Joko olisi Tapparan vuoro nostaa kannua?

LIIGA / Artikkeli
Taistelu Kanada-maljasta alkaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kevään 2015 finaalipari on tuttu edelliseltä kaudelta. Vaikka JYP ja Lukko hyvin kampoihin laittoivatkin, niin jälleen Kärpät ja Tappara kohtaavat finaalissa. Hallitseva Suomen mestari Oulun Kärpät voitti Tampereen Tapparan viime kaudella finaalissa vasta seitsemännessä kohtaamisessa. Jatkoajan toimittajat väittelivät tulevan kuuman finaalisarjan kunniaksi.

Tappara-toimituksen Sanna Ahlgren ja Kärpät-toimituksen Matti Väisänen esittivät toisilleen kolme kiivasta väitettä tulevan finaalisarjan alla.

Oululaisten puolustus on kovilla Tapparan käsittelyssä. Kapteeni Lasse Kukkosen puuttuessa etenkin Ryan Glenn ja Dan Spang ovat sortuneet virheisiin, joihin näissä peleissä ei ole varaa. Tamperelaiset pystyvät pakottamaan pelin oululaisten epämukavuusalueelle ja paineistamaan hyökkäyspäädyssä niin paljon, että kiekonsiirtelylle ei ole tilaa ja kärppäpakit tekevät ratkaisevia virheitä. 

Matti Väisänen: Tämä on juuri se osa-alue, johon JYPinkin olisi pitänyt iskeä enemmän. Kärpät syöttelee paljon omalla alueellaan ja välttää roiskimista. Etenkin epävarmasti pelanneet Spang ja Glenn ovat hukkailleet kiekkoja, mistä avautuu usein loistavia iskunpaikkoja nopeista riistoista. Karvatessakin viisikon etäisyyksien täytyy pysyä kunnossa, sillä höntyilystä Kärpät rankaisee yksilötaidollaan varmasti. 

Kärppien puolustuksessa ei ole leveyttä kuten hyökkäyksessä, joten myös fyysinen kuorma tulee kovemmaksi, kun sarjat ovat pitkiä ja fyysisiä. Kukkosen paluu olisi oululaisille valtava apu, kun joukkueen johtaja söisi myös isoja minuutteja varmalla pelillään. Toisaalta paikkaamaan tullut Markus Nutivaara ja pienemmän roolin Mikko Niemelä ovat onnistununeet työssään loistavasti.

Tuomarilinja aiheuttaa sarjan alussa hämmennystä. Molemmissa välieräsarjoissa aiheesta riitti keskustelua. Etenkin Kärppien ja JYPin sarjan ensimmäisissä peleissä linja oli huomattavan tarkka, kun taas Tapparan ja Lukon väännöt käytiin lähinnä vankilasäännöillä. Kärppien ylivoima on ollut huimassa iskussa, joten valittava linja voi olla isossa osassa mestaruuden ratkaisussa. Tapparan ylivoimapeli on Kärppien ylivoimapelin rinnalla vitsi.

Sanna Ahlgren: Ihan varmasti aiheuttaa hämmennystä. Välierien aikana jo mietin, että mitä jos tuomarilinjausta olisi vaihdettu päittäin. Olisiko Tapparan ja Lukon taistelu rauhoittunut vai koko ajan ollut miestä enemmän ja enemmän boxissa, sillä linja oli heille hyvin salliva. Nyt Kärpät nähdään puhtoisena ja Tappara kahvaavana välierien erilaisten tuomarilinjausten vuoksi.

Mikä ikinä tuomarilinjaus onkaan, pitäisi sen pysyä samanlaisena ihan jokaisessa pelissä. Ei muutoksia otteluiden välillä puhalluslinjaan, kuten Kärpät-JYP-sarjassa oli. En voi tätä tämän enempää alleviivata. Tuleva tuomarilinja on isossa roolissa finaalisarjassa ja luultavasti siihen valikoituu "Kärppien linja".

Kärppien ylivoima on vireessä ja Tapparan täytyy tehdä kaikkensa pitääkseen viisikot jäällä. Sellainen tuli kuitenkin mieleeni, että missä kunnossa on Tapparan alivoima tällä hetkellä? Ei Lukko-sarjassa oikein puhallettu mistään, joten paha sanoa. Seitsemännessä Tappara-Lukko-kohtaamisessa jaettiin tasan kaksi jäähyä ja nekin vasta viimeisessä erässä, vaikka ihan selviä vihellyspaikkoja olisi kyllä ollut.

Erikoistilannepelaamisen kuitenkin Kärpät näillä meriiteillä vie ja Tappara tulee ottamaan jäähyjä. Miten Tappara niistä sitten selviää - se jääköön arvoitukseksi.

Pudotuspelitunnelmat jatkuvat enää kahdessa hallissa.
Kuva © Jarno Hietanen

Kärppien hyökkäyspeli toimii epätasaisesti. Kemppaisen ketju pärjää pitkissä, pyörivissä hyökkäyksissä sekä suoraviivaisissa nopeissa hyökkäyksissä, mutta muilla ketjuilla on vaikeuksia saada kiekkoa edes hallitusti hyökkäyspäähän.

Väisänen: Kemppaisen kenttä on ainoa joka saa pitkiä pyörityksiä aikaan. On kuitenkin syytä huomata, että myös konkarit Esa Pirnes ja Mika Pyörälä pelaavat loistavaa kevättä. Heidän pelinsä ei aina ole yhtä näyttävää, mutta tehokasta se on. 

Toisaalta vaikka Kärppien muut kentät eivät luokaan niin paljon hyökkäyspainetta, niin eivät ne kyllä anna vastustajallekaan paikkoja. Varsinkin sentteriosasto on oululaisten pelissä hyvällä mallilla, kun Kemppainen, Pirnes ja Ben Maxwell pistävät keskikaistan tukkoon.

Kärppien tasaisuus on Tapparalle myrkkyä. Oululaiset olivat vierastappiossaankin hyvin mukana, eikä varsinaisia huonoja iltoja ole tullut. Tappara ei voi antaa yhtään löysiä eteen, tai Kärpät karkaa heti, eikä päästä enää rinnalle.

Ahlgren: Kärppien tasaisuus tuntuu perustuvan lähinnä "JJJ-ketjuun" ja ylivoiman toimivuuteen. Tapparan tulisi löytää heti sarjan alussa keinot kukistaa ne.

Vaikka Tapparan suoritustaso on ollut ailahteleva jopa erien välillä, niin viimeiset pelit Tappara karvasi ja riisti hienosti, pelasi siis hyvää kiekkoa kapteeni Jukka Peltolan johdolla. Aleksi Elorinne hoiti hyvin puolustusreviiriä, kun taas esimerkiksi Pekka Jormakka, Kristian Kuusela ja Olli Palola hyökkäyspäätä.

Tapparan ei myöskään kannata jättää pois HIFK- ja Lukko-otteluissa hyvin esiin noussutta fyysisyyttään, sillä sitä he tarvitsevat Kärppiä vastaan. Kaikki ottamaan Stephen Dixonista mallia.

Mikäli Tappara ei Kärppien tasaisuutta pysty horjuttamaan, niin pulassa he saattavat olla. Tosiasia on kuitenkin myös se, että Tappara pelaa parhaiten selkä seinää vasten eli pakkovoiton edessä. Saatamme nähdä siis parempaa Tapparaa jos joukkue siihen pisteeseen joutuu, että Kärpät meinaa karata.

Runkosarjavoitot tältä kaudelta 3-1 Tapparan eduksi.
Kuva © Jouko Kylmäoja

Kärppien maalivahtipeli on ollut vaihtelevaa Karhusen ja Tarkin välillä. Karhusen ollessa maalissa joutui JYP nyörtymään pronssiotteluun finaalin sijaan, joten häntä tulisi peluuttaa Tapparaakin vastaan Suomen mestaruutta puolustaessa.

Väisänen: Eihän tämä vaihtelu niin uutta ole, sillä samaa turbulenssiahan Kärpillä oli viime kevään finaaleissa. Tuloksen muistanevat molemmat joukkueet. Täten tilanne ei Karhuselle ole mitenkään uusi.

Lähtökohtaisesti Kärpät kuitenkin lähtee finaaleihin Karhusella. Hieman oudoksihan tilanteen tekee hänen vahvasti huhuttu esisopimuksensa juuri Tapparaan. 

Kolmas kerta toden sanoo? Tappara nyt kolmatta kertaa perättäin finaalissa, joista saldona kaksi hopeaa. Metsola sulaa ja Tapola & Tapolan pelikirja eivät uutuuttaan kestä finaalien tuomaa painetta. 

Ahlgren: Tapolan pelikirja todettiin toimimattomaksi jo syksyllä, mutta kuinkas kävikään. Ensimmäistä kautta liigavalmentajana ja joukkue on finaalissa. En voi muuta kuin hattua nostaa Jussi Tapolalle. Kävi Tapparalle kuinka vain, niin Tapola onnistui työssään ja tietyt vapaudet, mitä hän joukkueelle antoi, toimivat.

Mitä tulee Metsolaan, niin häneltä on nähty yksi huono peli lähiaikoina. Seuraavaan peliin hänet laitettiin takaisin maalille ja kas kummaa - nollapeli. Mika Norosen tuki auttaa Metsolaakin työskentelemään paremmin kentällä, ja nämä sulamispuheet ovat aika kuultuja jo.

Syksy oli Tapparan kannalta surkea, mutta kun aika pelata pudotuspelipaikoista alkoi, niin joukkue ryhtyi töihin. En lähde spekuloimaan saavatko he Kanada-maljan mukaansa Tampereelle tänä kautena, mutta olisivat he sen ansainneet kaiken tämän mediaryöpytyksen ja taistelujensa jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle