Jugra Hanty-Mansijsk - alamäen loppu

KHL / Artikkeli
Kaksinkertainen maailmanmestari Mihail Birjukov koppailee kiekkoja Jugran maalinsuulla tulevallakin kaudella.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Länsi-Siperiassa sijaitseva 80 000 asukkaan (2010) pikkukaupunki tunnetaan huomattavasti paremmin ampumahiihdon maailmancupin osakilpailusta kuin KHL:ssä pelaavasta jääkiekkoseurasta. Hanty-Mansijskissa on upea ampumahiihtopyhättö, mutta samaa ei voi sanoa Jugran 5500 katsojaa vetävästä jäähallista, vaikka kaupunkia onkin rakennettu merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana ja sen asukasluku on kasvanut tasaisesti. Vuonna 2006 perustetulle seuralle tuleva kausi on KHL:ssä viides. KHL:ssä pelaa paljon perinteikkäitä seuroja, mutta Jugra ei ole yksi niistä.

Jugralla on alla KHL-historiansa huonoin kausi ja runkosarjan pisteiden valossa käyrä on ollut tasaisen laskeva ensimmäisestä kaudesta alkaen. Jugra sijoittui itäisessä konferenssissa menneellä kaudella 64 pisteellä sijalle yksitoista. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan seura eteni pudotuspeleihin, mutta kahden viimeisen kauden aikana se on jäänyt rannalle kevään kohokohdasta.

Tulevaan kauteen Jugra lähtee jälleen tavoittelemaan pudotuspelipaikkaa ja paperilla joukkue onkin vahvistunut. Vasta puoli kautta urallaan KHL:ssä päävalmentajana toiminut Dimitri Juškevitš on kuitenkin edelleen päävalmentajana melkoinen kysymysmerkki. Hänellä on takanaan hieno pelaajaura NHL:ssä, mutta ensimmäinen kausi päävalmentajana Sibirin puikoissa ei varsinaisesti vakuuttanut.

Maalivahdit:

Mihail Birjukov

Aleksei Kuznetsov (KAZ)

Maalivahtikaksikkona nähdään viime kaudelta tuttu duo, joka pelasi pelit suunnilleen puoliksi. Ykkösvahdin tontti menee lähtökohtaisesti seurassa viidettä kauttaan aloittavalle Mihail Birjukoville. Hänellä ei ole tilastojen valossa allaan erityisen hyvä kausi, mutta Birjukov on vuosien saatossa näyttänyt olevansa tasokas maalivahti KHL:ssä. Birjukovin kohdalta löytyy erikoinen tilastofakta: 28-vuotias maalivahti on edustanut Venäjää kaksi kertaa MM-tasolla vuosina 2008 ja 2012, ja molemmilla kerroilla Venäjä on juhlinut maailmanmestaruutta. Kyseessä on siis kaksinkertainen maailmanmestari.

Kazakstanin maajoukkueessa MM-kisoissa joitakin vuosia sitten nähdyllä Aleksei Kuznetsovilla on allaan hyvä kausi. Hän on pelannut KHL-urallaan aina kakkos- tai kolmosvahdin roolissa, mutta viime kausi oli hyvä ja pelejä kertyi 29 ottelun verran.

Seuralla on tasapainoinen maalivahtikaksikko, mutta Birjukovin pitää parantaa viime kauden otteitaan. Tuskin Jugra tulee kaatumaan maalivahtipeliin.

Puolustajat:

Philip Larsen (DEN) - Ilari Melart (FIN)

Aleksei Pepeljajev - Andrei Sergejev

Artem Ternavski - Denis Sokolov

Jevgeni Hvostov - Grigori Želdakov

Puolustuksessa on viime kauden alkuun nähden tapahtunut isoja muutoksia. Osa puolustajista lähti jo kesken kauden pois. Paljon on muutoksia tapahtunut, mutta TOP-6 näyttää paremmalta kuin viime kauden alkaessa.

Jugra jysäytti kesällä melkoisen pommin hankkimalla kolme edellistä kautta NHL:ssä pelanneen erinomaisen kiekollisen puolustajan Philip Larsenin. Tanskan maajoukkueen tähtipuolustaja on vasta 24-vuotias, ja uran parhaat vuodet ovat varmasti vasta edessä päin. Larsenilla on erinomainen pelikäsitys, syöttötaito ja liike. Hänet nähdään varmasti todella korkealla pakkien pistepörssissä erinomaisten hyökkäyspään taitojensa ansiosta. Hän on myös kelvollinen puolustamaan.

Puolustuksen toinen ulkomaalaisvahvistus on fyysinen ja isokokoinen Ilari Melart, joka pelasi seuran riveissä jo viime kauden lopulla 15 peliä lainalla AHL-seurastaan. Melart saa Jugrassa paljon vastuuta ali- ja ylivoimalla, joten vastuu varmasti miellyttää. Yhdet MM-kisat urallaan pelanneella puolustajalla saattaa tulla vaikeuksia nopeiden ja taitavien KHL-hyökkääjien kanssa. Hän tuo kuitenkin Jugran puolustukseen vahvaa taklaus- ja kamppailuvoimaa. Jobinpostia saatiin kauden alla, kun Melart loukkaantui ja on vammojensa vuoksi sivussa noin kolme kuukautta.

Viime hetken hankintoihin kuului Spartak Moskovassa viime kaudella isoa roolia kantanut Andrei Sergejev. Hän on hyvä yleispuolustaja, joka saa varmasti paljon vastuuta myös Jugran riveissä. Hän siirtyi ensin SKA:n riveihin, josta Jugra hankki hänet kauden kynnyksellä. Hän edusti TsSKA:ta kaudet 2011-13, jossa sai jo säännöllisesti peliaikaa. 23-vuotias puolustaja tuo taklausvoimaa puolustukseen. Kyseessä on lahjakas pelaaja, jolta löytyy myös maailmanmestaruus U20-kisoista.

Jugrassa seitsemättä peräkkäistä kauttaan aloittavaa 30-vuotiasta Aleksei Pepeljajevia voidaan pitään jonkinlaisena puolustuksen ikonina. Kiekollisesti taitava ja laadukkaalla laukauksella varustettu puolustaja on varsin hyvä pelaaja. Häneltä voidaan odottaa tehoja ylivoimallakin. Pepeljajev on ollut vuosia seuran tärkeimpiä puolustajia.

"Rapatessa roiskuu" -sanonta toimii hyvin silloin, kun Vladivostokissa viime kaudella pelannut Artem Ternavski hyppää vaihtoaitiosta jäälle. Jäähyherkkä ja kovaotteinen pelaaja on ikävä vastustaja. Hänen fyysinen pelaamisensa pääsi Vladivostokin pienessä kotikaukalossa viime kaudella oikeuksiinsa, mutta nyt puutteellisella liikkeellä varustetun pakin on hankalampi päästä iholle. Hän tuo Melartin kanssa fyysistä osaamista seuran puolustukseen. Ternavski oli viime kaudella KHL:n jäähypörssin viides.

Seurassa jatkaa pienikokoinen ja taitava Denis Sokolov. Hän tuo puolustukseen vahvaa kiekollista osaamista ja on 37-vuotiaana puolustuksen vanhin pelaaja. Sokolov on tehnyt KHL-vuosinaan hyvin pisteitä, vaikka Jugrassa ei viime kaudella saanut kasaan kuin viisi syöttöpistettä.

Peliajasta taistelevat myös Spartakista hankitut Mihail Mamkin sekä Grigori Želdakov, lahjakas Kirill Djakov ja kokenut Jevgeni Hvostov.

Jugran puolustus ei näytä yhtään hullummalta. Larsen on huippuhankinta ja ylivoimapelin täsmäase. Kovaa fyysistä peliä tuovat Ternavski ja Melart. Kiekollista osaamista löytyy hyvin myös Larsenin takana. Ei puolustus mikään loistava ole, mutta keskitasoa silti.

Kauden alla loukkaantunut Ilari Melart tuo toivuttuaan Jugran pakistoon fyysisyyttä.
Kauden alla loukkaantunut Ilari Melart tuo toivuttuaan Jugran pakistoon fyysisyyttä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Hyökkääjät:

Nikita Filatov - Ben Maxwell (CAN) - Lukas Kaspar (CZE)

Toni Rajala (FIN) - Igor Magogin - Vitali Sitnikov

Nikita Gusev - Danil Romantsev - Artjom Buljanski

Igor Bortnikov - Nikita Tošitski - Kirill Kniazev

Jugran hyökkäys on kokenut kesällä useita muutoksia. Muun muassa ulkomaalaisvahvistukset Veli-Matti Savinainen, Stephen Dixon ja Radek Smolenak ovat poissa. Heidän tilalleen on kuitenkin saatu paperilla laadukkaammat hankinnat. Muutenkin vaihtuvuus on ollut suurta.

Donbassin sisäisen pistepörssin viime kaudella tehoilla 16+20=36 voittanut Lukas Kaspar on pelannut neljä vahvaa kautta KHL:ssä. Isokokoinen, vahva, taitava, hyvin luisteleva ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä on Jugran hyökkäyspelin ehdottomia kulmakiviä. Hänellä on monipuoliset hyökkäyspään taidot. Jugrassa Kaspar saa rinnalleen myös laadukkaan sentterin.

Kärpissä viime kaudella loistanut Ben Maxwell jatkaa uraansa Hanty-Mansijskin kaupungissa. Kanadalaishyökkääjä oli viime kaudella Liigan pistepörssin yhdeksäs tehoilla 16+26=42, vaikka 11 runkosarjapeliä jäi väliin. Maxwell on taitava kahden suunnan sentteri, jolla on erinomainen pelisilmä ja syöttötaito. Hänelle on tarjolla todennäköisesti ykkössentterin rooli.

Seuran kesän kolmas uusi ulkomaalaishankinta löytyi SHL-seura HV71:sen riveistä, kun seurassa 37 peliin 30 pistettä painanut Toni Rajala liittyi vihreäpaitoihin. Hän oli joukkueensa toiseksi paras pistemies, vaikka pelejä jäi lähes 20 väliin. 23-vuotias suomalainen on nopea, taitava, hyvin syöttelevä ja maaliahne pelaaja.

Seuralla on tulevalla kaudella riveissään huipputaitava venäläispelaaja Nikita Filatov, jonka Jugra hankki Ufasta. Filatov pelasi viime kaudella paljon Ufan ykkösketjussa yhdessä Teemu Hartikaisen ja Dmitri Makarovin kanssa. Hän oli nuorena todellinen huippulupaus ja tekikin nuorten MM-kisoissa kovia tehoja eri ikäluokissa. Columbus varasi hänet NHL:ään kesällä 2008 numerolla kuusi, mutta 24-vuotiaan nuoren miehen NHL-ura ei ole toistaiseksi saanut tuulta alleen. NHL-ottelut saattoivat jäädä 53 peliin. Viime kaudella hän teki Ufassa 35 peliin tehot 13+7=20. Taiturimaisen hyökkääjän pelityyli sopii selvästi paremmin isoon kaukaloon, jossa taidolle on enemmän tilaa.

Taskukokoisella Igor Magonilla on takana vaikea kausi. Hyvällä syöttötaidolla ja pelikäsityksellä varustettu sentteri on paljon parempi pelaaja kuin viime kauden pisteet kertovat. Hän on alati vaarallinen kiekon kanssa hyvän syöttötaitonsa ja pelikäsityksensä takia. Tuleva kausi on kokeneelle sentterille neljäs peräkkäinen seurassa.

Vitali Sitnikov ja Artjom Buljanski ovat Magoginin tavoin pelanneet Jugrassa jo vuosia. Sitnikoville tuleva kausi on seurassa neljäs peräkkäinen ja Buljanskille jo kuudes. Pienikokoisen ja hyvin luistelevan Sitnikovin näytöt KHL:stä ovat näistä kahdesta vakuuttavammat. Kolmen viimeisen kauden aikana Sitnikov on rikkonut aina kymmenen maalin rajan. Molemmat taistelevat vahvasti paikasta kahteen kärkiketjuun.

Viime kaudella väläytellyt 22-vuotias Nikita Gusev on pelaaja, jota kannattaa seurata. Hän teki 44 peliin viime kaudella 14 pistettä ja tulevalla kaudella voidaan odottaa jo todellista läpimurtoa. Taitava, luisteluvoimainen ja terävällä rannelaukauksella varustettu laitahyökkääjä on seuran suurin lupaus. Gusev on Tampa Bayn varaus kesältä 2012, mutta pieni koko lienee este mahdolliselle NHL-uralle.

Jugralla on kasassa joukkue, jossa on muutamia laadukkaita pelaajia KHL:ään. Hyökkäykseen saadaan varmasti tehokas ykkösketju, mutta saadaanko kahta ratkaisuihin kykenevää ketjua? Taso on varsin kapea, mutta seuralla riittää muutamia lahjakkaita nuoria pelaajia Gusevin johdolla, jotka saattavat tehdä kovaa jälkeä jo tulevalla kaudella.

Yhteenveto:

Joukkueella on melkoinen keltanokka päävalmentajana, joten valmennuksesta on vaikea sanoa vielä mitään. Maalivahtiosaston pitäisi olla hyvä KHL:ään. Puolustus on keskintasoa Larsenista huolimatta ja hyökkäykseen on tarjolla useampi laadukas KHL-pelaaja. Jugralla on kaikki eväät palata kahden vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin, mutta tiukille se varmasti menee.

Arvio:

Tulee taistelemaan kynsin ja hampain viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Sijoille 7-9.

» Lähetä palautetta toimitukselle