Jokipojat 2015-2016 – Maltillinen paluu Mestikseen

MESTIS / Artikkeli
Ärjy on palannut.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Joensuun Jokipojat tekee paluun Mestis-kartalle vuoden tauon jälkeen. Vuosi Suomi-sarjassa oli menestyksekäs, sillä joensuulaisjoukkue rynnisti mestaruuteen asti ja sai Mestis-paikan myöhemmin kabinetissa. Nyt organisaation ote kaikkeen toimintaan näyttää aiempaa järkevämmältä.

Viimeisten Mestis-vuosien panostukset ja toilailut toimiston puolella johtivat jälleen kerran talousongelmiin, eikä paikkaa viime kauden Mestikseen auennut.

Suomi-sarjaan joukkue lähti maltillisin panostuksin nuoren päävalmentaja Niko Erosen johdolla. Runko koostui paikallisista pelaajista, ja pelaajavahvistukset hankittiin lähinnä alasarjoista ja nuorista. Joukkue hitsautui yhteen, ja tuloksena oli loppujen lopuksi varsin selvä marssi mestaruuteen.

Tulevalle kaudelle panostukset ovat olleet maltillisia, ja mikä parasta, kallispalkkaiset nimekkäät vahvistukset loistavat poissaolollaan. Runko on ykköspelaajia myöten vahvasti pohjoiskarjalainen.

Kaikkien joensuulaisten kiekkoihmisten toiveissa on, ettei vauhtisokeus yllätä taas. Tällä hetkellä tilanne näyttää lupaavalta.

Press turbo boost

Suurimmat kysymysmerkit ovat yhä penkin takana. Moni olisi halunnut nähdä Eroselle jatkosopimuksen, mutta seura halusi paluukaudelle kokeneemman koutsin.

Joensuulaisjoukkue hankki päävalmentajakseen Ari Aaltosen, jonka viimeisin kosketus sarjatasolle on viidentoista vuoden takaa. Viime kaudet 55-vuotias valmentaja on toiminut A-, B- ja C-juniorijoukkueiden valmennustehtävissä, mikä onkin suuri vahvuus: hän tuntee paikallisen kiekkoilun mainiosti.

"Turbo" Aaltosen sopeutuminen nykypäivän kiekkoiluun kokeneena kiekkomiehenä on yhä valtaisa mysteeri. Harjoituspeleissä otteet ovat ailahdelleet laidasta laitaan.

Hän on korostanut pitkin harjoituskautta, että joukkueen taisteluilme ja ärjysydän ovat keskiössä. Pelilliset hienoudet taas eivät niinkään ole jalustalla. Alkukausi osoittaa, kuinka punamustat sitoutuvat yhteen, mutta pahimmillaan edessä voi olla jopa esatikkasmaiset vibat.

Peräpään pitäisi pitää

Jokipoikien lähtökohtainen ykkösvahti on tamperelainen Mikael Edelmann, joka aloittaa jo kolmannen kautensa Joensuussa. Viime kaudella hän oli selvä ykkösvahti ja yksi kauden tärkeimmistä pelaajista.

Kirittäjä hankittiin Kärppien organisaatiosta. 19-vuotias Samuel Jukuri torjui viime kaudella kiekkoja oululaisjoukkueen A-nuorissa ja muutaman ottelun Hokissakin. Hän osoitti Kajaanissa, että potentiaalia on vaikka mihin.

Esa Lehikoinen palasi Joensuuhun johtamaan puolustuskalustoa.
Esa Lehikoinen palasi Joensuuhun johtamaan puolustuskalustoa.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

Varsinkin ensimmäisissä harjoituspeleissä joensuulaisjoukkueen ongelmaksi nousi onneton maalinedustan puolustaminen. Tähän ongelmaan löytyi parasta mahdollista lääkettä myöhemmin, kun tuttu kaksikko Esa Lehikoinen − Juuso Akkanen saapui vahvistamaan ärjylaumaa.

Kolmas puolustuksen taattu tukipilari Lehikoisen ja Akkasen lisäksi on Matti Koistinen, joka on loukkaantumisten myötä sivussa jopa lokakuun loppuun asti. Muu pakkiosasto on sarjatasolle suhteellisen kokematon.

Jukurien organisaatiosta tullut Elmeri Laamanen on lähtökohtaisesti yksi vakiopuolustajista, mutta otteet harjoituspeleissä olisivat voineet olla parempiakin. Oikealta ampuvalle Joel Olkkoselle taas Mestis on täysin uusi tuttavuus, mutta viime kausi Suomi-sarjassa jätti alati rohkeasti nousevasta hyvinkääläisestä lupaavan maun. Vantaalta saapuneelta Iiro Mäntylältä odotetaan etenkin fyysistä puolta.

Välierävastus HC Satakunnan riveistä Joensuuhun muutti puolustaja Santeri Arousva, jonka odotetaan niin ikään olevan osa vakiopuolustusta. Omista kasvateista mukana ovat Jere Niemelä, Jari Lievonen ja Joni Muranen, joille peliaika lienee satunnaisempaa.

Kuka tekisi maalit?

Hyökkäyspäässä johtavana kolmikkona on toiminut sentteri Samu Pitkäsen johtama ykkösvitja, jonka laidoille on istutettu Janne Väyrynen ja Ossi Pellinen. Oma kasvatti Pitkänen oli viime kaudella mestaruuden takuumiehiä iskemällä miltei kaksi pistettä per peli. Pitkänen toimii myös joukkueen kapteenina.

Järvenpäästä lähtöisin olevalta Väyryseltä taas odotetaan paljon myös Mestiksessä. Oikealta ampuva isokokoinen laituri saapui Joensuuhun viime kaudella lainalle Jukureista, ja jälki oli tuhoisaa. Urheilullinen hyökkääjä saa rutkasti vastuuta myös Mestiksessä, vaikka otteet Mikkelissä ja Vantaalla eivät vielä tuoneet läpimurtoa.

Kesän erikoisimpiin hankintoihin kuuluu kokeneen Pellisen sopimus. Arousvan seurakaverina HC Satakunnassa pisteitä mättänyt nokialainen tuli Joensuuhun vaimonsa opiskelupaikan perässä, ja taituria kaavaillaan nyt laiturin paikalle ykkösvitjaan. Liigajäilläkin satoja otteluita pelanneen Pellisen kokemus on taatusti tärkeää.

Maltillinen linja näkyy eritoten hyökkäyspäässä, sillä Pellisen lisäksi täysin uusia naamoja Jokipojissa on vain yksi: Jukureista tullut Roope Hämäläinen. Omia kasvatteja on pilvin pimein. Suuren roolin ottanevat ainakin Jesse Paukku, Ville Halonen, Ville Silvast, Juuso Kaijomaa, Jesse Jormanainen sekä TUTOsta palannut Oula Uski. Suomi-sarjan mestareista jatkosopimuksen sorvasivat myös Joonas Larinmaa, Mikko Sierman ja Eetu Rissanen.

Jesse Paukku oli harjoitusotteluissa punamustien tehokkain pelaaja.
Jesse Paukku oli harjoitusotteluissa punamustien tehokkain pelaaja.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

Viime kaudella II-divisioonaa Kiekkokoplassa pelannut Kasimir Puruskainen on väläytellyt harjoituspeleissä. Omista nuorista Teemu Holttiselle, Nemo Huhdalle ja Teemu Nissiselle odotetaan tasaisesti peliaikaa. Huhdan Jokipojat-debyytti viime kaudella hakee vertaistaan: hattutemppu ensimmäisessä ottelussa.

Hyökkäyskalusto on tasainen, mutta varsin nimetön. Kovat kärkinimet uupuvat, mutta toisaalta nyt jokaisella on mahdollisuus murtautua Mestis-tasolle. Kuten päävalmentaja Aaltonen on läpi syksyn painottanut, hän aikoo antaa kaikille näyttöpaikan.

Arvio: Jokipojat lähtee tavoittelemaan paikkaa pudotuspeleissä. Kolmen kärki on eittämättä omaa luokkaansa, mutta kaiken mennessä nappiin on jopa kotietu mahdollinen. Järkevällä otteella kasattu joukkue sijoittuu todennäköisesti viimeisille pudotuspelipaikoille.

» Lähetä palautetta toimitukselle