Suora Yhteys: Jokerit hyökkää lohikäärmeen kitaan

NHL, KHL / Artikkeli
Narripakka lähtee etsimään kadonnutta virettään Pekingin savusumusta.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Vaikka historia ei vielä tunne Kunlunin dynastiaa, saa Jokerit vastaansa iskukykyisen kiinalaisjoukkueen kauden pisimmän vieraskiertueensa ensimmäisellä etapilla. NHL:n puolella viikonloppu tarjoilee kolme huippuottelua suomalaisittain parhaaseen katseluaikaan.

Jokereiden alkuvuoden kotiputki oli kuin helsinkiläisseuran kuluva kausi pienoiskoossa. Joukkue otti komean voiton Pietarin SKA:sta yhdellä kauden parhaista esityksistään, mutta sukelsi täysin seuranneissa peleissä liigan häntäpään seuroja vastaan. Severstal Tšerepovets karkasi Helsingistä kolmen, ja Lada Toljatti kahden pisteen kanssa.

Seuraavaksi Jokerit saa tilaisuuden etsiä itseään kaukana idässä. Kilometreissä mitattuna ennätyksellisen pitkä vieraskiertue vie suomalaisjoukkueen ensimmäistä kertaa Pekingiin sekä jo tutuiksi tulleisiin kaukokohteisiin, Vladivostokiin ja Habarovskiin. Kotimaisittain eksoottisiin aikoihin alkavissa otteluissa nähdään paikastaan pudotuspelien auringossa taistelevia joukkueita.

NHL:ssä puolestaan opimme kaikkien putkien katkeavan aikanaan. Columbus Blue Jacketsin järjetön 16 ottelun voittokulku päättyi viime viikolla Washington Capitalsin tylyssä käsittelyssä.

Suomalaisille tulokkaille mennyt viikko oli monipuolinen. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho on löytänyt oivan pistevireen, mistä osoituksena kaksi maalia Boston Bruinsin verkkoon. Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvelle sen sijaan tuli vihdoin odotettu komennus AHL:ään farmiseura Bakersfield Condorsin riveihin.

Murheellisimmat uutiset kantautuivat Winnipegistä, kun Jetsin tähtitulokas Patrik Laine otti osumaa päähänsä ottelussa Buffalo Sabresia vastaan ja joutui määrittelemättömäksi ajaksi sivuun aivotärähdyksen takia.

NHL ei silti seisahdu, vaikka suomalainen tulokaskaksikko Puljujärvi-Laine onkin toistaiseksi riveistä pois. Viikonloppuna maailman parasta kiekkoa tulee taas parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan kolmen ottelun voimin, ja kehissä on muun muassa neljäs suomalaistulokas, Colorado Avalanchen Mikko Rantanen.

  • Kunlun
  • To 12.1.klo 13.30
  • Jokerit

Jokerit lähti keskiviikon vastaisena yönä kohti Kiinaa karvaat tappiot niskassaan. Joukkue jäi SKA-onnistumisen jälkeen nuolemaan näppejään sekä Severstalia että Ladaa vastaan ja pyrkii nyt kääntämään kurssiaan, jälleen kerran. Estradi tehtävälle on vähintäänkin erikoinen. Kysyimme KHL-asiantuntijamme Ville Kyröltä, mitä ajatuksia herättää yhdistelmä Jokerit, KHL ja Kiina.

Ville Kyrö: Kombinaatio kuulostaa kieltämättä absurdilta. Helsinkiläisjoukkue kohtaa suomalaisin voimin varustetun kiinalaisjoukkueen venäläisomisteisessa liigassa, pelipaikkana Peking. Emme ole jääkiekon alkulähteillä, mutta raha puhuu.

Irvailu sikseen. Kunlun Red Star on mielenkiintoinen joukkue, joka on pärjännyt alkutaipaleellaan yllättävänkin hyvin. Seurattavaa riittää myös suomalaisittain, sillä pudotuspeleihin mielivä Kunlun vilisee sinivalkoisia joka osastolla.

Jokerit voitti vaivoin joukkueiden ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen Helsingissä ja saa nyt kimppuunsa revanssihenkisen Kunlunin suomalaisineen. Torstaina kannattaa lähteä töistä aikaisemmin.

  • Admiral
  • La 14.1.klo 9.00
  • Jokerit
  • Amur
  • Ma 16.1.klo 11.30
  • Jokerit

Kunlun-ottelun jälkeen suunta otetaan takaisin kohti Venäjää, jossa Jokerit kohtaa Admiral Vladivostokin sekä Amur Habarovskin. Palveleeko vieraskiertue helsinkiläisten etuja tässä kohtaa?

Ville Kyrö: Luulen reissun tulevan juuri oikeaan aikaan. On sanomattakin selvää, että matka on pitkä ja raskas, mutta tarjoaa joukkueelle oivan mahdollisuuden päästä takaisin kiinni peli-iloon murheellisten tappioiden jäljiltä. Kokemusta on joukkueen sisällä odotettu jo pidempään.

Narripakka pysyy kiertueellaan edellisen kaukoidän rundinsa tavoin Suomen ajassa, mistä joukkueella on hyviä kokemuksia. Jokerit kaatoi edellisellä vierailullaan sekä Admiralin että Amurin ja on ollut voittamaton venäläisseuroille myös kotonaan. Yhdeksän pistettä koko kiertueelta olisi jonkin sortin ihme ottaen huomioon Jokereiden taipumuksen ailahteluun, mutta ennustan silti reissun sujuvan tuloksellisesti hyvin.

Alkava vieraskiertue määrittelee myös pitkälti sen, onko Jokereilla vielä mahdollisuuksia nousta kuuden joukkoon, vai meneekö runkosarjan loppu taistelussa sijoista 7-8. Isoja asioita, kun mietimme tulevia pudotuspelipareja. 

  • Boston
  • La 14.1.klo 20.05
  • Philadelphia

Kolmen prime time -NHL-ottelun viikonlopun starttaa Philadelphia Flyersin ja Boston Bruinsin vääntö.

Tuukka Raskin edustamasta Bostonista ei ota tällä hetkellä selvää. Joukkue tuntuu jälleenrakentavan ja yrittävän menestyä samaan aikaan myös nyt.

Mikä Bruinsin tilanne on tällä hetkellä, NHL-asiantuntija Sami Koljonen? Entä kumpi Philadelphian ja Bostonin ottelussa vetää pidemmän korren?

Sami Koljonen: Bostonilla on riveissään Raskin, Brad Marchandin ja Patrice Bergeronin tapaisia kokeneita huippunimiä, mutta samaan aikaan nuoriso-osasto, etunenässä tšekkisensaatio David Pastrnak, on ottanut isoa roolia.

Bruinsissa taidetaankin uskoa, että menestyminen on tällä hetkellä mahdollista, mutta seura ei silti halua uhrata tulevaisuuttaan vahvistaakseen ryhmäänsä tätä kautta ajatellen.

Joukkue on kuitenkin ollut äärimmäisen ailahteleva tällä kaudella. Jos tasaisuutta löytyy ja kärkinimet kuten Bergeron ja David Krejci alkavat upottaa kiekkoja sisään paremmalla prosentilla, on joukkueella saumat menestyä pudotuspeleissä tälläkin kaudella. Kahdella pyörällä ajaminen samaan aikaan kuitenkin harvoin tuo loppupeleissä hyvän lopputuloksen.

Bruinsin ja Flyersin kamppailun voittajaa on äärimmäisen vaikea ennustaa. Joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella kolme keskinäistä ottelua, ja kaikki niistä ovat päättyneet yhden maalin erolla. Sarjataulukossa piste-eroa on tiistaiyön kierroksen jälkeen yksi.

Viime aikoina Bruins on ollut aavistuksen paremmassa vireessä, joten sanoisin, että poppoo lähtee huipputasaiseen kamppailuun pienenä ennakkosuosikkina.

  • Colorado
  • La 14.1.klo 22.05
  • Nashville

Lauantai-illan kruunaa kahden suomalaisen kohtaaminen, kun Mikko Rantanen koittaa tuikata kiekon sisään ohi Pekka Rinteen.

Coloradon kausi on ollut surullinen, ja joukkue on koko liigan viimeinen. Mitä joukkueen pitäisi tehdä, Sami Koljonen?

Sami Koljonen: Vastaus on aika ilmiselvä. Myydä kokenutta kaartia, kuten Jarome Iginla ja Carl Söderberg, hankkia lupauksia ja varausvuoroja sekä toivoa, että varaustilaisuuden ykkösnimi Nolan Patrick tipahtaa syliin.

Myös joku nuorista tai nuorehkoista kärkipelaajista, kuten Matt Duchene tai Gabriel Landeskog, voi olla liipaisimella, sillä joukkueen runko on ollut kasassa jo muutaman vuoden, mutta suunta on ollut lähinnä alaspäin.

Coloradon ryhmä tarvitsisi kunnon ravistelun, jossa kukaan ei ole tulokas Rantasta lukuun ottamatta turvassa.

  • Washington
  • Su 15.1.klo 19.35
  • Philadelphia

Philadelphia Flyers esiintyy myös toisessa viikonlopun ottelussa, kun sunnuntai-illan ratoksi joukkue ottaa yhteen Washington Capitalsin kanssa.

Kapteeni Aleksander Ovetškin saalisti alkuviikosta kolme tehopistettä Montreal Canadiensia vastaan ja on vain pisteen päässä 1000 pisteen rajasta. Raja kuitenkin puhkoutunee ennen Flyers-kamppailua.

Tuntuu, että Capitalsissa suuri osa pelaajista on alisuorittanut tällä kaudella, mutta joukkue on silti divisioonan kärkikamppailussa ja viilettää tiistaiyön kierroksen jälkeen joukkue kuuden ottelun voittoputkessa. Miten ihmeessä?

Sami Koljonen: Joukkueen kärki on alkanut heräillä viime aikoina. Jevgeni Kuznetsov on tällä hetkellä liigan kuumin kenttäpelaaja, maalivahti Braden Holtby taas tämän hetken paras maalivahti.

Washington antaa luvattoman paljon vastustajalle tekopaikkoja, mutta Holtby on pitänyt joukkuettaan pystyssä. Tämän vuoden puolella hallitseva Vezina-voittaja on napannut jo kaksi nollapeliä.

Suurin syy voittoputkelle tuntuu olevan se, että tällä hetkellä joku joukkueesta nousee aina esiin tarvittaessa. Jos Holtbylla on huono päivä, hyökkääjät takovat maaleja liukuhihnalta. Kun Capitals on ongelmissa maalinteon kanssa, Holtby torjuu 30 laukausta ja hoitaa voiton kotiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle