisteet 32+39=71.

Jukurit ei voittanut kuitenkaan Vantaalla kertaakaan runkosarjassa, sillä kummatkin ottelut päättyivät vantaalaisten voittoon maalein 3-1 ja 5-2. Lähtökohtana voi olettaa, etteivät mikkeliläiset tule juhlimaan helposti varsinkaan Tikkurilan Urheilupuistossa.

On oltava kuitenkin realistinen ja todettava, että Kiekko-Vantaalla tulee olemaan hikiset iltapuhteet Jukureita vastaan. Vantaalaisten mahdollisuudet Jukureita vastaan ovat hiuksenhienot, mutta yksi asia puoltaa lohipaitoja: nyt runkosarjan saavutukset nollataan ja pelataan huikeaa kiekkokevättä.

Simo Arkko: Kuten sanoit, Jukurit esiintyi runkosarjassa varsin mallikkaasti, jonka vuoksi mikkeliläiset pääsivät valmistautumaan jo hyvissä ajoin pudotuspeleihin. Toisin kuin K-Vantaan, Jukureiden ei tarvinnut taistella viimeiseen asti paikasta pudotuspeleihin. Mikkeliläiset saivatkin valmistautua kevään peleihin suhteellisen rauhassa.

Viime vuosina runkosarjan voitettuaan mikkeliläiset ovat olleet todella kovia pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, enkä usko tilanteen muuttuvan tälläkään kertaa. K-Vantaa saa varmasti paljon lisäpuhtia runkosarjan voitoistaan kotikaukalossa, mutta jo viime kevät osoitti, että vaikka KeuPa oli pystynyt voittamaan mikkeliläiset kotonaan, ei heillä ollut mahdollisuuksia pudotuspelien käynnistyttyä. 

Keiden pelaajien uskot nousevan parrasvaloihin otteluparin mittelöissä?

Roivas: Kiekko-Vantaan pelaajista peräti seitsemän ylsi yli 20 pisteen rajan paremmalle puolelle runkosarjassa. Parhaimmat tehopisteet lunasti itselleen Joel Lehtinen, joka takoi 50 ottelussa pisteet 14+18.

Uskoisin, että varsinkin erikoistilanteiden taituri Aleksi Järvinen tulee saamaan paljon peliaikaa. Mies saavutti runkosarjassa pisteet 9+17, ja hänellä on selkeä rooli otteluiden ratkaisijana. Lisäksi miehellä on erittäin tarkka ja vihainen laukaus.

Jukureista nostaisin esille Roope Rannan, joka tehtaili 61 tehopistettä ja oli pistepörssin kakkonen Palven jälkeen. Hyökkääjä osaa myös syöttää, sillä syöttöjä tuli runkosarjassa 38.  Esille on syytä nostaa myös maalivahti Mika Norja, jonka torjuntaprosentti oli yli 90 prosenttia.

Arkko: Lohipaidoista kauden aikana silmään pisti erityisesti Toni Leinosen otteet Jukureita vastaan. Kapteenin näytöt nousevat entistä suurempaan rooliin pudotuspelien alkaessa, ja uskon, että Leinonen näyttääkin joukkueelle esimerkkiä. Mikkeliläisten ajoittain aika köykäisen puolustuksen onkin pistettävä tämä nopea laituri merkille.

Usein näissä tilanteessa nostetaan esille pelaajia, jotka ovat tehneet roimasti pisteitä myös runkosarjassa. Jukureissa on viime kausina esiintynyt monia kevään pelaajia, jotka ovat nousseet ratkaisevampaan rooliin pudotuspeleissä. Yksi heistä on Joonas Kalliola, joka tunnetaan muun muassa Suomen jääkiekkohistorian pisimmän ottelun ratkaisijana. Uskon, että hän väläyttelee taitojaan myös tänäkin keväänä.

Onnistuuko Toni Leinonen maalinteossa Jukureita vastaan myös pudotuspeleissä?
Kuva © Timo Savela

Kestääkö Kautto Jukureiden hyökkäyksen? Entä kuka on mikkeliläisten aloittava maalivahti?

Roivas: Kiekko-Vantaan ykkösmaalivahti Kautto pääsi aikaisin keskittymään vantaalaisten otteluihin, kun Jokerit putosi KHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Aiemmin Kautto oli Jokerien mukana vierasreissuilla ja pääsi torjumaan lohipaidoissa 30 ottelussa.

Jukurien maalilla on torjunut eniten Norja, joka pelasi jukuripaidassa 46 ottelussa torjuntaprosentin ollessa 90.92, mikä oli suurin piirtein sama kuin Kautolla. Kiekko-Vantaalla on asettaa maalinsuulle myös toinen lupaava pelimies Lassi Yrjölä, joka pelasi talvella uransa ensimmäisen Mestis-nollapelin.

Norja ja Kautto löytyvät tilastoissa sijoille kuusi ja seitsemän. On mielenkiintoista nähdä, kuinka maalivahdit tilkitsevät maalinsa suun, kun otteluissa on painetta runkosarjaa enemmän.

Arkko: Vantaalaisten Kautto tulee nousemaan toden totta suureen rooliin tässä sarjassa. Uskon, että Kautolle löytyy paljon töitä Jukureita vastaan ja onkin selvää, että vantaalaisten menestyminen lepää suuresti hänen harteillaan.

Jukureiden hyvän puolustuksen ansiosta on melkein sama, kummalla maalivahdilla Jukurit aloittaa pudotuspelinsä. Viimeisissä otteluissa Jukureiden maalilla varsin mallikkaastikin torjunut Juhana Aho ei ole huono vaihtoehto, kun Antti Pennanen miettii aloittavaa maalivahtia.

En ole tällä hetkellä täysin varma Norjan pelikunnosta, sillä maalivahti ei ollut Jukureiden kokoonpanossa viimeisissä otteluissa. Tosin niissä kamppailuissa ei ollut panosta, joten voi hyvinkin olla, että Norja vain lepäsi pudotuspelejä varten, ja on entistä paremmassa iskussa kiekon pudottua jäähän.

Puolustuksessa mitataan kovaa fyysisyyttä ja napakoita syöttöjä. Myös avaukset ja ylöstuonnit ovat tärkeässä roolissa, kun arvioidaan puolustusta. Ketkä puolustajat nousevat ratkaisijan rooliin?

Roivas: Kiekko-Vantaalla on käytössään monta kiekkoa ylöstuovaa puolustajaa, kuten Lasse Uusivirta ja Lassi Raitanen. Heidän panoksensa ovat kullanarvoisia, kun lähdetään mittelemään puolustuksen kautta kevättä kohti. Uusivirta kirjautti runkosarjassa tehopisteet 4+13, kun taas Raitanen tehtaili pisteet 4+6.

HIFK:sta Kiekko-Vantaaseen loppukaudella tullut Miro Karjalainen on osoittanut olevansa peliminuuttiensa arvoinen puolustaja, joka pitää kovasta pelistä ja pelaa miestä kaukalossa mielellään. Karjalainen iski kahdeksassa ottelussa tehopisteet 1+3.

Jukurien takalinjoilla taistelee muuan mies nimeltä Marko Kauppinen, joka osoitti ilta toisensa jälkeen vakuuttavaa peliä niin kiekollisena kuin kiekottomanakin pelaajana. 

Arkko: Vantaalaisten hyökkäyksiin lähtö ja avauspelaaminen nousee todella tärkeään rooliin varsinkin Kalevankankaalla pelatessa. Jukurit on onnistunut monissa otteluissa horjuttamaan vastustajiensa avauspelaamista kovalla karvauksella, mitä varmasti tullaan näkemään myös tässä sarjassa.

Jukureiden puolustuksesta löytyy todella paljon monipuolisuutta. Peruspuolustajat Joonas Valkonen ja Ilkka Vaarasuo tuovat fyysisyyttä ja erittäin varmaa puolustuspeliä, kun taas Teemu Suhonen Kauppisen ohella pelaa parhaimmin hyökkäyssuuntaan. 

Sanoisin, että hyökkäyksen lisäksi myös puolustus on mikkeliläisillä roimasti parempi, sillä sen lisäksi, että Jukurit teki eniten maaleja, se myös päästi niitä vähiten.

Ilkka Vaarasuo on Jukureiden puolustuksen kulmakiviä.
Kuva © Timo Savela

Pystyykö vantaalaiset laittamaan Jukureille kampoihin?

Arkko: On perinteisen otteluvoitot-veikkauksen aika. Aiemmin puhuimme Jukureiden selvästä runkosarjan voitosta, mutta on selvää, että pudotuspeleissä Jukureiden ainoaksi eduksi voi laskea kotiedun, sillä tässäkään sarjassa mitään ei saa ilmaiseksi.

Kaikesta huolimatta Jukureiden kovemman kokoonpanon vuoksi uskon siihen, että mikkeliläiset vievät tämän sarjan itselleen otteluvoitoin 4-0. Lisäennustuksena sanottakoon, että eniten vaikeuksia mikkeliläisille aiheutuu neljännessä ottelussa Vantaalla, jolloin Jukureilla on katkon paikka. Voi olla, että optimistisuuteni osuu omaan nilkkaan, mutta sanottakoon loppuun, että paras voittakoon!

Roivas: Kiekko-Vantaalla on näytönpaikka, sillä suurimmat odotukset ovat Jukureilla, jonka uskotaan voittavan ottelusarjan suoraan 4-0. Uskon kuitenkin, että lohipaidat tulevat olemaan kova vastus ennakkosuosikille.

Kiekko-Vantaan on pelattava etenkin kotikaukalossa rohkeasti mestarisuosikkia vastaan. Puolustus asetetaan kovalle paineelle, ja vantaalaisten on murrettava mikkeliläisten kova puolustus. Pelit on tietenkin pelattava ensin, mutta otaksun, että kovalla työllä Kiekko-Vantaa saa ainakin pari voittoa vyölleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle